Pienoismallit.net

Mikko MM Mäkelä

Mallin peseminen   25.3.2021 08:34
sgeba kirjoitti:
millä muut ootte pessy mallit/osat ennen tai jälkeen kasauksen siis ennen maalausta
Pesen aina osat ennen maalaamista lämpimässä Fairy-vedessä. Pienet osat voi laittaa teesihtiin - siis sellaiseen, jossa on sarana ja sihti koostuu kahdesta puolipallosta. Isommat osat on helppo pesun jälkeen huuhdella isommassa siivilässä. Ikeasta saa kahdella eurolla, niin ei tarvitse makaroonien huuhteluun käytettyä sihtiä mallihommiin sekoittaa.
Atte Näsänen kirjoitti:
Heräsi tällainen kysymys, että kuinka pian varsinaisten maalikerroksien sprayaamisen jälkeen tuon lakan voi ruiskuttaa?
Tervehdys, Atte!

Olen maalannut Tamiyan TS-spraymaaleilla useammankin auton. Kuivattelin useamman päivän maalia, ja tarkistin pinnan tasaisuuden. Sitten hioin tarpeen mukaan 1500- ja 2000-papereilla, maalasin uudestaan, ja lakkasin viikon päästä.
Kuten Tervo mainitsi, niin toinen tapa on vetää märkää märän päälle. Siinä onnistuminen vaatii, mielestäni, hieman kokemusta suihkemaalaamisesta sekä tuntemusta/kokemusta maalien ominaisuuksista. Menettely toimii joillain maaleilla hyvin ja sitten taas toisilla varsin nihkeästi.
Suosittelen malttia ja kiireen välttämistä. Turha hoppuilu ei välttämättä takaa parasta lopputulosta.
Tervo Salminen kirjoitti:
Timo Rissanen kirjoitti:
Kokeilin kynsilakanpoistoainettakin.
Eikös toi enää olekaan asetonia? Sen luulis kyllä syövän lasiosatkin.
Kynsilakanpoistoaineena käytetään myös etyyliasetaattia. Saattaa sekin vahingoittaa "lasimuovia".

Showtime Studios opastaa yhden kikan, jota olen kohtuullisella menestyksellä kokeillut: www.youtube.com/watch?v=8HInC0fXsjc
Aloitus ja hankinnat?   4.1.2021 10:43
sgeba kirjoitti:
Tarkoituksena on tosiaan hankkia kerralla semmoset kamat millä voi opetella ja tehdä niin että taitojen kasvaessa ei tarvitse hankkia heti uusia vehkeitä, mutta kuitenkin semmoiset jotka ei het alkuun maksa maltaita.
Pinsetit, askarteluveitsi ja vaihtoteriä, 400/600/800/1000 hiekkapapereita rautakaupasta, hammastikkuja liiman levittämiseen (jos käyttää tuubiliimaa tai Tamiyan valkokorkkista hieman viskoosia "Cement Glue 40ml For Plastic" [Tamiyan vihreäkorkkinen on hyvää tavaraa ja saattaa aloittelijan tai paluuharrastajan tottumattomissa käsissä alkuun olla hankala käyttää]), pyykkipoikia puristimiksi ja sivuleikkurit.
Maaleiksi Tamiyan akryylejä, jotka kuivuvat nopeasti mutta kestävät käsittelyä paremmin kuin monet vesipohjaiset akryylimaalit hikisissä käsissä (kuten omat rähmäkäpäläni).
Pensselisetti Revelliltä tms.

Maaleja lukuunottamatta noi maksaa yhteensä alle 20 euroa, jos ei osta ns. Stockan hinnoilla. Maaleihin toinen kakskymmpinen, jolla saa kymmenkunta maalipurkkia, joista voi sekoitella sopivia värejä.

Ei tää halvimmillaan ole kallis harrastus, todellakaan. Mutta ilman terävää veistä mistään ei tule mitään.
Osaako joku selittää reaktion?   30.12.2020 09:39
Timo Rissanen kirjoitti:
Kyseessä Revellin maali nro 91. Maali on jo muutamia vuosia sitten ostettu ja milloin lie tehty, mutta täysin maalauskelpoista ohennettuna vielä nyt ja maalauksen jälki on ihan kuin millä metallimaalilla tahansa.
Myös Metal Cote 2700X-maaleilla on samaa ilmiötä havaittavissa. Pari purkkia tullut postissa vuotavina jo valmiiksi.
Vaikea kuvitella, että purkki vuotaisi "itsestään", koska muut maalit pysyvät sisällä. Varmaankin pursuaminen johtuu maalissa tapahtuvasta kemiallisesta reaktiosta, jota metallihiukkaset katalysoivat. Reaktion tapahtumisen edellytyksenä lienee maalin seassa oleva ilman happi tai jopa typpi, ehkäpä hiilidioksidikin, kun tietoa ei ole valmistusprosessissa mahdollisesti käytetystä kaasujenpoistosta (jos maaliteollisuudessa sellaista edes tehdään?).
Eipä reaktion tarvitse olla kummoinenkaan mittakaavaltaan (eli reaktiota tapahtuu vähän ja hitaasti) kun noin pienessä astiassa paine kasvaa reaktiossa syntyvien uusien kaasujen pyrkiessä laajentumaan. Nopeassa reaktiossa kansi varmaan lentäisi paikaltaan.
Jos reaktioon kuluu vain vähän maalin komponentteja, ei maalin laatu purkissa välttämättä kärsi, mikä on havaittavissa käyttökelpoisuutena.

Pois ei voi sulkea Mikan ehdottamaa sekoittumisteoriaakaan.
Lakat ruiskumaalaukseen   21.11.2020 19:10
Lainaus:
Minulla ainakin Tamiyan LP clear sulatti decaalit, vaikka vedin kaksi huntu kerrosta, ennen märkää kerrosta.

Mites sä tota MRP 2K lakkaa ruiskutat? Mistään en löydä ohjeita. Paul Bertland joskus teki testin, mutta epäilyttää sen ohjeen mukaan lakata, koska paketin kyljessä annetaan työskentelyajaksi 10 minuuttia, ja sillä meni reilusti yli sen. Pelkästään jo off gas ajat oli sen 10min.Pitääkö siis ruisku puhdistaa välissä? Mikäli näin on, niin minun paketti lentää suoraan roskiin.
Huntuja pitää olla useampi ja toistoja seuraavana päivänä ja sitten kolmantena päivänä vasta märäksi. Kikkailuahan se on ja varovainen saa olla.
Ainakin automalleissa dekaalien päälle lakkaus on mielestäni niin ja näin, koska siirtokuvista jää aina reunus. Olisi parempi maalata kaikki kuvat, mutta eipä onnistu ihan jokainen koukero joten sitten on käytettävä dekaaleja.

Laimennan 2k-lakan kummankin komponentin erikseen 1:1, sitten yhdistän ne ja lisään ohenninta noin puolet seoksen tilavuudesta, kevyt ravistelu ja ruiskuun. Pintalakkauksessa menee 10 min tai varttitunti, sitten heti ylimääräinen lakka pois säiliöstä ja asetonia säiliöön ja suihkin sen jäteastiaan. Pesun toistan 2 kertaa. Tiivisteet huutaa hoosiannaa, vaan niitä saa lisää. Menettelyt toimivat minulla, joskin lakkapintojen tasaisuudessa on vielä paljon harjoittelemista. Ei o vielä lakka jämähtänyt ruiskuun. Sekin päivä tietty joskus tulee eteen…
Lakat ruiskumaalaukseen   21.11.2020 17:15
Jarkko Kauppi kirjoitti:
Samoja murheita Tamiyan x-22:n kanssa, ei tahdo kovettua millään… Mitä akryylilakkaa arvon kokeneemman mallarit suosittelisitte x-22:n tilalle siirtokuvien alle & päälle?

Liuotinlakkoihin en haluaisi sekaantua, vaikka ihan hyvän maalauskaapin omistankin…
Kuten yllä on todettu, niin X-22: kuivumisen suhteen on ongelmia. Kolme vuotta sitten lakattu pinta on edelleen pehmeä siten, että sormista jää jälki jos pitää kädessä muutaman minuutin ja jos käsi vähänkin hikoaa.

Mr. Paint Clear Gloss 2K-lakan voi vetää Tamiyan akryylin päälle jos on varovainen eli huntu kerrallaan. Ohennus Mr. Painting ohenteella joka on liuotinta. Mieluummin suosittelen Tamiyan LP-sarjaa, joka ei ole yhtä herkkä kuin X:t. Tämä siis vain minun mielipide ja oman työskentelytapani "tulos", jossa ruiskumaalauksessa ohenninta aina vähintään 70 % Tamiyan ja Mr. Pantin maaleilla/lakoilla.

Kannattaa kokeilla johonkin jämämalliin ennenkuin pilaa varsinaisen rakentelukohteen ruiskumaalausta harjoitellessaan.
Mallailukaupunki Mikkeli?   21.9.2020 11:16
Juha Jokinen kirjoitti:
Onnittelut myös puolestani. Sarkastiseen sävyyn. Tampereelta loppui viimeinenkin alan liike pari vuotta sitten. Joka oli jo kymmeniä vuosia toiminut alansa ankkurina Tampereella. Näin se käy. Postimyynti ja näinpoispäin.
Harraste OY lopetti, koska yrittäjä jäi eläkkeelle eikä sen takia, ettei kauppa olisi kannattanut.
***********************************************************************

Onnea ja menestystä Mikkeliin! Piipahdan asioille kun siellä päin liikun.
Fotoetsien käyttö   14.9.2020 18:21
Jani S kirjoitti:
Ei kannata unohtaa kohtalaisen tuoretta tulokasta eli UV kovetteista liimaa. Asetteluaikaa riittää kunnes näyttää UV valoa saumalle. Pysyvyys pikaliiman luokkaa.
No katoppas, tämä on mennyt minulta ohi vaikka olen UV-liiman olemassaolosta kuitenkin tiennyt. Kiitos muistutuksesta. Yksi tekniikka lisää helpottamaan rentouttavaa harrastamista…
Fotoetsien käyttö   14.9.2020 07:44
Lauri V. kirjoitti:
Miten irroitetaan fotoetsit levystään niin etteivät väänny tai katkea ja millä liimalla ne kannattaa kiinnittää? Revellin Contacta ei toimi.
Enää taitaa 2-komponenttiliima olla mainitsematta. Pikaliima on yleispätevin, mutta joissain kohteissa Araldit tms. 5 minuutin kovettumisajan 2K-liima on parempi. Se ei tosin anna väärää sijoittamista anteeksi, kuten pikaliima, jolla liimatut osat voi saada näpsäyttämällä irti - mitään rikkomatta. Ei tosin aina.
Kokeilemalla oppii.