Pienoismallit.net

Kai Kauppi

Tykkipursi: Toimintaa 16.4.2019 11:16 Rakennusblogi
Kiitoksia kommenteista, Matti ja RaimoK

Alan taas viimeistellä sluuppia purjehduskelpoiseksi hyllyn päälle. Laitoin nuo masto- ja purjepaketin sidoslangat niin kireälle, että täytyy lähteä ostamaan teräväkärkiset ompelusakset katkomiseen, etten tuhoa vääriä lankoja (Vaimo on mustasukkainen omistaan!).
Lempi: Putkistoasennuksia 12.4.2019 17:26 Rakennusblogi
Sitä on sitten asustettu tiiviisti "pajalla". On jälkikin sitten sen näköistä. Voi hyvä ihme!

Nuo kansainyhteisön mitat sitten aina aiheuttavat päänvaivaa. Muistan hyvin vanhan veneen moottorin, Ruston & Hornsby, ihmeelliset pulttien ja ruuvien kierteet. Puhumattakaan Cortina-autosta - vieläkin on laatikollinen Whitfordin kierteisiä varaosia, jotka eivät sitten käy mihinkään muualle. Taikka Lucas, joka oli hyvä apostoli, mutta merkillinen sähkömies. Edelleenkin tuntuu, että brittien täytyy olla aina erilaisia. :)
Tuo poistohöyryn vetäminen pois vesistöstähän on ihan nykyisten vaaliteemojen mukaista. :) Poissa on se "nostalgia", kun lämmittäjä seisoi satamassa reelingin vieressä ja ruiski Fairya laivan ympärille, ettei öljy näkyisi. :) On muuten hieno yksityiskohta.
Jännityksellä odotan, kuinka Lempi sitten puksuttaa vesistössä.
Tykkipursi: Lippu, ankkuri… 10.4.2019 13:44 Rakennusblogi
RaimoK kirjoitti:
Onko sinulle tuttu kirja, Kustaa III ja suuri merisota? Kirjan on kirjoittanut Raoul Johansson ja John Nurmisen säätiö kustantanut.
Siinä käsitellään luonnollisesti saaristolaivaston roolia kattavasti. Siinä on hyviä kuvia eri alusten malleista ja piirustuksista. Ei ainoastaan taiteilijoiden maalauksia taisteluista.
Tulin ostaneeksi tämän joskus 5-6 vuotta sitten. Unohdin jo melkein, että sellainen tullut joskus hankittua, mutta projektisi innoittamana tuli kaivettua se esille ja kerrattua asioita.. :)
Kiitoksia kommentistasi

Ko. kirja on enemmänkin kuin tuttu. Laitan tähän muutamia lähdekirjojani, jos kiinnostuit asiasta:
- Jussi T. Lappalainen: Kuninkaan viimeinen kortti. Vähän samantyyppinen kuin mainitsemasi, mutta tarkempi. Tekemäni tykkisluupin kuva on tässä kirjassa. (Tosin otin kuvan Riksarkivetin sivuilta Ruotsista - oli tarkempi.)
- Stig Jägerskiöld: Ruotsinsalmi: Kustaa III:n meritaistelut 1788-1790. Jägerskiöld on tunnettu Mannerheim-kirjoistaan. Tässä kirjassa hän keskittyy analysoimaan Johan Schoultzin, joka oli ko. ajan silminnäkijä ja merisodan kuvaaja, maalauksia hyvinkin tarkasti. Schoultz kuvasi nimenomaan aluksia tarkasti.
- Gunnar Artéuksen toimittama kokoomateos: Gustav III:s ryska krig. Erinomaisen tarkkoja kuvauksia esim. alusten varustelusta ja aseistuksesta jne. Valitettavasti kirjaa ei ole käännetty suomeksi, joten pientä kouluruotsin kertausta.
- Riksarkivetin tarjontaa. Osasta löytyy myös kuvia. Lisäksi minulla on tutkijalisenssi ko. laitokseen (Sen voi lunastaa verkolla.), jolla pääsee penkomaan esim.digitoituja, vanhoja laivapäiväkirjoja esim. Kanon slup 88.
Tässä linkki sinne:
sok.riksarkivet.se…FD6-4EF0-8D72-66ECA2CCA357&tab=post&FacettState=undefined%3Ac%7C
Tykkipursi: Lippu, ankkuri… 9.4.2019 20:16 Rakennusblogi
Kiitoksia taas kommentista, Matti.
Oli välillä ihan kivaa askarrella metallista tuota ankkuria - muistella vähän sepän hommiakin. Toki olen muihinkin malleihin tehnyt raudasta ankkureita. Koulun kässypajassa on hyvä tehdä, kun siellä on laitteet. Ahjo oli todella asetyleeni/happi - "pilli". Joskus muutama vuosi sitten siellä oli oikein kunnon hiiliahjokin, mutta sitten remontti vei sen mennessään, harmi.
Kovin tylsäähän airojen hinkuttaminen oli, mutta sen tiesi, kun alkoi tuota 1700-luvun lopun kaleeripohjaista paattia tekemään. Katselin kuvia Suomenlinnan Dianasta ja sen airorepertuaarista. Huh, huh, kyllä pitää olla ahkeraa talkooväkeä paljon.
HMS Druid 1776: Wale, rusti… 8.4.2019 18:59 Rakennusblogi
Todella hienon näköinen tulos parraslistan asennuksessa. Muutenkin viimestä päälle huoliteltua puutyötä.

Itse joskus aprikoin, käyttäisinkö vanhan kitaran eebenpuista otelautaa tehdessäni köysiohjuria oikeaan veneeseen - en sitten hennonnut vaan käytin irokoa. Kovaa on sekin. Tuo coctailtikkujen "piikkisika" on jokseenkin tuttu juttu minullekin, mutta kätevä. Suurempiin reikiin olen joskus käyttänyt grillitikkuja (halkaisija 3mm ja kärjet terävät).
Muuten tuo käsite varpelaita eli varalaita tarkoittaa itse asiassa laitaa vesilinjasta ensimmäiseen kanteen, johon vesi pääsee aluksen kallistuessa tunkeutumaan. Druidin tapauksessa vesilinjasta alimpiin tykkiportteihin. Rusti on se rakennelma aluksen kyljessä, johon vantit kiinnittyvät. Usein isoissa purjelaivoissa rustien tukiketjut tai köydet tms. kiinnittyivät juuri tuohon tekemääsi listaan, koska se oli tukevin kohta aluksen kyljessä.
Lempi: Vihdoinkin täällä 5.4.2019 20:35 Rakennusblogi
Onpa todella ( Miten nykyään sanotaan?)siistin näköinen kapistus. Sopii Lempin tyyliin. Odotellaan asennuksia.
Tykkipursi: Takilointia 2 30.3.2019 12:44 Rakennusblogi
RaimoK kirjoitti:
Solmujen varmistamisesta tuli mieleeni itse käyttämäni konsti. Pikaliimalla missä harja mukana. Tässähän versiossa liima on hyvin juoksevassa muodossa. Harjan kärjellä liima menee juuri sinne haluat ja voit jatkaa heti eteenpäin ilman odottelua liiman kuivumisesta.
Kiitos kommentista RaimoK
Tuo pikaliimakikka on kokeilemisen arvoinen juttu. Olen todella harmitellut liimanäppejä varsinkin plokien tekemisen jälkeen. Ei sitten lähde liima irti muuten kun saunassa ja tiskatessa - vaimo ihmettelee tiskausintoa :)
Niin että kiitoksia!
Tykkipursi: Takilointia 2 30.3.2019 12:35 Rakennusblogi
Matti Piilola kirjoitti:
Tulee vaan mieleen, että mitäs jos tekisit seuraavaksi jonkun Victoryn tai muun ison monikantisen ja -tykkisen sota-aluksen, siinä saattaisi riittää pinsettisulkeisia kun muuttaisi purjeiden asentoa ajotilanteesta toiseen.
Kiitos kommentista, Matti
Rakensin joskus Aeropiccolan Bountyn, joka on täystakiloitu. Totesin, että tuon köysimäärän saaminen edes osittain toimivaksi on melkoisen mahdotonta, ainakin minulta. Hieman mielessäni on häivähtänyt aate tehdä Chapmanin fregatti Venus , josta löytyy kuva näin skrätsirakentajalle. Kuitenkin voisi olla parempi jatkaa pienalusten parissa näin kerrostaloasukkina. Esimerkiksi tykkibarkassi olisi sopiva, jos vain saisi kuvat Riksarkivetista. Hieman olen harmitellut, etten tehnyt sluuppia isommassa mittakaavassa, jolloin pinsettisulkeiset olisivat olleet hieman helpompia, mutta tuo tilan ahtaus rajoitti.
Muuten Anne ja Marko tekevät sluuppia Suomenlinnan Dianan mukaan hieman isompana ja siitä tulee vielä Saimaa-kelpoinen sekä paukutuskelpoinen - se vasta on kiva nähdä.
Tykkipursi: Takilointia 1 29.3.2019 10:18 Rakennusblogi
Merci AJ
Mukava, jos blogi kiinnostaa. Täytyykin heti mennä jatkamaan kreivi de la Fere:n seikkailuita eli suunnittelemaan seuraavaa merkintää. Josko vaikka saisi pelastettua kuningattaren jalokivet :)
Siis oikeasti olisi hienoa, jos tällainen skrätsirakentelu saisi jalansijaa. Tämä kun opettaa tekijälleen ihan uusia asioita tehtävästä mallista.
Lempi: Detaljeja 18.3.2019 14:16 Rakennusblogi
Todella hyvältä tuntuva materiaali tuo Sikablock. Tuskailen tässä juuri erilaisten takilaplokien kanssa: Puusta on tosi hankala tehdä ja Artesan Latinan pohjat ovat joskus vähän kömpelöitä varsinkin, jos pitäisi tehdä toimivia kaksoisplokeja tai knaapiplokeja. Oletko koskaan tehnyt itse moisia Sikablockista?