Pienoismallit.net

Juuso Tattari

Spitfire Mk.VI Suomi-camossa… 6.5.2019 00:03 Malli
Terve! Muiden kehuja kompaten hieno hf Spitfire ja myös hieno tulkinta what if aiheesta. Mielestäni on hienoa, että olet päättänyt pitää säistämiset minimalistisena. Mielestäni ainakin lentokoneiden kohdalla vähempi on enemmän. Jotain pakokaasun jälkiä ym. olisi voinut tehdä mutta ymmärrän myös, jos malli esittää hiljattain ylimaalattua konetta. Olisit voinut kertoa myös jotain itse mallin rakentamisesta ja rakennussarjan laadusta.

-JT
Messerschmitt 109 G6: Ohjaamon… 19.4.2019 22:42 Rakennusblogi
Nuo aftermarket moottorit ovat kyllä vaikuttavan näköisiä ja ylimääräisen vaivan arvoisia! Yksityiskohtien määrä korostuu varsinkin viimeisessä kuvassa.

-JT
M4 Sherman 14.4.2019 21:18 Malli
Hyvältä näyttää! Mallissa on tosiaan useita erilaisia sästämiskerroksia, jotka yhdessä luovat todentuntuisen vaikutelman.

-JT
North American F-86F-30 Sabre 14.4.2019 21:11 Malli
Juha Savola kirjoitti:
Hieno yleisvaikutelma ja yksityiskohdatkin kohdallaan. Haastava metallipinta säistyksineen ja korostuksineen on elävän näköinen ja osoittaa sinun taitavasti tehneen perusteellisen pohjatyön. Paneeliurien korostuksen sopusoinnussa taustaansa nähden (eivätkä näytä kuin tussilla vedetyt). Näyttää pienoismallilta eikä muovilelulta! Työkuvauksen perusteella ei olekaan ollut mikään yksinkertainen malli rakentaa ja viimeistellä. Enpä osaa nähdä shakkikuviossakaan jälkiä niistä vaikeuksista ja tuskasta, joita sen rakentaminen on varmasti aiheuttanut. Erikoishatunnosto mittaritaulun uudelleenmaalaukselle, jotta sait sen historiallisen esikuvansa mukaiseksi!
Kiitokset kehuista!
North American F-86F-30 Sabre 12.4.2019 00:21 Malli
Kiitokset kommenteista!
Supermarine spitfire Mk.2a 17.3.2019 18:00 Malli
Terve! Siististi rakennettu ja maalattu Spitfire! Menit valitsemaan värivaihtoehdoista sen kaikkein haastavimman heti ensimmäiseen pienoismalliin.. Hatunnostot siitä. Mielestäni potkurin lapojen keltaiset kärjet ovat hieman lähteeneet lapasesta.

-Juuso T.
Fw-190A-3 2.3.2019 01:10 Malli
Kiitos kommenteista Matti ja Kalle!
T-55A 28.2.2019 14:52 Malli
J. P. Seppälä kirjoitti:
Tiedustelisin lisää noista litkuttamisista tämän mallin kohdalla. Teitkö sekä vihreän että harmaan filtteröinnin kauttaaltaan koko mallille?
Terve! Eli tein ensin vihreän ja annoin sen kuivua yön yli ja sitten sen päälle tuon pöly filtterin. Jos haluaa pelata varman päälle niin ekan filtterin voi suojata puolikiiltävällä lakalla. Tuossa on hyvä tutoriaali aiheesta:Linkki
T-55A 19.2.2019 00:47 Malli
J. P. Seppälä kirjoitti:
Hei. Upea T-55, eikä säistäminen mielestäni ole lähtenyt lainkaan laukalle. Päinvastoin, erittäin kohtuullisesti säistetty ja silti tai juuri siksi siisti ja hyvin aidonnäköinen lopputulos. Pidän tästä suuresti!

Rakennan itse paraikaa samaa sarjaa. Tämä on ensimmäinen mallini neljännesvuosisataan, joten aloitin helpoimmalta vaikuttaneesta mallista, joka autotallin pinoon oli kertynyt.

Vaunu alkaa oikeastaan olla jo valmis ja maalasin sen Tamiyan Olive Drab II -sprayllä, koska ajattelin sen olevan lähinnä rakentamisharjoitus, eikä niinkään viimeistelyharjoitus. No, maalauksen suoritettuani olen lukenut lisää ja lisää säistämistutoriaaleja ja katsellut Youtubesta videoita samasta aiheesta. Nyt mietin, että voisinko sittenkin säistää sitä jotenkin ja pitäisikö minunkin hankkia vaunuun jälkimarkkinatelat, joita säistäisin myös.

Olisiko arvon rakentajilla antaa vinkkeja, kuinka päästä helpoiten alkuun säistämisessä, varsinkin kun malli on maalattu kauttaaltaan melkoi tummalla vihreällä? Haluaisin hieman ainakin kulumaa ja pölyisyyden tuntua. Aion joka tapauksessa harjoitella kohoumien ja urien pesua tummalla harmaalla ja kenties lopuksi jopa harjoitella chippaamistakin. Kuulisin mielelläni tarkemmin tämän vaunun säistämisestä, ja siksi kirjoitan pitkän tarinani tämän gallerian alle. :)
Terve J.P. ja kiitos kommentistasi! Elikkäs aloitin mallin maalaus/säistämis vaiheen maalamalla koko mallin UMP:n mustalla pohjavärillä, jonka päälle maalasin kauttaaltaan Gunzen h303 vihreällä värisävyllä. Maalasin vihreän värin hieman epätasaisesti, jotta maalipintaan syntyisi sävyvaihteluita.
Perus maalailun jälkeen kuivaharjasin aika rajulla kädellä koko mallin. Muistaakseni käytin Tamiyan Interior green värisävyä. Tarkoituksena oli korostaa mallin kohollaan olevia pintoja, tykkitornin valu tekstuuria ja luoda luonnollisen näköistä kulumaa ympäri vaunua. Seuraavaksi tein muutamiin valikoituihin paikkoihin punertavan ruskealla värillä ruostetta. Yritin olla varovainen ja käytin tekniikkaa vain kovassa kulutuksessa oleviin pintoihin, kuten pultteihin, saranoihin ym. Tämän jälkeen laitoin siirtokuvat malliin ja suojasin ne muutamalla lakkakerroksella. Lakan kuivuttua hioin ja häivytin siirtokuvia hienolla hiomapaperilla.
Säästämisvaiheen aloitin litkuttamalla koko mallin ensin revelin vaalean vihreästä emalimaalista sekoitetulla filtterillä, ja sen kuivuttua käytin malliin AK:n ”Neutral Grey” filtteriä. Filtterien kuivuttua käytin yksityiskohtien korostamiseen AK:n ruskeaa washia. Seuraavaksi käsittelin vaunun alapuoliskon erinäisillä pigmenteillä ja kiinnitin ne pigment fixerillä. Kuraroiskeet tein Ammon ”Dry Steppe” roiske litkulla. Tähän tehtävään käytin vanhaa hammasjarjaa, jonka kastoin aineeseen, vedin sormella harjaksia taaksepäin ja roiskin ainetta sopiviin kohtiin. Kannattaa lähestyä mallia alaviistosta niin roiskeet osuvat luonnollisiin kohtiin. Roiskeiden kuivuttua poistin ylimääräiset roiskeet vanupuikolla ja tärpätillä. Sen jälkeen ripottelin maalin pinnalle erinäisiä pigmenttejä ja malli tuli säistämisen osalta valmiiksi.
Telaketjut olin jo kasannut aikaisemmin. Maalasin telaketjut tamiyan maaleista itse sekoitetulla mustanruskealla värillä. Maalin kuivuttua tein pigmenteistä ja tärpätistä kuravelliä, jota sivelin telaketjuihin. Telojen kuivuttua pyyhin ylimääräiset pigmentit talouspaperilla ja lopuksi kuivaharjasin telojen kulutuspinnat Gunzen teräksellä. Ja näin malli tuli valmiiksi.

-Juuso T.
Focke-Wulf Fw190A-5 15.2.2019 09:42 Malli
Terve! Komea Focke Wulf! Mielestäni mallissa on kaikki kohdallaan ja säistäminen näyttää realistiselta.

-Juuso T.