Pienoismallit.net

Juha Koponen

Kuomu kiiltäväksi?   19.1.2017 17:02
PhantomII kirjoitti:
Johnsonin Parkettivaha - siis ruskehtavalla etiketillä - on erinomaista kuomujen kirkastamiseen. 500ml:n pullo ja riittää noin ikuisuuden. Sopii myös metallimaalien päälle sekä esim.välilakaksi, ennen siirtokuvien asennusta ja asennuksen jälkeen, ennen mahdollista mattalakkausta.
Kuinka tämä vaha kannattaa levittää? Ruiskulla? Pitääkö ohentaa yms? Jos siis puhutaan koko mallin ylivedosta vaikkapa siirtokuvia varten…
Tätä olen uutena aloittelijana miettinyt. 80-luvulla järjestys oli Humbrolin maali, sitten siirtokuvat ja malli oli valmis. Nyt tarkoitus käyttää akryyleja perusmaalina ja ruiskukin on hankittu. Ajattelin seuraavaa järjestystä, huutaisiko joku hep! jos tuossa jotain pielessä. Spitfire olisi tekeillä…

1. Pohjamaali: Vallejo Air pohjamaali
2. Varsinainen perusmaalikerros: Vallejo Air.
3. Humbrolin Clear kirkaslakka.
4. Siirtokuvat.
5. Humbrolin kirkaslakka
6. Chippaukset ja litkutukset (öljyväreillä), ylipäätään säestykset, mahd. myös pastelleja
7. Vallejon Air mattalakka

Ilmeisesti säistäminen pitäisi tehdä öljyillä jos perusvärit akryyleilla?
Entä nuo pastelliliitujauheet, ne säilyy lakan alla, eikä tule outoja reaktioita?
Kiitokset hyvistä vihjeistä. Youtubesta on tullut katseltua monenmoista ohjetta, mutta jostain kumman syystä ei ole tullut mieleen etsiä pienoismallirakentamisesta videoita. Timanttiviila tulikin juuri hommattua, joten nyt alkaisi olla kaikki sitä vaille, että voisi aloittaa rakentamiseen. Tuntuu tosi hauskalle näin pitkän paussin jälkeen.
Otsikko kertookin jo pitkälti, mistä olisi kysymys. Aloittelija (20 vuoden paussin jälkeen) kasaamassa Spitin ja Beaufighterin (1/48) ohjaamoja. Hommasin Eduardin etsiosat detaljointia varten. Ihan perustyövaiheista kyselisin. Eli: Mitä liimaa etsiosien kanssa kannattaisi käyttää? Olen saanut ymmärryksen, että pikaliimaa. Entäpä etsiosien maalaaminen? Onko siinä mitään huomioitavaa verrattuna muoviosiin? Pestä ne kait rasvasta pitää ensin, kuten muoviosatkin. Entäpä työvaiheista, kannattaako ensin koota pitkälle ja sitten maalata isommat osat, vai koota ensin isot osat, maalata, ja lisätä etsit lopuksi? Kaikki muutkin neuvot vastaanotetaan, jolla välttäisin kompuroinnit ja mokat tässä kohtaa…
No joo. Näkyy siellä sinistä, kun oikein suurentaa!
Varmaan molemmat saattaa olla totta. Tuo "John Doe" -teoria tuntuu aika todennäköiselle ja kun vielä Tamiyan omissa ohjeissa oli noin, niin sillä menen. Mulla on sen verran löysät ranteet, ettei haittaa vaikka sitten ei olisikaan ihan prikulleen oikein. Pyrin kuitenkin suht todenmukaiseen tulokseen. Mutta nostan samalla hattua niille, jotka selvittävät nämä asiat perinpohjin.
Tämähän tuli äkkiä selväksi. Paljon kiitoksia avusta. Tuota Azure blueta on näköjään rötvätty reilulla kädellä, kun pyörännavat ja itse laskutelineetkin on sillä vedetty, ja jopa nuo pyörän eteen tulevat tönkätkin oli samaa väriä tuossa yhdessä kuvassa :). Hienoja kuvia!
Tuloillaan olisi Tamiyan Spitfire Vb Pohjois-Afrikan aavikkoväreissä. Tamiayn ohjeen mukaan myös laskutelinekuilut ja laskutelineissä olevat kuilun peitelaput tulisivat samalla sinisellä kuin koneen alapuolikin. Itse olen hiukan taipuvainen epäilemään tätä. Aikoinaan ainakin kun tuli malleja paljonkin tehtyä, niin cockpit green sipaistiin aina noihin osiin. Onko jollain parempaa tietoa asiasta? Olen koettanut googlailla asiaa ja katsoa kuvia, mutta ei ole oikein mistään selvinnyt.
BA-10 sisätilojen väri?   12.2.2015 21:17
Kubinkassa olevan varsin kauhtuneen yksilön perusteella voisi arvella vihreää neukkuvaunun alkuperäiseksi sisutan väriksi. Ei tuo pinta ainakaan toissa viikolla ole maalattu :)

svsm.org/gallery/Tanks/BA_10lushok
EZ-LINE antennilanka   30.1.2015 20:42
Kumpi olisi sopivampi koko 1/48 toisen maailmansodan lentokoneiden antenneihin?