Pienoismallit.net

Pigmentit

Pigmentit ovat jauhemaista väriainesta, joita käytetään mallinrakennuksessa pääasiassa erilaisten säistämis- ja vanhentamisefektien luomiseen. Pigmenteillä on mahdollista tehdä nopeasti ja vaivattomasti hyvin vakuuttavia pöly-, kura-, lika- ja ruoste-efektejä yms.

Pigmentit ovat periaatteessa samaa ainetta, josta erilaiset maalitkin valmistetaan lisäämällä joukkoon sopivaa sideainetta. Tällä tavalla valmistetaan muun muassa pastelliliidutkin, joista tehtyä jauhetta käytetään samojen efektien tekemiseen kuin pigmenttejäkin. Pigmenttien etu pastelliliitujauheseen verrattuna on kuitenkin parempi tarttuvuus ja peittävyys, sillä puhdas pigmentti ei sisällä sideaineita ja muita epäpuhtauksia, joita pastelliliiduista hangatussa jauheessa on.

Pigmenttien käyttö ei ole mallareiden keskuudessa uusi ilmiö, vaikka usein niin luullaankin. Tosin vasta vuosituhannen vaihteen jälkeen niiden saatavuus ja tunnettavuus on parantunut siinä määrin, että ne ovat nykyisin vakiovarusteita monen mallarin työkalupakissa.

Engl.
pigments

Tomi Filppu

Kommentit