Pienoismallit.net

Mikko MM Mäkelä

Oman kokemukseni mukaan kotimaiset kauppiaat ovat sangen avuliaita ja myös valikoimaan kuulumattomia tuotteita on minulle tilattu pyynnöstä.

Suosi suomalaista! Siis kauppiasta.

Ainakin Kprt, Mallisto, Hobbylinna ja Hpns ovat toimineet esimerkillisesti.
Arviointikyselyn tulokset   9.9.2021 08:45
Jean Forsberg kirjoitti:
Löysätkää ja nauttikaa niistä malleista ilman sitä turhanpäivästä vouhottamista.
Juuri niin, ei sitä paremmin voisi sanoiksi pukea.

Eikä olisi pahitteeksi muistaa sitä, että jokainen tekee mallailuhommia omista lähtökohdistaan.

Pahoittelelut, jos kommentti ei mahdu otsikon "Arviointikyselyn tulokset" alle, mutta kun teki vaan mieli ilmaista näkemyksensä - rakentavassa hengessä.
Arviointikyselyn tulokset   9.9.2021 08:42
Jean Forsberg kirjoitti:
Näitä kommentteja lukiessa tulee fiilis, että on se vaan todella sääli, että tällä sivustolla ollaan vähän liiankin kriittisiä kaiken suhteen.
Ei kai kritiikissä ole mitään kielteistä… Tällaisella sivustolla tosin soisi kritiikin olevan rakentavaa. On helppo "haukkua" ja vaikea antaa toimivia vinkkejä. Mitä enemmän mallarit saavat vinkkejä virheellisten työtapojen korjaamiseen, sitä enemmän näemme hienosti ja innokkaasti tehtyjä pienoismalleja.
Metallimaalit siveltimillä   8.9.2021 08:02
Mika Kauranen kirjoitti:
Ainoa ongelma on nyt se, että maalisarjan tulisi olla sivellinsopiva, koska en omista ruiskua ja varmaan en ennen kuolemaani sellaista hankikkaan.
Se ongelma, Mika, ratkeaa sillä että ostat ruiskun. Satasen homma kun haet peruskalun Puuilosta kympillä, ja HPNS:stä hiljaisen kompuran. Vesiohenteitsen maalien kanssa käryongelmakin on taltutettavissa.
Terävän veitsen jälkeen maaliruisku on mallarin tärkein työväline. (No okei, ehkä hiekkapaperi ja liima myös ;-) .)
Ruiskulla "leikkimiseen" voi jäädä koukkuun, eli taas tulee harrastukseen lisää ulottuvuutta, ja osien peittyminen maalisumulla on kiehtovaa katseltavaa.
Suosittelen!
Arviointikyselyn tulokset   8.9.2021 07:55
Mika Kauranen kirjoitti:
Kaikki saavat tietysti tänne mallejaan laittaa ja toivottavaa olisi, että mahdollisimman moni myös kommentoi, mutta jos siihen kommentointiin tulee liian ammattimainen ote, niin veikkaan, että se karkoittaa varsinkin vähemmän kokeneita harrastajia.
Kokemukseeni perustuen käy juuri noin, eli jos jokin asia tehdään hankalaksi, vaikeaksi tai vaativaksi, niin vapaaehtoisten osallistujien määrä laskee. Näkemykseni mukaan tämän harrastuksen pariin toivotaan uutta ja nimenomaan tuoretta verta - niin tärkeimpään eli mallien rakentamiseen kuin vähemmän tärkeään eli tämän palstan toimintaan osallistuvia.
Harrastuksen vakavasti ottavat (joihin itseni luen, oli siihen aihetta tai ei) joutunevat tyytymään siihen mitä on tarjolla, jottei aloittelevia taitureita tultaisi "pelolteltua". Monille, nimittäin, kynnys esiintyä omalla nimellään julkisuudessa tai SOME:ssa (jota tämä kai on, vai onko?), on varsin korkea eikä epävarmuutta ainakaan liene syytä viljellä.
Arviointikyselyn tulokset   28.8.2021 10:31
Kiitos, Tomi, kyselyn teettämisestä ja analyyseistä.

Kiinnitin huomiota anonyymin tähtiarvioinnin valinnaisuudesta. Eli olisiko mahdollista valinnaisesti ottaa numeerisia arvioita vastaan kolmelta "ryhmältä" : tunnistautuneet käyttäjät, kaikki käyttäjät ja tunnistautumattomat käyttäjät (joka on nykyinen käytäntö)?
Sormen päiden halkeilu   8.8.2021 22:11
Tuleeko kertakökäyttömuovimukista juomisesta samoja oireita? Se kun nimittäin, eh, on samaa materiaalia kuin koottavat muovirakennussarjat. Pesettekö valurangat ennen aloittamista? Niissähän on kai jotain rasvaa, joka saattaa allergisoida. .

Käsien rasvaamisen ja ihonhoidon tärkeys kävivät ilmi jo edellä. Hion valupurskeet pois ja teen muokkaukset rasvatuin käsin, ja sitten pesen kaikki osat Fairyllä ennen maalausta. Kasaaminen on pakko tehdä puhtain käsin sormenjälkivaaran takia.
Maaliruisku   7.8.2021 15:56
Wiltecin säiliötön kompura tuottaa tasaista painetta. Hankin sen koska juuri silloin ei ollut säiliöllistä versiota kaupassa.

Ruiskulla ja muillakin työkaluilla on tapana pudota käsistä. Joskus malleillakin. En halua kaivaa lattialankuista 300 rahan merkkiruiskua. Jos Bilteman 30 euriinin vehje syöksyy nokalleen, käy uuden ostaminen helposti. Eikä ota pataan niin raskaasti.

Tärkeää on myös ohennussuhde ja ne kaikki muut ruiskumaalaukseen vaikuttavat tekijät. Niiden tärkeys ja haltuun saanti pätevät niin kalliissa kuin halvoissakin ruiskuissa.
Maaliruisku   6.8.2021 11:46
Borge kirjoitti:
No alkuun ainakin camoa. Tarkempiin yksityiskohtiin ei vielä, täytyy lämmitellä ylipäätään vanhat taidot. Mikäpä olisi hyvä suutinkoko yleismaalaamiseen ja camoihin?
HPNS myy edullista rusikua, jolla onnistuu molemmat. WilTec Airbrush Type 130

hpns.eu…airbrushes-accessories/wiltec-wildanger-technik-gmbh-34130-wiltec-airbrush-type-130
Pisteytys   16.7.2021 22:56
A) joskus vaikuttaa siltä, että pisteiden anto ei perustu onnistumiseen rakentamisessa, vaan pisteytys tehdään tunnepohjaisin perustein. Onko tämä hyvä/huono, en ota kantaa.
B) Edistäisikö Tervon ehdotus tämän mallailusivuston käyttöä tai mallailua harrastuksena ylipäätään? Kaikenlainen pakottaminen saattaa aiheuttaa negatiivisia tuloksia, joskin asiaa kannattaa pohtia.
C) Jengin siirtyminen esim FB:hen on vääjäämätön trendi. Osa menee sinne, jää sinne, sinne syntyy jotain uutta - ja täällä pyörii oma piirinsä. Kehitys kehittyy, kai?
D) lipsahdus hiiren tai ruudun näpäyttämisessä ja siten aiotusta poikkeavan tähtimäärän anto on harmillista. Oikaisua voi pyytää operaattorilta. Olen joskus, ollut aikeissa antaa 4/5, ja tähtiä on tullutkin 2. Yhteys operaattoriin, arvioinnin pyyhintä ja uusi arviointi. Ei ole Big Deal, mutta kuinka laajaa tällainen viitseliäisyys on?