Pienoismallit.net

Olli J.

Raimo Leino muistorakentelu   22.5.2021 21:25
Ehdottomasti mukana! Pensselöin jonkin varastosta löytyvän 1/72 mallin; ja Humbroleilla, tietenkin! :)
Raimo Leino RIP   13.5.2021 22:39
Tämä upea mallari on ollut yksi merkittävimmistä esikuvista siitä vaiheesta lähtien, kun palasin harrastuksen pariin ja löysin tämän sivuston. Hänen kauttaan ymmärsin mitä kaikkea pensselimaalaaminen mahdollistaa. Kun katsoo Raimon moniulotteista hienoa tuontantoa, niin se henkii sitä tärkeintä ajatusta harrastuksestamme: pienoismallien rakentaminen on hauskaa!
Mitä työn alla?   18.3.2021 00:00
Tervo Salminen kirjoitti:
Alkaa kehittyä jonkunlainen viha-rakkaussuhde tuon Ultimaten pohjamaalin kanssa! Välillä tuntuu toimivan kuin unelma ja välillä ei taas ollenkaan, ilmeisesti Kuun asennosta riippuen. Nyt oli taas niitä kertoja kun ei toiminut, ruiskun sai putsata pari kertaa ennen kuin tämä oli pohjamaalattu, F-16 maalautui paljon helpommin. Session jälkeen testailin, millä tuota saisi ohennettua niin että tulisi ruiskusta ulos, mutta laatu ei kärsisi. Nyt näytti siltä, että tuo AK:n High Compability voisi toimia, tuli jopa tuosta pienestä 0.3 mm ruiskusta kohtuullisesti ulos, kun 0.5:lla ei tahtonut tuota konetta saada maaliin. Täytyy nyt katsoa kuivumisen jälkeen, irtoaako toi testimuovista helpommin kuin ohentamaton.
Eikös toi Ultimaten pohjamaali ole sitä samaa Badgerin Stynylreziä kuin Ammon One Shot primerkin, mutta pakattu eri pulloon? Tosta Stynylrezistä kuuli aikanaan paljon positiivista, mutta myös sitä, että väillä ei meinaa tulla järeämmälläkään neulakoolla kunnolla pihalle, vaikka miten valmistelet. Todella harvoin pohjamaalaan mallejani, mutta en ole vielä tähän päivään löytänyt sellaista akryylipohjamaalia, jota olisi mukava tai helppo käyttää. Tätä Ultimatea/Badgeria/Ammoa en ole tosin testannut.
Lifecolorilta löytyy ainakin LC 37 Burnt umber ja LC 16 Raw sienna. Voi olla, että täytyy käyttää useamman valmistajan tuotteita, mutta toisaalta ei noi maavärit mahdottomia ole itse sekoittaakaan. Esimerkiksi erilaisissa ruosteväriseteissä on jo aika lähellä olevia sävyjä:

acrylicosvallejo.com/en/product/hobby/sets/effects-en/rust-and-chipping-effects-71186/
Ju87 D-5, ohjaamo ja siipi-kk:t   14.11.2020 22:37
Jotenkin tuntuu, että tässä on tavallaan poseerattu TK-kuvaajalle. Jos olisi oikeasti tehtävälähtö, niin kyllä torjunta-aseet olisivat jo paikallaan.
Lakat ruiskumaalaukseen   13.8.2020 18:05
Pasi K. kirjoitti:
Mites tuo Tamiyan Flat Clear XF-86, oliko siitä joskus juttua, että ei toimisi lakkana vaan pikemminkin X-maalien himmentämiseen?
Mä käytän sitä ihan mattalakkana. Ei tule kuitenkaan ihan täysin mattapinta, mutta mielestäni aika luonnollinen esimerkiksi lekomalleissa. Jos aivan "kuollutta" pintaa haluaa, niin siihen suosittelen AK:n Ultra Matte Varnishia (akryyli). Se toimii hyvin myös pensselillä esimerkiksi pikaliima- ym. läikkien peittämiseen.
Lakat ruiskumaalaukseen   13.8.2020 16:35
Tamiyan ja Mr.Hobbyn / Gunzen lakat Mr. Levelling Thinnerillä ohennettuna on ollut paras yhdistelmä täällä päässä myös. Lisäksi kiiltävistä lakoista Alcladin Aqua Gloss suoraan pullosta on toiminut ihan ok.
Akryylimaalien yhteensopivuus   11.7.2020 00:23
Välillä vähän tuntuu, että näitä maaliasioita toisaalta myös mystifioidaan ihan liikaa. Perussääntö on kai, että mallia ei uiteta eri maalikerroksissa ja pintakäsittelyssä ei hangata hiki päässä kerrosten läpi! :)

En juurikaan käytä Vallejoa tai Ak:n akryyleja ruiskumaalaamisessa, koska en ole niillä ikinä saanut mitään järkevää aikaiseksi. En kuitenkaan lähtisi niitä keskenään sekoittamaan näihin "semi-akryyleihin" eli Tamiyaan, Gunzeen (Mr. Hobby Aqueous) ja Ak:n Real Colorsiin. Toisaalta olen kyllä ruiskinut niitä edellä mainittujen alle ja päälle ilman mitään ongelmia.

Olen sekoitellut perusmaalikerrokseen surutta keskenään näitä edellä mainittuja "semi-akryyleja" ja ohentanut niitä joko Tamiyan valkokorkkisella tai Gunzen mr. levelling thinnerillä. Jälkimmäistä (vähän vastaava kuin Tamiyan keltakorkkinen) käytän paremman pinnan saamiseksi, mutta hajuhaitat pahemmat. Tämän päälle akryylilakkakerros (usein Tamiya tai Alcladin Aqua gloss), jonka päälle voi rauhassa läträtä öljymaaleja tai emalituotteita. Enpä ole kokenut toistaiseksi mitään ongelmia maalipinnan kanssa (kop-kop). Pohjamaalausta käytän hyvin harvoin.

En ole paljoakaan kokeillut miten emali- tai lakkapohjaiset maalit reagoisivat akryylilakkaan, mutta esimerkiksi näiden AK:n Xtreme metallimaalien päälle olen vedellyt tätä Alcladin Aqua Glossia ilman ongelmia.
Hyvässä vaiheessa Tupolev näyttää jo olevan! Tosin maalattavaa pintaakin löytyy. Mikä valmistaja kyseessä?
Wilder Weathering Oils   11.6.2020 15:07
Ilmeisesti aika heikkoa on saatavuus Suomessa tällä hetkellä.

Voin suositella Abteilung 502:n öljyvärejä. On aikalailla samaa tavaraa eli mallailuun tarkoitettuja öljyvärejä, mutta saatavuus huomattavasti parempi Suomessa. Niitä myyvät ainakin Combat models sekä Sisumodels ja hintahaarukka n. 4-5 euroa per tuubi. Kestävät todella kauan. Käytän niitä jatkuvasti ja osa tuubeista on ollut käytössä jo pari vuotta ja tavaraa on reilusti jäljellä edelleen.