Pienoismallit.net

Markku Rinne

Hurricanen kuomu   16.5.2023 19:17
Minusta se vaikuttaa tasaleveältä, mutta saatan olla väärässäkin? Jos kapenee, niin tosi vähän ettei sitä mallissa juurikaan erota. Tässä pari kuvaa Tikkakosken Hurricanesta:
www.flickr.com/photos/nilsmosberg/42089303420
farm2.staticflickr.com/1505/25508024715_e3acb7a1d5_o.jpg
Hienoa että 1:1 Tiger II tulee näytille myös Suomeen, mutta eipä tämä ainoa Tiger II ole Suomessa, vaan on yksi toinenkin vastaava teräshirviö, nimittäin Pekka Keräsen 1:4 versio;

www.youtube.com/watch?v=Np9-NeKaBck
Puinen alusta pienoismalliin   2.3.2023 17:56
Tervo Salminen kirjoitti:
https://www.super-hobby.com/catalog/Wooden.html

Ei ilmaisia, mutta ei nämä satasiakaan maksa.
No tuossahan niitä ja juuri sellaisia mitä näillä kotimaisillakin toimittajilla aikoinaan oli ja mitä Esko nyt kysyessään tarkoittikin. Ei tosiaankaan kannata itse alkaa puulevyjä osamaan, eikä varsinkaan jyrsintä kympin alustan takia. Kiitos Tervo linkistä ;-).

Itse tein niin että teippasin alustanreunat ja sivelin tasopintaan vesi/erikeeperlitkua ja siihen sitten ripottelemaan hienoa hiekkaa, ruohoa jne. käyttötarkoituksen mukaan. Sitä ennen käsittelin reunat kuitenkin petsilakalla koska olivat puuvalmiita alustoja.

pienoismallit.net/galleria/malli_15657/kuva_150522/
Puinen alusta pienoismalliin   1.3.2023 17:19
Esko Koskinen kirjoitti:
Nostan vanhan keskustelun uudelleen esille, lähinnä vinkiksi kotimaisille toimijoille - kysyntää olisi mutta kaikilla kuten minulla ei välttämättä pysy jyrsin käsissä.
Scale Supplyhan ja myöhemmin Mallisto näitä puisia jyrsittyjä alustoja myi, eivätkä olleet hinnalla pilattuja, koosta riippuen n. 10-25 eur / kpl. Aika monta tuli itsekin hankittua heidän kautta. Tänä päivänä ei taida olla tosiaan yhtäkään joka myisi. Pitäisi varmaan olla omatoiminen ja haeskella…jospa löytäisi valmistajan joka näitä tekee.
Tarviin apua   27.2.2023 15:00
Eduardin tai New Waren valmismaskit ovat kuomuihin ehkä se vaivattomin tapa hoitaa maalaus. Toki niidenkin kanssa pitää olla huolellinen ja muistaa painaa ( vaikkapa hammastikulla ) maskit kunnolla kiinni alustaan valumien estämiseksi. Samanlaista tavaraa kuin tuo Tamiyan teippikin, mutta ainakin itsellä joskus tuli viilleltyä veitsellä jälkiä myös muualle kuin ihan raamin viereen. Varsinkin moniruutuiset pommareiden ikkunat ovat tässä suhteessa aika haasteellisia ilman valmismaskeja. Itse maalaus on sama tekeekö sen siveltimellä vai ruiskulla, molemmilla tavoilla saa hyvän lopputuloksen kunhan on huolellinen.
Kirkaslakkana käytän tuota samaa minkä Anttikin mainitsi ja jonka nimeä en osaa lausua ;-). Hyvää kamaa kuitenkin kaikinpuolin. Kirkasosiin käytän saman valmistajan tuotetta, oranssinvärinen puteli.
ak-interactive.com/product/gauzy-agent-glass-coat/
Maalauskaappien saatavuus...   14.2.2023 23:44
Useat kotimaiset pienoismalleja ja niiden tarvikkeita myyvät liikkeet tilaavat varmaankin sinulle sopivan maalauskaapin jos ja kun heidän tukkureiltaan sellainen löytyy. Jos päädyt tilaamaan itse suoraan EU alueelta niin tuossa ainakin yksi tuote ja sitä myyvä kauppa, varastossakin näyttäisi olevan. Kokemuksia tästä liikkeestä on ja toimii kyllä mainiosti, noin viikossa on sinulla: www.super-hobby.com/products/Spray-Booth-w-LED-2-motor-DC.html
Antti Lappalainen kirjoitti:
Luulenpa että tuon Plasticartin hirvityksen kanssa nuo kokardit ovat pienin murhe :)
Totta, voipi olla niin ;-). Katselin itsekin äsken minkälaisesta sarjasta on kyse ja hämmästyin…minusta ei kyllä olisi tuon sarjan rakentajaksi.
JTF kirjoitti:
Jyrki Laukkasen Nikita-kirjan mukaan marraskuussa 1971 tunnusten koot määrättiin siipiin 120 cm ja runkoon 84 cm. Ennen tätä koko lie ollut aika kirjavaa. Jos aiemmin runko tunnus oli 108 cm niin tässä pääsee sitten hieman valitsemaan ajankohtaa sen mukaan, minkä kokoisia kokardeja löytyy.

Ilmeisesti tunnukset olivat (ainakin alkuvaiheessa) ilman mustaa reunaa?
Joo, löytyihän tuo kokomerkintäteksti tuosta Laukkasen kirjasta kun tarkemmin luin ;-). Aika haastava tosiaan tuo 1:100 skaala löytää kokardimerkintöjä. Jääkö Sitten paljon muita vaihtoehtoja kuin tulostaa itse, ellei sitten 1:48 tai 1:72 skaalojen kokarditunnuksista löydy sopivaa.
Vuonna 1968 Ilmavoimien kansallisuustunnukset uudistettiin ja ne jaettiin seitsämään kokoluokkaan. Tämän uudistuksen myötä IL-28:n tunnuksien halkaisija oli siivissä 120cm ja rungossa 108cm. En tiedä, olivatko ne samat jo ennen tätä uudistusta, NH-1:n tuli suomeen 1960. Siipitunnuksien koko sama kuin DC-3 koneissa ( rungossa DC-3:ssa oli 96cm ).

JK: Taisin antaa virheellistä tietoa Suomen Ilmavoimien maalaukset ja merkkinät kirjan pohjalta. Ei tuo runkotunnus voi olla 108cm, vaan saattaapi olla 84cm. Iljushin IL-28 in Finnish Air Force kirjassa ei kansallisuustunnuksien koosta puhuta juuri muuta kuin että tulivat Suomeen Neuvostoliitossa maalatuissa tunnuksissa jonka värien mittasuhteet olivat täysin pielessä. Rekisteritunnuksen korkeudeksi mainitaan n.40cm.