Pienoismallit.net

Värihuuhtelu

Värihuuhtelu on pintakäsittelytekniikka, jossa pienoismallin pintaan levitetään todella juoksevaksi ohennettua maalia tai pikemminkin maalilla sävytettyä ohennetta. Tällainen seos hakeutuu kapillaari-ilmiön ansiosta itsestään esimerkiksi erilaisiin uriin ja ja muihin syvennyksiin sekä keräytyy koholla olevien yksityiskohtien ympärille.

Värihuuhtelu voidaan tehdä koko mallille, vain joihinkin osakokonaisuuksiin tai esimerkiksi pelkästään paneeliuriin tai yksityiskohtien ympärille. Värihuuhtelu toimii parhaiten puolikiiltävällä tai kiiltävällä pinnalla. Mattapinnalle tehtynä lopputulos on helposti läikikäs ja huuhtelun kontrollointi on hankalampaa.

Värihuuhteluja käytetään usein osana mallien vanhentamista, koska se on helpoimpia tapoja kuvata esimerkiksi pölyn ja sadeveden sekä öljyn, rasvan ja muun lian aikaansaamia jälkiä mallin pinnassa. Tämän vuoksi kyseessä onkin lähinnä sotilaskalustomallareiden käyttämä tekniikka, vaikka se soveltuu mainosti kaikkiin malleihin aihepiiristä riippumatta. Huolellisella käytöllä värihuuhteluilla pystytään nimittäin luomaan hyvin monenlaisia muitakin efektejä.

Värihuuhtelu muuttaa useimmiten koko mallin yleisväritystä jonkin verran käytetyn värin suuntaan. Mitä ohuempi seos on, sitä vähemmän se vaikuttaa mallin sävyyn ja sitä tasaisemmin se levittyy mallin pinnalle. On suositeltavaa käyttää mieluummin useita ohuita kerroksia yhden paksumman sijaan. Näin efekti on paremmin hallittavissa ja ylilyönneiltä välttyminen todennäköisempää.

Säistettäessä mallia, ovat käytetyimmät värisävyt erilaisia tummanruskeita. Puhdasta mustaa ei yleensä kannata käyttää, paitsi mustaa tai harmaata maalipintaa kuvattaessa, koska musta haalistaa alla olevia värejä tehden pinnasta helposti epärealistisen harmahtavan.

Suotimet

Käyttämällä esimerkiksi perusväristä hieman tummennettua sävyä voidaan luoda muun muassa mallin kolmiulotteisuutta korostavia efektejä, jotka eivät tee siitä kuitenkaan likaisemman näköistä. Tämä suotimeksi kutsuttu tekniikka soveltuukin siksi melkeinpä missä tahansa mallissa käytettäväksi. Paitsi että suotimet korostavat kolmiulotteisuutta ja pintatekstuureja, ne tekevät pinnasta samalla myös vivahteikkaamman ja elävämmän toimien samalla hyvänä pohjana varsinaiselle säistämiselle.

Suotimina voidaan käyttää myös muita värejä, esimerkiksi harmaaseen pintaan saa aivan uutta ilmettä sinisellä suotimella. Myös vaikkapa violettia tai pinkkiä kannattaa kokeilla ennakkoluulottomattasti jopa naamiomaalatulle sotilaskalustolle. Naamiomaalatuissa laitteissa suotimet ovat myös helppo tapa yhtenäistää maalipintaa vähentämällä kontrastia naamiovärien välillä, saaden ne sulautumaan luonnollisemman näköisesti yhteen. Yhdessä mallissa voi käyttää useita, jopa kymmeniä eri värisiä suotimia päällekkän. Näistä jokainen antaa oman vivahteensa lopulliselle sävylle.

Suotimien käyttö on yksi niitä mallien pintakäsittelyn osa-alueita, jossa ennakkoluuloton kokeilu todella kannattaa.

Mikä maaliksi ja ohenteeksi?

Värihuuhteleminen onnistuu helpoiten esimerkiksi öljyväreillä tai emalimaaleilla, joita on ohennettu lakkabensiinillä tai apteekin bensiinillä. Erityisesti öljyvärit soveltuvat mainiosti pitkän työskentelyaikansa ansiosta.

Myös akryylimaaleja voi käyttää, mutta nopean kuivumisensa vuoksi se vaatii enemmän harjoittelua. Akryyleillä tehty värihuuhtelu näyttää yleensä märkänä hyvältä, mutta jää kuivuttuaan helposti läikikkääksi. Akryylimaaleja voi ohentaa puhtaalla vedellä, johon on sekoitettu hieman astian- tai ikkunanpesuainetta pintajännityksen rikkomiseksi.

Saatavilla on myös valmiita värihuuhteluseoksia. Näitä valmistavat muun muassa MIG Productions ja Promodeller. Nämä ovat laadukkaita ja helppokäyttöisiä, mutta verrattain kalliita ja sävyvalikoima on rajallinen.

Näin se käy

Tässä lyhyesti vaihe vaiheelta selostettuna koko mallin peittävän värihuuhtelun tekeminen öljyväreillä. Samoja ohjeita voi soveltaa muillekin maalityypeille.

1. Ota leveä pehmeähkö sivellin, ja kasta se käytettävään ohentimeen, esimerkiksi lakkabensiiniin.

2. Kostuta mallin pinta sivelemällä se kauttaaltaan ohentimella. Pinnan tulee kostua kevyesti, mutta ohennetta ei tarvitse olla niin paljon, että se valuisi. Liian ohenteen voi imeä pois samalla siveltimellä kuivaamalla sitä ensin paperilla. Pinnan kostuttaminen ei ole välttämätöntä jos alla on kiiltoasteeltaan ja imevyydeltään tasalaatuinen kiiltävä tai puolikiiltävä pinta. Se kuitenkin helpottaa tasaisen lopputuloksen aikaansaamista jos huuhtelu tehdään mattapinnalle tai esimerkiksi sotilaskalustomallin pinnalle, johon on tehty mutapaakkuja tms.

3. Kaada erilliseen pieneen astiaan tarvittava määrä ohennetta. Ota siveltimeen pieni määrä väriä ja sekoita se ohenteeseen. Kuten aina maaleja sekoitettaessa, kannattaa tässäkin käyttää parhaat päivänsä jo nähnyttä sivellintä. Jatka värin lisäämistä ohenteeseen pieninä määrinä kunnes seos on halutunlaista. Värin peittävyyttä voi kokeilla hukkapalaan tai näkymättömiin jäävään mallin kohtaan. Tarkkoja sekoitussuhteita on mahdoton antaa, koska se vaihtelee muun muassa maalityypistä ja maalin väristä sekä halutusta efektistä riippuen.

4. Aloita seoksen levittäminen mallin pintaan. Käsittele yksi selkeä alue kerrallaan ja pidä huoli, että huuhtelu levittyy mahdollisimman tasaisesti kaikkialle. Vältä valumia. Jos väriä tulee liikaa, voi sen jälleen imeä pois kuivatulla siveltimellä.

5. Kun koko malli on käsitelty, ja pinta on edelleen kostea, voit pyyhkiä ylimääräistä väriä pois tasaisilta pinnoilta käyttämällä imukykyistä nukkaamatonta liinaa. Vältä jälkien jättämistä pintaan.

Lopullinen efekti on nähtävissä huuhtelun kuivuttua.

Tunnetaan tälläkin nimellä
litkutus
Engl.
wash

Tomi Filppu

Kommentit

Ei vielä kommentteja. Onko sinulla lisättävää, kysyttävää tai korjattavaa? Kommentoi!