Pienoismallit.net

Markku Rinne

Pisteytys   31.3.2021 15:03
Veli-Matti Sivonen kirjoitti:
Piti käydä ihan itsekin vilkaisemassa ja sama juttu. Suurimpaan osaan omiakin malleja ilmestynyt 2 tähteä. Onkohan marttyyrimallari ttt aktivoitunut uudestaan. Hänellähän oli melko korkeat arviointikriteerit… :D Käytävään keskusteluun yleensä,niin ainakin omalla kohdallani ala ja yläkanttiin arviot aikalailla kumoavat toisensa. Viiden tähden mallia en ole saanut aikaiseksi ja niitäkin joskus arvioissa tulee. Toisaalta pidän nykyisiä tekeleitäni kahden tähden arviota parempina,mutta kuten sanottua ääripäät kumoavat keskiarvossa toisensa.
En siis ollutkaan ainoa kun niin moni muukin on saman episodin kohdannut. Itse kiinnitin huomioni tuohon "sarjapisteyttäjään" kun huomasin kokonaiskeskiarvon alkavan laskemaan vaikka viimeiselle mallilleni ei pisteitä ja kommentteja enää tullutkaan.

Tuumailin sellaista että olisi hyvä jos pisteytyksessä olisi sama käytäntö kuin mäkihyppy tuomaroinnissa, paras ja heikoin putoaisi pois. Totesin kyllä aika nopeasti, ettei se juuri mitään muuttaisi vaan lopputulos olisi kuitenkin lähes sama. Tuo pisteytys kun tuntuu muutenkin menevän gaussin käyrän mukaisesti, eli ääripäissä on yleensä vain yksi tai kaksi arviota ja painotus jää siihen keskelle.
Pisteytys   30.3.2021 22:30
Kalle Rantanen kirjoitti:
Onko tosiaan niin, että te muut ette törmää lainkaan yläkanttiin pisteyttäjiin? Esim. viimeisimmällä mallillani on yksi kakkonen ja yksi nelonen ja meno on aika lailla sama kaikissa malleissa.
Niin, sanopa muuta! En minä ainakaan ole kehdannut huudella että miksi annoit vitosen, eihän tuo malli nyt niin hyvä ole. En tosin sen paremmin ole huudellut niistä kakkosistakaan. Eli…törmätty on laidasta laitaan kuten varmaan meistä jokainen.
Pisteytys   30.3.2021 22:22
Minä ainakin kuvittelen olevani parempi mallari nykyään mitä saamani pisteet edellyttää ;-). Leikki leikkinä, eipä tuohon pisteytykseen kannata kuitenkaan kuoleman vakavasti suhtautua, eiköhän ne lähtökohtaisesti aika tasapuolisesti meitä kohtele ja lopputulos aika lähellä totuutta ole.

Itsellä suurimmat hajonnat tietylle mallille taitaa olla 1,5 - 4 pist. tai 2,5 - 5 pist. Huvittavin pisteytysepisodi oli tässä talvella tammi-helmikuussa, kun joku "ystävä" kävi päivittäin muutama malli kerrallaan pisteyttämässä lähes kaikki tekemäni mallit ( yli 60 mallia ) vuosien takaa 2,5 ja 3 pisteellä, oli siellä toki muutama 3,5 myöskin. No, mitäpä siitä…se oli hänen arvionsa, enkä voi häntä siitä moittia.

Niin että Kalle…et minnekään ala vetäytymään, pois sellaiset mielestä.
Helpottaisi huomattavasti kun tietäisi tarkalleen mikä se sinun Eduardin sarja itseasiassa on, niitä Combopaketteja kun Eduardilla on useita?

Kahdeksan molemmin puolin ( siis pakoputkia )? Pitäisi olla kuusi tai P-400 tapauksessa kaksitoista!

Tuo kuva selventää jotain kun en tiedä mikä radiovarustus Venäläisillä oli. Tämä on kuitenkin se kone jota olet tekemässä. www.asisbiz.com…s/Artwork-P-400-Airacobra-USSR-6IAE-Red-77-Yuri-Penakov-Russia-1942-0A.html
Eipä taida tuossa Eduardin Dual Combo paketissa olla suoraan osia tuolle spinnerin läpi ampuvalle tykille, normi P-39:ssa tykki oli 37 millinen ja P-400:ssa 20 millinen. P-39:ssa oli vielä lieskasuojus spinnerin jatkeena. Hätätilassa käy varmaan se että leikkaat tuon lieskasuojuksen pois ( vai oliko se jo valmiiksi erillinen osa, en muista ) ja sovittelet siihen 20mm:n tykkiä vastaavan putken. Se tykin putki tuli huomattavan paljon ulos tuosta spinneristä ja kuten Jari sanoikin, valokuvista selviää kuinka pitkä se oli. Tuossa yksi esimerkki: www.worldwarphotos.info…fts-2-3/p-39-2/airacobra-mk-i-ah576-of-the-raf-no-601-duxford-1941/

Niin, ja vielä jatkoa, siipiaseet ovat pelkästään 7,7 millisiä ( vai onko 7,62?, sillä nyt ei tässä yhteydessä ole merkitystä ), P-39:ssa kaksi oli 12,7 millisiä ja kaksi 7,62 mm. Tuo pakoputkisto taitaa tässä vaiheessa olla jo korjaamaton paikka kun kerran maalausvaiheessa jo olet. Että piti mennä tekemäänkin juuri P-400 ;-).
Kuvien koko tällä sivustolla.   17.1.2021 23:04
Jean Forsberg kirjoitti:
Juu säästää varmasti tilaa sivustolla, mutta olisihan tuo kiva joskus kopsata omia kuvia täältä myöhempään käyttöä varten, mutta nyt ne on valitettavasti turhankin pienessä koossa kopsattuna vrt esim. Facebook jossa kuvat pysyvät juuri niin isoina kantti kertaa kantti, kuin olet ne muokannut. Onko tälle olemassa jotain järkevää selitystä?
Tuota kopsausta myöhempää käyttöä varten rajoittaa kyllä tuo pienoismallit.net logo mikä kuvan alareunaan ilmestyy kun sen palveluun lisäät, eli eipä niillä sitten käyttöä juuri ole kun ovat ikään kuin PMnetin "omaisuutta". Itsellä kyllä kaikki kuvat ovat tallessa ulkoisella kovalevyllä ja tietysti alkuperäisessä koossa, no sitten kun se simahtaa niin sinnehän sitten häviävät. Kuvapankkeja on nykyään paljonkin vaikkapa tuolla pilvipalelun puolella, on niitä kuvia onneksi osin sinnekin laitettuna.

Minulle ei ole kyllä tullut mieleen tuo takaisinpäin imurointi kun ne tosiaan pienenee palvelussa aika tavalla, about 20 kertaa pienemmäksi mitä olet lähettänyt. Ilmeisesti maksimikoko on 744 x jotain (esim.495) pikseleissä kun se julkaistaan…riippumatta siitä missä koossa itse lähetät.

Ja se järkevä selitys…miksi näin, on kaiketi juuri tuo palvelintila joka on rajallinen.
Timo Rissanen kirjoitti:
Jos noin on, niin Eduadsin ohjeet on aivan väärät. Ja tuo yllä laittamani kirjoitus.
Vuoden -43 jälkeen ei vissiin Murmanskissakaan enää maalattu talviväreillä, mutta miten ennen sitä?
Sinähän olit tekemässä ilmeisesti sitä Juri Penakovin "punainen 77" konetta joka talvella 1942/1943 oli siellä Murmanskin alueella? Maalaa ihan huoletta sillä valkoisella yläpinnat vaikkapa lähes peittävästi lukuun ottamatta peräsintä josta vihreä hieman kuultaa läpi. Tämä taisi ollakin ainoa valkoinen P-39 joka on ylipäätään bongattu, joten harvinaisen tapauksen olet siis työn alle ottanut ;-). Maali oli kaiketi juuri tuota mainitsemaasi MK-7:aa. Kone oli muuten alatyyppiä P-400.

Muut vaaleat koneet joista valokuvia on, taitavat olla sitten alumiinilakalla maalattuja yläpinnoiltaan, alapuoli alkuperäinen harmaa.
Timo Rissanen kirjoitti:
Valmisteilla Eduadsin Airacobra 1:48 ja paketti on Dual Combo…

Mokasin kuomut: Ekassa ei maaalit osuneet huonon maskiteipin ansioasta. ( valmiita teippejä, mutta kun sisäsinta ja ulkopinta on kupera ja kaareva, niin teipit oli tehty samankoisiksi, Joten ei hyvä.
Tuohon maalinpoistoon en osaa vastata kun itsellä on aina lähtenyt hammastikulla raaputtelemalla mitä on tarvinnut. Mutta mitä tuohon teippiasiaan tulee niin tuossa Eduardin Dual Combo paketissa ei ole sisäpuolen maskiteippejä muuta kuin ovien ikkunoihin ja istuimen takana olevaan panssarilasiin molemmin puolin. Eli kun käytit toisen satsin, niin se oli tarkoitettu tietty siihen toiseen koneeseen ( ulkopuolelle myös ) minkä paketista saa. Itse rakensin aikoinaan kaksi Airacobraa Eduardin Bella paketoinnista, samat osat niissä kaikissa kuitenkin on muilta osin paitsi erilaiset siirtokuvat. Kyllä ne teipit tosiaan pitää olla eri kokoisia ikkunan kaarevuuden takia.
Vuoden 2020 tuotokset   3.1.2021 19:27
Tuotoksia on syntynyt;

Henschel Hs 126 B-1
Junkers Ju-52/3m g6e
F/A-18C Hornet
Eurofighter Typhoon
Dassault Rafale C
Saab Jas-39 D Gripen
Lockheed Martin F-35 A Lightning II
Boeing F/A-18E Super Hornet
Boeing EA-18G Growler
Dornier Do 22KI
BAE Systems Hawk Mk 66
Saab J 35F Draken
MiG-21BIS
Grumman F-14D Tomcat
F-15C Eagle
MiG-29 9.13 "Fulcrum-C"

Kaikki muut skaalaa 1:48, paitsi Junkers ja Dornier 1:72.
Eli ei sitä ihan toimettomana olla oltu ;-).
Aloitus ja hankinnat?   3.1.2021 19:16
Arto Hokkanen kirjoitti:
Minulla on nyt paljon tarvikkeita, joita en ole ikinä tarvinnut. Silti jatkuvasti tulee tarvetta hankkia jotain puuttuvaa. Osa työkaluista ja tarvikkeista on ”ihan hyvää”, joku p..skaa, ja joku todella hyvääkin. Kaikki hankkimani, huonokin, on olevinaan ollut laadukasta ja jonkun suosittelemaa, mm. tällä palstalla. Toisin sanoen ihmisten tarpeet, vaatimukset ja mielipiteet vaihtelevat todella paljon.

Kannattaa silti kysellä ja tutkia, jotta edes osa hankinnoista onnistuisi:) Silti kannattaa varautua hankintojen uusimiseen ja erilaisiin kokeiluihin sekä näistä aiheutuvaan ylimääräiseen rahan menoon. Mutta kun tuon ymmärtää ja hyväksyy sekä ottaa osana tätä harrastusta niin kivaa tulee olemaan.
Allekirjoitan kyllä kaiken tuon, itselläni aika tavalla sama tilanne. Työkalujen suhteen ei nyt hirveästi ole menty metsään, jokunen pinsetti taitaa olla jota en ole kertaakaan käyttänyt, mutta sen sijaan erilaisten mömmöjen suhteen senkin edestä. Joitain maalimerkkejä tuli hankittua ja kokeiltua, mutta sinuiksi en päässyt. Enempi kait on tullut hankittua erilaisia liimoja ja kittejä jotka sitten on kerta kokeilun jälkeen jäänyt työpöytää täyttämään.

Kyllä se on juuri niin, että vaikka kaikenlaisia ohjeita ja neuvoja luet, oma mallailutottumus sen lopulta määrää miten hommat teet ja mitä tarvitset. Osittain tarpeet ja niiden määrä riippuu tietysti siitäkin että mitä kategoriaa oma mallailusi edustaa.

Malleihin, työkaluihin, maaleihin ja muihin tarveaineisiin mennyttä rahamäärää en viitsi edes laskea, mutta on niitä kait kalliimpiakin harrastuksia…vai onko?