Pienoismallit.net

Kynäruisku

Kynäruisku on maalaustyökalu, joka ilmanpaineen avulla levittää maalin hienojakoisena sumuna. Se siis toimii hieman spraypullojen tapaan, mutta on huomattavasti tarkempi ja helpommin hallitavissa. Kynäruiskulla saa aikaan peittävän, mutta silti ohuen maalikerroksen.

Kynäruisku kehitettiin alunperin lähinnä mainosgraafikoiden tarpeisiin, mutta tietokoneiden vallattua graafista alaa ovat ruiskut jääneet pääasiassa ammattimaalareiden sekä mallinrakentajien ja muiden käsityöharrastajien työkaluiksi.

Ruiskuja ei suositella aivan aloittelijoille, mutta sellaisen voi hankkia heti kunhan on ensin opetellut sivellinmaalauksen niksit ja muut pienoismallien rakentamisen perusteet. Sanotaankin, että mikäli ei osaa maalata siveltimellä, ei osaa maalata ruiskullakaan. Ruisku ei siis missään nimessä ole autuaaksi tekevä oikotie onneen ja upeisiin maalipintoihin, mutta ahkeralla harjoittelulla kuka tahansa mallari voi oppia ruiskumaalauksenkin niksit.

Ruisku ei ole välttämätön hankinta missään vaiheessa harrastusta, mutta joissakin kohteissa se on käytännössä välttämätön realistisen tuloksen aikaansaamiseksi. Tällaisia ovat esimerkiksi pehmeärajaiset naamiomaalaukset sotilaskalusto- ja lentokonemalleissa.

Ulko- ja sisäsekoitteiset

Ulkosekoitteisella tarkoitetaan ruiskua, jossa ilma ja maali sekoittuvat ruiskun ulkopuolella, kun taas sisäsekoitteisissa ne sekoittuvat ruiskun rungon sisällä. Jälkimmäiset ovat tarkempia. Ulkosekoitteiset ruiskut soveltuvat lähinnä vain suurten tasaisten pintojen karkeaan peittomaalaamiseen, mutta niitä voi käyttää muissakin kohteissa erilaisten maskien avulla.

Yksi- ja kaksitoimiset

Toinen tapa jaotella ruiskut on maalin määrän kontrolloiminen. Yksitoimisissa ruiskussa voi ruiskun liipaisinta painamalla kontrolloida ilmavirtauksen määrää. Kaksitoimisissa voi tämän lisäksi kontrolloida myös maalin määrää liikuttamalla liipaisimella siihen liitettyä neulaa eteen ja taakse suuttimessa.

Kaksitoimisissa ruiskussa on siis periaatteessa mahdollista säätää maalauksen aikana portaattomasti ja toisistaan riippumatta sekä ilman että maalin määrää. Maalatessa on kuitenkin melko harvoin todellista tarvetta säätää jatkuvasti ilman määrää. Ruiskun sijasta sitä säädelläänkin useimmiten muuttamalla käytettävää ilmanpainetta, jolloin maalatessa voi keskittyä vain maalin määrän säätelyyn.

Ala - ja yläkupilliset

Kolmas yleinen jaottelu tehdään maalikupin sijainnin mukaan. Alakupillisissa ruiskussa kuppi sijaitsee ruiskun alapuolella ja maali imetään pilliä pitkin ruiskuun ilmavirtauksen muodostaman alipaineen avulla. Alakupillinen ruisku vaatii siis verrattain paljon maalia ja ilmanpainetta toimiakseen.

Yläkupillisissa ruiskussa maalikuppi sijaitsee ruiskun yläpuolella, jolloin se valuu omalla painollaan ruiskuun. Tällöin maalaaminen onnistuu hyvin pienelläkin ilmanpaineella. Koska yläkuppi sijaitsee suoraan maalikanavan päällä, voidaan maaliakin ladata ruiskuun vain tarvittava määrä, vaikka vain muutama tippa. Yläkupillisissa ruiskussa maalisäiliö on usein kiinteä ja sijaitsee ruiskun päällä. Joissakin malleissa säiliö on irroitettavissa, jolloin puhdistaminen helpottuu. Joissakin malleissa maalisäiliö kiinnittyy ruiskun sivulle.

Paineilmalähteet

Maaliruisku tarvitsee toimiakseen aina paineilmalähteen. Monet aloittavat pienillä paineilmapulloilla, mutta näiden käyttö ei ole suositeltavaa, sillä niiden ilmanpaine ei riitä pitkäksi aikaa eikä säily tasalaatuisena. Lisäksi ilmanpaine voi loppua kesken, jolloin malli voi jäädä osittain maalamatta tai ruisku puhdistamatta. Tai molemmat. Lisäksi paineilmapullot tulevat pidemmän päälle todella kalliiksi ja pahimmassa tapauksessa huonosti toimiva ilmalähde voi tappaa mielenkiinnon koko ruiskumaalausta kohtaan.

Paras ja siksi suosituin vaihtoehto on pieni kynäruiskukäyttöön tarkoitettu kompressori. Se on kertainvestointina kallis, mutta maksaa itsensä nopeasti takaisin harrastuksen jatkuessa. Halvimpia kompressoreita saa alle sadalla eurolla, mutta ne ovat yleensä hyvin äänekkäitä eivätkä sisällä käytännössä välttämättömiä paineensäädintä ja vedenerotinta. Nämä saa tosin hankittua melko edullisesti erikseenkin. Suuremmalla taloudellisella panostuksella saa kuitenkin kaupan päälle rutkasti lisää käyttömukavuuttatkin. Noin 200–400 eurolla saa hiljaisen ja täysin huoltovapaan kompressorin, joka kestää vuosikymmeniä.

Muita vaihtoehtoja ovat esimerkiksi autonrengas, jota itsekin käytin vuosikausia hyvin halvalla huoltoasemakompressorilla ja paineensäätimellä varustettuna. Jotkut harrastajat ovat muokanneet esimerkiksi jääkaapin kompressoreita kynäruiskukäyttöön soveltuviksi, mutta tällaiset projektit tulee jättää vain asiantuntijoille, jotka todella tietävät mitä ovat tekemässä.

Mikä on paras ruisku?

Ei mikään. Tämä kysymys esitetään usein, mutta siihen ei ole yksiselitteistä vastausta. Moniin mallarin käyttökohteisiin soveltuu kuitenkin kaksitoiminen sisäsekoitteinen ja pienellä yläpuolisella maalisäiliöllä varustettu ruisku.

Ruisku kannattaa valita siten, että varaosien saatavuus on taattu. Sillä vaikka ruiskun runko onkin periaatteessa ikuinen, ovat esimerkiksi suutin ja etenkin neula sellaisia osia, jotka joutuu uusimaan ennemmin tai myöhemmin. Huolellisella käytöllä ja puhdistamisella laadukas ruisku voi kuitenkin kestää helposti kymmenenkin vuotta ennen kuin osia joutuu uusimaan.

Varaosien saatavuuden varmistaa helpoiten hankkimalla ns. merkkiruiskun valmistajalta, joka on ollut pitkään markkinoilla. Suosituimpia tällaisia valmistajia ovat mallareiden keskuudessa muun muassa Badger, Iwata, Tamiya, Paasche ja Aztek.

Kaikilta em. valmistajilta löytyy kohtuuhintaisia perusruiskuja, jotka soveltuvat mainiosti käytännössä kaikkiin mallarin tarpeisiin. Esimerkkeinä mainittakoon Badger 100LG, Tamiya HG ja Iwata HP-C.

Mikä ensimmäiseksi ruiskuksi?

Jos olet varma, että jaksat alusta alkaen paneutua huolella ruiskun käyttöön ja huoltoon sekä ennen kaikkea puhdistamiseen, suosittelen heti alkuun hankkimaan laadukkaan merkkiruiskun.

Mikäli olet kuitenkin epävarma, voi olla järkevämpää hankkia alkuun halvempi ruisku, joita saa esimerkiksi erilaisista halpahalleista ja rautakaupoista. Esimerkiksi Clas Ohlson, Biltema, Hong Kong ja Tarjoustalo yms. liikkeet myyvät verrattain edullisia sisäsekoitteisia kaksitoimiruiskuja. Hintaa näillä on noin 50 euroa. Nämä ns. halpisruiskut ovat monesti jonkin merkkiruiskun kopioita, mutta se ei välttämättä takaa varaosien yhteensopivuutta. Huolellisessa käytössä tällainenkin ruisku voi kestää vuosikausia.

Tunnetaan näilläkin nimillä
ruisku, maaliruisku
Engl.
airbrush

Tomi Filppu

Kommentit

Hei!
Luin siihen asti, jossa puhutaan "YLÄ- JA ALAPUOLIKUPILLISISTA RUISKUISTA". Alakupillisesta saa tilapäisesti "yläkupillisen", jos kääntää sen ylösalaisin. Esim. Badger 200. Sen syöttöletku voi toimia säiliönä, jos ihan pieniä määriä väriä käyttää.
Luenpa lisää.
Terv.
Veikko
Eemeli 14.10.2009 16:01 Vastaa lainauksella
Itse harkitsen ruiskun hankkimista lähivuosina. Biltemasta ruiskuja saattaa löytyä jopa kympillä, sellaista aluksi suunnitelin.
Onkos toi Badgerin 150-7 hyvä ruisku aloittelijalle?
Miska 20.12.2009 13:08 Vastaa lainauksella
Miten Ruisku puhdistetaan Emalimaali tahroista?
Tomi Filppu 20.12.2009 13:13 Vastaa lainauksella
Tinneri on hyvä aine ruiskun puhdistamiseen kaikista maalijäämistä. Miedompi vaihtoehto on esimerkiksi Vallejo Airbrush Cleaner tai Fairy Power Spray.
Voiko käyttää Lasolia kynäruiskun puhdistuksen yhteydessä (Badger 360) ilman että tiivisteitä joutuisi vaihtamaan. Jos ei ihan täytenä liuoksena, mutta ohennettuna edes vai turmeleeko sekin ruiskun?
Saint Apollo kirjoitti:
Voiko käyttää Lasolia kynäruiskun puhdistuksen yhteydessä (Badger 360) ilman että tiivisteitä joutuisi vaihtamaan. Jos ei ihan täytenä liuoksena, mutta ohennettuna edes vai turmeleeko sekin ruiskun?
Ei turmele. Lasolia voi huoletta käyttää vaikka raakana, oma Badger on kestänyt hyvin erilaiset alkoholit. Pesutehoa voi jopa lisätä jos pistät vähän vettä sekaan.
Vahvojen liuottimien, kuten tolueenin, ksyleenin ja joidenkin tinnereiden suhteen voi tiivisteongelmia tulla.
Kamalasti puhutaan ruiskuista vähän jokapuolella onkin sivuttu aihetta. Nyt siis valitsin näistä monista vaihtoehdoista tämän ketjun kysymyksilleni. Eli, olisi tarvetta ruiskulle. Tarkoituksena maalailla näitä muovisia pieniä härpättimiä, mutta myös isompaa. Eli tuloillaan on ainakin yksi metrinen laivan malli, siinä siis luonnollisesti enemmän pintaa kuin 1:72 lekossa. Onko kaksitoiminen ylä kupilla oleva ruisku ainut ja autuaaksi tekevä valinta? Sillä saisi ainakin pientä aikaan. Mutta miten sitten isommat pinnat? Jos säiliö on vaikkapa vain 2cl, saako sillä valmista pintaa kämmenen verran vai reilusti enemmän?

Vai onko järkevämpää sijoittaa ensin pieneen ruiskuun ja harjoitella ja jos tuntee lajin omakseen, ostaa toinen alasäiliöllinen? Ja mikä olisi se järkevä ruisku aloittelijalle? Pitäisi kaiketi olla helposti puhdistettavissa, varaosa saatavuus pitäisi olla hyvä, ja toisaalta sillä pitäisi myös mielummin saada pientä jälkeä.

Tuota badgeria suositellaan, mutta jossain puhuttiin myös että bilteman ruiskuilla saa hyvää jälkeä. Nyt siis rehellinen mielipide siihen että mitä eroa on 10€:n ja 100€:n ruiskuilla aloittelijalle? Entä nämä 70-150 setit jossa on pieni kompura mukana?

Ja vielä aihetta sivuten, olisi jollain mahtava tilaisuus auttaa monia käyttäjiä tekemällä yksiselitteinen selonteko eri ruiskuista yms tarvikkeista. Lähinnä niin että esitellään vaikkapa eri hintaluokissa muutama ruisku(alle 50€, alle 100€ alle 150€ yli 150€) ja nimenomaan siis sellaiset ruiskut jotka oikeasti on päteviä. Sieltä voisi jokainen lukea mitä eroja hinta tuo tullessaan. Ja mikäli joku asioista tietävä kertoo että bilteman ruiskulla saa maalattua tasaisia pintoja, mutta ei yksityiskohtia olisi jo tästäkin apua ruiskun valinnassa.
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
Tosin vastaavia melko perusteellisia tieto pläjäyksiä kaipaisi moni aloittelija monista eri aiheista. Kiteistä, maaleista, liimoista, lakoista… Kun tuo tieto on aika hajallaan pitkin poikin. Ja ennenkaikkea, kun luet yhden ketjun ja olet jo menossa ostamaan jotain tuotetta niin toisessa ketjussa se haukutaan maan rakoon ja joku toinen onkin se paras joka taas haukutaan toisessa ketjussa ja edellisessä ketjussa haukutuin olikin paras ja sittenseolikinniinjanäinjatoi…
Eli tieto lisää tuskaa, tiedetään. Mutta jos se tieto olisi keskitetymmin kokeneiden mallareiden tuottama sen katu uskottavuus olisi hyvä. Eli jokainen aloittelija saisi tuotteet joilla on mahdollista saada hyvää jälkeä. Kun perus tekniikka hyvillä perus aineilla on kasassa, voi jokainen etsiä itselleen mahdollisesti sopivampaa tuotetta. Itselle ainakin oli yllätys kuinka suuri ero voi olla maaleissa. Maalasin ekan mallin vuosien jälkeen "super marketti maaleilla"(humbrol ja rewellin maalit), nyt ostin näitä valleon(jotenkin noin se kirjoitettiin) ja noilla maaleilla ei pysty ikinä tekemään niin huonoa jälkeä kuin sain noilla "marketti" maaleilla aikaiseksi. Yritin jopa ohentaakkin niitä, mutta ei pensselillä vaan saanut hyvää jälkeä. Vika on varmasti tekijässä, mutta maalit auttaa vähentämään kummasti tekijän virheitä.
Bilteman ruiskulla saa maalattua tasaisia pintoja :) Aika kattavia ruiskuarvioita on ollut joskus mm. Pienoismalli-lehdessä Petri Sallisen kirjoittamana.
2 cl kuulostaa aika paljolta; sillä suihkii 72-skaalan koneita jo jonkin verran. Ruiskusi kannattaa valita käyttökohteen mukaan, ei yleisen mielipiteen mukaan. Käyttötarpeesi on laidasta laitaan joten ruiskun kannattaisi olla yleiskäyttöinen isohkolla säiliöllä, mielellään kuitenkin kaksitoiminen. Varmaan joku alasäiliöversio. Itse en tuohon oikein osa sanoa mitään kun maalaan pääasiassa Iwatan yläkuppiversiolla, johon isompaa maalauspintaa varten sekoitan isoon lääkeruiskuun valmiiksi maaliseosta, josta lisään tarvittaessa maalikuppiin. välillä menee hukkaan maalia mutta kyse kuitenkin yleensä muutamista milleistä.
Et varmaan tosissasi kysy mielipidettä 10:n ja 100:n ruiskun välillä? :) Vertaus: Tamiyan ja Dakoplastin mallit tai Trabant ja Jaguar. Lyhyesti: laadulla on hintansa.
Komboissa yleensä ruisku maksaa vähemmän, pitää tsekata sekä ruisku että kompura erikseen: malli, hinta, jne..

Näistä on kirjoitettu täälläkin jo moneen kertaan ja niitä ei ole koostettu yhteen kattavaksi tekstiksi, harmi sinänsä. Osittain tekstit ovat tietoa ja omaa kokemusta/mielipidettä joten kooste olisikin aika vaikea saada objektiiviseksi:)
Kyllä liki tosissani kysyn kympin ja satasen eroa. Pääseehän trapantillakin kauppaan, siinä missä jagellakin. Trapanttiin on halvemman vakuutukset ja se vie vähemmän menovettä… =D
Mutta ymmärrän pointin.

Tuo lääkeruiskun käyttö "lisä" säiliönä vaikuttaisi fiksulta idealta. Joten periaatteessa voisin pärjätä ylä kupillisella? Koska pääpaino taitaa kallistua pienten esineiden maalaamiseen, ne isot pinnat maalataan kerran pari ja se on siinä. Mutta pientä osaa riittää sitten enemmänkin. Tarjolla on kyllä 10l säiliöllä ole kompura, toisessa taitaa olla jo 25l. Joten periaatteessa en kompuraa kaipaa, mutta kyllähän hiljaisempi nimenomaan maalikäyttöön tarkoitettu olisi ihan kiva(ainakin toistaiseksi kun rakentelu tapahtuu perheen parissa). Kun saa joskus pajan tehtyä, poistuu tuo metelin aiheuttama ongelma.

Ja tuo että kooste olisi objektiivinen ei välttämättä ole ongelma. Koska ainahan vertailut ovat jonkun mielipiteitä. Eli Vertailussa pitää vain tuoda riittävästi miinuksi ja plussia esiin. Näistä voi jokainen vetää omia johtopäätöksiä. Toisaalta, jos ammattimaalari suosittelee jotain ruiskua, niin en usko että aloittelija saa silloin ihan sutta käsiinsä.

Mutta oli kuinka vaan, jatkan tutkimuksia. Iwata tai badgeri vaikuttavat melko päteviltä laitteilta… Tarvii katsoa mitä tuo hallitus päättää seuraavassa budjetti riihessä, jos minulle myönnetään jälleen viikkoraha, voi olla että ostan kerralla jotain muuta kuin biltemaa. Mutta jos vaimo pitää rahat jälleen itsellään, jatkan pensseleillä.
Iwata on sitä Jaguar-luokan kamaa. Ja olennaisia puutteita noissa halpiksissa ovat:
-huonot tiivisteet
-huono ja viimeistelemätön työnjälki, heijastuu epätarkkuutena osissa ja myös maalauslopputuloksessa.
-varaosien puuttuminen
Tarkoititko muuten 2 ml:n maalisäiliötä? Iwatassani on 9 ml:n yläkuppi ja se on aikast iso.
Kompurasta vielä, kannattaa miettiä halpa/kallis-ominaisuuksia. Halvalla saa hyvin toimivan 25 litran säiliöllä olevan vempeleen mutta ääni/meteli on myös kova. Hiljaiset kynäruiskussäiliösysteemit ovat moninverroin kalliimpia. Biltemasta saa edullisesti pienen suhthiljaisen kompuran mutta se on ihan perusmalli ilman säätöjä. Rinnalle siihen kannattaa hommata säiliö.
Tsemppiä budjettiriiheen :)
Ei oikein mikään ruisku sovellu aivan kaikkeen mahdolliseen käyttöön. Noin kymmenellä eurolla saa kuitenkin Badger 350 -kopioita, joissa on iso alakuppi ja ne soveltuvat aivan hyvin silloin tällöin tehtäviin todella isojen pintojen maalaamiseen. Näitä löytynee Biltemasta, Clas Ohlsonilta, Motonetistä yms. äijäliikkeistä.

Muuhun ruiskutteleluun kannattaa sitten hankkia yläsäiliöllinen kaksitoiminen. Ainakin omien kokemusteni pohjalta voin sanoa, että laadusta kannattaa maksaa. Esimerkiksi aidon ja feikki-Iwatan välillä on todella paljon eroja. Aito Iwata on miellyttävä käyttää ja helppo puhdistaa, jälki on ensiluokkaista ja tasaista sekä kierteet ovat niin kohdillaan, että minkäänlaista voimankäyttöä ei kokoamisessa ja purkamisessa tarvita. Sen sijaan kiinalaisessa kopiossa… No siinä nuo kaikki ovat tismalleen päinvastoin. Ero on kuin Tiffanyn timanttisormuksella ja pääsiäismunasta löytyneellä muovirinkulalla. Hintaerolle (15 e vs. 500 e) on kyllä syynsä.

Halpisruiskujakin on tosin eri laatuisia, ja ainakin tuossa Nikon mainitsemassa PienoisMalli-lehden halpisruiskuvertailussa mukana olleet vehkeet saivat ihan kohtuullisen arvosanan.
J Pokki 3.1.2010 13:28 Vastaa lainauksella
Se mikä näissä halpisruiskuissa verrattuna kalliiseen pätee on nimenomaan tuo 70-luvun itäauto vs. Moderni teknisesti toimiva nykyauto-vertaus (tiedä siitä Jaguarista sitten…)

Trabantilla tms. pääsee kauppaan. Melkein joka kerta. Pikkuvikaa kuitenkin huomattavasti enemmän. Ei oikein voi luottaa siihen, että sinne kauppaan pääsee joka kerta, vaan aina pitää lähteä puoli tuntia aikaisemmin ja varautua pikku remontteihin jopa kesken kauppareissun. Reissun jälkeenkin pitää tehdä huomattavasti enemmän duunia varmistaakseen, että seuraava kauppareissu onnistuu. Homma pelaa jotakuinkin kohtalaisesti, mutta välttämättömien ajojen lisäksi ei oikein huvita muuta ajella kun siitä on niin paljon vaivaa. Nykyautolla sitten vain startataan, käydään kaupassa ja vaikka pidemmälläkin, paahdetaan vaikka koko päivä moottoritietä sen olematta moksiskaan, huolehditaan perushuolloista ja tankkauksista ja ajon jälkeen sen voi jättää parkkiin odottamaan seuraavaa ajokertaa.

Eli ihan omakohtaisesta kokemuksesta tiivistän. Bilteman kalliimmalla ruiskulla tuli ihan hyvin toimeen. Mukavaksi ruiskumaalaus muuttui vasta Badger 360:n hankkimisen jälkeen. Pyrin pitämään harrastukseni mukavana.
Eli alan siis tinkaamaan budjettiin liikkuma varaa. Tuota iwataa tai badgeria siis katselen. Ja pitää kaivaa tuolta naapurista traktorin sisäkumi ja vetäistä se silloin tällöin täyteen ilmaa, luulisi siitä muutaman minuutin maalailuihin riittävän. Tällöin pärjäisin nykyisillä kompuroilla. Hiljaisella laitteella kun ei periaatteessa tee mitään sen jälkeen kun navetan yliset on rempattu… Mutta pari vuotta pitäis varmaan kituutella jotenkin. Ja 2ml säiliö oli tarkoitus kirjoitella.
mietin noita bilteman ruiskuja ja täs ois kaks vaihto ehtoo voisitteko kattoo ja kertoo oman mieli piteenne kumman itse ostaisitte ja mahdollisia kokemuksia tuotteesta täs tulee linkit

www.biltema.fi/fi/Tyokalut/Paineilma/Tyokalut/Airbrush/Airbrush-kynaruisku-17371/

ja

www.biltema.fi/fi/Tyokalut/Paineilma/Tyokalut/Airbrush/Kynaruiskusarja-15191/

myös olisko tälläne kompura hyvaä???

www.biltema.fi/fi/Tyokalut/Paineilma/Tyokalut/Airbrush/Pienoiskompressori-MC-90-17370/
Suosittelen pitämään sen Bilteman 11€ ruiskun hyllyssä. Itselläni kesti 1,5 käyttökertaa…
Voiko ruiskulla maalata asuintiloissa?
Eero Sillanpää kirjoitti:
Voiko ruiskulla maalata asuintiloissa?
Yksiselitteistä vastausta on mahdoton antaa tietämättä tarkemmin millaisista tiloista on kyse, mitä olet maalaamassa ja millä.

Yleisesti ottaen normaalikokoisten pienoismallien maalaaminen onnistuu asuintiloissakin ongelmitta ja perherauhan rikkoutumatta.

Tällöin ns. vetokaappi on kuitenkin joko käytännössä pakollinen tai erittäin vahvasti suositeltava hankinta, hieman maalityypistä riippuen. Jos vetokaappi on varustettu aktiivihiilisuodattimella, pystyy kynäruiskulla maalaamaan sellaisissakin olosuhteissa, joissa poistoilmaa ei pystytä johtamaan ulos asuintiloista. Itselläni on käytössä nimenomaan tällainen ratkaisu.

Vetokaappi on ilmaa imevällä tuulettimella varustettu kaappi tai laatikko, jonka suojassa maalatessa maalipöly imeytyy suodattimen läpi kaappiin eikä leviä huoneilmaan. Maalien hajut kuitenkin leviävät herkästi poistoilman mukana ellei kaappia ole varustettu myös aktiivihiilisuodattimella.

Pienoismallien maalaamiseen soveltuavia vetokaappeja- ja laatikoita myyvät eri nimillä alan kotimaiset kauppiaat kuten Scale Supply ja Combat Models. Kumpikaan noista ei kuitenkaan vakiona sisällä aktiivihiilisuodatinta, mutta sellaisia myy esimerkiksi Allergia-apu.

Tee-se-itse-miehet voivat rakentaa vetolaatikon itsekin. Lisää aiheesta ruiskumaalauslaatikko-keskustelussa.
Tässä minun versio itsetehdystä vetolaatikosta. Tässä tapauksessa on huoneisto kohtainen ilman poisto joten hajut eivät mene muihin asuntoihin. Hintaa tuli noin 30€ www.pienoismallit.net/profiilit/4557/kuvat/kuvapankki/kuva_115906/