Pienoismallit.net

Kai Kauppi

Panssarilaiva Ilmarinen… 25.9.2021 16:52 Rakennusblogi
Niinkuin jo tuolla fb:n puolella totesin: Melkoinen projekti alkamassa.
Sinä se aina jaksat tuoda tähän harrastukseen uusia ulottuvuuksia. Hienoa seurata kuinka homma etenee.
Itsekin tuossa mietin haeskellessani malliini sopivia karronadeja, että olisikohan 3D-tulostus mahdollinen, kun noita pitäisi tehdä monta. Hoidettuani työssä ollessani koulun tietokonejärjestelmiä pääsin jotenkin moiseen kyllästymään ja vaihdoin käsityökaluihin, mutta jotenkin alkaa taas kiinnostus herätä (Käyttävät koulullakin jo kässypajaan asennettua 3D-tulostinta - voi rähmä!).
Briggen Svalan 1797: Runko1 ja… 24.9.2021 14:32 Rakennusblogi
Kiitos kommentista.
Suurin osa tykeistä on karronadeja. Kun katselin niiden kuvia, totesin, että muoto ja jalustin on sitä tasoa, että kahdeksan sellaisen tekemiseen menisi useampi viikko. Löysin Amatilta juuri sopivat, joten tilasin ne. Siihen liittyi pieni ongelma: Olen usein tilannut osia englantilaisen liikkeen kautta. En nyt muistanut brexitiä, joten sain täytellä kaavakkeita ja paketti makasi tullissa muutamia päiviä. Sietää siis varoa moista eli EU:sta :-)
Mitä litkua muuten käytit messingin tummennukseen?
HMS Druid 1776: Mastot ja… 6.8.2021 23:16 Rakennusblogi
Onpas taas vakuuttavaa puu- ja metallityötä.
Tuo messinkien sivelyjuttu auttoi minuakin, kun huomasin saman nokeentumisen pikkuosissa.
Mastojen esselit ovat todella hienot. Saitko mallit piirustuksista vai jostain muualta?
Briggen Svalan 1797… 23.5.2021 17:56 Rakennusblogi
Olenkin joissakin aikaisemmissa malleissa jättänyt naulat maalin alle. Mokomat joskus pudottavat maalin myöhemmin päältään, joten päätin nyt varmistaa asian - toki melkoinen työmäärä, mutta tämähän on kai ajankulua :)
Kiitos kommentista.
Moottoritorpedovene J3 Jyry 20.4.2021 00:00 Malli
Hienon näköinen lopputulos ja todella arvokasta historian taltiointia.
Briggen Svalan 1797… 7.4.2021 18:59 Rakennusblogi
Chapmanin testilaitteen kuva löytyy nyt kuvapankista.
Briggen Svalan 1797… 7.4.2021 17:47 Rakennusblogi
Matti Piilola kirjoitti:
Joskus muinoin kun jotain laivamallia kyhäsin niin ajattelin samalla tavalla, että kaaripiirrokset tarkoittavat rungon ulkoisia linjoja joista pitää sitten vähentää tuo kylkilankutuksen paksuus. Tämä aiheutti paljon lisätyötä sekä myös muotovirhettä, koska poistettava osuus, 3 mm ei aina joka kohdassa ollutkaan käsivaralta piirrettynä aivan tarkka. Nykyisin olen skipannut tuon työvaiheen ja sahannut kaaret piirustuksen mittoihin ja kiinnittänyt lankutuksen niihin. Kukaan ei vielä ole esittänyt että tekemäni rungot eivät olekaan oikean mittaisia.

Vielä yksi kysymys: Millainen vannesaha sinulla on ja millainen terä siinä? Näyttää siellä täällä polttavan sahattavaa materiaalia, sekä jättävän vanerin alareunat joskus vähän rosoisiksi. Itse pääsin näistä ongelmista kun hommasin tarpeeksi hienohampaisen terän vannesahaan.
Kiitos kommentista Matti
Nyt kun lankutan, huomasin tuon saman. Onneksi sahasin kaaret viivan poistettavaa puolta, joten pienennys ei tullut aivan kolmemilliseksi ( korkeintaan 1-1,5mm - jätin myös hiontavaraa ). Silti olen joutunut laittamaan lautojen ja kaarien väliin "tilsoja" aikalailla, jotta rungon mitat pysyvät kohdallaan. Runkoa täytyy nyt "hieroa" kunnolla, koska se on relaxatiosysteemin tunnus.
Aikaisemmissa malleissa olen myös tehnyt kaaret piirrosten mukaan. Nyt ajattelin olla supertarkka - no niin, pitäisi vaan muistaa kokemus.

Kotona kerrostalossa minulla ei ole vannesahaa. Olen käyttänyt koulun pajan sahaa ( Eläkeläisopeilla on lupa pajaa käyttää.). Siinä oli viimeksi aika karkea terä enkä viitsinyt ruveta vaihtamaan, kun olisi seuraavaksi koulupäiväksi pitänyt vaihtaa takaisin. Kotona minulla on Dremelin Moto-Saw, jolla sitten korjailen pahimpia kohtia.

Niin vielä. Tuosta Chapmanin allastestisysteemistä on erinomainen kuva tuossa lähdeaineistossa mainitussa Harrisin kirjassa. Voin laittaa siitä kuvan kuvapankkiin.
Briggen Svalan 1797… 7.4.2021 17:27 Rakennusblogi
RaimoK kirjoitti:
Netin kauttako nuo alkuperäiset piirustukset sait? Riittikö kuvien resoluutio hyvin skaalatessa niitä 1:40?
Kiitos kommentista Raimo
Netin kautta. Hyvin riittää resoluutio esim. linjapiirroksen kuvan koko on arkistossa 12499x4853. Muut ovat samaa luokkaa.
Tykki 120K78 6.4.2021 00:32 Malli
On todella skrätsimallailua parhaimmillaan. Kyllä siinä teräskin vaan muotoutuu!
Kranaatinheitin 120Krh/40 6.4.2021 00:27 Malli
Onhan todella täydellinen malli, siksi täydet pojot. Voin kokemuksesta todeta edellisen, kun toimin kokelasaikani raskaan komppaniaupseerina. Tulipahan varsinkin Lapin leirillä puuhattua enempikin ko. laitteiden kanssa.