Pienoismallit.net

Suodin

Suotimella, jota hyvin usein myös filtteriksi kutsutaan, tarkoitetaan mallin perussävyn muuttamista reilusti ohennetulla maalikerroksella, joka luo mallin pinnalle hyvin ohuen läpikuultavan värikalvon. Suotimilla myös yhtenäistetään esimerkiksi naamiomaalattuja pintoja saaden värit sulautumaan luonnollisemmin yhteen.

Millä levitetään?

Suotimet levitetään yleensä siveltimellä, jolloin kyse on yhdentyyppisestä värihuuhtelusta. Suotimien levittäminen onnistuu kuitenkin myös kynäruiskulla. Molemmilla tavoilla saavutetaan erilainen efekti, joten valinta kannattaa tehdä sen mukaan millaista lopputulosta haluaa.

Siveltimellä levitettäessä suodin ei levity aivan tasaisesti mallin pinnalle, vaan se hakeutuu hieman voimakkaammin erilaisiin syvennyksiin ja yksityiskohtien ympärille, kuten värihuuhtelut yleensäkin. Siveltimellä levitettäessä myös tasaiset pinnat saattavat jäävät hieman laikukkaiksi, mutta ei häiritsevässä määrin, vaan juuri sen verran, että suodin tappaa pinnan monotonisuutta tehden siitä elävämmän ja vivahteikkaamman näköisen. Siveltimellä levitetty suodin korostaa myös erilaisia pintatekstuureja.

Ruiskulla levitettäessä suodin levittyy puolestaan tasaisemmin, eikä tee pinnalle juuri muuta kuin murtaa sen kokonaissävyn suotimena käytetyn värin suuntaan. Tämä ei tee mallista sinänsä yhtään mielenkiintoisemman näköistä, jonka vuoksi sivellin on suositumpi menetelmä. Itse olen levittänyt suotimia ruiskuttamalla lähinnä siinä tapauksessa, että maalauksen loppuvaiheessa olen halunnut kevyesti säätää pinnan sävyä tiettyyn suuntaan pilaamatta kuitekaan aiemmin tehtyjä efektejä. Ruiskulla levitetty suodin on dioraamoissa hyvä tapa yhtenäistää erikseen rakennettujen elementtien värimaailma, mikäli ne näyttävät liian irrallisilta.

Mitä sävyjä käytetään?

Suotimina käytetään yleensä melko lähellä alle jäävän maalipinnan väriä olevia sävyjä. Esimerkiksi saksalaisen maakaluston kolmivärikaavion päällä käytetään erilaisia ruskeita suotimia.

Suotimien käyttö on kuitenkin yksi niitä mallien pintakäsittelyn osa-alueita, jossa ennakkoluuloton kokeilu todella kannattaa. Harmaaseen ja vihreään pintaan saa aivan uutta ilmettä sinisellä suotimella. Myös vaikkapa violettia tai pinkkiä kannattaa kokeilla ennakkoluulottomattasti jopa naamiomaalatulle sotilaskalustolle. Kunhan käyttää heikosti peittäviä kerroksia, ei riski mallin pilaamisesta ole kovin suuri.

Kuinka montakerrosta?

Niin monta kuin haluat! Yhdessä mallissa voi käyttää useita, jopa kymmeniä eri värisiä suotimia päällekkän. Näistä jokainen antaa oman vivahteensa lopulliselle sävylle. Kannattaa kuitenkin aloittaa tummemmista sävyistä ja jättää vaaleammat viimeiksi, jotta suodinkerrokset eivät peitä toisiaan. Liiallisuuksiin menemistä pitää toki välttää, eivätkä suotimet saa peittää alla olevia kerroksia alleen.

Miten se tehdään?

Koska suodin on oikeastaan vain erääntyyppinen värihuuhtelu, voidaan sen levittämisessä noudattaa samoja periaatteita. Merkittävä ero suotimen ja normaalin värihuuhtelun välillä on se, kuinka paljon maalia siveltimessä on. Värihuuhtelussa sivellin voi olla märkänä väriseoksesta, mutta suotimia levitettäessä sen tulee olla lähinnä kostea.

Tunnetaan tälläkin nimellä
filtteri
Engl.
filter

Tomi Filppu

Kommentit

Tuleeko filtteri siis mattalakan päälle? Kirkaslakan päälle levitettynä se ei kaiketi eroaisi washista, vaan pakenisi uriin ja syvennyksiin?
Heikki Lankinen kirjoitti:
Tuleeko filtteri siis mattalakan päälle? Kirkaslakan päälle levitettynä se ei kaiketi eroaisi washista, vaan pakenisi uriin ja syvennyksiin?
Itse olen tehny mattalakan ja lattiavahan päälle. Olen laittanu myös Ruiskulla.
Heikki Lankinen kirjoitti:
Tuleeko filtteri siis mattalakan päälle?
Nämä ovat sellaisia juttuja, joista toki itse löytää yrityksen ja erehdyksen kautta itselleen parhaiten sopivat työtavat. Mikäli haluaa vetää filtterin mattalakan päälle ja on tyytyväinen lopputulokseen, niin miksipä ei.

Kiiltävämpi pinta on kuitenkin tasaisempi ja käyttäytyy erinäisten pintakäsittelyaineiden kanssa ennakoitavammin ja kirkkauttaan muuttamatta, joten itse pyrin käyttämään aina kiiltävää, puolikiiltävää tai jotain niiden välistä olevaa maalipintaa kaikissa työvaiheissa. Mattalakkauksen jätän yleensä mahdollisimman loppuun.
Heikki Lankinen kirjoitti:
Kirkaslakan päälle levitettynä se ei kaiketi eroaisi washista, vaan pakenisi uriin ja syvennyksiin?
Kyse ei ole niinkään pinnan kiiltoasteesta, vaan litkun määrästä. Kuten tuossa jo mainittiinkin, niin litkua on liikaa, mikäli se hakeutuu syvennyksiin washin tavoin. Filtterissä ideana on käyttää litkua vain sen verran, että se peittää suht tasaisena kalvona koko käsiteltävän pinnan.

Vaikka menetelmät käytännössä muistuttavat paljon toisiaan, on niiden välillä siis kuitenkin selkeä ero: suotimen on tarkoitus muuttaa koko pinnan sävyä kun taas värihuuhtelun on tarkoitus muuttaa sävyä vain urissa ja kohoumien ympärillä ym.

On toki jossain määrin veteen piirretty viiva, missä kohtaa hento värihuuhtelu muuttuu runsaaksi suotimeksi. Semantiikkaa huomattavasti tärkeämpää onkin kuitenkin miettiä miksi minkäkin työvaiheen tekee, mitä sillä pyrkii kertomaan sekä miten se tukee kokonaisuutta ja auttaa pääsemään siihen lopulliseen ilmeeseen, mitä kyseisellä mallilla haluaa tavoitella.
Kiitoksia erittäin tyhjentävästä vastauksesta!