Pienoismallit.net

Kai Kauppi

Tykkipursi: Laudoitusta 16.11.2018 19:12 Rakennusblogi
Kiitti kikasta Anne ja Marko.

On muuten tosi hyvä kikka tuo naputtelu. Kokeilin heti. Tosin tämä suippoperäinen mallini vaatii niin erinomaisen "propelleja" laudan muotoiluja ja menee osittain niin soiroksi, että lehmus ei oikein kestä kovaa käsittelyä.
Ajattelin ensin tehdä laudoituksen ilman naulausta (mallilla Matti Piilola), mutta ei oikein onnistunut "äkkiväärästä" muodosta johtuen (puristinnipsuillakaan ei saanut tarpeeksi kiinni). Nätit messinkinaulatkaan eivät toimineet (joka toinen vääntyi vaikka alkuporaus oli 1mm), joten naulasin hyvin pienillä rautanauloilla. Täytyy katsoa hionnan jälkeen joutuuko kittaamaan paljon rakoja. Jos täytyy, niin maalaus on pakko tehdä tervan värisellä akryylillä, jolloin naulan kannat jäävät piiloon. Jos ei tarvitse kitata, maalauksen voi tehdä petsillä tai tervaseoksella. Tällöin nypin naulat pois ja laitan reikiin liimalla cocktailtikut, jotka katkaisen ja hion (Nauloja vaan on paljon!!).
Nuo cocktailtikut ovat muuten verrattomia moniin tarkoituksiin mm. jos täytyy saada lanka kiinni runkoon. Maksavat pari euroa 1000 kpl.

PS. Olen seuraillut teidän projektianne instassa. Hienosti etenee.
Itse joudun aina välillä käymään vanhalla työpaikalla (koulun kässypajassa) käyttämässä vannesahaa, hiomassa pölyisimpiä hommia jne. , kun kerrostalossa ei voi koneita käyttää vaikka asuu alakerroksessa.
PS 2 Kävin ostamassa itselleni kukkalaatikon, kun huomasin reiät parvekkeen kukkalaatikoissa :)

t. Kaitsu
Tykkipursi: Tukirungon teko 9.11.2018 01:04 Rakennusblogi
Anne ja Marko kirjoitti:
On tullut huomattua että tässä projektissasi on pikkusen enemmän haastetta kuin aikaisemmissa.Luin vain tuon kirjan kuin:kuninkaan viimeinen kortti.Kirjoittajana Jussi T Lappalainen.Meidän vanha tuttu emeritus proffa.Hän kirjoittaa kirjassaan että,tuo sinun rakentamasi on ollut prototyyppi,joka myöhemmin muuttui tasaperäiseksi,eikä tuota perän katosta toteutettu ollenkaan.Suippoperä oli ongelmallinen.
Onhan tässä haastetta niin kuin jo esittelyssä mainitsin. Vaan oli tuossa Pojama/Fröjassakin, kun ei kansikuvia oikein löytynyt mistään ja alkuperäinen pirkkelitakila oli melkoinen rakennettava ( Tosin sekin muutettiin Chapmanin toimesta kuunerttitakilaksi. ).
Projektini piirustus on muuten juuri tuo Lappalaisen kirjassakin esiintyvä sluuppimalli. En todellakaan tee tuota sadekatosta, koska sitä ei myöskään missään maalauksissa ole. Ehkä onkin prototyyppi, mutta: 1789 tuli kiire rakentaa tykkisluuppeja. Niitä tehtiin Gävlen, Kalmarin, Norrköpingin, Sundsvallin ja Öregrundin telakoilla. Lisäksi Pommerin telakoille uskottiin 12 sluupin ja 12 tykkijollan tuotanto. Niitä tuli sitten Suomenlahdelle laivue toisensa jälkeen: 15.5.1790 Leijonancerin johdolla, 17.5. lähti Tukholmasta 36 sluuppia, 18.5. Öregrundista 18 sluuppia, touko-kesäkuun taitteessa Cronstedt toi Stralsundista laivueen ja poimi mukaansa Etelä-Ruotsissa tehdyt, Törning toukokuun lopulla Bohuslänin tykkisluuppidivisioonan. Ja olihan niitä täällä jo ennestäänkin jopa Saimaalla ja jopa Sulkavalla!!! Päätellen Johan Schoultzin maalauksista, esim. Rosersberg n:o 23 Ruotsinsalmen taistelun myöhempi vaihe ( On muuten Lappalaisen kirjan kansipaperissa. ), tykkisluuppeja oli useita malleja sekä suippoperäisiä että tasaperäisiä. Varsinkin Bohuslänin divisioonan sluupit näyttävän olevan tasaperäisiä ( sinikeltaiset liput ) uudemman mallisia.
Muuten noita Schoultzin maalausten kuvia, selityksiä ja analysointeja on kirjassa: Stig Jägerskiöld, Ruotsinsalmi - Kustaa III:n meritaistelut 1788-1790.
Projektini malli on Riksarkivetin marinens ritningar > Däckad kanonslup Konstruktions- och inredninsritning 2 kanoner. F.H. af Chapman.
Te varmaankin, ainakin kuvistanne päätellen, teette Riksarkivetin marinens ritningar > Öppna kanonslup - piirroksen mukaan.
Olettehan käyneet katsomassa Riksarkivetin kokoelmat:
sok.riksarkivet.se…&Huvudkategori=&DatumFran=&DatumTill=&AvanceradSok=False
Klikkaa: Marinens ritningar Voi vaatia kuviin ohjelman: DjVu Browser Plug-In

Ei tässä nyt mallin teon kanssa "hötkyillä", mutta laudoituksen teko on aika hidasta hommaa.
Koetan laittaa kuvia installekin, kunhan vain ehdin. Eläkeläiskiire ;)

t. Kai Kauppi
Tykkipursi: Tukirungon teko 8.11.2018 12:34 Rakennusblogi
Anne ja Marko kirjoitti:
Tuossa keulan kölipuussa kannattaa jättää pitempi vara, eli laudoitus täyteen ylämittaan ja sen jälkeen vasta poistaa se tykkiluukun aukko,jonka tykki vaatii.ja palauttaa pala paikalleen,kun tykin asentaa paikalleen.Onkin haastavaa saada biitti paikolleen ilman ylimääräisiä rakoja kiinnikkeineen.
Noin ajattelinkin tehdä. Tykkiluukun aukko sahataan sitten ensimmäistä kaarta myöten. Täytyy varmaan liimata keulasta laudat kovalla liimalla, että kestää tuon käsittelyn. Minulla on sama homma myös peräpäässä, kun tämä mallini on suippoperäinen (huh, huh). Tässä mietin, miten saan keulassa sopimaan ensimmäisen ja toisen kaaren väliin nikhakojen tukikaaren, etumaston jalan ja tykin keinulavetin etupään. Mutta eiköhän se jotenkin onnistu, vaikka pieneksi menee.
Jatkan sivulaudoituksen tekemistä. Siihen kuluu aikaa, kun saa vain 2-4 lautaa päivässä.
Tykkipursi: Piirustusten… 5.11.2018 21:19 Rakennusblogi
Mika Haalahti kirjoitti:
Tämä tuttu?
Erittäin tuttu. Katsopa seuraavan merkinnän kommentteja. Dianan tyyppinenkin sluuppi on tekeillä. Oma projektini on hieman siitä poikkeava.
Tykkipursi: Kölipuu ja kaaret 30.10.2018 21:27 Rakennusblogi
Kiitos taas hienoista lehmusvinkeistä.
Olitte kommentoineet instassa tuota isovenemallia. Laitan tähän referenssitietoja, jotta muutkin mailarit saavat tietoa.
Tuo isovene itse asiassa on tehty Turunmaan perinneveneyhdistyksen toimesta nimellä Aura. Itse olen mallissa hieman ottanut mukaan myös Kökarilaista vaikutelmaa. Oikean veneen rakentamisesta on hieno kuvasarja selityksineen: www.perinnevene.com/index.phtml/t/articles1/art/5384/p/6560
Tietoa perinneveneistä löytyy lisää: www.puuvene.net/harro/aula.html
Jos ette vielä ole käyneet katsomassa, kannattaa käydä - varmasti kiinnostaa.

terkuin Kaitsu
Tykkipursi: Kölipuu ja kaaret 29.10.2018 17:36 Rakennusblogi
Kiitos kommentista Anne ja Marko.
Katselin instasta projektinne alkua. Teette ilmeisesti avointa tykkisluuppia eli samaa mallia kuin Suomenlinnan Diana? Itse valitsin tuon varhaisemman 1789-mallin, jossa on "terävä" perä ja airotuki on sisään painuvaa mallia sekä alus on hieman soukempi kuin myöhemmät mallit. Tosin tuo teidän mallinne on melko massiivinen ja vielä toimivakin. Itselläni ei ihan noin isolle olisi paikkaa, mihin laittaa eikä tiloja, missä tehdä.
Hieman omintakeista päättelyä: Schoulzin maalauksessa Ruotsinsalmen taistelusta 1790 on kahdenlaisia tykkisluuppeja: avomerilaivaston sinikeltaisen, kielekkeellisen lipun alla olevia tasaperäpeilisiä ja saaristolaivaston sinisen, kielekkeellisen lipun alla olevia suippoperäisiä. Olikohan niin, että Cronstedtin Pommerin Stralsundista tuoman eskaaderin tykkisluupit olivat uusia avoimia, peräpeilillisiä ja kulkivat avomerilaivaston lipun alla. Saaristolaivaston lipun alla liikkuvat olisivat aikaisemman mallisia suippoperäisiä ja kapeampia (Tykitkin olivat piirroksen mukaan vain 16-naulaisia.) ?????
Laittakaa nyt ihmeessä jotakin kautta kuvia ja kuulumisia, miten projektinne etenee. Aloin jo seuraamaan instan sivujanne.
Puuhommissa taidan päätyä basswoodiin eli lehmukseen, koska sitä saa esim. Hobbylinnasta eri vahvuuksiin sahattuna. Kokeilin lehmusta ja se tuntui ihan hyvältä käsitellä. Saa nyt sitten nähdä, kun laudoitukseen päästään.
Tykkipursi: Piirustusten… 28.10.2018 23:26 Rakennusblogi
Matti Piilola kirjoitti:
Tuosta puutavaran etsinnästä tuli mieleen kotikaupungissani Lahdessa vaikuttava hienopuuseppäalan yritys Propuu. Heiltä olen itse käynyt etsimässä erilaisia kovapuupalasia projekteihini, ja ovat itse sahailleet ja kuivattaneet vuosikausia monia eksoottisia puulajeja omiin tarkoituksiinsa. Kannattaisi ehkä kysellä sieltä.
Kiitos kivasta kommentista.
Onko tuo Propuu se "Propuu-keskus" satamassa Sibelius-talon lähellä? Voisin käydä kyselemässä, kun siellä päin liikun.
Amphion 1778 10.9.2018 14:21 Malli
Moi

Todella hieno malli ja tosi vaikeasta aiheesta. Ehkä Chapmanin täytyi aikanaan todistella Kustaa III:le jotakin, tosin oli herra kyllä tosi vaatelias. Hyviä tarinoita löytyy John Nurmisen säätiön kirjasta: Raoul Johnson, Kustaa III ja suuri merisota ( esim. kuva: Adolf Bockin maalaus Amphionesta), jos et jo ole lukenut.
Laitoin vastauksena kommenttiisi omista malleistani linkin Ruotsin Risarkivetiin. Siellä Amphion on luokiteltu skonertiksi. Riksarkivetista löytyy muutamia kuvia valmiina esim. alkuperäinen tackelritning. Ko. sijainnista löytyy myös jonkin verran kuvia muistakin saaristoristeilijöistä, joten voi vertailla.

t. Kai Kauppi
Pojama / Fröja 8.9.2018 19:42 Malli
Anne ja Marko kirjoitti:
Upea on .Ei ole helpoimmasta päästä tämäkään Chapmanin alus.Puutyö hienoa.Mistä muuten teit liput?.meillä lähti kesäpaita päältä että,sai oikean värisen Kustaan sotalipun kielekkeineen.on muuten oikean väriset ja muotoiset."hiukan vain väärän suuntaan osoittaen"Ellei ole moottoroitu Diana suokista.No vitsi vitsinä.Tuo on meilläkin ollut suunnitelmissa,tuo Chapmanin Suomenlinnan laivasto kokonaisuudessaan.Hämemma,Udemma,Pojamma.Sluupit no,jollat jo onkin.;)

Tietolähteenä suosittelen Emeritusprofessori Jussi.T.Lappalaista edelleen,kuten hienossa mörssäriketchissä jo kirjoitin.

P.S.Onko jo museoista otettu yhteyttä?.tuo kuuluisi johonkin suomen museoon jo sellaisenaan..

T.Marko ja Anne
Kiitos kehuista - lämmitää.
Liput on tehty palakaupasta löydetystä kankaasta (Ostin varoiksi metrin, jos tulee tehdyksi lisää saaristolaivaston malleja.) Kun lippu oli leikattu laitoin viivottimen avulla reunaan Uhu Hartia, ettei rispaa. Liput ovat lippunaruissa, joten niitä voipi käännellä (heh, heh).
Tuhannesti kiitos vinkistä koskien Jussi T. Lappalaisesta. Tilasin heti Tiedekirjastosta kirjan: Kuninkaan viimeinen kortti.
Ei ole museoista otettu yhteyttä. Tosi olen niin tykästynyt malleihin, että raskisinko luopua (Vaimo ei välttämättä ole samaa mieltä.)

t. Kaitsu Kauppi
Pojama / Fröja 8.9.2018 19:24 Malli
AJ kirjoitti:
Moi Kai, Kiitokset vastauksesta ja korjauksesta.

Joo, tuo poikittaispuomien kääntö niin sivuille kuin on mahdollista, skuutit löysäten tietysti toimii, mutta samallahan se kallistaa laivaa voimakkaasti sille puolelle/sivulle mille puomit on käännetty, jolloin laivan vauhti väkisinkin hidastuu. Yleensähän ajettaessa myötätuulessa purjeveneen/laivan spinnu tai jenni tai niiden hybridi genaakkeri eivät kallista laivaa jolloin vauhti pysyy tai kiihtyy tietysti tiettyyn rajaan asti, aivan kuten raakapurjeissa raakapurjealuksessa.

Tuota "virsikirjaa" en ottanut huomioon, sillä luulin ettei noita latinalaistakiloinnin purjeita saa käännettyä niin; hyvin ajattelematonta minulta, mutta osoittaa myös sen ettei latinalaistakilointi ole niitä tutumpia takilointeja. Kiitos infosta ja korjauksesta.

En ole purjeveneiden/laivojen asiantuntija, mutta eikös kahvelipurjetta käytetty paljon isoveneissä, sluupeissa ja luotsi/postiveneissä ja luovimiseenhan se on erittäin hyvä. Chapmanin kaksimastoinen kanuunabarkassi (valasvene?) on kyllä minulle tuntematon purjelaiva. Parhain terveisin, AJ
Moi
Olet oikeassa - kallistuu. Saaristoristeijöiden ongelma olikin suhteellisen huonot merenkulkuominaisuudet johtuen siitä, että niiden rungot oli suunniteltu mahdollisimman matalasyväysiksi ja kölit olivat matalia (esim. kryssillä paatti kulki melkein yhtä paljon sivuttain kuin eteenpäin) . Fröjaa ei varmaankaan juuri koskaan voitu ajaa täysillä purjeilla. Se muutettiinkin myöhemmin kuunertiksi.

Olet aivan oikeassa kahvelitakilan kohdalla. Voin laittaa esim. referenssisivuille kuvia kanuunabarkassista. Sen malli löytyy Tukholman Sjöhistoriska museetista.

Kiitos mienkiinnosta.

t. Kaisu Kauppi