Pienoismallit.net

Kai Kauppi

Puumallin tasoitus ja maalaus   22.9.2020 14:06
Olen itse maalaillut puulaivamallit pensseleillä. Kannattaa vain käyttää laatusiveltimiä, joita saa esim. taidekaupoista tai pienoismalliliikkeistä. Askartelukauppojen pensselit ovat kamalia, kun karvat irtoilevat ja kärki ei pysy tasaisena.
Monet osaset kannattaa maalata ennen kiinnittämistä. Esim. Uhu Hart ja Loctite Superglue (siveltimellä) sitten tarttuvat hyvin maalattuihinkin pintoihin. Plokit, jumprut (dead man eyes) yms. on hyvä pujottaa lankaan ja kastaa petsiin, jotta saa tasaisen värin (samoin, jos täytyy värjätä lankoja). Olen käyttänyt sitten korjailuun myös ohuita tusseja ja kuitukärkikyniä (0,3-0,5). Tusseja ei voi käyttää paljaaseen puupintaan - ne leviävät.
Varmasti kynäruisku on myös kova "sana". Hyviä esittelyitä ja kommentteja löytyy myös tämän sivuston keskustelupalstalta esim. otsakkeella kynäruisku.
Puumallin tasoitus ja maalaus   17.9.2020 17:28
Seppo Viljanen kirjoitti:
Olen jatkamassa 25 v sitten keskeyttämääni HMS Boyntyn pienoismallin rakentamista.
Kylkilaudat on kuivuneet aikaa myöden. Vaikka höyrytän, on niitä haastavaa saada oikeaan muotoon, joten jälki ei ole ihan parasta. Kysynkin neuvoa, millä tasotteella ja maalilla saisin parasta jälkeä. Mallin runko on tarkoitus maalata valkoiseksi.
Rakensin itsekin muutama vuosi sitten Bountyn (Aeropiccola), joka oli seissyt laatikossa myös n. 25v. Kylkilaudat sain taipumaan liottamalla niitä 15-20 min melkein kiehuvassa vedessä pari lautaa kerrallaan. Sitten märkänä taivutus paikoilleen ja kuivuminen seuraavaan päivään, irti ja liimaus kiinni. Laitoithan keulaosaan kiinteät "palikat" sisäpuolelle, koska se helpottaa kiperintä taivutusta. Tasoitteena käytin Plastic Paddingin kemiallista puuta. Se kuivuu tosi nopeasti (pieni osa kerrallaan) ja on helppo hioa muotoon. Valkoiseen pohjaan käytin akryylimaalia (pariin kertaan), jota saa pulloittain esim. taide- ja askarteluosastoilta ( pienoismallimaaleja noin laajaan maalaukseen kuluu monta pulloa). Perusruskeana käytin Tamiyan XF-64, kultana Tamiyan X-12, mustana Tamiyan XF-1 ja punaisena punaista petsiä sekä vanerikanteen tammipetsiä (lautojen feikkiraot tein 6B piirustuskynällä). Lopuksi ruiskutin suojaksi pienen kerroksen fiksatiivilakkaa esim. väritön Hanart Fixsativ Blanc.
Kysy lisää, jos on ongelmia. Vinkkikuva löytyy kuvapankistani.
Takiloinnin ohjeet   7.9.2020 23:03
Ihan niinkuin M.Pajulahti kirjoitti. Kannattaa itse miettiä tekojärjestys. Ohjeet vain näyttävät mikä tulee mihinkin kohtaan.
Itse olen pystyttänyt ensin mastot ja sitten ns. kiinteän takilan eli vantit ja harukset, jolloin saa säädettyä maston oikean asennon ja ko. köysien kireydet. Väylingit ovat myös helpommat tehdä, kun ei ole liikaa tavaraa tiellä. Kuitenkin kannattaa varmistaa, miten kahvelipurjeen etuliikki kiinnittyy mastoon eli täytyykö mastoon tehdä jotain ennen pystytystä. Samoin kuinka etumaston raa´at kiinnittyvät mastoon.
Apua voi löytyä tämän sivuston blogeista. Esim. Matti Piilolan Clara May tai oma blogini Tykkibarkassi ja onhan siellä muitakin.
Tosin itse teen melkein kaiken skrätsinä, joten ohjeita ei ole. Iso osa ajasta kuluukin miettiessä juuri tekojärjestystä.
Aloittelija ja Seeadler   1.4.2020 20:12
Kannattaa katsoa myös tämän sivuston gallerian rakennusblogit/vesialukset. Sieltä löytyy paljon ideoita ja ohjeita kuvineen.
Mitä vähemmän nauloja laudoitukseen aina parempi.
Miten mallailu jatkuu?   17.3.2020 00:01
Mitäpä tässä muuta tekisi kuin rakentelisi. Soittokeikat palvelutaloihin on kielletty. Pursiseuran tilaisuudet on peruutettu jne, jne. Onneksi olen jo eläkkeellä opettajan hommista ja sijaisuuksiakaan ei ole. Vaimo on palvelukeskuksessa töissä, joten varovainen pitää kuitenkin olla.
Menenpä siis neulomaan tykkibarkassin purjeita :)
Olen viime aikoina ostanut Hobbylinnanlta Turusta basswood-listaa (www.hobbylinna.fi). Se on lehmuspuuta. On aika mukavaa työstää ja taipuu hyvin. Sieltä löytyy lukemattomia kokoja (laita hakuun basswood). Toimitus on nopea ja hinnat ovat kohtuulliset. Suosittelen.
Noora kirjoitti:
En ymmärrä kuinka saan lankun taipumaan kotikonstein ilman että se katkeaa.? Ja lähdenkö ihan ylhäältä alas pinoamaan lankkuja riviin, miten ja missä kohdin muotoilu tapahtuu?
Kaikista tehokkain tapa taivuttaa puuta on höyrystäminen (pasuttaminen), mutta on hieman hankalaa kotona. Itse olen käyttänyt parvekekukka-allasta (tarpeeksi pitkä), johon olen kuumentanut vedenkeittimellä vettä ja liottanut sitten pari lautaa kerrallaan n. 20-30min siellä. (Tuo aika on 2x6mm lankulle.) Sitten varovainen taivutus kaarien päälle ja nipsuilla, puristimilla tai muutamalla naulalla kiinni. (Nauloina olen käyttänyt messinkinauloja 0,8x11mm. Niitä saa useammista rautakaupoista. Ne on helppo tarvittaessa nyppiä irti. Jos käytät nauloja, poraa ensin lankkuun reikä esim. 1mm. Muuten se halkeaa.) Antaa sitten kuivaa siinä yön yli ja seuraavana päivänä sitten irti sekä liimaa väliin ja uudestaan kiinni. (On olemassa myös taivutuspihtejä - ks. Raution blogi.) Käytä kunnon liimaa ( Uhu Hart, Zap tms.).
Ensin kuitenkin täytyy tuo "luuranko" hioa niin, että kaarten viistous vastaa tulevaa muotoa.
Aloita ylhäältä ensin pari lankkua, jotka voit laittaa miltei höyläämättä. Samoin alhaalta kölin vierestä. Sitten täytyy alkaa höylätä kapeammaksi keulasta ja riippuen muodosta myös perästä. Rungon kaarevimmissa kohdissa täytyy myös lankkuja höylätä/hioa viistoksi, ettei jää rakoa edelliseen lankkuun. Muotoilu täytyy tehdä aina ennen taivutusta.
Katso blogien kuvia niin ymmärrät paremmin.
Moi Noora, kiva saada lisää puulaivarakentelijoita.
Netti on täynnä ohjeita lankutukseen. Laita vain googleen: planking of modelship tai pienoismallilaivan lankutus.
Omia ohjeitani löytyy tämän sivuston blogeista: tykkipursi tai tykkibarkassi. Myös esim. Matti Piilolan blogissa "Clara May, ketsirikattu purjealus" ja Kauko Raution "San Juan Nepomuceno" on hyviä ohjeita. Kannattaa katsoa.
En ala tässä nyt tekemään tarvikeluetteloa, mutta jos joku asia on ongelma niin kysy tarkemmin vaikka sitten yksityisviestillä.
Mikä liima puulaivaan?   19.9.2019 17:10
Noista käyttämistäni liimoista mainitsin jo aikaisemmin tässä keskustelussa. Maalauksesta sen verran lisäisin: Olen käyttänyt petsiä, akryyliä (Tamiya) sekä terva-vernissa-havupuusekoitetta ja sitten ruiskuttanut päälle fiksatiivilakkaa (esim. Hanart Fixsativ Blanc). Fiksatiivilakka on selluloosanitraattilakkaa (Samaa, mitä käytetään pastellivärien, hiilipiirrosten, akvarellien sekä valokuvien kiinnitykseen.) , joka ei muuta värien sävyjä, mutta saa ne säilymään ja suojaa ne. Sitä löytyy kaikista taidetavaroita myyvistä kaupoista.
Muuten erikoismies uivien mallien teossa on jo mainitsemani Marko Torvinen ( instagram: markotorvinen4 ). Kannattaa ehkä käydä katselemassa mallia painotuksista ja maalauksista.
Mikä liima puulaivaan?   13.2.2019 15:18
Tervehdys

Noista liimoista. Itse olen käyttänyt seuraavia: Uhu Hart on hyvä runkolautojen liimaukseen (yksi komponenttinen, nopeasti kuivuva). Loctite Power Epoxy 5min, kun tarvitsee tosi pitävää esim. runkokaarien liimausta (kaksi komponenttinen nopeasti kuivuva). Dispersioliimaa (Eri Keeper tms.) olen käyttänyt sisäosien vahvikkeena - ei oikein ole hyvä muuhun.
Kastelemisesta M.Pajulahti jo kirjoittikin. Vielä sen verran, että käytä kuumaa vettä.
Naulaamisesta ollaan vähän kahta mieltä. Tosi "ammattilaiset" eivät juuri nauloja käytä, mutta se vaatii hyvän esitaivuksen ja sovittamisen. Tosin se sitten helpottaa jatkokäsittelyä ja antaa enemmän mahdollisuuksia. Naulat ovat usein jatkossa aina tiellä. Mutta katso blogien kommenteista enemmän.

Mukavia ohjeita ja selityksiä löytyy esim. tämän sivuston blogeista ja niiden kommenteista:
- Tykkipursi (oma blogini)
- S/S Maaninka ( Matti Piilolan blogi )
- Clara May, ketsirikattu purjealus ( Matti Piilolan blogi )

Tosi ammattilaisen, sulkavalaisen Marko Torvisen kuvia ja ohjeita instagram: markotorvinen4

Ja aina kannattaa kysäistä joko tällä palstalla tai vaikka suoraan. Projektisi näyttää mukavalta.