Pienoismallit.net

Mika A.C. Heikkilä

Alclad-metallimaalit   3.9.2009 20:23
Kannattaa olla tarkkana sen Alcladin mustan primerin kanssa. Sitä tulee ruiskia vain todella ohut kerros! Meikäläisellä ainakin kävi niin, että se ei kuivunut koskaan, kun tuli vedettyä sitä erääseen kohteeseen liian paksulti… Ohut kerros pelitti kyllä, esimerkiksi fotoetsien päälle se muodostaa tosi kestävän pinnan.
Suosittelevat varmaan harmaata, koska pohjalla oleva musta saattaa olla turhan tumma sävy tiettyihin värisävyihin, mene ja tiedä. Harmaan pohjamaalin seassa muuten on sitten microfilleriä, joten voi olla, että kannattaa hioa maalattu pinta, jottei se jää epätasaiseksi. Meikäläisellä toimi hyvin hionnassa ainakin nuo Micro Meshin hiomatyynyt 3600-12000 karkeuksilla.
Tuosta "yksinkertainen alusta"- teemasta unohdin viime yönä mainita, miten on, kuka haluaa kertoa Expo-yleisölle, että Kovasen Petrin figut eivät voi osallistua kisaan, koska niissä yleensä ei ole kovinkaan yksinkertainen alusta… Voidaanhan niitä figuja kyllä sitten ihailla täällä tai Euromilitairessa, jossa alustat komeilee koko komeudessaan.
Ymmärrän kyllä tuon termin merkityksen, mutta mutta, miksi alustan tulee juuri olla tasainen? Vai tulisiko yksinkertaisesti edes figuluokissa alustan suhteen vihdoin taipua tuohon globalisaation ruttoon…
Hieno homma, että näitä asioita on päivitetty. Isot rohkeuspisteet alustojen ja figujen sallimisesta. Muutamia periaatteellisia asioita nousi mielestäni esiin: pisteytyksissä puhutaan toistuvasti "virheistä", jotka vähentävät pisteitä. Itse olen toiminut tuomarina melko monta vuotta ja voin todeta, ettei kovinkaan monesta mallista enää nykypäivänä löydy "virheitä", joten tuntuu teennäiseltä vähentää pisteitä niiden vuoksi… Ehkä tämä on vain muotoseikka ja sanahelinää, mutta käytännössä pisteytys menee käsittääkseni kunkin tuomarin omien näkemysten mukaan. Kuten missikisoissa jonkun mielestä joku misseistä vain on liian rintava tai luiseva, tai kaunoluistelussa jonkun triplatuplaschalkov oli liian matala tai mitälie.
Nyt päästään mielestäni asian ytimeen. Ohjeissa on mainittu esim. Pintakäsittelyn (C) huomio siitä, että pisteiden tulisi vastata kysymykseen (? = ehkä ennemminkin kuvastaa sitä?) onko mallin maalaus hyvä, kuulostaa jo paremmalta. Pikemminkin pisteytyksen tulisi mielestäni palkita enemmän sitä mallia, miten hyvin tietyn neljän (viiden) osa-alueen taidot ovat hanskassa. Eli ei vähennetä pisteitä - vaan lisätään niitä paremmin onnistuneille malleille. Toisin sanoen ei rangaista, vaan palkitaan.
Vielä mahdollinen muotoseikka: 100 pistettä saa malli, jonka "mahdollinen vanhennus on realistinen". Miksi juuri vanhennus? Entä säistys ja muut efektit tai viimeistelytekniikat?
Seuraava hieman hämää meikäläistä: "Kukin malli arvostellaan riippumatta siitä, minkä tasoisia muut mallit samassa luokassa ovat, ts. tuomarin tulee verrata kutakin arvosteltavaa mallia absoluuttisella asteikolla eli verrattuna mallin oikeaan esikuvaan - todelliseen tai kuvitteelliseen. Tuomari EI saa asettaa arvioitavia kilpailumalleja keskinäiseen paremmuusjärjestykseen" Jos tuo edellä kuvattu absolutismi pitäisi absoluuttisesti paikkansa, niin silloinhan tulisi käydä niin, ettei jossakin luokassa jaettaisi ollenkaan kultaa tai edes hopeaa, jos kolmen tuomarin pisteiden summa jää jonkin tietyn pistemäärän alle. Mallejahan ei tässä systeemissä verrata toisiinsa vaan johonkin utopistiseen "esikuvaan" tai "sadan pisteen malliin". Fiksumpaa tuomarointia olisi mielestäni se, kun verrattaisiin malleja toisiinsa neljässä (viidessä) eri kategoriassa ja pisteytettäisiin ne luokan keskinäisen paremmuuden mukaan. Phuuh, tässä tältä erää…
Micro Mesh - tyyny vai kangas?   17.7.2009 14:54
Itse ehdottaisin, että hommaa joku setti, jossa on molemmat. Jos pitää valita, niin itse pidän enemmän tyynyistä, mutta kankaissakin on omat hyvät puolensa. Hiomatikulla toisaalta pääsee ahtaisiin paikkoihin, kun ne leikkaa sopivan teräväksi, mutta yleiskäyttöön ne ovat mielestäni hieman kömpelöitä.
Fw190 väriongelma   15.7.2009 19:21
Tsau Marko, sulla on näköjään samankaltainen maku kuin meikäläisellä! Tein nimittäin just tuon Eduardin yksilön taannoin Mallixiin…:) Täälläkin on kuvia siitä mallista tuolla galleriassa.
Mulla on tuo sama Wilde Sau-kirja kuin kaimalla, muttei mukana täällä mökillä. Eiköhän sinänsä tuo kaima osaa tulkita noita kuvia yhtälailla kuin minäkin. Jos huvittaa, niin tsekkaa se Mallix-artikkeli, Eduardilla oli jotain häikkää parissa kohtaa siinä mallissa. Riippuu tosin miten tarkkaan aiot tehdä tuon kesälomamallisi. Mielenkiintoista nähdä miten onnistut noissa rungon chippauksissa, itselläni ne meni ihan reisille:)
Great Models   27.6.2009 12:29
Suhteellisen hyvä putiikki. Itse tykkään kaupan "wish list"-toiminnosta. Sinne tosin kasautuu nopeasti turhankin paljon roinaa… Samaten firman hakukone on tosi hyvä, heillä on nimittäin yksi alan laajin varasto. Jos jotain pitää löytää, heiltä se yleensä löytyy. Hinnatkaan ei ole kovin pahat, rahdit kyllä on aikamoisen kalliit, varsinkin kun vertaa Luckyn rahteja - etsit ja resiinit Luckyllä no charge…
Värimodulaatio   20.6.2009 20:27
Tummaksi haukuin ihan tietoisesti - turhan tumman harmaaksi. Tuossa on mielenkiintoinen kirjoitus noista tumman harmaista putkista:

www.network54.com…7207/message/1244564665/Dark+grey-primer+red+barrels+normal+or+exception-
Värimodulaatio   20.6.2009 18:16
Joo, kaima, kyllähän sitä aivan yhtäläisesti mun kokemuksen mukaan voi käyttää muitakin kuin Tamiyaa. Vissiin ovat vaan menneet sukset ristiin MIGin porukoilla ja Vallejolla, jota ne yleensä on käyttäneet -siksi nyt Tamiyaa suositaan näissä ohjeissa:)
On joo, tuo putki turhan tumma meikäläisenkin mielestä.
Värimodulaatio   18.6.2009 20:12
Se mikä tässä on pohjimmiltaan "uutta" on se, että esimerkiksi tuohon Ferdinandin Dunkel Gelbiin on maalattu ruiskulla korostetusti useita selkeästi eri sävyjä: valosävy, keskisävy ja varjosävy, aivan kuten figumallailussa parhaimmillaan. Näin luodaan mielenkiintoisempi maalipinta ja samalla autetaan valon leikkiä kylmän panssarin pinnalla… Muu onkin melko lailla vanhojen tekniikoiden käyttöä. Toisena "uutuutena" käytetään öljyvärejä muutenkin kuin pelkkinä washeina tai filttereinä ja taas saadaan yhä enemmän korostettua valoja ja varjoja. Sinänsä tietenkin epäreilua kikkailua, sehän on yksivärinen panssari:)
Värimodulaatio   18.6.2009 13:28
Näköjään täällä jengi innostuu vähän liikaakin… Yritetään keskustella rakentavasti, jotta porukat ei turhaan hermostu. Niinkuin sanottu, kaikki toki säistävät oman mielensä mukaan, ideanahan tässä harrastuksessa on juuri omien näkemysten julkituonti - eikä erilaisuuden mollaaminen. Mietin tässä vaan ääneen mistä johtuu tuo sotka-/leko-/figumallareiden eri lähestymistapa asioihin. Musta vaan ois kiva, jos joskus näkisi enemmän itseäni innostavia lekomalleja. Mielestäni on sääli, että lekomallailu ei pahemmin ole mennyt eteenpäin taiteenlajina kuten figu- ja sotkamallailu. Missä on mallailun revittely? Ehkä porukat on liikaa jääneet etsien lumoihin eivätkä siksi tohdi kokeilla eri juttuja.
No eniveissön, tässä on vielä linkki Rinaldin kotisivuille, jossa se tekee vaiheittain tuota Ferdinandia:
www.fototime.com/ftweb/bin/ft.dll/pictures?userid={F9F3E062-FE3B-4434-9898-193F749A47C4}&st=he&GUID={2511B1F6-0462-4967-B5DA-455727257F79}&sent=stored