Pienoismallit.net

Kai Kauppi

Tykkibarkassi: Lippuja… 30.3.2020 10:48 Rakennusblogi
Kiitos kommentista Raimo.
Kun 13 metriseen paattiin laitetaan 16 airoa, 16 nikhakaa, 12-naulainen siirrettävä kanuuna ja purjehdusvarustus, niin on siinä n. 25 henkiselle miehistölle puuhaa ihan kohtalaisesti. Kaikkea ei tietenkään hoidettu samanaikaisesti, mutta melkoinen "sählinki" tilanteissa varmasti oli varsinkin, jos vähänkin oli keliä.
Ilmarinen, Suomen ensimmäinen… 26.3.2020 17:29 Rakennusblogi
Suorastaan nerokasta. Tämä on sitä skrätsimallailun hienoa ongelman ratkaisua parhaimmillaan.
HMS Druid 1776: Kannet… 26.3.2020 17:22 Rakennusblogi
Kylläpä on kaunista! Minunkin mielestäni värierot kannessa kuuluvat asiaan. Pitäähän puun näyttää puulta.

Itse en ole riveyksiin käyttänyt mitään, koska olen kannet käsitellyt tervalitkulla ja se kasautuu "lankkujen" rakoihin muodostaen jonkunlaisen riveyksen. Kun litkuun laittaa n. puolet vernissaa ja vielä havupuutärpättiä, jolloin litku imeytyy ja kuivuu suhteellisen nopeasti, eikä jää tahmeaksi pölynkerääjäksi.

Poranterinä olen myös käyttänyt HPNS-teriä (Hobby Point). Niissä on tosiaan paksumpi varsi. Hyviä teriä saa myös Kouvolalaiselta Poratuuli Oy:ltä.
Tykkibarkassi: Takilointia 2 24.3.2020 13:04 Rakennusblogi
Kiitoksia kommenteista Matti ja Raimo.

Projektin ehkä mielenkiintoisin anti on tutkia ja päätellä, miten kaikki olisi voinut toimia 1700-luvulla. Kuitenkin mahdollisimman paljon pitäytyen aikalaismallin ja -kuvien puitteissa.
Vielä on paljon "pinsettisulkeita" jäljellä puhumattakaan väistämättömästä airotehtailusta, mutta onhan nyt kieltojen maailmassa aikaa ja on hyvä, että on sisäpuuhaa :)
Ilmarinen, Suomen ensimmäinen… 23.3.2020 16:56 Rakennusblogi
Olin noiden kaarien kanssa samoissa ongelmissa, kun niitä piti työstää. Päädyin ihan samaan: Seuraavassa projektissa sahaan kaaret valmiiksi ja kiinnitän ne irtolevyihin ruuveilla, jotta ne voi sitten poistaa. Tukirakenteet kansille rakennan sitten jälkeenpäin.
Tuo sisäkarneeraus muuten jäykistää ja tukevoittaa rungon hyvin. Testasin sen aikanaan isovenemallissa.
Vielä kerran: Onpa kaunis runko!
Ilmarinen, Suomen ensimmäinen… 18.3.2020 12:48 Rakennusblogi
Kyllä nuo Pohjanmaan laivanrakentajat osasivat tehdä hienon näköisiä runkoja. Vaan kyllä mallintekijäkin saa hienouden esiin erinomaisesti.
Mutta jatketaan koronan varjossa ja sormet liimassa "puhdetöitä".
Ilmarinen, Suomen ensimmäinen… 10.3.2020 14:13 Rakennusblogi
Hieman vaisuna katselen tuota haapalankutusta. Hienoa olisi tehdä suomalaisesta puusta. Kun vielä hyvin kuivattua ja sahattua mäntyä sai, teinkin siitä. Näin kerrostalo-olosuhteissa ei oikein viitsi sirkkelöidä isosta lankusta ja koulullekaan ei aina viitsi lähteä. Olenkin tilannut tuota 6x3mm rimaa basswoodina (lehmuksena) paremman puutteessa - toki se on ihan hyvää puuta. Oikeasti kuitenkin pitäisi olla tammea ja mäntyä :)
Kyllä näkyy, että olet jokusen mallin lankuttanut. Homma on niin ammattimaisen näköistä. Muuten, mikä on liima?
Ilmarinen, Suomen ensimmäinen… 5.3.2020 20:31 Rakennusblogi
Yksi mahdollisuus olisi sikopalkki. Osui kerran silmiini netissä. Aikoinaan pikkupoikana kun pikku purteni oli Pälvirannan veneveistämön vieressä parkissa, vanha veistäjä aina sanoi: "Taikasana on hyvä sikopalkki."
Tässä vinkki: www.puuvenementori.fi…palkki-ja-pohjatukit-vahvistavat-ja-jaykistavat-puuveneen-rakennetta/
Ilmarinen, Suomen ensimmäinen… 5.3.2020 16:54 Rakennusblogi
Oi, miten tutunnäköistä puuhaa. Itse tein viimeksi 6mm:n koivuvanerista - hiki tuli hioessa vaikka oli kone apuna. Tuo balsavaneri on varmaan hyvä.
En tiedä menenkö asioiden edelle, mutta etkö sido kaaria toisiinsa kölipuulla? Jätätkö kaaret laudoituksen alle olemaan vai ovatko ne vain tuki, joka poistetaan laudoituksen jälkeen?
Tykkibarkassi: Takilointia 1 5.3.2020 11:31 Rakennusblogi
Kiitos kommentista Anne ja Marko
Vaikka tämäkin takila vaikuttaa yksinkertaiselta, siinä on Chapmanin tyyliin monta erityispiirrettä jopa aika outoa. Kyllä saa moneen kertaan miettiä, kokeilla ja muuttaa. Ihan niinkuin kirjoitit, takilaa sentään on suhteellisen helppo muutella ja rakentaa uudelleen.
Olisi kiva poiketa Suomenlinnassa silloin toukokuussa, jos vain suinkin ehdin. Olisihan hieno nähdä sluupit vierekkäin.