Pienoismallit.net

Kai Kauppi

Roar Ege: Tervaa pintaan 9.1.2020 21:54 Rakennusblogi
Aitoja tervaköysiä!! Jos ovat pörröisiä, vetäise vielä vähän vahaa päälle (esim. mehiläisvahaa).
Tuskin viikingeillä pirtua oli, mutta simaa ja olutta/sahtia suolalihan sekä kapakalan painikkeeksi :) Kiva lisä kylläkin. Tuo mittahenkilö antaa hyvin mittakaavan näkyviin.
La Belle, 1684: Alkutilanne 9.1.2020 11:13 Rakennusblogi
Ai niin, tuo keelson on suomeksi sikopalkki :)
La Belle, 1684: Alkutilanne 9.1.2020 10:31 Rakennusblogi
Aivan kuin edellisissä kommenteissa: Hienoa saada lisää puulaivablogeja. Todella mielenkiintoista seurata edistymistä ja ehkä myös jakaa kokemuksia sekä "kikkoja". Mittakaavasi on miltei sama kuin omani - hienoa verrata.
höyrylaiva Kuru 4.1.2020 22:55 Malli
Kari Kuhmonen kirjoitti:
mutta onkohan mikään malli lopulta täysin valmis?
Seuraava projektini olisi myös jokin sisävesi höyrylaiva, mielellään joku josta ei ole vielä paljon tehtyjä versioita.
Ei varmaankaan mikään malli ole valmis - aina löytyy korjattavaa ja uutta tietoa.

Olen ollut aika paljon jossain vaiheessa Tampereen "höyryporukoissa", joten voisin kysellä hieman piirustusten perään niistä tietäviltä. Vanhasta rouvasta (Tarjanne) varmasti löytyy tietoa samoin Näsijärvi II:sta (Neptun) ehkä myös Kotvio II:sta (Vilppulasta) ja Visuvedestä. Vanhimmasta siipiratashöyrystä Ahdista piirrokset olivat kadonneet. Pistä vaikka yksityiviestillä tietoa, mistä olet kiinnostunut.

Totisesti Harrasteen lopetus haittasi aika paljon, mutta nettikaupat todella toimivat nykyään aina Espanjasta saakka (Viimeisin kokemus: toimitusaika alle 2 viikkoa ja suoraan kotiin - hinta 10e+toimituskulut 15e). Myös on oppinut hieman katselemaan ympärilleen. Materiaalia löytyy yllättävissä muodoissa ja yllättävistä paikoista.
höyrylaiva Kuru 3.1.2020 19:59 Malli
No niin, kunnon tamperelaista historiaa.
Hienosti olet onnistunut ikuistamaan kuuluisaa Kuru-laivaa. Kuuluu ehdottomasti samaan sarjaan kuin esim. teetetyt Pohjola-mallit (yksi on TaPS:lla). Olet vain saanut tekniikkaakin mukaan. Todella hieno kulttuuriteko!
Roar Ege: Tukirakenteita ja… 2.1.2020 00:47 Rakennusblogi
Oletpa saanut aikaan yhtä ja toista juhlien ohessa.
Tuo hautatervan puute tuntuu oudolta. Täällä sitä myy ainakin K-rauta ja Motonet. Tosin minullakin on 1 litran pullo, josta on kulunut noin neljäsosa vaikka olen käyttänyt jo viiteen malliin. Tuollainen pieni lasipurkillinen terva+vernissa+havupuutärpätti -litkua riittää pariin malliin.
PS. Hyvää uutta vuotta!
Roar Ege: Runkoa kasaan 24.12.2019 17:14 Rakennusblogi
Hyvältä näyttää. Kun teet tervasekoitusta, käytä havupuutärpättiä. Se on huomattavasti parempaa kuin normaali tärpätti tai lakkabensa. Yksi osa hautatervaa ja yksi osa vernissaa sekä tarpeen mukaan havupuutärpättiä - mitä enemmän tärpättiä sen nopeammin kuivuu. Anna kuivua ainakin pari päivää ennenkuin liimaat tai maalaat päälle. Jos piirrät esim. tussilla päälle, muista että se leviää myöhemmin.
Muuten, erinomaisen hyvää joulua!
H.M.S. Mordaunt 22.12.2019 12:15 Malli
Komia on alus. Ihan kiva, kun puulaivarakentajiakin löytyy.
Onko nuo kaikki koristeet jotakin synteettistä valua vai peräti puuta. Kirjoitit, että keulan koristeita piti itse muotoilla - entä muut koristukset?
Oliko sarjan runkolaudat "metritavaraa" vai valmiiksi muotoiltuja ja pätkittyjä?
Tykkibarkassi: Kannet 9.12.2019 21:49 Rakennusblogi
Esko Rusi kirjoitti:
Aloittelijana kyselen mikä on välikannen merkitys, jäykistää/tukevoittaa aluksen rakenteita?
Kiitos Esko.
Ihan totta, välikansi tukevoittaa ja jäykistää alusta. Kysymyksessähän on oikeastaan 13 metrinen vene, johon on laitettu 12-naulainen kanuuna, joka tärskäyttää melkoisesti. Lisäksi kansilla on 16kpl 2-naulaista pikkutykkiä. Välikannen tehtävä on myös toimia tukena kannella istuville soutajille sekä toimia työskentelytasona tykkimiehille. Chapman käytti samaa systeemiä myös tykkijollissa, joita tehtiin tosi paljon.
Tykkibarkassi: Kannet 9.12.2019 21:38 Rakennusblogi
RaimoK kirjoitti:
Tämähän etenee sinulla vauhdilla. Ja taas hieno historian katsaus. Minkä kokoisia reikiä teit puunauloille?
Kiitos Raimo.
Nyt alkaa näkyvät osat hidastua, kun tekoon tulee monet luukut, nikhakat ja takilan osat.
Olen tehnyt puunauloille 1mm:n reiät. Olen käyttänyt nauloina 0,7mm messinkinauloja, jotka on helppo nyppiä pois ja niitä saa rautakaupasta.