Pienoismallit.net

Mikko Pietilä

RAF Ross Night Glasses   5.1.2008 12:10
Pasi Kiiski kirjoitti:
Yksi vaihtoehto saattaisi olla aurinkolasityyppiset lasit joita lentäjät käyttivät valoisammissa oloissa ennen yölentoa tai sen aikana jotta silmien pimeänäkökyky säilyisi tai olisi heti hyvä kun hämärtyy.Ainakin sukellusvenemiehistöt käyttivät vastaavia laseja ennen pimeävahtia.Ihan kuin olisin jossain dokkarifilmissä nähnyt juuri bomber commandin lentäjien käyttävän pyöreitä tummia laseja.
Googlesta löytyi pari tekstinpätkää, joissa yöhävittäjän miehistö tunnisti ennen alasampumista saksalaisen koneen käyttäen juurikin noita "Ross Night Glasses". Tältä pohjalta ja sen perusteella, että joku sivu käytti sanontaa, että Ross oli "Englannin Leitz", uskaltaisin väittää, että kyse oli yökiikareista eikä silmien totutuslaseista.

Ainakin saksalaiset yöhävittäjäkuskit ilmeisesti kyllä käyttivät tummia laseja kuvaamaasi tarkoitukseen. (Kirjassa "Saksalaiset Suihkuhävittäjä-ässät" tjsp. oli keskiaukeamien värikuvien yhteydessä aiheesta juttua.)

Mikko
RAF Ross Night Glasses   4.1.2008 17:49
Mitään en aiheesta tiedä, mutta arvaan;

Olisikohan kyseessä ihan vain hyvät "tavalliset" kiikarit suurilla linsseillä? Ainakin merisotakirjoissa mainitaan silloin tällöin, että päiväkiikareiden lisäksi oli erikseen "yökiikarit", jotka "vahvistivat" valoa niin, että hämärässä näki paremmin kuin ilman.
tähän tyyliin: cgi.ebay.ca…QitemZ200186613762QQihZ010QQcategoryZ10955QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

Lentokoneessa käytettäväksi niiden on varmaan pitänyt olla selkeästi pienemmät käytännön syistä, jolloin suurennuskin lienee ollut pienempi. Muistaakseni joskus joku kertoi, että helikopterissa ei juuri 7x kiikareita voimakkaampia voi käyttää (jos ei niissä ole kallista hyrrätoimista kuvanvakainta). Sodan aikaiset koneet tärisivät varmaan vähintään yhtä paljon.

Koneessa niillä on varmaan ollut joku paikka, johon ne on voinut laittaa välillä pois tieltä.

Mikko
LeKojen kangaspäällyste   30.12.2007 22:27
Tästä on ollut aircraftresourcecenter:n forumeilla taannoin juttua. Haulla löytyy sieltä valokuviakin. Vaalea pellavakangas on käsitelty punaisella pohjamaalilla, joka rungon sisäpuolelta näkyy erikoisena, epätasaisena ja laikukkaana pintana.

(edit: Linkit:
www.network54.com/Forum/149674/thread/1158262901/

www.arcforums.com/forums/air/index.php?showtopic=115906&hl=swordfish
)

Mikko
amazon.de malliliikkeenä   30.12.2007 22:24
Vinkkinä muillekin;

Itselleni oli taannoin pieni yllätys havaita, että Amazonin saksan konttori myy ainakin Revellin malleja. Ajattelin mainita löydöstäni täällä, koska valikoima näyttää olevan varsin kattava ja hintataso (nopealla vertailulla moduni.de:n hintoihin) edullinen. Erityisesti pisti silmään, että jotain malleja näyttäisi olevan jonkun ihmeellisen logiikan mukaan tarjouksessa ja niiden hinnat varsinkin saattavat olla jopa halpoja. (Ostin syksyllä sieltä 1:32 AH-64 Apachen hintaan 6,15€, mikä ei muovin kilohinnalta ollut hullumpi ostos. Postikulut oli kolme euroa ja risat.)

Saksan kieli voi tietysti olla kaupankäynnissä hidaste. Toisaalta valuutta on kotimainen, eikä tulleja tarvi pelätä. Ainakaan kirjoja tilatessa ei ikinä ole tullut mitään ongelmia

Mikko
UH-60 Black Hawk suomeen?   10.11.2007 10:56
Professor Fate kirjoitti:
Ymmärtääkseni tarjouskilpailua ei välttämättä tarvitsisi tehdä sotilas-/pelastus- ym. kaluston hankinnassa, eikä sitä muuallakaan läheskään aina tehdä. Suomessa vain hyvyyttään tarjouskilpaillaan joka ikisestä asiasta.
Edelleen hevosen suusta, samalta Puolustusministeriön sivulta kuin tuossa yläpuolella:
Lainaus:
Hankintatoimi

Puolustushallinnon hankinnoissa noudatetaan Suomessa voimassa olevaa hankintalainsäädäntöä sekä Euroopan yhteisön julkisia hankintoja koskevia sääntelyä. Keskeisiä periaatteita ovat kilpailun aikaansaaminen, hankintojen kokonaistaloudellinen edullisuus ja tarjoajien tasapuolinen ja luottamuksellinen kohtelu.
En tiedä, onko kyseessä suomalaisten hyvyys vai voimassa oleva lainsäädäntö, mutta lapsiperheiden rahoilla kauppoja tehdessä kilpailutetaan hankinnat.

Mikko
UH-60 Black Hawk suomeen?   9.11.2007 23:05
OH kirjoitti:
Nykyisiä hankintoja varmasti ohjaa ainakin Nato-yhteensopivuus, mutta taustalta voinee nähdä hankintaprosessin järjestyksen:
1. suomalainen
2. pohjoismainen
Suoraan hevosen suusta, eli Puolustusministeriön omilta sivuilta www.defmin.fi/index.phtml?s=127
Lainaus:
Keskeisellä sijalla ovat puolustushallinnon omat yleiset hankintaperiaatteet, joiden mukaisesti mm.:

* turvataan kotimaisen puolustusvälineteollisuuden toimintaedellytyksiä
* painotetaan kansainvälistä yhteistyötä: tarjouspyynnöt ja hankinnat kohdistetaan ensisijaisesti EU-maihin tai pohjoismaihin, materiaalin on oltava yhteistoimintakykyistä ja lisäksi on otettava huomioon mahdollisuudet eurooppalaiseen yhteistoimintaan hankinnoissa
Mikko
Eetu Tahvonen kirjoitti:
Unohtui mainita joten ruinataan tähän viestiin. Mikä siinä on että 1:72-figuurit halutaan valaa siihen kammottavaan ämpärimuoviin?
Sen perusteella mitä olen figuja nähnyt, osa on yllättävänkin hyviä, mutta materiaali vesittää kehittyvät ostohimot melkoisen tehokkaasti. Sitä ei voi juuri liimata eikä maalata eikä liioin saumojenkaan siistiminen ole liian helppoa. Ainoa hyvä puoli on se ettei kiväärit mene poikki hurjissakaan sotaleikeissä… :=O
Taisit vastata omaan kysymykseesi. Niitä varmaan myydään (tai ainakin myytiin ennen kuin tietokoneet ja playstation keksittiin) paljon enemmän noihin sotaleikkeihin kuin maalattaviksi figuureiksi.

Itselläni oli joskus 8-10-vuotiaana Hellerin Fouga Magister-laatikko täynnä "ukkoja", eli noita 1:72 ämpärifimuoviguureja. Ja ne kävivät kovia taisteluja keskenään. Gurkhat ja Amerikan sisällissodan pohjoisvaltioiden ukot oli aina hyviksiä. Kyllä olisi harmittanut, jos joku taulapää olisi valanut ne styreenimuoviin niin, että ensimmäisen kahinan jälkeen olisi puolet ukoista ollut sotainvalideja.

Jos sen saman figuurimäärän olisi halunnut myydä pelkästään pienoismallareille, ei Hämeenlinnan kokoisesta kaupungista olisi löytynyt tarpeeksi mallareita maalaamaan kyseistä armeijaa. Ja samanlainen pataljoona löytyi kaikilta kavereiltakin.

Erikseen oli sitten 1:35 ukot. Niille kaivettiin hiekkalaatikkoon (,kun oli ensin peloteltu pikkulapset hiekkalaatikosta pois ja jos niiden äidit tai talonmies ei nähneet,) asemat ja sitten tiiliskivellä kamala tykistökeskitys niskaan. Jos petanque-pallot olisivat silloin jo rantautuneet Suomeen, ei talonmiehen olisi aina tarvinnut keuhkota siitä, että kivillä heiteltiin hiekkalaatikon reunat sälöille.

Tämä oli oikein peli, jolla oli tarkat säännöt. Kaveria vastaan sodittiin niin, että kummallakin oli oma puoli hiekkalaatikosta ja voittaja oli se, joka sai ensin tapettua (=kaadettua tai haudattua) toisen ukot. Voi sitä tyydytystä, kun keksin (todennäköisesti nähtyäni ensimmäistä kertaa Tuntemattoman Sotilaan telkkarista) kaivaa oman puoliskoni täyteen kiemurtelevia 15 cm syviä taisteluhautoja, joista kaveri ei mitenkään voinut nähdä missä minun ukot luuraa. Murskavoitto! Loistavan sotilasuran ensiaskel!

Ei olisi styreeniukot siinäkään hommassa kauaa porskuttaneet.

Mikko
Revellin Suomi-koneet   26.10.2007 15:36
Martti Kuivalainen kirjoitti:
Revellin uusin Draken (tuotenumero 04352) on Hasegawan malli, eli hieman parempaa laatua kuin se vanha :-)

www.revell.de…549b3d1107690&KZSLPG=&offset=1&cmd=show&ARARTN=04352&sp=1
Tästä herää kysymys viisaammille: Ovatko marketeissa myytävän suomi-DK:n siirtokuvat
a) mistään kotoisin ?
b) sopivat Revellin uudelle Drakenille?

Tuli mieleen ajatus rakentaa Hasegawan peruja oleva DK niillä markettimallin siirtokuvilla ja antaa markettisarja tyttärelle vaikka 8-v-lahjaksi. Viime talvena rakennettiin rinnakkaistyönä Hawk, nyt voisi olla Drakenin vuoro.

Mikko
StuG III G \"Sturmi\"   22.9.2007 14:29
Antti kirjoitti:
Osuvasti tuli tämäkin keskustelu taas esille. Eli oltiin isäni kanssa paikallises askartelupuodissa ja siellä oli Classic Disasterin Brewster ja kannessa koreili ylväästi suomalaiset hakaristit. Eli ei taira nämä ameriikan poijjaat välittää euroopassa riehuvasta sensuurista hakaristejä kohtaan kansikuvissa?
Sama valmistaja on kyllä uudessa(?) Blenheimissä astunut poliittisesti korrektiin ruotuun. www.hyperscale.com/reviews/kits/ca4138reviewse_1.htm Edes maalausohjeessa ei hakaristejä näytetä kokonaisena.

Mikko
Paras kansikuva?   14.9.2007 21:51
Vanhoissa Matchboxin kansissa oli kanssa helmiä. Muistan joskus koulupoikana, kun lehtisaha alkoi jo pysyä käsissä, liimanneeni niitä 3-4 mm vanerille ja sahanneeni palapeleiksi.
Tuli muuten hienoja.
Taisi olla ainakin Hawker Hurricane ja Humber panssariauto, molemmissa joku hieno action-kuva.

Mikko