Pienoismallit.net

Kai Kauppi

Briggen Svalan 1797… 29.9.2022 18:42 Rakennusblogi
Kiitos kommentista Raimo
Se truss pendants, slings ja jeers -systeemi on tosi "vekkuli" rakennella. Vietin sen kanssa uskattoman monta tuntia varsinkin, kun kaikki nuo purjeisiin liittyvät langat vielä liittyivät "hässäkkään". No isomaston kanssa on hieman viisaampi.
Muuten kiitos vielä ko. asiaan liittyvistä lähettämistäsi kuvista - niistä oli suuri apu.
Briggen Svalan 1797… 27.9.2022 21:39 Rakennusblogi
Kiitos taas kommentista Matti
Tuo tilanahtaus naakelipenkeissä tulee aina jotenkin yllättäen. Jouduin jatkamaan Svalanissakin laidan naakelipenkkejä sekä eteenpäin että peräänpäin, kun vielä isomaston purjeiden pulinatkin pitäisi saada kiinni. Maston juuren naakelipenkkiin ei sopinut kaikki puukikoordingien köydet, joten ajattelin, että niitä kun tarvitaan vain purjeiden koonnissa ja joskus reivatessa, niin ne voivat osin olla samassakin naakelissa - tiedä häntä mikä oli todellisuus. Isomason köysien sijoitus on vielä mietinnässä varsinkin, kun isopurjeen Chapmanin innovaatio kahtiajakoisuudesta on ihan uusi ja tuntematon idea.
Kyllä purjelaivat taidettiin ennen useimmiten hinata rediltä ankkuroinnin jälkeen veneillä laituriin. Tosin kyllä nykyaikaisella bermudasluupillakin pakittaminen onnistuu - kokeiltu on. Optimistijollilla joskus jopa leikkimielellä kisattiin takaperin purjehduksessa :)
Matti Piilola 3.9.2022 17:22 Käyttäjäprofiili
Tervehdys
Olipa hienoa nähdä Lempi ja Höyrypinassi oikein luonnossa Lahden näyttelyssä tänään 3.9.22. Kyllä ne ovat upeita.
Kovin vähän vain oli vesialuksia näyttelyssä. Ajattelin ensin tuoda barkassit sinne, kun olivat vielä näyttelykunnossa. Mutta kun olivat esillä jo Savonlinnassa vuosi sitten, en sitten viitsinyt. Olisi ehkä pitänyt, jotta vesialuksiakin näyttelyissä olisi enemmän esillä.
Briggen Svalan 1797… 29.8.2022 08:51 Rakennusblogi
Kiitos kommenteista, Matti ja Raimo.
Olen yrittänyt kirjoitella noita rakennusselostuksia aika tarkkaan, jos niistä jollekulle olisi apua. Olen huomannut saman, että esim. monissa sarjoissa nuo köysistön kuvaukset ovat aika ylimalkaisia - jopa harhaan johtavia. Kun olen joutunut nyt pakostikin nuuskimaan rikin rakennetta, siitä voi olla pientä helpotusta muille rakentelijoille.

Tavallisen tallaajan??????!!!!!!! Puhumattakaan huippumalleista!
Bonito 26.8.2022 14:08 Malli
Kylläpä on taas Kuhnolaista laatua. Todella hieno kokonaisuus ja tarkat yksityiskohdat.
HMS Druid 1776: Keulamaston… 10.5.2022 21:08 Rakennusblogi
Kiitos kuvista - olivat tosi hyviä. Olen tukeutunut viimeksi tuohon lähdeluetteloni kirjaan Historische Schiffsmodelle, jossa on kuvia sekä englantilaisista että mannermaisista tyyleistä. Kuvistasi tosiaan ilmenee nuo sokkopurjeen prassit, joita ei Svalanissa ole. Siis märssyn alapuolen plokien kautta kulkevat puukikoordinkien ja nokkakoordinkien köydet. Märssypurjeen skuutit kulkevat raa´assa kiinni olevan plokin kautta. Selvisihän sekin asia.
Tuota kuvien tallennuskapasiteettia olen kiertänyt sisällyttämällä useita pikkukuvia yhteen isompaan kuten varmaan olet päivityksistäni huomannut.
Jatketaan takilointeja. On kiva seurata, miten pikkutarkasti hommia teet.
HMS Druid 1776: Keulamaston… 10.5.2022 10:55 Rakennusblogi
On tuo sinun köysityöskentelysi melkoista taidetta. Ei taida oikein kehdata kuvata omiaan noitten jälkeen.
Minulla on menossa myös takilointi. Ongelmana on, että varsinaisia tarkkoja kuvia ei ole, joten kaikki täytyy nuuskia sirpaleina alan julkaisuista ja historioista. Siksi kysymys kuuluu: Mitä kaikkia köysiä noiden märssyn alla olevien plokien kautta kuviesi mukaan menee. Fokan raa´an nostimet (jeers), mutta mitä muita - koordingit?
Muuten katsoin tuota "burton pendant"-termiä vanhasta sanastosta: riippuva käsitalja.
Moottoritorpedovene V2 Vihuri 6.4.2022 17:22 Malli
Todella hienoa sekä malli että historiikki.
Näin mallien kautta on ansiokasta tuoda näkyviin historiallisia tapahtumia, jotka muuten kenties hautautuisivat unholaan.
Briggen Svalan 1797: Laivavene 28.3.2022 15:29 Rakennusblogi
Kiitos vaan kommentista.
Olihan pikku paatissa nykertämistä, kun ei ole normaalisti ihan noin pientä tehnyt. Pituus on rapiat 11cm ja leveys 4cm.
Tuota benderiä voisi harkita, jos joskus vielä uutta projektia aloittaa. Svalanissa loppuhommat taitavat olla lähinnä lanka-, ploki- ja kangashommia. Mistä muuten tuon benderin hankit?
Pullolaiva 1.3.2022 22:36 Malli
Todella hienoa, kun perinne säilyy ja näin tasokkaasti. Hyvä tekokuvaus väline-esittelyineen täydentää mukavasti. Hienoa on myös, että malli perustuu historiaan sekä myös todellisuuteen.