Pienoismallit.net

Timo Sorsa

"Eka Malli": D9R Bulldozer USMC   15.12.2019 10:09
Kiitos kommenteista. Mukavaa, että mallariväki pitää työstä. Tuossa oli tosiaan aika paljon opettelemista erilaisten tekniikoiden kanssa, vaikka osa onkin tavallaan samanlaisia kuin figupuolella. Figuureja (ja erityisesti pieniä) maalatessa kun kaikkea pitää ns. liioitella maalauksen suhteen. Eli figun detaileja ym. tuodaan maalaamalla esiin voimakkaiden kontrastien avulla. Tässä ei välttämättä edes pyritä tietynlaiseen realismiin, mutta näyttävyyteen ja figun esillepanoon. Muutoin joku 28-30mm. tai vähän isompikin figu jää aika valjuksi, tuli se sitten se koristeeksi tai pelipöydälle. Tietysti myös itse kohde on aika erilainen, kuin esim. iso ajoneuvo, vaikka osa figuvalmistajista tekeekin erilaisia scifi/fantasia ajoneuvoja jne. Mutta esim. warhammer 40k puolella aika harva maalari käyttää varsinaisesti mallailutekniikoita, joskin tämäkin on muuttunut viime vuosien aikana.
"Eka Malli": D9R Bulldozer USMC   13.12.2019 17:53
Aloitan tässä keskustelun otsikon mukaisesta mallistani, vaikka en kyllä ihan tiedä, että postaavatko ihmiset yleensä tänne keskusteluihin kuvia tai linkkejä tekemistään malleista. Minusta kun tuo gallerian kuvien lisääminen on jotenkin tavattoman kankeaa, ja se valittaa milloin liian isoista kuvista tai milloin kuvien pikselikoosta jne. Pistin kuvan siis coolminiornot-sivustolle.

"Eka malli" on siksi lainausmerkeissä, koska olen toki penskana tehnyt muutamia malleja ja vähän vanhempanakin, mutta ne jäivät aika torsoiksi viritelmiksi ja maalaukseltaan aika kauheiksi. Päätin pitää reilun vuosikymmenen kattavan tauon ja vasta ehkä about 4-5 vuotta sitten innostuin kunnolla pienoismalleista, vaikka olenkin aina ihaillut muiden malleja. Figumaalarina minulla toki on "uraa" jo noin 25 vuoden ajalta. Tämä D9 on kuitenkin eka ihan tosissaan tehty malli, jossa maalaukseen on panostettu ja kokeiltu paljon minulle ennestään vieraita tekniikoita.

Mielestäni tuosta tuli ihan hieno ja olen moniin kohtiin aika tyytyväinen. Väri on ehkä vähän tylsä, mutta halusin mieluummin USMC version tuosta, kuin IDF-version. Mallini tuo ei kyllä ollut helpoimmasta päästä ja välillä tuntui, että tuli heittäneeksi itsensä painot jalassa syvään päähän. Tein myös itselleni suuren karhunpalveluksen, kun en kiinnittänyt repijää ennen teloja ja telakoneistoa. Se on Iso Virhe. Välillä meinasi mennä hermot, mutta päätin vain tehdä mallin loppuun, kun kerran aloitinkin. Seuraavaksi jotain pienenmpää.

www.coolminiornot.com/pics/pics16/img5df3afd8e8ad3.jpg
Plussat:

- Sivut näyttävät edellistä nykyaikaisemmilta
- Tuotehaku on paljon parempi eli voi hakea esim. kaikkia laiva-rakennussarjoja tai pelkkiä tarvikeosia jne.
- HTTPS -sivusto, kuten kaikkien kauppojen kuuluisikin olla tänä päivänä (tosin jostain syystä kassa/checkout-sivulla on vähän erikoinen URL)

Parannettavaa:
- Tuotteiden saatavuus näkyy vähän huonosti. Eli kukin tuote pitää erikseen "avata", jotta näkee sen saatavuustiedot siinä oikealla. Tuotteen hinnan viereen voisi esim. laittaa vihreän/punaisen tai keltaisen pallukan symboloimaan saatavuutta. Toki se väriselitys voisi lukea jossain ohjeet-kohdassa tjs.
Voi hyvinkin olla, että ensimmäinen reaktio moiseen tuotteeseen on epäusko, sillä miten vedellä ohennettava öljyväri voi muka toimia. Onhan näitä toki ollut myynnissä jo kauan, mutta harvemmin niitä tulee varmaan käytettyä. Onko niistä sitten mitään erityistä hyötyä?

Ensin monille tulee varmaan mieleen hajuttomuus, sekä työvälineiden ja käsien helppo putsaaminen. Ei tarvita haisevia ohentimia yms. vaan vesi riittää. Tämä nyt ei tietty vielä myy tuotetta mallarille, vaan pitäähän siinä olla muutakin.
Ainakin tämä tuote tuntuu toimivan kyllä ihan hyvin perinteisten öljyvärien tapaan, joihin viittaan jatkossa ”öljyväreinä”. Näillä voi tehdä monia samoja juttuja, mutta esim. filtterien tekeminen on hankalampaa, kun liiallinen määrä vettä muuttaa koostumuksen liian huonosti kontrolloitavaksi. Wikissä on aika hyvä tiivistelmä öljyjen ja vesiöljyjen eroista ja samankaltaisuudesta. Kuitenkin esim. dot blending, paneelirajaukset yms. likaaminen tuntuu luonnistuvan näilläkin, joskin käsittelyaika tuntuu olevan öljyvärejä lyhyempi, mutta taatusti pidempi kuin akryyleillä. Uskoisin näiden olevan myös paljon ystävällisempiä alla oleville (yleensä) akryylikerroksille, kuin emalipohjoiset tuotteet tai öljyvärit. Itselläni ei ole ollut kauheasti ongelmia pintojen kestävyyden suhteen, kun muistaa antaa pohjien kuivua hyvin, mutta oli minullakin ongelmia akryylilakan liukenemisen johdosta. Todennäköisesti liian lyhyt kuivumisaika vaikutti siihen, mutta tämä on yleisesti vähän niiden tuotteiden ongelma, joissa käytetään vahvoja liuottimia (ainakin vettä väkevämpiä).

Yleisesti voisi ainakin tästä merkistä sanoa, että se tosiaan on öljyjä jokseenkin käyttäjäystävällisempi, mutta ei välttämättä sovellu joka tilanteeseen (kuten ohuen ohuet filtterit). On kyllä käynyt mielessä, että käyttäisin jatkossa paljon näitä vesiohenteisia öljyjä tavallisten sijaan. Kun eihän panelirajauksiin yms. tarvita välttämättä mitään erillisiä litkuja, joissa lukee ”panel line wash”, vaikka saahan niitä käyttää, ja itsellänikin niitä on.

Tähän voi myös postailla omia kokemuksia tästä tai vastaavista tuotteista. Ajattelin laittaa pienen katsauksen tähän tuotteeseen, kun en ainakaan haulla löytänyt varsinaisesti näille tuotteille omistettua ketjua.

Linkki wikiin: en.wikipedia.org/wiki/Water_miscible_oil_paint
Suomi Kraz   16.3.2018 15:08
Hankin hiljattain Rodenin Kraz-255B mallin, ja mietin jos sen maalaisi Suomen armeijan väreissä (tarkempi vuosikymmen on vielä mietinnässä). Tarvitseeko tuollaiseen lavalla varustettuun versioon tehdä kenties jotain muutoksia suomiversiota ajatellen? Vai menisikö se ihan hyvin sellaisenaan. Pressukatetta siinä ei tullut mukana, jos siinä olisi jotain muutettavaa.
Kiitos vastauksista…Siis mitäs kaikkea tässä tarvitsee tähdentään. No, ensinnäkin sitä, että tosiaan vallejon model coloria käytän ja akryylejä yleensäkin itse maalauksessa. Päällä on siis AK:n akryylilakkaa, joka tarkemmin sanottuna siis "sulaa" pois.

Nyt on ihan hyvä tietää, että 24h on suositus AK:n lakan kuivumiselle, ja ilma tosiaan kellarin ruiskuttelupajassa on hieman viileämpi kuin normi sisälämpötila. Tätä ei vaan kyllä mainita ainakaan AK:n pikkupurkeissa, siis sitä 24h odotusaikaa. Se voi olla syyllinen tässä tapauksessa. AK:n lakat ovat minusta muuten ihan hyviä lakoiksi.

Maalit ja lakat on tosiaan ruikulla levitetty ja käytin lähinnä yhtä kerrosta lakkaa. En oikein pidä lakoista muutenkaan ja pitkän linjan figumaalarina en ole käyttänyt lakkoja vuosiin. Päätin nyt kokeilla tuota monien mallarien suosimaan keinoa ja pieleenhän se meni. Onneksi sain minimoitua vahinkoja ja osa huonommista kohdista jää piiloon tai saa päällee myöhemmin mutaa yms.

Tein toiselle puolelle alarunkoon saman öljylitkutuksen ihan vaan maalin päälle ja ongelmaa ei ollut. Maalipinta on toisaalta ollut kuivumassa jo about viikon verran. Toki se litku kieltämättä valuu huonommin kaikkin koloihin ja rakoihin, kun pinta ei ole ns. liukas, mutta eipä tuossa muuten ollut mitään ongelmaa.

Yksi mahdollisuus olisi tosiaan käyttää valmistajien omia rajaustuotteita ja ohentimia, mutta jotenkin osa tuntuu ylihintaisilta jos öljyvärejäkin on käytettävissä. Voi osa niistä olla kyllä parempiakin.
Koska tätä on näköjään mahdoton googlata, niin koitetaan kysyä joltain. Olen juuri laittamassa paneelirajauksia erääseen sotilasajoneuvoon, ja olen ensin lakannut pohjan öljyväreistä tehtyä litkutusta (eli sitä rajausta) varten. Öljyvärejä olen ohentanut taiteilijan tärpätillä. Nyt on käynyt niin, että se pirun lakka lähtee irti litkutusta tehdessä. Jostain kohdista se alkoi irtoamaan jo heti, kun aloin korjailla ja tasata litkutuksia tärpättiin kostutetulla siveltimellä. Mikähän tuon voi sitten aiheuttaa? Lakkakerros kuivui noin 12-13h. Lähes joka paikassa neuvotaan aina ensin laittamaan alle satiini tai kiiltolakkakerroksen. Ei nyt oikein tunnu toimivan, mutta kun tietäisi, että missä vika. Tuollaista ei ole tapahtunut, kun olen laittanut litkua pelkästään maalikerroksen päälle. Akryylit eivät toki välttämättä pidä öljylitkuista, kun ne on ohennettu muulla kuin vedellä, mutta ei näköjään pidä tuo lakkakaan. Lakkana käytin AK:n gloss varnishia.

En tosiaan tiedä, että mikä tässä nyt mättää. Luulisi noiden eri tarvike valmistajien ohenteiden olevan loppujen lopuksi samaa tavaraa, kuin taiteijatarvike vastaavat. Hinnassa vaan on iso ero. Vai oliko kuivumisaika liian lyhyt lakassa…en tiedä.