Pienoismallit.net

Timo Sorsa

Esko Koskinen kirjoitti:
Debonder siistimiseen ja kicker eli kiihdytin liiman vielä nopeampaan kuivumiseen. Itse koitan välttää pikaliiman käyttöä hartsisarjoissa mahd pitkään ja käyttää mieluummin hitaampaa kaksikomponentti-epoksiliimaa, se ainakin kestää, toisin kuin pikaliimat joihin joutunut pettymään monesti. Tietty joka pikkuosaan tms epoksiliima ei ole sopiva vaihtoehto.
Miten nuo debonderit käytännössä toimivat? Onko se jokin esikäsittelyaine?

En olekaan juuri miettinyt noita kaksikomponettiliimoja, vaikka niitäkin voisi kyllä kokeilla. Onko niitä jotain suosituksia?
Eli mikä olisi tänä päivänä sellainen huippumerkki (tai voi niitä olla useitakin), jolla resiini/hartsi -mallien kokoaminen olisi mahdollisimman vaivatonta, ja että se liitos oikeasti pitää.

Olen ollut yleensä tavattoman pettynyt pikaliimojen toimintaan, mutta onneksi kohteet ovat olleet melko vähäosaisia tms. Nyt on tullut ostettua aika isoja (ja kalliita) mecha nk. garagekittejä, joihin sopisi käyttää vain sitä "parasta tuotetta".

Olisi myös erittäin toivottavaa, että tätä ihmetuotetta saisi ihan suomalaisistakin kaupoista tai helposti euroopasta. Voihan se olla ns. teollinenkin tuote, kunhan sitä vain saa.

Saa myös vapaasti esittää erilaisia kikkoja, joilla sitä pitoa saa lisää. Toki osien pesu ja pinnaaminen ovat tuttuja asioita, mutta ehkä jotain muutakin. Olisiko joku hyvä lisäaine paikallaan?
Kiitos vastauksista. Näköjään se lakkapinta voi vaikuttaa noihin paljon. Figumaalarina olen jo vuosikymmenet kartellut lakkoja yleensäkin, koska IMO ne ovat aika turhia figuissa, ellei sitten pelaa niillä. Näköjään jossain tapauksissa ne ovat aika tärkeitä pienoismalleissa. Gundameille yms. ei toki haittaa sellainen jopa hyvinkin kiiltävä lopputulos. Varsinkin, jos rakentaa ns. "siistimmassä" kunnossa olevan mechan.

Yksi ratkaisu olisi myös käyttää enemmän noita omistamiani vesiohenteisia öljyvärejä rajauksiin. Niitä voi kuitenkin siistiä jälkikäteen pois helpommin kuin akryylejä, jotka kuivuvat todella nopeasti. Ne eivät ehkä vaan oikein tahdo ohentua niin hyvin kuin ihan perinteiset öljyvärit. Kyllä noista vesiohenteisistakin saa aika ohutta litkua pelkällä vedellä, sen ollessa vielä kontrolloitavissa, eikä koostumuskaan hajoa liikaa tms.
Olli J. kirjoitti:
Abteilungilla on myös erityinen Matt effect thinner (ABT 112), jolla voi välttää niitä kiiltäviä jäämiä emali- ja öljytuotteiden kanssa. Käytän sitä itse aika paljon.
Ok. Täytyykin kokeilla tuota, jos sitä vaikka saisi ihan suomalaisistakin kaupoista (en ole vielä tarkistanut).
Otsikkoa on vähän selitettävä, jos joku ei hoksaa mitä meinaan: Eli yleensähän me siis käytämme paljon emali/öljy tuotteita yleensä mallien paneelirajoissa ja vanhentamisessa yleisestä. Näissähän on myös itsessään tietty liuotinta (öljy/tärpätti/alkoholi), mutta tämän lisäksi mallin pintoja saatetaan siistiä pienellä määrällä ohenninta, mitä kukin nyt käyttää (odorless thinner, mineral spirit jne.). Kun nämä litkut ja liemet kuivuvat, niin olen ainakin itse huomannut niiden jättävän välillä hyvinkin selviä tietyssä valossa näkyviä kiiltäviä/vaaleampia/huurteisia alueita sinne missä se washi/paneelirajauslitku/ohenne kuivui. Mitä mattamaisempi pohja, niin sitä paremmin tämä tuntuu näkyvän, ja osaksi myös käytetty väri vaikuttaa.

Huomasin tässä tänään tuota tännekin postaamaani Optimus Prime "gunpla" mallia tarkastellessa, että pinnoilla näkyy paneelien ympärillä sellaista "kiiltoa" tai jäämiä ohenteista. En muista käytinkö rajausten putsailuun hirveästi ohentimia, mutta nuo Ammon Panel Line wash -tuotteet jättävät jo itsessään sellaisen "huurunsa". En tiedä, ovatko ne edes niin hyvin ja ehkä teen tulevaisuudessa omat litkut öljyistä, joskin niissäkin on sitten reilusti ohennetta.

Muissa malleissani ei juuri näy noita, mutta muistan kamppailleeni noiden parissa jo ekan D9 puskutraktorin kanssa. Silloin muistaakseni hoidin pinnat mattalakalla, joka himmensi jäljet. Samaa taisin kokeilla T-80 vaunun kanssa. Tomcat on taas muutenkin peitetty useilla kerroksilla satiinilakkaa, jo ihan dekaalien vuoksi. Joskus se ohenne taas puolestaan tuntuu haihtuvat niin hyvin, että jälkiä ei juuri jää.
Optimus on siis räikein esimerkki näistä jäljistä. Siinä on käytetty GW/citadelin maaleja ja pinnat ovat hyvin matat, joten voisiko käytetty akryylimaalikin vaikuttaa siihen, kuinka helposti kiilto/tahrat/läikät jäävät.

Voikohan näitä ehkäistä kokonaan mitenkään? Mieleen tulee lähinnä antaa mallille kiiltävällä lakalla tai satiinilla peite ennen rajauksia/washeja, ja aika moni mallari tuntuukin käyttävän perinteistä "vahausta" tai lakkaa ennen litkutuksia. Se saattaa vaikuttaa aika paljon ja ehkä osa ei siksi näihin huurretuhruihin juuri törmää.En vain oikein tykkää lakkailla mallejani. Ei ainakaan millään killtävillä lakoilla, jos kyse on sotilasajoneuvoista. Lakkasin kuitenkin nyt tuon Optimuksen satiinilla, ja toistakseksi se tuntui auttavan häivyttämään läikät pois. Ja tuollaisessa scifi-robotissa kiiltävä pinta ei toki haittaa ollenkaan.

Kumma kyllä kun moni tubessa töitää rakenteleva tunnettu mallari ei myöskään juuri lakkaa mallejaan ensin ja silti rajaukset tuntuvat toimivan, eikä kukaan juuri taida puhua mitään näistä tahroista. Tosin eivät ne välttämättä niin kaikissa kuvissa näy. On muutenkin hankalaa löytää mitään juttua koko aiheesta, kun ei edes tiedä, että millä oikealla termillä ilmiötä kuvailla.
Komatsu G40   7.1.2022 16:11
Laitetaan tämä sotilaskalustoon, koska sellainen tuo alunperin oli. Nyt kuitenkin siviiliväreissä ja rauhanomaisemmissa hommissa.

Malli valmistui tässä joulu/tammikuun aikana ja oli tosiaan mukavaa vaihtelua sen ollessa hyvin simppeli rakentaa. Tamiyan pieniä malleja voi tämän perusteella kokeilla toistekin, joskin ehkä näissä voisi olla muutamia lisädetaileja yms. mutta ei ainakaan tarvinnut taistella minkään osien kanssa.

Kuva: pienoismallit.net/galleria/malli_16894/
GI JOE F-14 Tomcat (Skystriker)   19.9.2021 11:31
Jeps, eli tässä tuorein työ, joka meinasi kyllä tehdä monta kertaa syöksyn suoraan roskakoriin tai seinään.

Teemana siis Gi Joe, joka saattaa olla meille 80-luvun lapsille tuttu nimellä Action Force. Heillä oli tuollainen "Tomcat", joskin varsinkin leluna se oli vähän sinnepäin (vähän niinkuin tuo mallisarjakin). Mitään erikoisia muunnoksia tähän ei ole tehty, paitsi lisätty vähän noita yksityiskohtia istuimiin. Ajattelin, että jos Joe-tiimillä kerran olisi oikea Tomcat, niin varmaan se näyttäisi ihan muutoin esikuvaltaan, mutta siinä olisi nuo tekstit jne.

Kuten tuossa gallerian kuvauksessa mainitsen, niin tämä oli hirveä kokemus ja mallia voi hädin tuskin kutsua pienoismalliksi. Onkohan koko setti jostain 90-luvulta tai jopa 80-luvulta vain uudelleenpakattuna?
Tätä tosiaan sai massata ja hioa, eivätkä oikein mitkään osat sopineen kunnolla paikoilleen. Kaikki saumapaikatkin oli valittu juuri niin ikävästi kuin vaan odottaa sopii. Ja ne olivat myös paikoissa, joista joutui hiomaan noita jo valmiiksi olemattomia paneelirajauksia pois. Osa noista paneelirajoista on muuten maalattu koneeseen ihan vaan vapaalla kädellä. En vaan saanut kaiverrettua kaikkia takaisin niin hyvin kuin haluaisin, kun täältä Suomesta ainakaan tunnu löytyvän mistään noita alle millin kaiverrusteriä. Italeria en tämän pohjalta suosittele muuta kuin vihamiehilleni, koska haluaisin nähdä heidän kärvistelevän tämän parissa. Totta kai myös ohjeet olivat paikoin sekavat, yksityiskohtia puuttui rutkasti, osat istuivat huonosti ja suunnittelu oli surkeaa. Halvalla sai taas halpaa, mutta en kyllä odottanut 2021 saavani käsiin näin laaduttoman myynnissä olevan setin.

Mutta onpahan sentään valmis ja parhaani koitin tehdä. Tosin jossain vaiheessa se suurin into vaan loppui, ja mallin halusi vain saada valmiiksi jotta voi siirtyä uusiin haasteisiin (toivon mukaan mielekkäämpiin). Voi olla että tulevaisuudessa tulee GJ Tomcat Mark II, mutta varmaan 1/72 ja mahd. Academyn malli tai joku vähän parempi.

Kuva: pienoismallit.net/galleria/malli_16731/
Lumi ongelma   6.9.2021 16:17
Jos kipsijauhe huolettaa, niin olisin vielä enemmän huolissaan leivin/ruokasoodasta. Sen lisäksi, että jauhe voi muuttua vuodessa muutamassa keltaiseksi, on sillä muitakin ikäviä ominaisuuksia. Se kun on tarkoitettu muuhun kuin figuihin tai pienoismalleihin eli en suosittele. Muutamissa omissa figuissani se lumipinta rupesi tihustamaan nestettä ja kostumaan figujen oltua hyllyssä about 2-4 vuotta. Niistä tuli sitten lumisohjoa. Maali ei kärsinyt, mutta pohjalevyt piti uusia muutoin kokonaan.

Minulla on Gale Force nine hobby scenics jauhetta. Sitä olen kokeillut ja jos löydän koekappaleeni, voin kertoa onko pinta muuttunut vuosien aikanaa. Ei ollut muistaakseni kauhean kallista, jos sitä vielä saa. Tosin tuota varmaan menee dioon aika paljon.
Hyvä tietää, että maalaissa ei sitten ole mitään epäilyttävään. Haluan kuitenkin huomauttaa, että jopa Mallix lehden arvostelussa AKRC maalien mainittiin ohentuvan vedellä, joten hämmennystä riitti. Plus, että tosiaan se keltainen ohentui vedellä aivan hyvin. Virallista Ohenninta onneksi on, mutta harmillisesti sitä joutuu nyt käyttämään myös siveltimien yms. pesuun. Ehkä siihen käy sitten se Lasol, jos se on litrahinnaltaan parempaa.
En tiedä mistä on nyt kyse, mutta yrittäessäni ohentaa ko. maalia vedellä, oli lopputuloksena klimppinen pallo sekoitus-siveltimessä. Maali siis muuttui vettä lisätessä ikäänkuin kittimäiseksi mönjäksi. Tämä tapahtui kahden eri real colors maalin kanssa, jotka molemmat ostettu ihan äskettäin.

En tiedä, että onko maalien koostumusta nyt jotenkin muutettu lähiaikoina vai mitä. Aikaisemmin maalia kuulemma pystyi ohentamaan vedelläkin. Tosin lähes kaikki löytämäni tieto oli 2-3 vuoden takaa.

Kokeilin myös yhtä aikaisemmin ostamaani ak:n rc maalia ja yllättäen tämä sekoittui hyvin veden kanssa. Miksi ihmeessä nuo pari muuta eivät sekoitu veden kanssa ollenkaan? Voivatko molemmat olla viallisia, koska ne kuitenkin reagoivat normaalisti ak:n oman ohentimen kanssa.

Ongelmalliset purkit ovat flat white ja dark gull grey. Kolmas kokeilemani ok maali on puolestaan yellow, joka siis todennäköisesti eri erää. Enkä siis ole aikaisemmin käyttänyt näitä, vaikka ostinkin pienen erän maaleja jo about 2 vuotta sitten. Siksi tämä tuleekin harmillisena yllätyksenä.
Neuvoja perusfiguurimaalaukseen   11.8.2021 17:08
No itse jättäisn kyllä ainakin aluksi kaikki erikoisviritelmät ja pastellijutut ihan kokonaan pois. Hommaat vain itsellesi lisää pähkäiltävää ja turhiakin tuotteita. Näin about 26 vuotta figuja maalanneena uskaltaisin väittää näin…ja koska olen tehnyt puolestaan mallipuolella vähän saman virheen hankkiessani paljon loppujen lopuksi turhia tuotteita. Eli vettä, akryylimaaleja, siveltimet ja ehkä valmiita inkkejä tai washeja, joilla voi sitten kevyesti sävyttää pintoja jne.

Siveltimistä tosiaan 1 tai 2 koon sivellin on oikein hyvä, varsinkin 1/35 figuille ja tarkempaan työskentelyyn ehkä joku 0 tai 00. Ei noita montaa tarvitse, varsinkin jos ostaa kerralla hyvät. Ehkä 2-3 sivellintä riittää. Minulla on omat sudit metallimaaleille, koska niistä jää aina metallihippuja sinne karvoihin, enkä tykkää näiden sekoittuvan. Vähän makuasia, että miten tarkka tämän suhteen on ja maalaako paljon metallimaaleja käyttäen.

Sävyjen sekoittamisessa varjostus ja korostustarkoituksessa ehkä yksi erinomainen vinkki on olla käyttämättä mustaa varjostukseen tarkoitetussa sävyssä, ja olla laittamatta liikaa puhdasta valkeaa korostuksia tai "highlighteja" maalatessa. Kokeile esim. lisätä jotain vaaleita keltaisia, luunväriä tms.
Luonnollisissa varjoissa on puolestaan yleensä varsinkin ulkotiloissa aina ripaus sinistä eli joukkoon mieluummin tummaa sinistä kuin mustaa…ja kokeileppa lisätä esim. keltaiseen vain mustaa..niin. Ehkä se voi jossain tapauksissa toimia, jos se on joku tyylivalinta tms. ja käytän kyllä itsekin välillä mustaa sekoittaessani varjostusväriä, mutta harvoin yksinään.

Yksi resepti pohjaväriä tai ominaisväriä tummentaessa olisi: lisätä siihen ominaisväriä (esim. punainen) tummempaa sävyä, vastaväriä (komplementtiväri) ja sinistä. Ja jos ei ole varma vastaväreistä jne, niin googletat väriympyrän, se auttaa. Vaikka sinulla olisikin jotain erikoista "natovihreää", niin sehän on silti vihreä sävy eli varjostuksiin vähän tummepaa vihreää, sinistä ja hieman punaistakin (tai punaruskeaa). Ainakin paria noita, mutta ei ehkä pelkkää mustaa.