Pienoismallit.net

Heikki Kuusela

Mersun pakokaasuvanat   14.4.2021 21:15
Antti Lappalainen kirjoitti:
Kyllä Saksakin käytti lyijyä polttoaineessa. I.G. Farbenilla oli lyijytetraetyylin valmistuslisenssi (Amerikkalainen tuote). Saksalaista lentobensaa oli kahta laatua: B4 ja C4, jotka vastasivat oktaanilukuja 89 ja 91/130. Niissä oli molemmissa lyijytetraetyyliä.
C3 taisi toki olla tuo jälkimmäinen.
Mersun pakokaasuvanat   14.4.2021 15:50
Kiitos! Voitko jo ennen (toivottavasti) tekemääsi referointia kertoa mitä Valtonen tarkoitti huonolla laadulla?
Mersun pakokaasuvanat   14.4.2021 14:58
Marko Teerioja kirjoitti:
Polttoaineesta ja sen laadusta löytyy paljon asiaa Hannu Valtosen kirjasta : ilmavoimamuseo.fi…a/museon-julkaisut/hannu-valtonen-messerschmitt-bf-109-saksan-sotatalous/

Kirjassa on vähän kuvia, mutta hyvin paljon muuta laadukasta sisältöä.

/marko
Tuo ei varsinaisesti tuo keskusteluun mitään lisäarvoa, vielä kun kirja on myyty loppuun. Voisit kenties referoida mitä Valtonen kertoo kirjassaan?

Amerikkalaiset tutkivat saksalaista polttoainetta ja tulivat siihen lopputulokseen, että se oli melko samanlaatuista liittoutuneiden polttoaineen kanssa.

"The ever increasing quality of aviation gasoline used by the Allies was paralleled by that of the German supply. The many new processes applied in America for manufacturing high quality gasolines were well understood by the Germans. They obtained information through Allied technical publications, through analysis of gasoline from captured planes, and otherwise. At the same time, German research in great force was supplying new processes, many the same as those being developed by the Allies to their own operations. Toward the end of the war the quality of fuel being used by the German fighter planes was quite similar to that being used by the Allies."

Linkki

Jos Valtonen on päätynyt toiseen lopputulokseen, olisi mielenkiintoista kuulla miten ja mihin.
Mersun pakokaasuvanat   13.4.2021 21:44
En väitä olevani asiantuntija, mutta olen ymmärtänyt, että tuo käsitys saksalaisen lentokonepolttoaineen huonosta laadusta olisi virheellinen.

Mersun ja FW:n erot pakovanoissa voivat johtua siitä, että FW:n tähtimoottorin pakoputket ovat rinnakkain, kun mersussa ne ovat linjassa. Näin ollen kaikki pakokaasu likaa samaa kohtaa koneessa, kun taas FW:ssa se jakaantuu laajemmalle alueelle. Tämä nyt siis yksi mahdollinen selitys.

Ja jatkan edelleen puhumista sellaisesta asiasta, mistä en ymmärrä mitään, mutta muistelen lukeneeni myös, että mersun moottorin rakenne, eli käännetty V, vaikuttaisi sen taipumukseen savuttaa.
Suomi-Mersu 1/32   12.4.2021 01:10
Myös Trumpeterin 1:32 mersut ovat hyviä.
Junkers Ju 87   18.2.2021 19:50
Näinpä se on. Silloin ei myöskään moottorin koosta tai resiinimoottorista keskusteleminen ole mielekästä… :)
Junkers Ju 87   18.2.2021 18:10
Trumpan moottori on ihan kohtuullinen, lähinnä se taitaa olla vähän alimittainen, kun pitää mahtua muoviosien sisälle.
Saku WWII Luftwaffe maalit   13.2.2021 16:07
Nuo värit ovat aika lailla yksilöitä. Saman valmistajan eri värit käyttäytyvät ruiskussa eri tavalla. Keltainen väri on yleensä hankalin maalata ja tukkii ruiskun hetkessä. Myös muut vaaleat värit ovat usein hankalia. Olen kokeillut useamman eri valmistajan värejä (akryylit) enkä ole vielä löytänyt viisasten kiveä. Kokeiltu on eri paineita, eri paksuuksia ja hidastajaa. Lopputuloksena orastava kalju ja harmaita hiuksia.

Värisävyistä: Minulla on kaksi eri pulloa Vallejon RLM76:a, joista toinen on selvästi tummempi kuin toinen, joten luotto "oikeaan" värivastaavuuteen on aika heikko. Oma silmä lopulta kertoo mikä on "oikea" väri, ei pullon kyljessä oleva koodi. Tuossa RLM 74 -ketjussa kerroin, että olen käyttänyt RLM 75 ja 74 -väreinä Vallejon värejä 71051 ja 71049, jotka eivät suinkaan ole Vallejon RLM-vastaavuudet. Enkä edes yritä hypätä keskusteluun siitä, ovatko ne "oikeat" värit vai ei. Ne näyttävät minun silmääni oikeilta ja se on minulle tärkeintä. No, sinulla ilmeisesti eivät ole edes nuo 74 ja 75 haussa päätellen koneesi mallista. Mutta siis pointtina se, että mieluummin maalaan väreillä, jotka näyttävät hyviltä, kuin väreillä, joissa on oikea RLM-numero pullon kyljessä.
RLM 74 sävy   11.2.2021 14:36
Minä valitsin jossain vaiheessa nuo RLM75 ja 74 -värit silmämäärällä kun en ollut tyytyväinen valmistajien valmiisiin väreihin. Päädyin tuolloin valitsemaan Vallejo Model Air -valikoimasta 71051 Neutral Greyn RLM75:ksi ja 71049 Sea Greyn RLM74:ksi. Ovat miellyttäneet omaa silmääni.
Junkers Ju 87   8.2.2021 20:22
Resiinimoottoreita noihin 1/32 malleihin ei enää löydy. Yritin etsiä tuossa kotvanen sitten.