Pienoismallit.net

Kai Kauppi

Tykkibarkassi: Valmis… 7.4.2020 15:18 Rakennusblogi
Kiitoksia Esko.
Täytyy tässä ensin laittaa kalustot kuntoon.
Sitten taas jotain on keksittävä.
Tykkibarkassi: Valmis… 6.4.2020 13:52 Rakennusblogi
Kiitoksia kommenteista Mika, VilleH ja Raimo.

Tuo toiminnallisuus on näiden Chapman-mallien kantava idea.
Uusien piirustusten haku on käynnissä.
Tykkibarkassi: Valmis… 5.4.2020 10:55 Rakennusblogi
Kiitos kommentista Anne ja Marko.
Historiallisia aikoja eletään, toden totta. Ehkä jossain vaiheessa malleja esillekin saadaan muutenkin kuin vain täällä netissä. Harmi, kun teidänkin sluuppihommelit vähän "venähtivät", mutta eiköhän se jossain vaiheessa pääse "kotiinsa" Sveaborgiin.
Niikuin tuossa jo Matille kirjoittelin, uusi Chapman-projekti on mietinnässä. Saa nähdä tuleeko siitä mitään vai tehdäänkö jotain muuta - mutta kyllä jotain tehdään.
Tykkibarkassi: Valmis… 5.4.2020 10:46 Rakennusblogi
Kiitos taas kommentista, Matti.
Tarkoitus oli viedä barkassi Suureen Snadiin, mutta… Saa nyt sitten nähdä noiden näyttelyjen kanssa??.

Joskus käytettiin myös maininkitaljoja. Ne lähtivät puomilta etuviistoon kummallekin laidalle. Vastasivat nykyistä puomin alasvetäjää eli "kikkitaljaa". Taljat toimivat paitsi mainikitaljoina myös preventtereinä vahinkojiipeille, estivät puomin nousun ylös myötäisessä ja niillä voitiin säätää purjeen muotoa. Niiden käyttö kuitenkin vaati melkoista tarkkuutta, ettei rikkonut puomia. ( Nykyään niitä näkee vielä esim. Hai-luokan veneissä.) Kun barkassi ei kuitenkaan ollut "raaseri", en niitä malliin laittanut.

Seuraavaa projektia täytyy hieman miettiä ja haeskella, jos löytyisi materiaalia. Hieman olen harkinnut Chapmanin priki Svalania, jos vain löytyy tarpeeksi kuvia.
Ilmarinen, Suomen ensimmäinen… 4.4.2020 11:14 Rakennusblogi
Olet sinä, Matti, aika velho! Noiden rattaiden valmistaminen ei onnistu ilman melkoista praktiikkaa koneiden ja suunnitteluinstrumenttien käytössä. Hieno on toteutus.
Tykkibarkassi: Lippuja… 30.3.2020 11:01 Rakennusblogi
Matti Piilola kirjoitti:
Mitä puuta olet käyttänyt noihin kaiteisiin? 3x4 mm rimaa ei ole aivan yksinkertaista taivuttaa noin tiukkaan kaareen kuin mitä olet tehnyt, joten pasutus näyttää olevan tehokas tapa. Oletko käyttänyt höyryä vai kuumaa vettä, ja kuinka kauan liottanut rimoja ennen taivuttamista?
Kiitos kommentista Matti.
Kaiteet ovat lehmusta. Höyläsin ne 6x3mm:n runkorimoista. Ajattelin ensin tehdä ne palasista, mutta koetin kuitenkin taivuttaa. Tein rimat ensin hieman ylipitkiksi ja laitoin ne kiehuvaa vettä täynnä olevaan termospulloon n. puoleksi tunniksi. Jikivaneriin naulasin ensin "sisäkaarteen" aika tiuhaan ja tein reiät nauloille valmiiksi "ulkokaarteeseen". Listan pakotin sitten pikkuhiljaa naula naulalta muotoon. Nuo päät olivat pahimmat, mutta ne pystyi sitten katkaisemaan pois. U-muotoiset pellin palat liimasin, jotta kaidetolpan reikä ei heikentäisi taivutettua listaa.
Tykkibarkassi: Lippuja… 30.3.2020 10:48 Rakennusblogi
Kiitos kommentista Raimo.
Kun 13 metriseen paattiin laitetaan 16 airoa, 16 nikhakaa, 12-naulainen siirrettävä kanuuna ja purjehdusvarustus, niin on siinä n. 25 henkiselle miehistölle puuhaa ihan kohtalaisesti. Kaikkea ei tietenkään hoidettu samanaikaisesti, mutta melkoinen "sählinki" tilanteissa varmasti oli varsinkin, jos vähänkin oli keliä.
Ilmarinen, Suomen ensimmäinen… 26.3.2020 17:29 Rakennusblogi
Suorastaan nerokasta. Tämä on sitä skrätsimallailun hienoa ongelman ratkaisua parhaimmillaan.
HMS Druid 1776: Kannet… 26.3.2020 17:22 Rakennusblogi
Kylläpä on kaunista! Minunkin mielestäni värierot kannessa kuuluvat asiaan. Pitäähän puun näyttää puulta.

Itse en ole riveyksiin käyttänyt mitään, koska olen kannet käsitellyt tervalitkulla ja se kasautuu "lankkujen" rakoihin muodostaen jonkunlaisen riveyksen. Kun litkuun laittaa n. puolet vernissaa ja vielä havupuutärpättiä, jolloin litku imeytyy ja kuivuu suhteellisen nopeasti, eikä jää tahmeaksi pölynkerääjäksi.

Poranterinä olen myös käyttänyt HPNS-teriä (Hobby Point). Niissä on tosiaan paksumpi varsi. Hyviä teriä saa myös Kouvolalaiselta Poratuuli Oy:ltä.
Tykkibarkassi: Takilointia 2 24.3.2020 13:04 Rakennusblogi
Kiitoksia kommenteista Matti ja Raimo.

Projektin ehkä mielenkiintoisin anti on tutkia ja päätellä, miten kaikki olisi voinut toimia 1700-luvulla. Kuitenkin mahdollisimman paljon pitäytyen aikalaismallin ja -kuvien puitteissa.
Vielä on paljon "pinsettisulkeita" jäljellä puhumattakaan väistämättömästä airotehtailusta, mutta onhan nyt kieltojen maailmassa aikaa ja on hyvä, että on sisäpuuhaa :)