Pienoismallit.net

Akryylimaali

Akryylimaalit ovat viime vuosikymmeninä hitaasti syrjäyttäneet emalimaaleja monien mallareiden maalivarastossa. Akryylimaalien suosion suurin syy lienee niiden hajuttomuus – tärkeä tekijä heille, joilla ei ole asuintiloista eristettyä työskentelytilaa.

Suomessa akryylimaalien suosiota heikentää kuitenkin niiden heikko saatavuus; akryylimaaleja saa vain erikoisliikkeistä, kun taas Revellin emalimaaleja löytyy lähes joka marketista.

Akryylimaaleja voi ohentaa jopa tavallisella kraanavedellä, mutta vielä paremmin toimii puhtaampi tislattu vesi. Parhaiten akryylienkin ohentaminen onnistuu kuitenkin maalivalmistajan omalla merkkiohenteella mutta suosittuja ohenteita ovat myös ikkunanpesuaineet.

Suosittuja akryylimaalimerkkejä ovat Tamiya, Vallejo, Lifecolor ja Citadel.

Engl.
acrylic paint

Tomi Filppu

Kommentit

Kantri 5.11.2008 20:33 Vastaa lainauksella
Kokeilin tänään ensi kertaa akryylimaalia,onko normaalia nyt jo n.5-6h pinta edelleen tahmea?
Mikä olisi joku ykkös juttu mitä pitäisi tehdä tai huomioida akryylimaaleilla maalatessa?
No ei kuullosta ihan normaalilta! Kyllä noi mun kokemuksen mukaan on hyvinkin nopeasti pintakuivia, ruiskulla melkein heti, ja siveltimelläkin varovasti käsitellen hätäinen pääsee kokoamaan pikkuosia parissa tunnissa.
Kenen maaleja, ja millä ohensit?
Kantri 5.11.2008 21:04 Vastaa lainauksella
Paget Trading Ltdeen maaleja,ostin joku aika sitten lidlstä ,edullisia kun olivat ja kanssa uteliaisuudesta.
Siveltimellä levitin,aluksi ei halunnut tarttua (ilmeisesti liikaa vettä) jäi pisaroiksi mallin pinnalle,olin pessyt
mallin tai huuhdellut hyvin lämpimässä vedessä,muistin kanssa lukeneeni täältä jostain veden pinta
jännitteestä.Paksumpi seos toimi paremmin,mutta kun vieressä oli sivellin likoomassa tärpätissä niin lisäsin sitten sitä tärpättiäkin sinne pisaran levitys onnistui paremmin ,mutta kun koko aine ihan uusi kokemus niin outoa on.
Tärpätti on no go! Saattaa tehdä vesiohenteisen akryylin kanssa ihan mitä vain. Näitä ohennetaan vain ja ainoastaan joko omalla ohenteella tai tislatulla vedellä. Lisäksi voi käyttää näitä hidasteita (drying retarder), jotka hidastavat maalin kuivumista, hyödyllisiä sekä sivellin että etenkin ruiskukäytössä. Näillä tosin sitten nimensä mukaisesti kuivumisaika kasvaa. Jotkut ovat käyttäneet veden ohella tipan ammoniakkipohjaista ikkunanpesuainetta (esim. Cif) tuota pintajännitystä pienentämään, samoin kehuvat tipan Johnssonin vahaa parantavan tarttuvuutta. Itse en ole kokeillut.
Etsin aiheesta tietoa ja täältähän sitä löytynee, eli lainaan tätä vanhaa ketjua.

Kokeilin ensimmäistä kertaa akryylimaaleja, valmistajana Tamiya. Samoin kokeilen ensimmäistä kertaa kynäruiskua, eli askarruttaa mieltä ohentaminen.

Onko kokemusta miten em. värin toimivat vedellä ohennettuna ruiskussa? Ja jos ei toimi niin pitääkö olla juuri Tamiyan valmistamaan ohenninta vai käykö mikä vain akryyleille tarkoitettu?
Kari Keränen kirjoitti:
Kokeilin ensimmäistä kertaa akryylimaaleja, valmistajana Tamiya. Samoin kokeilen ensimmäistä kertaa kynäruiskua, eli askarruttaa mieltä ohentaminen.

Onko kokemusta miten em. värin toimivat vedellä ohennettuna ruiskussa? Ja jos ei toimi niin pitääkö olla juuri Tamiyan valmistamaan ohenninta vai käykö mikä vain akryyleille tarkoitettu?
Kannattaa kysyä keskustelun puolella jossain sopivassa ketjussa. Sanastoon tulleet kommentit eivät nouse niin hyvin esille, joten niitä muut eivät huomaa yhtä hyvin.
Voin kuitenkin vastata sen verran, että tiettävästi Tamiya ei oikein toimi vedellä ohennettuna vaan kannattaa käyttää Tamiyan omaa ohenninta. Muistaakseni jokin korvike toimii myös, olisiko ollut Lasol. Omia kokemuksia ei juuri ole, mutta muistaakseni näin on aiemmin keskusteluissa todettu.
Akryyleille tarkoitetuissa ohentimissa hieman eroa, mutta kuitenkin pääsääntöisesti toimivat samoin. Koostumus on vettä, isopropanoolia tjsp alkoholipohjaista, hidastimia ja jotain sumuuntumisen parantamiseksi. Ruiskun puhdistukseen ikkunanpesuainetta, alkoholi kuivattaa tiivisteitä joten tippa öjyä session päätteeksi ruiskuun.
Kiitos vastauksista. Katselin vähän noita ketjuja ja näyttää että Lasolia käyn hakemassa. Tuon Tamiyan oma on aika arvokasta litrahinnaltaan ja saatavuus Kajaanissa heikkoa, aina tilattavana.
Ihan hyvin toimii vesikin Tamiyan maaleissa!