Pienoismallit.net

Mikko Pietilä

Onko jossain selitetty noiden keskustelun otsikoiden vieressä esim. etusivulla olevien pallukan muotoisten ikonien merkitys?

Useimmissa on pelkkä pallo, jossain on pallon päällä liekki tai kirjekuori(?). Suljetulle keskustelullekin taisi olla omansa. Ohjeet-sivulta en löytänyt, eikä hiiren vieminen pallon päällekään sano (ainakaan firefoxissa) mitään.

Mikko
vinkkejä kiitos   12.9.2008 22:36
Jos jotain konkreettisia vinkkejä haluaa antaa aloittelijalle niin tässä kolme:

- Irroita osat valurangoista pienillä sivuleikkureilla, siisti irroituskohta askarteluveitsellä ja kynsiviilalla

- Käytä nestemäistä liimaa ja pientä sivellintä sen levittämiseen. Pidä liimattavia osia kiinni toisissaan ja laita siveltimen kärjellä liimaa niiden väliseen rakoon. Liima imeytyy rakoon, eikä suttaa.

- Valitse malli, jossa on terävärajainen suhteellisen selväpiirteinen naamiokaavio. Esimerkiksi toisen maailmansodan englantilaiset ja suomalaiset lentokoneet ovat sivellinmaalaukseen kiitollisia.

Kun muistelen omaa mallinrakentamisen alkutaivaltani, niin noilla kolmella neuvolla olisin saanut siistimpää jälkeä monta vuotta nopeammin. Esimerkkinä on tyttäreni 7-vuotiaana tekemä Hawk, jossa tärkeimpänä opetuksena oli jotakuinkin nämä kolme asiaa: www.pienoismallit.net/galleria/malli_651/
Itse rakensin ekaluokkalaisena maalaamattomia liimamöykkyjä.

Niin ja rakenna, rakenna ja rakenna malleja

Mikko
NH-90 TTH   18.6.2008 21:44
Eero kirjoitti:
olen vilkaissut siipiä ja hyvää tietoa oli. Ja nyt vastaus Mikolle, mikä vain tieto mikä voisi auttaa mallissa
Siivet-lehden kuvien ja rakennussarjan maalausohjeen kanssa mallistasi tulee jo ihan hyvä, kun panostat huolelliseen maalaukseen. Naamiokaavio on sen verran hallitseva tekijä suhteellisen pienessä mallissa, ja värit ovat niin tummia, että hyvin maalattuna ei sarjan yksityiskohtien pikkuvirheet varmasti osu kavereittesi silmään. Toisaalta yksityiskohtien korjailu(*) ei paljon auta, jos maalaus ei näytä hyvältä.

Maalausohjeen näkyvin virhe on suihkuputket, jotka sivukuvissa käsketään maalata naamiovärein. Ne ovat oikeasti metallinväriset.

Rohkeasti vain töihin.

Mikko

(*) jos liikut jossain, missä IPMS myy Mallari-lehtiään, katso löydätkö noin vuoden vanhaa numeroa, jossa käydään läpi Revellin sarjan yksityiskohdissa olevia korjattavia juttuja. Ei sarja tosin ole huono sellaisenakaan, kyllä siitä NH:n tunnistaa.
NH-90 TTH   11.6.2008 20:53
Oli vähän yleisluontoinen kysymys. Tarkenna vähän.

Viimeisimmässä Siivet-lehdessä oli juttu koneesta. Siinä oli kuvia myös yksityiskohdista, jopa koneen sisältä.
Huomaa, että koneen runkotunnus on vaihtunut KH:sta NH:ksi ja maalaus muutenkin vähän muuttunut. Sarjan siirtokuvat ovat KH:lle, mutta ovat sikäli oikein, että kone lenteli siinäkin asussa tehtaan koelentoja.

Mikko
Maalien säilytys   15.5.2008 20:32
Tervo Salminen kirjoitti:
Revellin ja Humbrolin maalit säilyy parhaiten kun korkin sulkemisen jälkeen pyöräyttää purkkia nurin niskoin. Tällöin korkin ja purkin väliin painuu maalia, joka kuivuu ja sulkee sisällön ilmatiiviiksi.
Noin minäkin teen ja hyvin toimii. Tietysti, jos maalipurkin suuhun on päässyt kuivumaan tosi pahasti röpelöinen maalikerros, voikin käydä niin, että pöydälle ylösalaisin jätetty maalipurkki on yöllä salaa laskenut kannen välistä sisältönsä pitkin pöytää.

Näin muistan joskus koulupoikana tapahtuneen, kun olin jostain kuullut tuon sinänsä hyvän vinkin ja kokeilin sitä. Tarkkana siis!

Mikko
Spitfiren laipat   12.4.2008 13:07
Vastikään Koala-kustannuksen julkaisemassa kirjassa "Aamu sarastaa" Spitfire-kuski Geoffrey Wellum kertoo tuosta laippasysteemistä kuvatessaan osallistumistaan operaatio Pedestaliin siirtolennolla tukialus Furiousilta Maltalle.

Kirjaa suosittelen muutenkin. Yksi parhaista ilmailukirjoista, joita olen aikoihin lukenut.

Mikko
Peilien kiillon aikaansaaminen   24.3.2008 17:48
Marko kirjoitti:
Jos energiaa riittää ja kokeilunhalua, niin voit toki kokeilla työstää cd-levyä. Jos löytyy tyhjiä tai muuten tarpeettomia cd-levyjä, niin niiden datapuoli on useimmiten suht kiiltävä. Joskus kuulin, että kun cd-levyn taittaa rikki se meen tuhannen päreiksi, mutta ei ole itse tullut kokeiltua. Mutta kiiltoa ainakin riittäisi. Ns. merkittömissä cd-aihioissa on jopa molemmat puolet kiiltäviä, yleensä se "kuvapuoli" on vielä kiiltävämpi kuin datapuoli.
Askartelin tässä taannoin 1:32 AH-64 Apachen lämpökameran linssin CD-levystä. Osoittautui aiottua hankalammaksi hankkeeksi. Kiiltävä metallifolio, joka löytyi CD-R-levystä kahden muovikerroksen välistä, ei ollut muovissa kovinkaan tiukasti kiinni. Hiottaessa muovista oikean mallista käikälettä tuppasi folio aina irtoamaan muovipohjasta. Vasta n. viides aihio onnistui.

Levyä ei kannata yrittää taittaa kappaleiksi (eikä varsinkaan ilman suojalaseja!!), silloin folio ainakin irtoaa muovista. Parhaiten sopivan kokoisen aihion sai aikaiseksi hyvin pienihampaisella sahalla.

Kokeilin myös kahta eri merkkiä olevaa levyä, joista toisella homma ei onnistunut alkuunkaan.

Mikko
Formation Lighting Strip?   8.2.2008 14:19
Asian sivusta;

Suomenkielinen käytössä oleva nimi on "osastolentovalot". Niitä käytetään nimensä mukaan lennettäessä osastoa, eli kahden tai useamman koneen muodostelmassa. Valot on suunniteltu ja sijoiteltu niin, että niiden avulla kykenee mahdollisimman hyvin arvioimaan toisen koneen asennon ja etäisyyden pimeässä.

NVG- eli valonvahvistintoiminta asettaa osastolentovalojen suunnittelulle vielä ihan omat vaatimuksensa.

Mikko
Pienoisporakone   26.1.2008 12:20
Tomi Mynttinen kirjoitti:
Marate kirjoitti:
Kun puhutte porista, tarkoitatteko tavanomaista kierteellä tehtyä poraa, vai mitä vain hioma/jyrsintä terää?
Omassa kielenkäytössäni pelkkä pora tarkoittaa porakonetta, johon sitten kiinnitetään poranteriä tai jyrsinteriä riippuen halutaanko tehdä reikiä vai muuta työstöä.

Kateellinen olen tuosta hammaslääkärin porastasi. Kuulostaisi aivan täydelliseltä mallarin tarpeisiin.
TKK:lla konetekniikkaa opiskellessani valmistustekniikan luennoitsija yltyi toistuvasti palopuheeseen siitä, miten se, mitä suuri yleisö kutsuu "poran teräksi", on "pora" ja poran terä on se porassa oleva pieni lastuava pinta, joka varsinaisesti leikkaa lastun työstettävästä kappaleesta.

Tämä lähinnä kuriositeettina. Ei minusta ainakaan saatu vääräoppista terminologiaa kitkettyä. Toinen vastaava ikuisuuskysymys on sana "rekka".

Mikko
Spitfiren laipat   9.1.2008 19:54
Jari B. Miettinen kirjoitti:
Pertti rulettaa, kaivoin tietoa ja laipat ovat kautta Spitti linjan yhtä kelvottomat…Seafireissä laippojen vällin tungetaan punaiset kakkosnelosen pätkät pitämään laskulaippoja hieman raollaan lentoonlähdössä, eli noin 10 astetta…jotka sitten nousun jälkeen irtoavat apuraketit vetävät narulla pois välistä.
Apuraketit, RATOG, eivät kai olleet kovin yleisessä käytössä?

Muistelisin lukeneeni, että ainakin tukialuksilta Maltalle siirtolennettyjen Spittien tuollaiset apupalikat tiputettiin pois ihan vain valitsemalla laipat alas heti lentoonlähdön jälkeen turvallisessa nopeudessa ja korkeudessa, jolloin kapulat tippuivat pois ja laipat voitiin valita sisään.

Mikko