Pienoismallit.net

Esivarjostus

Esivarjostus on pintakäsittelytekniikka, jolla tummennetaan varjoon jääviä kohtia mallin pinnassa. Tällä korostetaan mallin kolmiulotteisuutta ja elävöitetään sen pintaa.

Käytännössä tämä tekniikka vaatii aina kynäruiskun käyttöä. Teoriassa jonkinlaisen esivarjostuksen toteuttaminen on mahdollista myös taitavalla sivellinmaalauksella. Tosin itse en ole koskaan sellaista edes yrittänyt.

Esivarjostus tehdään pohjamaalauksen jälkeen ennen varsinaisella perusvärillä maalaamista.

Näin se käy

1. Maalaa malli kauttaaltaan valkoisella pohjasävyllä. Jos mallissa alueita, jotka jäävät syvään varjoon, voit jättää ne maalaamatta. Tällaisia ovat esimerkiksi panssarivaunuissa pohjat sekä mahdollisesti telapyörien taustat ja sivupanssarit telakoneiston takana.

2. Maalaa mustalla edellisessä vaiheessa maalaamatta jäänet ja muut varjoon jäävät kohdat sekä erilaiset saumat, paneeliurat ja yksityiskohtien ympäristöt, eli paikat joihin kertyy käytön myötä likaa ym. Viimeistään tässä vaiheessa ruiskun käyttö on suositeltavaa, koska efekti näyttää paremmalta kun värirajat ovat pehmeitä. Niissä kohdin missä se on mahdollista, kannattaa ruiskuttaminen tehdä alaviistosta, jotta mustaa maalia kertyy nimenomaan varjoihin jääviin kohtiin.

3. Jos mustaa tuli ruiskutettua liikaa, voit vielä paikkailla varjostuksia valkoisella maalilla. Tässä vaiheessa voit ruiskutella valkoista yläviistosta, jotta vältät maalin joutumista varjokohtiin.

4. Maalaa koko malli ohuesti perusvärillä siten, että alemmat maalikerrokset kuultavat läpi. Ensimmäisessä vaiheessa maalaamatta jääneet syvän varjon kohdat voit maalata hieman muita kohtia ohuemmin. Jos maalaat esimerkiksi naamiomaalausta tai muutoin moniväristä mallia, tulee jokainen väri maalata erikseen ja pyrkiä käyttämään yhtä peittäviä kerroksia joka sävylle.

Kuten yllä olevassa esimerkissäkin, käytetään esivarjostuksessa tavallisimmin mustaa maalia valkoisella pohjalla mahdollisimman suuren kontrastin aikaansaamiseksi. Mitä suurempi kontrasti esivarjostussävyjen välillä on, sitä peittävämmin voidaan varsinainen perusväri maalata. Lisäksi perusväri toistuu mahdollisimman kirkkaana ja muuttumattomana kun alla on valkoinen pohja.

Enemmän variaatioita pintaan saa, jos maalaa mallin ensin keskiharmaalla sävyllä, jonka jälkeen varjokohdat maalataan mustalla ja valokohdat valkoisella osan pinnoista jäädessä harmaaksi.

Myös perusväristä vaalennettuja ja tummennettuja sävyjä voi käyttää valkoisen ja mustan sijasta. Tällöin varsinaisen perusvärin voi ruiskuttaa ohuemmin.

Etenkin sotilaskalustomalleja esivarjostaessa voi olla suurpiirteisempi, koska yleensä mallille myöhemmin tehtävät vanhentamis- ja säistämiskäsittelyt sekä suotimet ym. yhtenäistävät maalipintaa jolloin esivarjostuksen vaikutus kokonaisuuteen kuitenkin vähenee. Esivarjostuksen virheitä ja puutteita voi paikkailla myös jälkivarjostuksella.

Tunnetaan tälläkin nimellä
sävypohja
Engl.
pre-shading

Tomi Filppu

Kommentit