Pienoismallit.net

Syanoakrylaatti

Nopeasti kovettuvaa liimaa, joka tunnetaan paremmin pikaliimana.

Syanoakrylaatti on pakattu nestemäiseen muotoon, jossa se säilyy seassa olevan stabilointiaineen ansiosta. Kosteus saa aikaan stabilointiaineen neutralisoitumisen, joka käynnistää liiman polymerisoitumisen, jolloin se kovettuu. Ilmankosteus riittää kovettumisreaktion käynnistymiseen, mutta kuiva huoneilma voi hidastaa kovettumista. Optimaalinen ilmankosteus on 40–60 %. Kovettumista voi kuitenkin vauhdittaa aktivaattoreilla.

Etenkin kertaalleen avatut pikaliimapakkaukset kovettuvat helposti itsekseen tehden liimasta käyttökelvotonta. Tätä voi kuitenkin hidastaa säilyttämällä liimaa jääkaapissa tai pakastimessa.

Syanoakrylaattiliimoja saa useina eri paksuuksina, joista sopivin tulee valita kulloisenkin käyttökohteen mukaan. Ohuimmat liimat levittyvät helposti kapilaari-ilmiön ansiosta ahtaimpiinkin koloihin, mutta saatavilla on myös paksuja geelimäisiä syanoakrylaattiliimoja. Mitä parempi yhteen liimattavien pintojen sovite on, sitä juoksevampia liimaa voidaan käyttää.

Syanoakrylaattiliimoilla on mahdollista liimata lähes kaikkia materiaaleja toisiinsa. Kaikki liimat eivät kuitenkaan sovellu kaikkiin käyttötarkoituksiin ja esimerkiksi kumeille ja kirkkaille osille on olemassa omia syanoakrylaattiliimojaan.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että mitä huokoisempi materiaali on, sitä paksumpaa liimaa tulee käyttää.

Mallareiden suosimia tuotemerkkejä ovat muun muassa Zap ja Loctite, joilta molemmilta löytyy useita syanoakrylaatteja eri käyttökohteisiin.

Tunnetaan näilläkin nimillä
pikaliima, superliima
Engl.
cyanoacrylate, superglue, CA

Tomi Filppu

Kommentit

Eemeli 14.10.2009 16:05 Vastaa lainauksella
Onkos tuo Humbrolin tuubiliima syanokrylaatti-liimaa?
Ei ole.
Eemeli 15.10.2009 11:05 Vastaa lainauksella
Kiitos tiedosta.
Kantri 2.8.2010 11:45 Vastaa lainauksella
Olisko jollain tietoa millä tätä voisi jatkaa, siis saada jälleen juoksevampaan muotoon, kun on alkanut muuttua "siirappimaisemmaksi" ?
J Pokki 2.8.2010 13:32 Vastaa lainauksella
Ajan myötä paksuuntunutta syanoakrylaattia voi ohentaa ohuemmalla alkuperäistä vastaavan tyyppisellä syanoakrylaatilla. Näitähän on eri juoksevuusasteisia kaupan ja ohuimmat ovat varsinaista luirua. Mitään muita ohenteita ei tälle aineelle tietääkseni ole.
Eikö mieluummin kannattaisi kuitenkin vaan suosiolla ostaa uusi liima? Tuskin ovat vanhentuneen liiman käyttöominaisuudet ainakaan parantuneet?
Kantri 3.8.2010 05:13 Vastaa lainauksella
Eetu Tahvonen kirjoitti:
Eikö mieluummin kannattaisi kuitenkin vaan suosiolla ostaa uusi liima? Tuskin ovat vanhentuneen liiman käyttöominaisuudet ainakaan parantuneet?
Ei oo ominaisuudet parantuneet, sen takia tuota kyselin, että saisiko siitä vielä palautettua alkuperäiseen muotoonsa. Tarkoitin että vähän niinkuin maalit, niissähän ohenne haihtuu ajan kanssa, mutta lisäämällä ohennetta homma taas toimii.
Ei tartte ostaa kun on jo, mutta vielä korkkaamaton.