Pienoismallit.net

Timo Sorsa

GI JOE F-14 Tomcat (Skystriker)   19.9.2021 11:31
Jeps, eli tässä tuorein työ, joka meinasi kyllä tehdä monta kertaa syöksyn suoraan roskakoriin tai seinään.

Teemana siis Gi Joe, joka saattaa olla meille 80-luvun lapsille tuttu nimellä Action Force. Heillä oli tuollainen "Tomcat", joskin varsinkin leluna se oli vähän sinnepäin (vähän niinkuin tuo mallisarjakin). Mitään erikoisia muunnoksia tähän ei ole tehty, paitsi lisätty vähän noita yksityiskohtia istuimiin. Ajattelin, että jos Joe-tiimillä kerran olisi oikea Tomcat, niin varmaan se näyttäisi ihan muutoin esikuvaltaan, mutta siinä olisi nuo tekstit jne.

Kuten tuossa gallerian kuvauksessa mainitsen, niin tämä oli hirveä kokemus ja mallia voi hädin tuskin kutsua pienoismalliksi. Onkohan koko setti jostain 90-luvulta tai jopa 80-luvulta vain uudelleenpakattuna?
Tätä tosiaan sai massata ja hioa, eivätkä oikein mitkään osat sopineen kunnolla paikoilleen. Kaikki saumapaikatkin oli valittu juuri niin ikävästi kuin vaan odottaa sopii. Ja ne olivat myös paikoissa, joista joutui hiomaan noita jo valmiiksi olemattomia paneelirajauksia pois. Osa noista paneelirajoista on muuten maalattu koneeseen ihan vaan vapaalla kädellä. En vaan saanut kaiverrettua kaikkia takaisin niin hyvin kuin haluaisin, kun täältä Suomesta ainakaan tunnu löytyvän mistään noita alle millin kaiverrusteriä. Italeria en tämän pohjalta suosittele muuta kuin vihamiehilleni, koska haluaisin nähdä heidän kärvistelevän tämän parissa. Totta kai myös ohjeet olivat paikoin sekavat, yksityiskohtia puuttui rutkasti, osat istuivat huonosti ja suunnittelu oli surkeaa. Halvalla sai taas halpaa, mutta en kyllä odottanut 2021 saavani käsiin näin laaduttoman myynnissä olevan setin.

Mutta onpahan sentään valmis ja parhaani koitin tehdä. Tosin jossain vaiheessa se suurin into vaan loppui, ja mallin halusi vain saada valmiiksi jotta voi siirtyä uusiin haasteisiin (toivon mukaan mielekkäämpiin). Voi olla että tulevaisuudessa tulee GJ Tomcat Mark II, mutta varmaan 1/72 ja mahd. Academyn malli tai joku vähän parempi.

Kuva: pienoismallit.net/galleria/malli_16731/
Lumi ongelma   6.9.2021 16:17
Jos kipsijauhe huolettaa, niin olisin vielä enemmän huolissaan leivin/ruokasoodasta. Sen lisäksi, että jauhe voi muuttua vuodessa muutamassa keltaiseksi, on sillä muitakin ikäviä ominaisuuksia. Se kun on tarkoitettu muuhun kuin figuihin tai pienoismalleihin eli en suosittele. Muutamissa omissa figuissani se lumipinta rupesi tihustamaan nestettä ja kostumaan figujen oltua hyllyssä about 2-4 vuotta. Niistä tuli sitten lumisohjoa. Maali ei kärsinyt, mutta pohjalevyt piti uusia muutoin kokonaan.

Minulla on Gale Force nine hobby scenics jauhetta. Sitä olen kokeillut ja jos löydän koekappaleeni, voin kertoa onko pinta muuttunut vuosien aikanaa. Ei ollut muistaakseni kauhean kallista, jos sitä vielä saa. Tosin tuota varmaan menee dioon aika paljon.
Hyvä tietää, että maalaissa ei sitten ole mitään epäilyttävään. Haluan kuitenkin huomauttaa, että jopa Mallix lehden arvostelussa AKRC maalien mainittiin ohentuvan vedellä, joten hämmennystä riitti. Plus, että tosiaan se keltainen ohentui vedellä aivan hyvin. Virallista Ohenninta onneksi on, mutta harmillisesti sitä joutuu nyt käyttämään myös siveltimien yms. pesuun. Ehkä siihen käy sitten se Lasol, jos se on litrahinnaltaan parempaa.
En tiedä mistä on nyt kyse, mutta yrittäessäni ohentaa ko. maalia vedellä, oli lopputuloksena klimppinen pallo sekoitus-siveltimessä. Maali siis muuttui vettä lisätessä ikäänkuin kittimäiseksi mönjäksi. Tämä tapahtui kahden eri real colors maalin kanssa, jotka molemmat ostettu ihan äskettäin.

En tiedä, että onko maalien koostumusta nyt jotenkin muutettu lähiaikoina vai mitä. Aikaisemmin maalia kuulemma pystyi ohentamaan vedelläkin. Tosin lähes kaikki löytämäni tieto oli 2-3 vuoden takaa.

Kokeilin myös yhtä aikaisemmin ostamaani ak:n rc maalia ja yllättäen tämä sekoittui hyvin veden kanssa. Miksi ihmeessä nuo pari muuta eivät sekoitu veden kanssa ollenkaan? Voivatko molemmat olla viallisia, koska ne kuitenkin reagoivat normaalisti ak:n oman ohentimen kanssa.

Ongelmalliset purkit ovat flat white ja dark gull grey. Kolmas kokeilemani ok maali on puolestaan yellow, joka siis todennäköisesti eri erää. Enkä siis ole aikaisemmin käyttänyt näitä, vaikka ostinkin pienen erän maaleja jo about 2 vuotta sitten. Siksi tämä tuleekin harmillisena yllätyksenä.
Neuvoja perusfiguurimaalaukseen   11.8.2021 17:08
No itse jättäisn kyllä ainakin aluksi kaikki erikoisviritelmät ja pastellijutut ihan kokonaan pois. Hommaat vain itsellesi lisää pähkäiltävää ja turhiakin tuotteita. Näin about 26 vuotta figuja maalanneena uskaltaisin väittää näin…ja koska olen tehnyt puolestaan mallipuolella vähän saman virheen hankkiessani paljon loppujen lopuksi turhia tuotteita. Eli vettä, akryylimaaleja, siveltimet ja ehkä valmiita inkkejä tai washeja, joilla voi sitten kevyesti sävyttää pintoja jne.

Siveltimistä tosiaan 1 tai 2 koon sivellin on oikein hyvä, varsinkin 1/35 figuille ja tarkempaan työskentelyyn ehkä joku 0 tai 00. Ei noita montaa tarvitse, varsinkin jos ostaa kerralla hyvät. Ehkä 2-3 sivellintä riittää. Minulla on omat sudit metallimaaleille, koska niistä jää aina metallihippuja sinne karvoihin, enkä tykkää näiden sekoittuvan. Vähän makuasia, että miten tarkka tämän suhteen on ja maalaako paljon metallimaaleja käyttäen.

Sävyjen sekoittamisessa varjostus ja korostustarkoituksessa ehkä yksi erinomainen vinkki on olla käyttämättä mustaa varjostukseen tarkoitetussa sävyssä, ja olla laittamatta liikaa puhdasta valkeaa korostuksia tai "highlighteja" maalatessa. Kokeile esim. lisätä jotain vaaleita keltaisia, luunväriä tms.
Luonnollisissa varjoissa on puolestaan yleensä varsinkin ulkotiloissa aina ripaus sinistä eli joukkoon mieluummin tummaa sinistä kuin mustaa…ja kokeileppa lisätä esim. keltaiseen vain mustaa..niin. Ehkä se voi jossain tapauksissa toimia, jos se on joku tyylivalinta tms. ja käytän kyllä itsekin välillä mustaa sekoittaessani varjostusväriä, mutta harvoin yksinään.

Yksi resepti pohjaväriä tai ominaisväriä tummentaessa olisi: lisätä siihen ominaisväriä (esim. punainen) tummempaa sävyä, vastaväriä (komplementtiväri) ja sinistä. Ja jos ei ole varma vastaväreistä jne, niin googletat väriympyrän, se auttaa. Vaikka sinulla olisikin jotain erikoista "natovihreää", niin sehän on silti vihreä sävy eli varjostuksiin vähän tummepaa vihreää, sinistä ja hieman punaistakin (tai punaruskeaa). Ainakin paria noita, mutta ei ehkä pelkkää mustaa.
Etsiosien sopivuudesta   26.4.2021 18:35
Olen tässä tilannut pari etsisettiä tuota vähän vanhempaa Tamiyan Yamato 1/350 mallia varten. Malli on muistaakseni boksin mukaan jotain vuodelta 2006-2007 tjs. eli ei se uudempi Yamato.

Huomasin tässä, että nuo hankkimani etsisetit ovatkin tuohon uudempaan tamiyan mallin, mutta haittaako se oikeastaan juuri mitään. Samaan mittakaavaan ja alukseen ne olisivat kuitenkin tulossa, ja vielä saman valmistajan malli.

Mites nuo ihan yleisestikin menevät, kun noissa etsiliuskoissa kylläkin lukee, että tämä on tätä ja tätä mallia varten. Eikö niitä etsejä voi käyttää toisen valmistajan vastaavaan malliin, vai seuraako siitä yleensä jotain hankaluuksia? Lähinnä tulisi mieleen, että ohjeet eivät ehkä 100% täsmää. Jos esim etsipaketin ohjeissa mainitaan tietyn mallin ohjeista sivu x ja kohta y, josta poistat muovipalan, ja korvaat sen vastaavalla etsi osalla. Mutta uskoisn, että esim. laivoissa kaiteet yms. ovat aika samat ohjaista riippumatta, kun samoille paikoillehan ne tulevat, sama nosturit, tutka-antennit yms. (ellei siis vahingossa eri vuosimallin etsisetti, vaikka Dreadnought 1907 vs 1915).
1/72 BTR-80 ja T-72 MBT   7.2.2021 11:22
Tässä kollaasi parista viimeisimmästä mallistani, joista BTR valmistui itse asiassa jo kesän lopulla, mutta ajatuksena oli postata näistä pienemmistä töistä yksi yhteinen kuvakollaasi.

Tankkiin liittyy sellainen erikoinen tarina, että luulin tilaavani ihan normaalin Modelkollectin 1/72 koottavan, mutta yllätyksekseni sieltä tulikin tuollainen valmis muovi/diecast malli. Olin jokseenkin pettynyt, mutta päätin sitten maalata mallin itse uudestaan, sillä valmis maalipinta oli lähinnä vähän paremman diecast lelun luokkaa. Valujäljet yms oli myös päätetty jättää malliin, ja tarvikebokseja piti vähän korjata, samoin kuin porata tykinputki auki.

Tuossa ne nyt ovat ja minusta oli varsin mukavaa rakennella pieniä 1/72 malleja, jotka eivät tunnu saavan niin paljon arvostusta kuin isommat ja korkealuokkaisten mallienkin saatavuus tuntuu olevan vähän niin ja näin.

www.coolminiornot.com/pics/pics16/img601faea7734f1.jpg
Unohdin muuten mainita, että olen itse etsiskellyt pääasiassa siviilikäyttöön tarkoitettuja työkoneita. Onhan noissa armeijan vehkeissäkin paljon mielenkiintoisia ja ehkä nuo ww2 aikakauden puskutraktorit ovat aika samoja kuin siviilimallit, mitä nyt maalattu eri värillä.

Koitan kyllä pääsääntöisesti tilata kotimaisilta, vaikka esim. hasegawan osaa tuotteita on tosiaan todella hankala saada. Näin ainakin MaK-sarjan kanssa.

PS.Nyt tuli ainakin tutustuttua myös sisumodelsin sivuihin. Pitänee joskus tilailla jotain, sillä nyt harmillisesti kaikki modelcollectin tuotteet ovat loppu. Tosin ei tuollakaan valmistajalla ole työkoneita.
Olen tässä itse usein pohtinut, että eikö erilaisilla työkoneilla, kuten kaivurit, kuormaajat jne ole kysyntää mallareiden keskuudessa. Rakentaisin mielelläni näitä, mutta malleja on ehkä kourallinen ja niistäkin melkein kaikki traktoreita, jos nyt niitäkään juuri on. Eivätkö nämä sitten niin kiinnosta porukkaa, vai mistä on kyse? Miettikää mitkä vanhentamismahdollisuudet näissäkin olisi. Kulumaa saisi laittaa uudempiinkin vehkeisiin.

Jos joku tietää mahdollisista työkoneuutuuksista, niin tieto kelpaa kyllä. Googletus on tuskaista, sillä haku tuottaa hirveät määrät näitä valmiita diecast malleja ja rc-tuotteita.
"Eka Malli": D9R Bulldozer USMC   15.12.2019 10:09
Kiitos kommenteista. Mukavaa, että mallariväki pitää työstä. Tuossa oli tosiaan aika paljon opettelemista erilaisten tekniikoiden kanssa, vaikka osa onkin tavallaan samanlaisia kuin figupuolella. Figuureja (ja erityisesti pieniä) maalatessa kun kaikkea pitää ns. liioitella maalauksen suhteen. Eli figun detaileja ym. tuodaan maalaamalla esiin voimakkaiden kontrastien avulla. Tässä ei välttämättä edes pyritä tietynlaiseen realismiin, mutta näyttävyyteen ja figun esillepanoon. Muutoin joku 28-30mm. tai vähän isompikin figu jää aika valjuksi, tuli se sitten se koristeeksi tai pelipöydälle. Tietysti myös itse kohde on aika erilainen, kuin esim. iso ajoneuvo, vaikka osa figuvalmistajista tekeekin erilaisia scifi/fantasia ajoneuvoja jne. Mutta esim. warhammer 40k puolella aika harva maalari käyttää varsinaisesti mallailutekniikoita, joskin tämäkin on muuttunut viime vuosien aikana.