Pienoismallit.net

Kai Kauppi

Briggen Svalan 1797: Runko2 ja… 27.10.2021 01:17 Rakennusblogi
Lyijymönjä on lyijyoksidia. Tuo punainen väri johtuu pitkälle epäpuhtauksista. Se sekoitettuna keitettyyn pellavaöljyyn imeytyi pohjaan hyvin. Lyijyvalkoinen on lyijykarbonaattia. Sitä käytettiinkin myös paljon. Sen haittapuoli oli todella hidas ja hankala valmistusprosessi. Tässä Svalanissa "ei olla köyhiä mutta kipeitä lyijystä" :-)
t. toinen yökukkuja
Briggen Svalan 1797: Runko2 ja… 24.10.2021 19:19 Rakennusblogi
Kiitoksia kommenteista Matti ja Raimo.

Tuo mainitsemani Artelje-kauppa on siitä hieno kauppa, että sieltä löytyy myös askartelumaaleja puhumattakaan muista maalaustarvikkeista ja -materiaaleista. Mukavinta on, että henkilökunta todella tietää myytävistä tuotteista kaiken. Käyttämäni värit ovat melkein kaikki ( poislukien lakat, Roslagenin mahonki ja spriipetsi) akryylivärejä (eli vesiohenteisia muovivärejä), joita nykyään saa mitä ihmeellisimmillä ominaisuuksilla. Kaikista parhaimpana pidän sitä, että saa värit "puhtaina". Niistä saa sitten sävyjä helposti. Usein sekoitemaaleista ei tiedä, mitä tapahtuu, kun sotkemaan alkaa.

Pohjamaali oli useimmiten tosiaan lyijymönjä (keitetty pellavaöljy+lyijypulveri), joka on perussävyltään oranssinpunainen. Ruotsalaiset käyttivät myös rautamönjää (järnmönja), jossa oli keitettyä pellavaöljyä, punamultaa (hematiittiä) ja runsaasti sinkkivalkoista. Ennen mönjäämistä pohja kyllästettiin pellavaöljyllä moneen kertaan ja siihen voitiin sekoittaa pigmenttiä esim. hiiltä. Pintakerrokseen eli mönjäykseen piti lisätä jotain, joka estäisi vesikasvien kiinnittymisen ja homesienen kasvun. Pelkkää pellavaöljyä nuo kasvit ahmivat mielellään. Jotenkin tähän Svalaniin sopi paremmin tuo valkomusta pohja, mutta tietenkin jos ihan historian mukaan mennään, sen pitäisi olla hieman punasävyinen. Voihan sen tietenkin vielä vaihtaa, jos omatunto alkaa pahasti kolkuttamaan ;)
Panssarilaiva Ilmarinen… 19.10.2021 18:15 Rakennusblogi
Yrittelin myös viritellä noita imurin letkuja huonolla menestyksellä. Onneksi voin nuo pölyisimmät tehdä koulun kässysalissa, jossa on kunnon imurit - oma vaivansa on vain siirtyä välillä sinne. Ongelma on joskus Dremelin laikkojen pöly, mutta se on vain siivottava :)

Hämmästyin hieman lakkakitin lopettamista. Kyllä sitä ainakin täällä päin on miltei joka kaupassa. Ei silti, olen noita Cascon tuotteita käyttänyt isommassa veneessä - hyvin ovat toimineet. Pieniin kittauksiin on Plastic Paddingin kemiallinen puu ollut hyvä. Se kun tarttuu hyvin hieman likaiseenkin pintaan. Ainoa haitta on tosi nopea kuivuminen, joten se ei käy isoille kittauksille.
Cutty Sark 4.10.2021 23:45 Malli
Hienosti olet saanut tuon rautakaariin tehdyn teak- ja jalavapuisen laivan elämään mallinakin.
Paljon on takilasta karsittu osia ja köysiä, mutta pääasiat on mallikelpoisesti toteutettu.
Norske Löwe 4.10.2021 23:34 Malli
Onpa mukavaa, kun puulaivamallejakin ilmestyy tänne.
Kyllä olet tehnyt kaunista puutyötä! Jonkun verran huomasin takilassa puutoksia ja ristiriitaisuuksia, mutta ne ovat vain nyansseja eivätkä haittaa kokonaisuutta. Saattavat olla puutoksia jo ohjeissa (esim. märssyjen ja prammien skuutit sekä fokan ja ison halssit).
Onhan kyllä komea paatti - ehdottomasti sekä pienoismalli että koriste.
Panssarilaiva Ilmarinen… 29.9.2021 17:19 Rakennusblogi
Hieman omia kokemuksia lisänä Matin juttuun:
Aloitin skrätsimallien lankuttamisen Harraste-liikkeestä ostetuilla mäntylistoilla, jotka olivat tiheäsyisiä ja hyvin kuivattuja sekä suhteellisen edullisia. Harraste sitten lopetti. Ensin ajattelin alkaa tehdä itse mäntylistaa, mutta tosi hyvää mäntyä on vaikea löytää puutavaraliikkeistä - se kun usein on lannnoitettua puuta ja tosi harvasyistä eikä se silloin tahdo kestää taivuttelua. Siirryin kuitenkin tilaamaan basswood-listoja (lehmus), joita saa eri kokoja suhteellisen mukavaan hintaan. Nyt viimeisimmän mallin kohdalla ei ko. listoja ollut sopivia kooltaan, ja jos oli toimitusaika oli melkoinen. Investoin, niinkuin Matin merkinnässäkin mainittiin, Proxxonin pikkusirkkeliin, ostin puutavaraliikkeestä lankun haapapuuta ja toimin samoin kuin Matti. Tuo Proxxon ei ole mikään vallan suuri investointi ja siitä on se hyöty, että voi ajaa juuri sellaisia listoja, kun tarvitsee kulloinkin. Se kyllä tuottaa itsensä takaisin ( Sillä voi tehdä muutakin kuin pienoismalleja.). Puutavaraliikkeessä kannattaa hakea esim. laudelautoja esim. haapaa, koska ne ovat tasalaatuisia ja hyvin kuivattuja. Haapa on myös erinomainen kaiverruspuu, kun tekee koristuksia ( Miksei myös tervaleppäkin.).
Panssarilaiva Ilmarinen… 28.9.2021 12:03 Rakennusblogi
Kylläpä nyt on vauhtia projektissa. Laivanrakentajan ABC-opas - todella hienoa dokumentointia, joka varmasti auttaa monia rakentelijoita.
Myös tuo edellisen merkinnän "lähdepläjäys" oli todella mielenkiintoinen.
Briggen Svalan 1797: Runko1 ja… 25.9.2021 17:01 Rakennusblogi
Kiitos kommentista Matti.
Niin ja kiitos myös tummennusvinkistä.
Pyörittelen tässä lähdeaineistoja, jotta pääsisin eteenpäin. Ovat vaan mokomat kirjoitettu tai selitetty englanniksi ja ruotsiksi, mutta tuleepahan kerrattua kieliä. Täytyi vain löytää ikivanhoja sanakirjoja, joista nuo vanhat laivatermit selviävät - onneksi löytyi sukuaarteista.
Panssarilaiva Ilmarinen… 25.9.2021 16:52 Rakennusblogi
Niinkuin jo tuolla fb:n puolella totesin: Melkoinen projekti alkamassa.
Sinä se aina jaksat tuoda tähän harrastukseen uusia ulottuvuuksia. Hienoa seurata kuinka homma etenee.
Itsekin tuossa mietin haeskellessani malliini sopivia karronadeja, että olisikohan 3D-tulostus mahdollinen, kun noita pitäisi tehdä monta. Hoidettuani työssä ollessani koulun tietokonejärjestelmiä pääsin jotenkin moiseen kyllästymään ja vaihdoin käsityökaluihin, mutta jotenkin alkaa taas kiinnostus herätä (Käyttävät koulullakin jo kässypajaan asennettua 3D-tulostinta - voi rähmä!).
Briggen Svalan 1797: Runko1 ja… 24.9.2021 14:32 Rakennusblogi
Kiitos kommentista.
Suurin osa tykeistä on karronadeja. Kun katselin niiden kuvia, totesin, että muoto ja jalustin on sitä tasoa, että kahdeksan sellaisen tekemiseen menisi useampi viikko. Löysin Amatilta juuri sopivat, joten tilasin ne. Siihen liittyi pieni ongelma: Olen usein tilannut osia englantilaisen liikkeen kautta. En nyt muistanut brexitiä, joten sain täytellä kaavakkeita ja paketti makasi tullissa muutamia päiviä. Sietää siis varoa moista eli EU:sta :-)
Mitä litkua muuten käytit messingin tummennukseen?