Pienoismallit.net

Mikko Pietilä

Sotaelokuvat   11.9.2007 16:49
kapitänleutnant kirjoitti:
Mikko:

Eihän laki kiellä imuroimasta, vrt "Starwreck", sehän on tehty imuroitavaksi! Eikös säädökset kiellä sen, että hilloaa tuotteen nettiin toisten imuroitavaksi ilman tekijänoikeusmaksuja?
Starwreck on nimenomaan tekijöidensä toimesta annettu imuroitavaksi ja on siksi erikoistapaus.

Kävin lukemassa uuden lain, enkä ymmärtänyt siitä juuri mitään, mutta wikipedia tulkitsee sitä näin: "Laki kieltää myös tekijänoikeuden alaisten ilman oikeudenhaltijan lupaa levitettävien teosten lataamisen Internetistä omalle tietokoneelle, mutta ei tee siitä rangaistavaa." Vähän kuin ajaisi polkupyörää ilman kypärää, paitsi että siinä ei tarvi pelätä, että liikennevakuutusyhtiö tulee vaatimaan korvauksia vahinkoriskin kasvamisen kautta sille koituvista kustannuksista (vrt. teosto).

Laki tosin näköjään sanoo, että elokuvien tekijänoikeudet raukeavat 50 vuotta julkaisun jälkeen, eli "Morgenrot"-elokuvan tapauksessa joskus vuoden 1983 tienoilla.

Mikko
Sotaelokuvat   10.9.2007 18:09
Kirjassa "Saksan ja Suomen salainen sukellusveneyhteistyö" kerrottiin 1932 kuvatusta saksalaisesta sotaelokuvasta "Morgenrot", imdb.com/title/tt0024352/ , jonka ulkokuvat kuvattiin Suomessa Iku-Tursoa filmitähtenä käyttäen.

Katsoin uteliaisuuttani netistä. DVD:llä en filmiä löytänyt myynnissä mistään, mutta eikö vain olisi tarjolla bit-torrenttina. Harmi, että laki kieltää imuroimasta. Pitää varmaan aina välillä muistaa seurata, josko se tulisi johonkin nettikauppaan myyntiin jonain päivänä.

Mikko
Suomi-Hurricane   8.9.2007 10:18
Kari Lumppio kirjoitti:
Moi!

Se rengas on pakokaasujen kerääjärengas. Valmistettu teräksestä, EI pronssista. Jos muistan oikein tavallisesti tehtiin jostain vähän erikoisemmasta terässeoksesta, joka kesti paremmin kuumuutta. Jossain brittilehdessä yksi-kaksikymmentä vuotta sitten oli hyvä artikkeli ko. vempeleestä ja sen värityksestä. Ian Huntley column? Scale Aircraft Modelling??

Sellaisia ajatuksia,
Kari
Moi Kari,

Osaatko sanoa, liittyykö joidenkin koneiden (esim. FK?) potkurin takapinnalla oleva maalattu tai massattu alue tähän asiaan?
Ilmavoimissa on eri paikoissa ripustettu vanhoja potkureja seinälle koristeeksi ja joissain puuhuiskissa on lapojen takapinnoilla n. vajaan metrin päässä keskustasta parikymmentä senttiä leveä paksulla mustalla maalilla tai massalla päällystetty pätkä. Olen päissäni päätellyt sen olevan suojaamassa potkuria pakokaasunkerääjästä hohkaavalta lämmöltä.

Mikko
Ainakin T:mi Kuivalainen näkyy myyvän siirtokuvia suomalaisiin koneisiin.
Klikkaa vaikkapa www.kolumbus.fi/martti.kuivalainen/finindex.html -sivuilta "siirtokuvia" ja "arctic decals", missä on siirtokuvia Karhumäen ja Finnairin koneisiin.

Mikko
Kuvioiden teko pensselillä   14.8.2007 21:19
mixa aho kirjoitti:
Mikko Pietilä kirjoitti:
Sumuraja on esim. tässä tapauksessa www.virtualpilots.fi/feature/photoreports/helsinginpuolustus2004/hc-452-5.jpg
niin kapea, että 1/72 tai 1/48-mittakaavassa sen voi mielestäni aika hyvin toteuttaa terävänikin rajana. Kuvasta nopeasti arvioiden (verrattuna esim askelman kokoon) väri vaihtuu selvästi alle 50 mm matkalla, joten mallissa sumurajan leveys jää alle millimetriin molemmissa mittakaavoissa.

Menee mielipidejutuksi, mutta ainakin minun silmääni häiritsee suomalaiskoneissa enemmän mittakaavaan nähden liian leveä sumuraja kuin terävät rajat.

Mikko
Makuasioista ei kiistellä, sano kissa kun nuoli..nojoo.
Mä taas maalasin tossa joku aika sitten 1/48 MT-213:a sinitarra madon kanssa, ja rajauksesta tuli mun mielestä liian terävä, vaikka makkaran halkaisija oli n.5mm, kauneus on tunnetusti katsojan silmässä.
Hauska yhteensattuma;
Minulla on myös melkein valmis 1/32 MT-213 työn alla. Sinitarramakkaralla rajattu ja minun silmääni särähtää, että paikoitellen sumurajat näyttävät turhan leveiltä.

Auttaisikohan, jos vaihdettaisiin malleja päittäin?!

Mikko
Kuvioiden teko pensselillä   14.8.2007 16:57
mixa aho kirjoitti:
Suomalaiskoneissa oli pääsääntöisesti mutkittelevaa ja pehmeä rajaista kuviota. Kohtalaisen hankala siveltimellä toteutettavaksi, yksi keino on maalata vihreä ensin, piirtää siihen väriraja lyijykynällä tai tussilla, maalata mustalla viiva melkein peittoon ja koittaa kuivapensselöidä raja niin, että viiva juuri ja juuri häviää.
Sumuraja on esim. tässä tapauksessa www.virtualpilots.fi/feature/photoreports/helsinginpuolustus2004/hc-452-5.jpg
niin kapea, että 1/72 tai 1/48-mittakaavassa sen voi mielestäni aika hyvin toteuttaa terävänikin rajana. Kuvasta nopeasti arvioiden (verrattuna esim askelman kokoon) väri vaihtuu selvästi alle 50 mm matkalla, joten mallissa sumurajan leveys jää alle millimetriin molemmissa mittakaavoissa.

Menee mielipidejutuksi, mutta ainakin minun silmääni häiritsee suomalaiskoneissa enemmän mittakaavaan nähden liian leveä sumuraja kuin terävät rajat.

Mikko
Kuvioiden teko pensselillä   13.8.2007 16:47
Siveltimellä maalatessa voisi auttaa, jos piirrät halutut värirajat ensin himmeästi lyijykynällä mallin pintaan. Valmiin viivan mukaan on helpompi maalata ja kynällä on sutia helpompi saada rajat menemään oikeaan paikkaan.

Ruiskulla voisit koettaa rajata sinitarrasta tehdyllä "makkaralla" maalattavat alueet ja sitten maskata teipillä väliin jäävät alueet. Makkaran paksuus vaikuttaa syntyvän sumurajan leveyteen.

Mikko
Lisää kysymyksiä   13.8.2007 16:36
Vauhtipahvi kirjoitti:
Tuosta X-Wingistä vielä sen verran, että mukana tulee VAIN japaninkieliset ohjeet. Ohjeissa kerrotaan vain kirjallisesti useampi kokoamisessa huomioon otettava asia.
hlj.com:n sivuilla näyttäisi olevan ohjeet myös kolmannella kotimaisella:
www.hlj.com/product/FNMSW-01

MPi
Vitriinien tekeminen   10.8.2007 14:16
Kersantti Kivisen saaga kirjahyllyn kokoamisesta on varsin viihdyttävä ja kuulostaa sydänverellä kirjoitetulta. Rohkenen kuitenkin väittää, että sen _täytyy_ olla puhtaasti fiktiivistä proosaa.

Kokeneen mallinrakentajan käden taidot ja kokemus piirustuksien lukemisesta ovat väkisinkin sitä luokkaa, että tavallisten kuluttajien mämmikourille tarkoitettujen huonekalujen kokoaminen on lasten leikkiä.

Mikko
Vitriinien tekeminen   10.8.2007 11:56
Minulla on mallit kirjahyllyn lasiovisessa ja valolla varustetussa kaapissa. Kannattaa varmaan ensin käydä vaikka Ikean sivuilla katsomassa, mitä saa valmiina, ennen kuin alkaa itse väkästää.

Hankin joskus lasiliikkeestä lisähyllyn tuohon kirjahyllyn kaappiin, eikä se ollut ilmainen sekään. Itse rakennettu vitriini voi äkkiä maksaa tarvikkeina ja materiaalina yhtä paljon kuin valmis kaupasta (valmis ja valmis, pitäähän nekin itse koota) ja säästyneen ajan voi käyttää vitriinin suunnittelun ja rakentamisen sijaan itse pääasiaan, eli mallien rakentamiseen.

Mikko