Pienoismallit.net

Juha Savola

Raimo Leino RIP   13.5.2021 17:48
Surullinen uutinen merkittävästä jäsenestämme ja maailmanlaajuisesti tunnetusta yhteisömme edustajasta. Hänen mallinsa ovat olleet minullekin tärkeitä innoituksen aiheita ja kehittäneet tekniikkaani. Osanottoni perheelle ja omaisille.
Heitä odotellessa kerron, että itse kyllä ottaisin tämän paketin työn alle (kaiketi sinulla mielessä tämä 1/32 rakennussarja). Siirtokuvien suhteen noudattaisin enemmänkin SBSn asemointia, mutta tietskan näytöllä kummankin valmistajan dekalit ovat asianmukaisen kokoisia (mutta jälleen nojaisin enemmän SBSn taustatyöhön). Värimaailma näyttää olevan oikea, ja itse hakisin maalipurkit AKANin tai HATAKAn väreistä (vaikka molemmat maalisarja ovat varsinaisen tuskallisia saada sekoittumaan kunnolla).

Sukset olisivat hienot, mutta tässä 1/32-luokassa suomalaisia suksia ei ole näkynyt. 3D-tulosteena olisi tehtävissä.
Ruiskutan nykyisin aina mustan (paisti itärintamakeltaisen alle laitan ensin harmaan) MrSurface1500 primerin päälle. Alla käyttämäni perusvärit, ja elävyyttä pintaan haen ruiskuttamalla ohuesti paikoitellen (tai paneeleittain) jotain läheistä sävyä (esim. oliviivihreä H320 - H302 - H309). Mitä värejä käytätkin, niin Fokker D.XXI on selvästi tummahko oliivinvihreä.
- oliivinvihreä MrHobby H320
- musta MrHobby H77
- DN sininen MrHobby H67
- valkoinen (talvikamo tai kansallisuustunnus) A.MIG-047
- sininen MrHobby H25
COM/NAV lanka-antenneista   23.8.2020 14:45
Referensseja löytyy kyllä aika paljon näistä läpivienneistä, ja osa niistä on toteuttavissa 1:72-skaalassakin. Kuvissa näkee siinä olevan useimmiten jotakin muutakin kuin reikä, esim. PE-2:n ohjaamon vasemmalla puolen on sellainen ulokemötikkä, johon yksi antenneista kiinnittyy, ja sellaisen mallittaminen ei ollut vaikeaa.

Uschiin elastaanilangat ovat parhaat ajateltavissa olevat. MIG Ammo myy samaa tavaraa, mutta pienen pahvipalan ympärillä lankaa on vain lyhyt pätkä, mutta hinta saa kuin Uschiin puolarullallinen. Enpä tiedä, miten noilla muilla vaihtoehdoilla voisi tehdä siististi niitä usein kuvissa näkyviä monen antennilangan yhdistelmiä, kuten tuossa PE-2:ssa tai Curtiss Hawkissa. Myöskin noissa esimerkeissä näkyvän löysän antennilangan tekeminen siimalla tai venytetyllä valurangalla olisi minulle mahdoton temppu.

Eristemutikoihin käytän Gator Extra Thin liimaa, jolla jopa sellaisen kartiomaisen muodon saa muokattua, kuten oissakin kuvissa näkyy (Eri Keeperin kuivumisaika on sen verran hidas, että liima ehtii hakea uuden muodon asettelunkin jälkeen). Itse maalaan nykyisin nuo langat ja eristemutikat harmaalla.
Siirtokuvien teko   21.7.2020 17:57
Kyllähän niitä kotona voi ainakin suunnitella ja tulostaakin, jos on passeli laite (ja jos ei, niin sitten kirjastoon, jossa on varmaankin sellainen hyvälaatuinen värilaserprintteri).

Itse olen viime aikoina ensin selvittänyt, tarvitsenko oikeasti siirtokuvan. Vaihtoehtona (esim "vauhtiraitojen" tuottamiseen) voisi hyvinkin olla Tamiyan arkille tulostettu maski, jonka terävällä askarteluveitsellä saa "helposti" leikattua muotoonsa, jos kuvion muoto ei mene liian ohueksi. Esim. Martinsyde-mallissa tein konetunnukset ja kansallisuustunnukset maskeilla.

Siirtokuvien tekoon tarvitset joko laser- tai mustesuihkutulostimelle tarkoitetun blankon siirtokuva-arkin. Tämä arkki on joko valkopohjainen (halvemmat värilasertulostimet eivät tulosta valkoista; muustesuihkutulostimista en tiedä, onko yhtään sellaista enää markkinoilla) tai läpinäkyvä. Itse suosin Bare-Metalin Experts-Choice arkkeja.

Käytin itse pari vuotta joko siirtokuvien tai maskien tekoon powerpointtia, mutta siirryin sittemmin käyttämään ilmaista ja käypää Silhouttestudio-ohjelmaa. Silhouette-ohjelmalla tulee harvemmin skaalausvirheitä tulostamisen aikana. Paperivedosten avulla vähitellen löytyy se oikea muoto siirtokuvalle. Sitten lopuksi tulostus siirtokuva-arkille.

Tähän tulosteeseen ei saa koskea "pitkään" aikaan, koska kuvion kiinnittyminen kalvoon vie aikaa. Itse tulostan illalla ja seuraavana aamuna sivelen kuvioalueen isolla pensselillä ohuelti Micro Liquid Decal -liuoksella. Ensimmäisen kerroksen kuivuttua reilumpi kerros samaa ainetta, ja annan kuivua. Tätä filmiliuosta voi myös kynäruiskulla sprayata kalvolle, mutta liuos on niin paksua, että laitan mieluummin pensselillä.

Pinnan kuivuttua leikkaan pienen koekuvion irti ja laitan vesikippoon. Jos muste Liquid Decalin alla lähtee leviämään, toistan vielä tuon filmiaineen pensselöinnin. Jos on tullut laitettua liian paksusti tuota filmiainetta, niin senkin huomaa tässä vaiheessa; silloin on parempi vain tehdä tulostus uudestaan kuin toivoa ihmettä (itse tehty siirtokuva tulee helposti liian paksuksi, jota ei saa uppoamaan mallin pintaan millään ilveellä).

Onhan tämäkin mielenkiintoinen vaihe harrastuksessamme. Tosin näillä sivuilla on mainittu ainakin yksi laadukas kaupallinen toimittaja, jolle voit laittaa tuon silhouette-tiedoston ja saanet takaisin laadukkaan siirtokuva-arkin. Enpä ole itse sitä (vielä) käyttänyt.
Primerin tarttuvuus   25.6.2020 16:14
Muistuttaa ensimmäistä kokeiluani Hatakan maaleilla… Neuvo (muistaakseni näiltä sivuilta) oli ravistella vahvasti ainakin 30 s, levätä hiukan ja toistaa ravistelu. Toimii, vaikka yksikin puoli minuuttia tuntuu pitkältä.
Hengityssuojain maalaamiseen?   22.6.2020 22:08
Juuripa laittoi Mikko blogissaan esimerkin asiallisesta hengityssuojaimesta (ja todella tarpeellisesta maalauslaatikosta).
Marko Teerioja kirjoitti:
Ohessa tarkistettu ja arvioitu tutkimukseni asiantuntijuudesta ja esikuvanmukaisuudesta. Lupasin jakaa sen ja nyt on sana vapaa.
Se oli mielenkiintoinen luettava. Onneksi olkoon ja menestystä gradun tekoon!

Mitähän mieltä näistä teemoista olisi joku vasta harrastukseen astunut henkilö? Merkitsisikö hänelle esikuvanmukaisuus mitään? Onko esim. lentokonemallin ja automallin rakentaja samalla tavoin tarkastelemassa esikuvanmukaisuutta ja asiantuntijuutta omassa työssään?
Petljakov PE-2 pommiripustimet   4.5.2020 18:37
Ari Oksanen kirjoitti:
Tälläviisiin
Johan selvisi - kiitos Ari. Onpa harvinainen(?) ratkaisu! Nyt rupesi kiinnostamaan, jos vielä avaisi nuo laskutelinegondolien luukut ja asentelisi sinne ripustimet ihan dokumentointimielessä. Maalaushomma ei ole vielä edes alkanut, joten ei suuri vaiva.
Petljakov PE-2 pommiripustimet   4.5.2020 15:32
Kiitos Ari. Nyt alkaakin olla ripustimet selvillä. Yksikään kuva ei näytä mitään ripustimen kaltaista laskutelineiden takaosissa, joten taidanpa jättää ne rakentamatta, varsinkin kun PE-212 lähti viimeiselle matkalleen vain kahden 250 kg:n pommin kanssa.