Pienoismallit.net

Mikko Pietilä

Uudenlainen panssarointi?   27.7.2007 21:01
Noissa kahdessa linkissä käsiteltiin näköjään kyllä kahta ihan eri järjestelmää. Samaan tarkoitukseen tarkoitettuja ovat molemmat, mutta eri valmistajien ja eri periaatteella toimivia systeemejä.

Englantilainen keksintö perustuu kahteen eri levykerrokseen, joiden välinen jännite saa onteloammuksen "porkkanaan" niin ison, tuhansien ampeerien, sähkövirran, että onteloammuksen suihku hajoaa ja menettää tehonsa.

Israelilaisten keksintö puolestaan ampuu lähestyvää ammusta jollakin filmissä tarkemmin määrittelemättömällä heitteellä niin, että ammuksen ontelopanos rikkoutuu eikä räjähdä.

Mainosmiesten esitteissä ja filmeissä kaikki asejärjestelmät toimivat aina täydellisesti.

MPi
Maaliruiskun puhdistus   30.6.2007 15:59
Vinkinpoikanen tämän otsikon alta:

Bilteman sisäsekotteisen ruiskun suutinkappale (siis se pienireikäinen hankalasti putsattava osa, jota vasten neula painautuu), sopii kevyesti sormin vääntämällä tiiviisti apteekin lääkeruiskun suuhun kiinni. Sen jälkeen lääkeruiskulla voi pumpata liuotinta paineella suuttimesta läpi.

Suutin puhdistuu tällä lailla vähällä vaivalla. Parempaakaan tapaa en ole sen putsaamiseen keksinyt. Mikään harja tai rassi ei mitenkään mahdu siitä läpi.

Kikka voi toimia muillakin vastaavalla tavalla rakennetuilla ruiskuilla. Varo kuitenkaan ruiskuttamasta liuotinta paineella päällesi tai vaikkapa silmiin. Ensimmäiset kokeilut tosi varovasti!! Jos koko suuttimen pitää liuotinkupin pinnan alla ei roiskumisvaaraa pitäisi olla.

Mikko
Trumpeter H.M.S Hood   14.6.2007 12:05
Miten olisi jommasta kummasta Revellin 1:72 sukellusveneestä ihan vain pinnalla ajettava malli?

Minun työn alla oleva Flower-korvettiprojektini oikeastaan lähti ajatuksesta tehdä Revellin Gato uivaksi malliksi. Meni kuitenkin pupu pöksyyn (kaksi potkuria, ahtaammat tilat, vähemmän vapaata laitaa…) ja päätin tehdä ensiksi vähän helpomman projektin.

Osaatko Ville muuten sanoa, kuinka iso merkitys tuollaisessa sukellusveneessä olisi ohjattavuuden kannalta sillä, että kummallakin potkurilla olisi oma moottori ja nopeudensäädin, eli mahdollisuus säädellä kummankin potkurin tehoja erikseen?

Mikko
Kuuntelen ämpärisoittimesta äänikirjoja, yleensä englanninkielisiä. Ilmeisesti kuullun ymmärtäminen ja käsillä näprääminen menevät eri aivopuoliskoilta, koska onnistuvat mainiosti yhtä aikaa. Erityisen rattoisaa homma on, jos kirjan aihe ja malli liittyvät jotenkin toisiinsa.

En juo tai syö samalla mitään. Muuten olisi vain ajan kysymys, milloin tulisi epähuomiossa hörpättyä tärpättikupista tai MEK-pullosta.

Mikko
Revell (Matchbox) 1:72 Flower   5.5.2007 19:14
Sattumalta tuli töissä pohdiskeltua merenkäynnin vaikutusta helikopterilla toimimiseen laivan kannelta ja kaveri surffasi netistä tämän: www.usna.edu/naoe/courses/en200/ch08.pdf eli jenkkien laivaston laivojen dynamiikan kurssin.

Linkin takaa löytyviä kaavoja kun vääntelisi pari iltaa, ja jos kaikki teekkariaikojen matemaattiset taidot eivät ole kadonneet, olisi varmaan tässä asiassa paljon viisaampi. Taidan kuitenkin käyttää nekin pari iltaa mallin rakentamiseen. Tytärtä ei kiinnosta hifistely; laivaa pitää päästä kokeilemaan.

(Ilman minkäänlaista kokemusta asiasta tai teoreettista pohdiskelua) menisin ihan lonkalta väittämään, että laivan ohjattavuudesta puhuttaessa hitausmomentin vaikutus on niin paljon hydrodynaamisia voimia ja mahdollisen tuulen vaikutusta pienempi, että sillä ei ole mitään merkitystä.

Mikko
Revell (Matchbox) 1:72 Flower   1.5.2007 21:19
Kuinka iso sitten on tyypillinen uiva laivamalli, jos tuo n.90 senttinen Flower on "hyvin pieni"? Tuokin tuntuu lekomallarista kovin isolta ja hankalalta käännellä käsissä ja rakennella.

Suositaanko kilpailujen säännöissä isompia malleja jollain lailla arvostelussa, vai onko avovedessä käytävässä kilpailussa pärjätäkseen mallin muuten oltava vähän isompi?

Vaikka onkin vähän huonoa netikettiä vastata omiin kysymyksiinsä (tai ainakin vaikuttaa tosi typerykseltä), niin vastaanpa kuitenkin. Wikipedian mukaan:
"* keinunta [Φ, fii] (roll) on edestakaista kulmaliikettä pitkittäisen x-akselin ympäri
* jyskintä [Θ, theeta] (pitch) on edestakaista kulmaliikettä poikittaisen y-akselin ympäri
* mutkailu [Ψ, psii] (yaw) on edestakaista kulmaliikettä pystysuoran z-akselin ympäri "

Ilmankos muistelin joskus kuulleeni suomenkieliset termit, mutta niiden kuulostaneen vähän hassuilta.

Mikko
Revell (Matchbox) 1:72 Flower   30.4.2007 15:46
Hei,

Vaikuttaa siltä, että täällä on ennenkin laivoja rakentaneita.

Osaatteko sanoa, onko oikeasti havaittavaa merkitystä, miten painolastin mallin sisään sijoittelee? Jossain sivuilla neuvottiin Floweriin laittamaan painolasti pituussuunnassa yhteen paikkaan mahdollisimman keskelle hitausmomentin minimoimiseksi ja pystysuunnassa vähän matkaa pohjan yläpuolelle.

Tarkoituksena ilmeisesti on saada malli käyttäytymään kuin levottomuudestaan tunnettu esikuva. Hitausmomentin minimoimisella haettaneen herkempää taipumusta pituuskallisteluun (mikä "pitching" muuten on suomeksi laivoista puhuttaessa?). Painolastin nostamisella, eli painopisteen ja metasentrin tuomisella lähemmäs toisiaan, on varmaan sitten haettu isompia ja hitaampia poikittaiskallisteluliikkeitä.

Kuulostaa järkeenkäyvältä. Toisaalta, maalaisjärki kuitenkin kehottaisi yrittämään saada paatista mahdollisimman vakaan, eli viemään painon alas. Varsinkin, kun ei itse tarvi olla kyydissä kärsimässä isosta kallistelutaajuudesta.

Eli siis, onko tällaisella kikkailulla silmin nähtävää vaikutusta siihen, miltä valmis malli ajettaessa näyttää?

Mikko
Revell (Matchbox) 1:72 Flower   27.4.2007 12:26
Sergeant Steiner kirjoitti:
Runko on kyllä sen verran kookas ja korkea, että se vaatii myös sitten melkoisesti painolastia. Mitäs Mikko itse olet suunnitellut painolastiksi?
En ole päässyt vielä tasapainottamaan runkoa. Ei ole kylpyammetta, enkä ole keksinyt, missä sen helpoiten tekisi. Ajattelin laittaa ison muovin sarjan laatikkoon ja laskea tarvittavan määrän vettä siihen, mutta en ole saanut aikaiseksi vielä.

Jouduin ostamaan uudet kesärenkaat ja siinä samalla ruinasin kaupan päälle purkillisen lyijyromua. Ajattelin teipata sitä sopiviin nyssäköihin, jotka sitten kiinnitän jollain runkoon kiinni, ettei pääse liikkumaan.

Mikko
Revell (Matchbox) 1:72 Flower   27.4.2007 11:25
Sergeant Steiner kirjoitti:
Mikko Pietilä kirjoitti:
Rakentelen tässä parhaillaan Revellin Flower-luokan korvetista HMCS Snowberryä.
Niinpä olen tuota pakettia säilyttänyt kaikki nämä vuodet siinä toivossa, että joskus saisin jonkinlaisen kuningasidean missä noita osia voisi käyttää hyväkseen - sieltä myös puuttuu runsaasti osia, joten ei sitä varsinaista korvettia enää pysty noista jämistä rakentamaan. Onhan siellä mukana esmes aika monta 1:72 brittien laivaston miehistön figuuria, joten ainakin niille voisi joskus tulla käyttöä jossakin projektissa…
Tuohon sarjaan näkyy netissä olevan etsisarjaa ja muuta lisäosaa, joilla korvataan suurin osa sarjan pikkuosista. Jos rungosta saa maalit pois (samalla voi sitten hioa liioitellun levypinnan sileämmäksi), niin noiden lisäosien ja muovilevyn avulla päässee pitkälle, vaikka osia uupuisikin. Isommat kansirakenteet ovat aika selkeitä laatikkorakenteita, joiden rakenteluun löytyy piirustukset kirjasta "Anatomy of Ship: HMCS Agassiz" (tjsp. Amazonista ym. löytää haulla).

Tai sitten rakennat rungosta ja jäljellä olevista osista RC-veneen hupiajeluun.

Mikko
Revell (Matchbox) 1:72 Flower   26.4.2007 19:20
Rakentelen tässä parhaillaan Revellin Flower-luokan korvetista HMCS Snowberryä. Kyseessä on puoliksi ikään kuin terapiamalli, lentokonemallarin harha-askel ja samalla ensimmäinen ikinä tekemäni RC-malli. Tarkoitus on laittaa malli täksi kesäksi "riisuttuun kuosiin", eli jätän kaiken rikkoutuvan pikkutilpehöörin (kaiteet, köydet jne.) pois, jotta tyttären 7v. kanssa päästään paremmin ajelemaan sillä tuohon lähilammelle. Jossain välissä sitten myöhemmin varustelen sen valmiimmaksi.

Projektin luonteesta huolimatta harmittaa sarjan maalausohjeet. Annetut värit ovat monessa kohtaa ristiriitaisia, eikä Revellin sekoitusresepteistäkään ota selkoa. Onko kellään tietoa paremmista maalausohjeesta alukselle? Kyseinen yksilö on ilmeisesti suhteellisen hyvin dokumentoitu. Valokuvia ainakin löytyy netistäkin jonkin verran.

Toinen tenkkapoon paikka on kannet. Suuresta osasta pitäisi poistaa lautakuvio, mutta mistä? Eri lähteissä on asia eri tavalla. Harmittaa, kun tietää, että menee väärin, mutta ei viitsi korjatakaan, kun ei tiedä kunnolla mistä kohtaa.

Mikko