Pienoismallit.net

Heikki Airaksinen

Tervehdys Stadin Jukka!

Ohessa muutamia kuvia fregatista, käytetäänkö kankutuksessa sellaista työtapaa, että ensimmäinen lankku uppoaa mittakaavasta riippuen muutaman mm kölin sisään samalla tavalla kuin purjelaivoissa oli tapana senteissä laittaa. Kysymys vielä lankutuksen mallinnuksesta, mittaatko ensin kaikkien kaarien mitat ja jaat ne sitten sillä lankkujen määrällä jotka tulevat pisimmälle kaarelle. Ajattelin näin tehdä, että saan samalla oiketa leveydet lankuille jokaiseln kaaren kohdalla. Josko tuolla tavalla jäisi vähemmän paikkojen laittamista.

t. Hessu

ps. miten poistetaan tuollainen turha teksti kuin tuonne ylös jäi?
Ohessa muutama kuva fregatista ennen ulkolaudoitusta.

[url]www.pienoismallit.net/media/kuvat/11/98/94/119894.jpg[/url]
[url]www.pienoismallit.net/media/kuvat/11/98/94/119894.jpg[/url]
Ohessa rakentamani taivutusjigi. Eli pohjana on Ikean vanha leikkuulauta johon on Dremelin jyrsimellä ajettu urat. Urissa on 30 mm täkkipultit ja metalliprikka ja päälimmäisenä Etolan nailontangosta keikatut tulpat joissa on 6 mm kierre.
Jyllandin rakentaminen etenee, olen saanut rakennettua paasutuslaitteen siten kuin edellä kerroin. Hyvin toimii, 15 min paasutusta ja lankku on hyvin kuuma ja märkä, sitten vain rungon päälle kuivumaan. Biltemasta löysin parilla eurolla pussillisen metallisia puristimia, tiukka on puristus ja hyvin pitää lankut paikoillaan. Samoin rakensin "Micro-Markin" Plank forming Jigin vastaavan laiteen joka on sellainen kuin edellä kerroin tiukasti pysyy lankut paikoillaan ja hinnaksi tuli 5€. Sitten kysymys, pitääkö kannen olla paikoillaan vai voiko lankuttaa ilman sitä kunhan tekee molempia puolia samanaikaisesti. Stadin Jukka mainitsit, että voisi lankuttaa myös ylhäältä alaspäin, muuten asia toimisi mutta kannen alapuoliset tykit puuttuvat eikä HobbyPointin tilauksestakaan kuulu mitään, tykit olisi helpompi laittaa samanaikaisesti lankutuksen kanssa.
kyselen lisää sitten kun kysymyksiä vastaan tulee. Model Expossa ajattelin käydä, ehkä sieltä saa hyviä vinkkejä, myyvätkö paikalla olevat hobbykauppiaat työkaluja siellä, kun tuo naileri puuttuu.

Heikki
Kiitokset Stadin Jukka ja Anne ja Marko, sekä Pasi Ahopelto!
Hieno homma Stadin Jukka pitkästä vastauksesta, niin mittakaava on 1:100. Muutama kirjakin on tullut hankittua ja luettua, mitä enemmän lukee sen tyhmemmäksi itsensä tuntee eli opittavaa on. Puolet kannen tykkien rungoista onkin jo kotona ja loput tilauksessa Hobby Pointissa, mutta sielläkään ei ole kaikkia tarvikkeita. Savupiippu muunmuassa taitaa mennä itse taottavaksi. Rungon laudoitukseen hankin jo Harrasteesta sähköisen taivuttajan, rimantaivuttaja tulikin aiemmin hankittua, ei ollut kovin vakuuttava. Höyrynkehitin löytyykin omastatakaa jo aiemmilta ajoilta. Olen ajatellut tehdä putkesta paasutuslaitteen ja siihen keskeltä höyryä perään joka tulisi päistä ulos. Saa nahdä miten onnistuu. Runkolautojen taivuttamista varten hankin jo nailontankoa Etolasta ja Ikean leikkausalustasta saa jyrsittyä pohjan taivuttimelle, loppuhan on helppoa kasausta tarvii vaan täkkipultteja ja alkaa muistuttaa "Micro-Markin" Plank forming Jig.iä ainakin näin ajatuksena. Miten näinäpäivinä tehdään säleikköjä, ostetaanko ne valmiina, olen yritellyt vähän kaikenlaisia versioita mänty ja balsa tavarasta, jos mittakaavaa ajattelee ei kovin suuria aukkoja voi tehdä, etenkin kun laivan keulassa on suhtkot suuret säleiköt. On hienoa, että tälläinen sivusto on olemassa ja sieltä saa hyviä ohjeita,
Terveisin Heikki
ps. olenkin ihaillut em. kolvia, Harrasteen vastaava jää sanalla sanoen pieneksi.
Trevehdys!
Olen uusi jäsen tällä palstalla. Työn alla on vuonna 1980 hankittu rakennussarja tanskalaisesta fregatista, Jylland. En löytänyt keskustelujen aiheista, että samanlaista laivaa olisi rakennettu aiemmin näillä sivuilla. Kaikkea olen rakentanut, mutta näin pienessä mittakaavassa ja puusta en aiemmin ole tehnyt. Alkuun piti tietysti hankkia kaikenlaisia työkaluja ym. aiheeseen liittyvää. Nyt rungon kaaret ovat paikoillaan, kansi laudoitettu ja kannen säleikköjä askartelen. Onko jäsenillä kokemuksia kanadalaisesta sivustosta shipmodeling.ca kannattaako maksaa jäsenmaksu? Seuraava suurempi osakokonaisuus onkin kylkien laudoitus, vihjeitä ja neuvoja otetaan vastaan. Alkuperäinen rakennussarja on Billing Boats:in Jylland, sarjaan ei kuulunut kalustus, eli fittings osat puuttuvat. Joutunen haalimaan kalustusta tuntemattomista lähteistä, jos neuvoja löytyy, niin vastaan otetaan.
t. jäsen Heikki.