Pienoismallit.net

Siirtokuva

Ohuelle läpinäkyvälle kalvolle painettuja kuvioita, joita käytetään pienoismalleissa erilaisten merkintöjen, tekstien ja hankalasti maalattavissa olevien kuvioiden tekoon. Kalvot on kiinnitetty taustapaperiin ja yhdellä paperilla on yleensä useita siirtokuvia kukin omalle taustakalvolleen painettuna. Tällaista paperia kutsutaan siirtokuva-arkiksi.

Arkilta leikataan haluttu kuva irti, jonka jälkeen sitä liotetaan hetki vedessä, jolloin liima-aines heikkenee ja kuva irtoaa taustapaperistaan. Siirtokuva kalvoineen liu'utetaan varovasti irti paperilta ja asetellaan mallin pintaan. Siirtokuvaa painellaan kevyesti esimerkiksi paperinpalalla tai pumpulipuikolla, jotta vesi ja mahdolliset ilmakuplat saadaan pois siirtokuvan alta. Siirtokuvat kannattaa lisätä aina mahdollisimman tasaiselle ja kiiltäväksi lakatulle pinnalle.

Siirtokuvan asettumista epätasaisille pinnoille voi edes auttaa siirtokuvapehmentimillä.

Siirtokuvien tekeminen on mahdollista myös itse alan liikkeissä myytävän siirtokuvakalvon ja tulostimen avulla. Tavallisen mustesuihkutulostimen rajat tulevat kuitenkin usein vastaan muun muassa siinä, että valkoista väriä ei ole mahdollista tulostaa. Tätä voidaan kuitenkin jossain määrin kiertää käyttämällä valkoista siirtokuvakalvoa. Painoalan yritykset maailmalla kuitenkin tarjoavat myös harrastajien kukkarolle sopivia siirtokuvientulostuspalveluja. J Pokki on kirjoittanut Pienoismallit.netiin kaksi hyvää artikkelia siirtokuvien teettämisestä.

Huom! Tässä kuvattu siirtokuvatyyppi tunnetaan myös märkäsiirtokuvana. Lisäksi on olemassa myös kuivasiirtokuvia, jotka ovat toimintaperiaatteeltaan toisenlaisia.

Tunnetaan näilläkin nimillä
märkäsiirtokuva, dekali, dekaali
Engl.
decal

Tomi Filppu

Kommentit

Ei vielä kommentteja. Onko sinulla lisättävää, kysyttävää tai korjattavaa? Kommentoi!