Pienoismallit.net

Matti Heinonen

Neuvoja perusfiguurimaalaukseen   11.7.2021 10:06
Mulla on siveltimiksi vakiintunut koot 000 ja 1 ja merkiksi Winsor & Newton Series 7. Joskus harvoin käytän isompaa sivellintä laajoille pinnoille, pienempää en juuri koskaan. Kokoa tärkeämpää on siveltimen terävä kärki. Siveltimistä kannattaa pitää huolta. Kunnollinen siveltimien pesuun tarkoitettu saippua auttaa.

Pienet pistemäiset väritäplät (esimerkiksi silmien pupillit) teen painamalla sopivan kokoiseksi vuollulla cocktail-tikulla.

Jos tarkoitat sekoittamisen ongelmilla sitä, että miten saa aikaan halutun sävyn, niin kannattaa käydä lähikirjastossa. Siellä on taideosastolla varmasti erilaisia akryylimaalauksen ja öljymaalauksen oppaita aloittelijoille. Niissä on yleensä perusohjeita kuinka opetella värien sekoittamista. Sitten vain kokeilemaan ja harjoittelemaan.

Taidevärit ja pienoismallivärit saattavat tosin käyttäytyä eri tavalla. Paremmissa taideväreissä pyritään yleensä sävyjen "puhtauteen" (mahdollisimman vähän eri pigmenttejä ja apuaineita) ja pienoismalliväreissä tiettyyn sävyyn (pigmenttejä ja apuaineita käytetään vapaammin sen mukaan, mitä sävyn tuottamiseen tarvitsee). Pienoismallimaalit saattavat sitten sekoitettaessa tuottaa yllättäviä tuloksia, mutta pääosin nekin toimivat samojen periaatteiden mukaan.
Akryylimaalien yhteensopivuus   5.7.2020 20:18
Tamiyan ja Gunzen akryylimaalit taitavat olla koostumukseltaan aika pitkälle samaa tavaraa. Niiden yhteensopivuudesta en vetäisi sitä johtopäätöstä, että kaikkia akryylejä voi huoletta sekoitella keskenään/ohentaa ristiin.

Päällemaalauksesta: Tamiyan akryylilakka (tai siis sen ohenne) irrottaa ainakin Liquitex:n akryylimusteen altaan aika tehokkaasti. Tämä huomio nimimerkillä "olisinpa kokeillut ensin jämämuovinpalaan".
Matti Piilola kirjoitti:
Jos se tarjoaisi hieman tarkkuutta viivanpituuksien ja kulmien suhteen, ja jos tuo leikkausominaisuus olisi sellainen missä viivaa voidaan leikata toisella viivalla tai ympyrällä, niin se voisi olla etsimäni tuote.
Viivapituuksien ja kulmien asettamisesta en osaa sanoa. Näyttää niitä esim kiertoa säätäessä mutta en ole löytänyt voiko jostain syöttää suoraan numeroina.

Tein demon missä ympyrä leikkaa toisesta ympyrästä osan pois ja tämä kuvio puolestaan viivan siten, että viiva jää sisälle. Lisäksi alla teksti polulla kolmannen ympyrän kehällä. Kuvassa siis kolme ympyrää, yksi viiva ja yksi tekstiobjekti:
hwww.pienoismallit.net/media/kuvat/15/45/06/154506_preview.jpg

Hutaisten tehty mutta onpa nyt joku demo. Lisäksi kuva on aika suttuinen, kun foorumi pakottaa tekemään ylisuuren jpegin. Alkuperäinen png-export oli siistimpi.
Affinity Designer on kuvitusohjelma ja Affinityn tuoteperhe on suunnattu graafiseen suunnitteluun. En ole graafinen suunnittelija vaan enemmän "sunnuntaikäyttäjä", joten syvällisesti en tuotetta tunne.

En tunne CADeja, joten en tiedä mitä trim/extend tarkoittaa. AD:lla pystyy helposti "leikkaamaan" kuvioita toisilla tai rajoittamaan kuvion toisen sisälle. Ehkä se vastaa tuota trim-toimintoa?
Jos CADin sijaan tai rinnalle tarvitsee vektoripohjaista kuvitusohjelmaa, niin kannattaa harkita Affinity Designeria. Pienoismallihommissa en ole käyttänyt mutta töissä pitää silloin tällöin piirtää siistimpiä, kuvituskuvan kaltaisia kaavioita ja tällä olen ne hommat hoitanut. Opettelematta tämänkään käyttö ei onnistu, mutta itse koen tämän helpommaksi käyttää kuin vaikka Inkscape. Edullinen mutta ei ilmainen. Juuri nyt taitaa olla kampanja päällä ja hinta alle 30e, normaalisti jonkin verran yli 50e.