Pienoismallit.net

Oman mallailuyrityksen perustaminen

J Pokki kirjoitti:
Niinpä niin, olen ollut yhteydessä Eduardiin: Ei vastausta. Aberiin: ei vastausta. Tuosta Latvialaisesta sain vinkin, mutta vain sen, että Latviassa on joku paja joka tekee syövytyksiä. Googlettamalla "photo etching latvia"…Ei käyttökelpoisia osumia. No nyt sain osoitteen. Googlettamalla esim. hakusanalla Photo etching service tai tusinalla muita kombinaatioita, saadaan lähinnä käyttökelpoinen osoite etchingservice.eu… Joka ei sitten vastaa tiedusteluihin. Muuten tulee osumiksi lähinnä piirilevysyövyttäjiä jotka tekevät hieman isompia eriä kuin omaan käyttöön tarvittavat. Että kyllä se nyt alkuunkaan pitää paikkaansa että voisi olla helpompaakin löytää se pienoismalliystävällinen syövytyspaja.
Kaupallisia pienoisrautatiemallien rakennussarjoja on valmistettu syövyttämällä jo 1960-luvulta lähtien. Koska syövytteet lienevät yleisimpiä juuri rautatieaiheissa, kannattaa hakuun lisätä muodossa tai toisessa pienoisrautatieaiheisia hakusanoja. "Custom service" on myös hyvä hakusana.

Tee syövyttäjälle todellinen tarjouspyyntö, niin saat vastauksen. Osoita, että olet tosissasi. Yksittäisten harrastajien tiedusteluihin ei vastata. Kuvaa tarjouspyynnössäsi minkä vahvuista levyä olet ajatellut käyttää, käytätkö messinkiä, uushopeaa, terstä tms. Liitä tarjouspyyntöösi esimerkiksi eroteltu tai erottelematon PDF-tiedosto, jotta lafka osaa arvioida, kuinka paljon syövytysaikaa piirtämääsi duuniin menee tai sopiiko piirroksesi heidän käyttämäänsä prosessiin (=onko paljon pintasyövytystä, läpisyövytystä tms.). Kysy myös ottavatko he vastaan piirroksia ohjelmaformaatissa. Lafkasta voi sitten tulla korjausohjeita esimerkiksi sivuttaissyöpymisen hallinnasta, minimiviivavahvuuksista, sijoittelusta, kiinnitysnipukoiden (=runners) leveyksistä tms. Prosessit ovat hyvin yksilöllisiä. Kerro myös kuinka monta arkkia haluat tilata. Kysy toimitusajoista ja maksutavoista.

Vastaamattomuuteen voi olla syynä myös se, että yleensä yritykset asioivat vain toisten yritysten kanssa. Onko sinulla toiminimi tai joku muu yritysmuoto? Jos on, niin kuvaile sitä. Jos ei ole, niin perusta sellainen.

Koska en tiedä, minkälaisia duuneja olet ajatellut teettää (ainevahvuudet, arkkien määrä), en osaa suositella sinulle mitään tiettyä lafkaa. Yleensä minimitoimituserät ovat kymmenestä ylöspäin. Ohessa muutamia linkkejä, joita selaamalla voit löytää itsellesi sopivan paikan. Pienoisrautatiealalla on hyvin tyypillistä, että erilaisista tavaroiden toimittajista on laadittu linkkikokoelmia - selaamista se aluksi edellyttää. Pienoisrautatieaiheisten syövytyspalveluiden osalta parhaat kohdemaat ovat Eglanti, USA ja Australia, joissa on pitkät perinteet piensarjatuotannolle.

Tarvittaessa voin myös toimittaa sinulle syövytyspalveluita omien sarjojemme ohessa. Käyttämämme arkki on kooltaan noin A3. Sitä voidaan tarvittaessa jakaa hyvinkin joustavasti. Olettamuksena on, että osaat itse piirtää Corellilla erottelukelpoiset piirrokset, jotka liitän arkillemme. Tosin emme juuri käytä muita ainevahvuuksia kuin messinki 0,3 mm.

www.amra.asn.au/mansites.htm
scalemodel.net/asp/catresult2.aspx?category=Model%20Railroad/Manufacturer&pageno=10
espee.railfan.net/biz_ms.html

www.lifeinscale.com/mm_services.asp
www.photofab.co.uk
Kristian Koskela kirjoitti:
Voisiko tehdä "etsejä" ohuesta messingistä laser leikkurilla? Jos on töissä firmassa, jossa on mahdollisuus käytää ko leikkuria, voisiko sellaisella tienata ylimääräistä?

Voiko tuollaisella laserleikkurilla tehdä myös kolmiulotteisia leikkauksia? Onhan toki syövyttämällä tehdyissäkin osissa kolmiulotteisuus melko rajallista, mutta tekniikan sallimissa rajoissa kuitenkin mahdollista.
Syövyttämisessä on yleensä tasan kaksi tasoa - ei kolmiulotteisuutta. Levy syövytetään kummaltakin puolelta puoleen väliin. Jos halutaan syövyttää vaikkapa kolmasosasyvyyteen, on prosessi pysäytettävä välissä ja tehtävä pinnoille uusi suojaus. Tämä on kallista puuhaa. Moniulotteisuus syövytysosiin perustuvissa pienoismalleissa syntyy suunnittelupöydällä: miten asettelen limittäin tai päällekäin yksittäisiä syövytysosia. Eli miten menetelmän rajoitteet ja mahdollisuudet osataan ottaa huomioon - tapoja on useita. Ohessa kuvia syövyttämällä valmistetusta suomalaisesta pienoisrautatiekalustosta. Kun mallit ovat osin vielä maalaamatomia, voivat ne kertoa jotain. Mallit olivat näytillä toukokuussa Pienoisrautatietreffeillä Hyvinkäällä. Pienoisrautatiepuolella laseria on käytetty messingissä lähinnä läpileikkaukseen - ei pintadetaljoinnin tuottamiseen.
Juu, toisaalla tällä foorumilla oli erääseen automalliin teetetty muutamia detaljeja yksittäisarkkina ensin tuolla Latviassa (oletan että kyseessä sama paja) ja sitten Eduardilla.

www.pienoismallit.net/galleria/malli_2780/

Olin tehnyt tarjouspyynnöt kuten kerroit ja liittänyt mukaan cdr-tiedoston sekä varmuuden vuoksi pdf-tiedoston. Esitin toivomuksen paksuudesta, materiaalista/pinnoituksesta jne. Edes tuo etchingservice.eu, joka mainostaa toimittavansa nimenomaan yksittäisille mallinrakentajille, ei vastannut. Ehkä pitää kiireitä. (OK, sivulla on hinnat jne. mutta ei pääse puusta pitkään jos vastausta ei heru) Panostan nyt tuohon Modelaan. Tuolta lifeinscalesta sain muuten vastauksen muutama viikko takaperin! Kaikki kyllä onnistuisi ja ensimmäisen arkin hinta 300-400$, lisäarkit katsotaan erikseen. Ei muuten katsota.

Tämä ensimmäinen työ tulee olemaan vielä melko simppeli, 1:24 kuorma-auton kuormansidontakiskoa, eli käytännössä arkillinen n. 3mm leveää soiroa jossa vierivieressä reikiä. Säästyy miljoonan reiän poraamiselta. Ei sen ihmeellisempi. Mutta jos homma lähtee rullaamaan, on varastossa tusinoittain muita ideoita, 3D-syövytystä jne. Corelilla on tullut väännettyä versiosta 2 lähtien aktiivisesti… Jotakuinkin 15 vuotta tms. joten se taipuu.

Kiitos linkeistä, eiköhän tämä tästä etene.

Ja tämän ehkä jo hieman offtopic-keskustelun lisäofftopiciksi, Petri, mikäli tuota suomalaista kalustoa joskus tulee myyntiin, täällä on ainakin ostaja. Ei:t, Gb:t, Hk:t on jo kaapissa. Voisiko esim. Hurun uusintajulkaisu olla mahdollista? Yhden koonneena jäin kaipaamaan, harmi ettei se ollut oma.
Viimeksi muokattu 16.6.2008 12:56
J Pokki kirjoitti:
Kiitos linkeistä, eiköhän tämä tästä etene.

Ja tämän ehkä jo hieman offtopic-keskustelun lisäofftopiciksi, Petri, mikäli tuota suomalaista kalustoa joskus tulee myyntiin, täällä on ainakin ostaja. Ei:t, Gb:t, Hk:t on jo kaapissa. Voisiko esim. Hurun uusintajulkaisu olla mahdollista? Yhden koonneena jäin kaipaamaan, harmi ettei se ollut oma.
Uskon, että hommasi etenee - kerro sitten kokemuksistasi. Harrastajan kannalta tämä on vain hienoa, että nykyisin on tarjolla syövytyspalveluitakin aikaisempaa helpommin. H0-valmistajalaattojen tekemistä varten on ollut vaikea löytää syövyttäjää - levyn pitäisi olla 0,15 mm ja laatan kokohan on luokkaa 3x2 mm - miten saada Tampellan yms. logot näkyviin. Tämä duuni on vielä kesken - katsotaan, miten äijän käy.

Hurusta on tulossa kokonaan uudestaan konstruoitu malli - mittavirheet on korjattu ja tarkkuutta lisätty. Kiinnostaako muuten messinkinen Hr11? Alkaa olla pian valmiina.
Viimeksi muokattu 16.6.2008 13:13
Laatoista tuli mieleen, vuonna -94 tms. jäi Hurusta laatat saamatta… Ja kyllä, kaikki VR-kalusto kiinnostaa. Kerro lisää täällä, yv:nä tai laita linkki lisätietoihin. Hr11:han on myös Tampereen suunnalta tulossa. Melko kattava mallitarjonta, kun esikuvaa valmistettiin 5 kpl! Ja Hurua todellakin kieli pitkällä rupean odottamaan, eipä olisi paha tuo Alsthomikaan, mikä kuvassa näkyy. Samoin jos ne uudet suomalaisaiheiset siirtokuvat ovat vielä suunnitelmissa. Edellisestä sarjasta taisi jäädä vain "öljy-yhtiöarkki" vai mikä se nelivärinen olikaan, uupumaan.
Viimeksi muokattu 16.6.2008 13:31
Löysin tälläisen yrityksen Helsingistä mikä tekee laser- ja vesileikkausta. Heillä näyttäisi olevan myös 3D-laserleikkausta, mutta en sitten tiedä soveltuvatko heidän laitteet pienoismallihommiin miten hyvin.
www.laserle.fi
Mika Vuori kirjoitti:
Löysin tälläisen yrityksen Helsingistä mikä tekee laser- ja vesileikkausta. Heillä näyttäisi olevan myös 3D-laserleikkausta, mutta en sitten tiedä soveltuvatko heidän laitteet pienoismallihommiin miten hyvin.
www.laserle.fi
Hei!

Työasioissa on pari-kolme kertaa teetetty leikkausta Laserle -firmassa. Taitaa nykyään olla hankala saada väliin yksittäisiä tilauksia. Heidän vakioasiakaillaan on usein viikottainen varaus koneajasta ja jos kaikki kapasiteetti on myyty niin se on myyty. Esim. Otaniemessä toimiva Protoshop Oy on yksi tällainen asiakas, joka välitti meille edellisellä kerralla leikkauspalvelun (muuten olisi urakka mennyt ns. reisille). Oli tosin n. 2mm teräksen vesileikkausta.

Jokunen vuosi sitten kysyin 0,5 mm messingin laserleikkauksesta Laserlesta ja muistikuvani oli, että mallin (eli masterin) tekeminen laserleikatuista osista saattaisi olla kaupallisesti kannattavaa, mutta osien tekeminen useampia malleja varten välttämättä ei. Laskutus oli per leikkausmillimetri (~koneaika) plus kiinteät kulut ja materiaali. Autocad kelpasi ainakin, dxf-muoto myöskin.

Kari
Tuonne kelpaa Corel ja kundit leikkaa muovia. En ole lafkassa leikkauttanut mitään laserilla, mutta siirtkuvia olen tulostuttanut. Toimii hyvin.

www.brunelmodels.com
Hyviä juttuja on tullut jo esille, mutta sellaisia mitä tiedän jo. Petri Sallinen antoi hyviä vinkkeä juuri tuohon alihankintatyöhän ja tilaukseen.

Nyt lähinnä vielä askarruttaa tuo kannattavuus. Tienaako sillä leivän, että jäis vielä vähän käteenkin? Entä parin miehen pulju?

Edit: Jos pystyis myös saada hyvät kontaktit ulkomaille, että sinnekin riittäis kysyntään, kun aihe vaan olisi sellainen.
Viimeksi muokattu 16.6.2008 18:40
Antti kirjoitti:
Nyt lähinnä vielä askarruttaa tuo kannattavuus. Tienaako sillä leivän, että jäis vielä vähän käteenkin?
Se riippuu niin monesta osatekijästä, ettei tuohon pysty kukaan vastaamaan kyllä tai ei. Näin se on yleensäkin bisnesideoiden kanssa, puhumattakaan tällaisesta speciaalialasta.