Pienoismallit.net

Kai Kauppi

Briggen Svalan 1797… 7.4.2021 17:47 Rakennusblogi
Matti Piilola kirjoitti:
Joskus muinoin kun jotain laivamallia kyhäsin niin ajattelin samalla tavalla, että kaaripiirrokset tarkoittavat rungon ulkoisia linjoja joista pitää sitten vähentää tuo kylkilankutuksen paksuus. Tämä aiheutti paljon lisätyötä sekä myös muotovirhettä, koska poistettava osuus, 3 mm ei aina joka kohdassa ollutkaan käsivaralta piirrettynä aivan tarkka. Nykyisin olen skipannut tuon työvaiheen ja sahannut kaaret piirustuksen mittoihin ja kiinnittänyt lankutuksen niihin. Kukaan ei vielä ole esittänyt että tekemäni rungot eivät olekaan oikean mittaisia.

Vielä yksi kysymys: Millainen vannesaha sinulla on ja millainen terä siinä? Näyttää siellä täällä polttavan sahattavaa materiaalia, sekä jättävän vanerin alareunat joskus vähän rosoisiksi. Itse pääsin näistä ongelmista kun hommasin tarpeeksi hienohampaisen terän vannesahaan.
Kiitos kommentista Matti
Nyt kun lankutan, huomasin tuon saman. Onneksi sahasin kaaret viivan poistettavaa puolta, joten pienennys ei tullut aivan kolmemilliseksi ( korkeintaan 1-1,5mm - jätin myös hiontavaraa ). Silti olen joutunut laittamaan lautojen ja kaarien väliin "tilsoja" aikalailla, jotta rungon mitat pysyvät kohdallaan. Runkoa täytyy nyt "hieroa" kunnolla, koska se on relaxatiosysteemin tunnus.
Aikaisemmissa malleissa olen myös tehnyt kaaret piirrosten mukaan. Nyt ajattelin olla supertarkka - no niin, pitäisi vaan muistaa kokemus.

Kotona kerrostalossa minulla ei ole vannesahaa. Olen käyttänyt koulun pajan sahaa ( Eläkeläisopeilla on lupa pajaa käyttää.). Siinä oli viimeksi aika karkea terä enkä viitsinyt ruveta vaihtamaan, kun olisi seuraavaksi koulupäiväksi pitänyt vaihtaa takaisin. Kotona minulla on Dremelin Moto-Saw, jolla sitten korjailen pahimpia kohtia.

Niin vielä. Tuosta Chapmanin allastestisysteemistä on erinomainen kuva tuossa lähdeaineistossa mainitussa Harrisin kirjassa. Voin laittaa siitä kuvan kuvapankkiin.
Briggen Svalan 1797… 7.4.2021 17:27 Rakennusblogi
RaimoK kirjoitti:
Netin kauttako nuo alkuperäiset piirustukset sait? Riittikö kuvien resoluutio hyvin skaalatessa niitä 1:40?
Kiitos kommentista Raimo
Netin kautta. Hyvin riittää resoluutio esim. linjapiirroksen kuvan koko on arkistossa 12499x4853. Muut ovat samaa luokkaa.
Tykki 120K78 6.4.2021 00:32 Malli
On todella skrätsimallailua parhaimmillaan. Kyllä siinä teräskin vaan muotoutuu!
Kranaatinheitin 120Krh/40 6.4.2021 00:27 Malli
Onhan todella täydellinen malli, siksi täydet pojot. Voin kokemuksesta todeta edellisen, kun toimin kokelasaikani raskaan komppaniaupseerina. Tulipahan varsinkin Lapin leirillä puuhattua enempikin ko. laitteiden kanssa.
HMS Druid 1776: Ropewalk 17.3.2021 09:33 Rakennusblogi
Teit laitteen sitten itse - voi hyvänen aika!
Erittäin mielenkiintoinen päivitys. Aina kun olen itse päässyt takilointivaiheeseen, olen tukeutunut artesaanivaimon lankalaatikoihin ja kuunnellut melkoisen esitelmän lankojen anatomiasta. Nyt todellakin alan jotain siitä ymmärtämäänkin.
Köydet ovat todella hyvän näköisiä ja aitoja - liekö tuon kustannustehokkuuden niin väliä, kun lopputulos miellyttää silmää.
HMS Endeavour's Longboat 7.3.2021 14:21 Malli
Vielä, jos hiuksia halutaan halkoa, niin tuossa lipun yläkulman Union Jack-osiossa ei vielä saisi olla punaista vinoristiä (Irlannin kuningaskunta eli Pyhä Patrick) vain Englannin Pyhä Yrjö ja Skotlannin Pyhä Andrea. ;-)
HMS Endeavour's Longboat 7.3.2021 13:26 Malli
Kyllä lippu tosiaan on Red ensign eli Britannian kauppalaivaston lippu.
Hienon siistiä työtä ensimmäiseksi (?) puulaivamalliksi. Endeavourhan oli Cookin laiva ensimmäisellä Tyynen meren tutkimusmatkalla. Longboat oli laivaveneistä suurin. Sen tärkeimmät tehtävät olivat veden kuljetus laivalle ja ankkureiden kuljetus varppausta varten sekä avustaminen niiden nostossa ( yleensäkin suurta kantavuutta vaativat tehtävät). Longboat voitiin varustaa purjeilla, mutta tavallisesti niitä soudettiin, joten hieman kaipasin airoja veneeseen. Isoveneet voitiin myös tarvittaessa varustaa asein. Laivaveneitä kuljetettiin aluksen kannella tai isointa vedettiin (Endeavourissa kannella), joten niissä ei ylimääräistä lastia saanut olla.
Kun tuossa edellä toivottiin kommentteja, niin muutamia vinkkejä: Lippu kannattaa leikata tarkemmin ja laittaa reunaan viivaimen avulla hieman liimaa (esim. Uhu Hart), ettei rispaannu. Sitten sitä voi hieman kostuttaa ja muotoilla "lepattavammaksi". Puomit kannattaisi ehkä ohentaa mastoja ohuemmiksi. Ankkurin voisi sitoa laitaan, ettei roikkuisi. Onhan purjeiden reunaan neulottu "köysi" - ei ihan näy. Keulapurjeen alataitoksen sisälle voi pujottaa rautalangan, jolloin sen saa asettumaan nätimmin. Purjeiden kiinnittämisen kahvelipuomiin voisi tehdä oheisen kuvan tavalla - tulee "nätimpi". Tässä muutamia vinkkejä, mitä tuli mieleen. Lopputulos on kyllä ihan ok ilman niitäkin.
hpienoismallit.net/media/kuvat/15/93/41/159341.jpg
Höyrypinassi 7.2.2021 11:36 Malli
Tuolta Ruotsin museoiden arkistoista löytyy sitten hienoja malleja. Toteutuskin on tuttuun tapaan todella pedantti. Nuo figuurit mielestäni täydentävät kokonaisuutta juuri sellaiseksi, että kuvittelisi itsekin olevansa mukana huviajelulla ( Vielä liraus kattilavettä punssilasiin - niin voi että :) ).
Myös nuo mekaaniset innovaatiot ovat hauskoja ja tekevät malleista ainutlaatuisia.
Kuvista: Voihan tuota kuvajärjestystä muuttaa - mutta onko sen nyt niin väliä. Tärkeämpää on kuvata mallia eikä satsata ihmeellisiin kuvausjärjestelyihin.
USS Constitutionin kanuuna… 27.1.2021 19:39 Rakennusblogi
Olipa melkoinen suoritus. Todella mukava seurattava blogi.
HMS Druid 1776: Märssyt 25.1.2021 16:15 Rakennusblogi
Sinä se jaksat todella "hieroa" pieniäkin yksityiskohtia - vaan on jälkikin sen mukaista. Ihan niin kuin Matti tuossa kirjoitti: tykkäys! Kiva seurata edistymistä.