Pienoismallit.net

Hartsi

Hartsi on valumateriaali, josta valmistetaan muun muassa figuureja, tarvikeosia, muunnossarjoja ja kokonaisia rakennussarjojakin. Valuhartseja on erilaisia. Tunnetuimpia ovat polyuretaani-, polyesteri- ja epoksihartsit. Näistä polyuretaanihartsi on ominaisuuksiltaan parasta pienoismallikäyttöön.

Valmistusmenetelmän yksinkertaisuuden vuoksi hartsiosien valaminen on helppoa kotikonsteinkin. Lisätietoja tästä tarjoaa J Pokin kirjoittama mainio artikkeli hartsivalujen tekemisestä. Hartsivaluista kiinnostuneen kannattaa lukaista myös Petri Sallisen kokemuksia muottikumeista.

Hartsi on toimintaperiaatteeltaan kaksikomponenttista, eli nestemäisen hartsin sekaan lisätään kovetinta, jolloin käynnistyy kemiallinen reaktio, jonka johdosta seos kovettuu. Osat valmistetaan valamalla nestemäinen hartsi silikonikumista tehtyyn muottiin. Muotit ovat usein kaksi- tai useampiosaisia ja ne on valmistettu valamalla kumia niin sanotun master- eli alkuperäiskappaleen ympärille. Yksinkertaiset, lähinnä levymäiset, muodot voidaan tehdä myös yksiosaisella avomuotilla. Kumimuottiin valamalla on mahdollista valmistaa muodoiltaan monimutkaisempia osia kuin polystyreenistä ruiskupuristamalla. Tämän vuoksi hartsista voidaan valmistaa isompia ja yksityiskohtaisempia kokonaisuuksia, jotka ovat myös valujäljeltään terävämpiä.

Myynnissä olevat hartsisarjat ovat usein melko kalliita johtuen pienehköistä valmistuseristä sekä valmistusprosessiin liittyvästä runsaasta käsityön määrästä. Monet hartsisarjojen valmistajat ovatkin niin sanottuja autotallipajoja. Osansa hinnasta muodostaa tietysti myös korkea laatu. Hartsi valmistusmateriaalina ei ole kuitenkaan tae laadusta. Myös huonolaatuisia hatsisarjoja löytyy markkinoilta.

Hartsiosien käsittely ei juurikaan eroa tavallisten polystyreeniosien käsittelystä, mutta joitakin erityispiirteitä on. Hartsi on materiaalina hauraampaa, jonka vuoksi osat eivät kestä taivuttelua murtumatta. Tämän vuoksi osien irroittaminen tulee tehdä erityisen varovaisesti. Turvallisinta on sahata osat irti hienohampaisella sahanterällä. Ohuet valukanavat voi leikata irti myös veitsellä. Viimeistely tehdään styreeniosien tapaan viilaamalla ja hiomalla.

Hartsi ja terveysvaarat

Hartsin, tai lähinnä siitä irtoavan hiomapölyn terveysvaikutuksista liikkuu mallareiden keskuudessa monenlaisia tarinoita. Sen on jopa väitetty aiheuttavan syöpää. Nykytietämyksen valossa nämä tarinat ovat kuitenkin vain tarinoita vailla sen kummempaa totuuspohjaa.

Joka tapauksessa hartsipölyyn pätee sama kuin mihin tahansa hiontapölyyn – asianmukaista hengityssuojainta tulee käyttää aina työstettäessä ja irtopölyt kannattaa pyyhkiä mahdollisimman pian pois sekä mallin pinnasta että työpöydältä. Minkään hiomapölyn hengittäminen ei ole koskaan terveellistä.

Tunnetaan tälläkin nimellä
resiini
Engl.
resin

Tomi Filppu

Kommentit

Ei vielä kommentteja. Onko sinulla lisättävää, kysyttävää tai korjattavaa? Kommentoi!