Pienoismallit.net

Pekkako

Helposti syttyvät Pantterit   10.10.2016 12:01
JussiTee 'Ukonvasaramodels' kirjoitti:
Tänne on aivan turha postailla ja kirjoitella jotain taulukoita, tämä pienoismallien rakennukseen tarkoitettu foorumi. Teille varmaan löytyy joku sota-aiheinen foorumi jostakin.
Aivan, Panzerwreckseja tulee käytettyä mallausreferensseinä.. sielläkin on runsaasti juuri näitä todella kärähtäneitä Panttereita. Anyway, eiköhän tästä ole jo jauhettu tarpeeksi
Helposti syttyvät Pantterit   9.10.2016 12:51
Kiitoksia kaikille keskusteluun osallistuneille, ja AJ:lle kovien faktojen lyömisestä pöytään. Mistä alkuperäinen kysymys sai alkunsa, oli nimenomaan joukkoyksiköiden omat tappiotilastot: melkein kaikki vaunumenetykset on kuvattu tyyliin "paloi poroksi, osuman saatuaan". Kyseessä saattoi olla 'PAK' tai vihollistankki, ja osuma saattoi tulla edestä, sivusta tai takaa, mutta harvemmin löytyy mainintaa mihin kohtaan tarkalleen. Ja ronssoneilla viittasin nimenomaan Shermaneihin, ihan näin vertailukohteena.

Eiköhän se ole tässä, mutta jos jollain on sitaatteja joukkoyksiköiden, veteraanien omista merkinnöistä, havainnoista, muistelmista asian tiimoilta, olisin toki kiinnostunut kuulemaan lisää.
Esim. 1./Pz.Abt 23:lta löytyy erityinen maininta koskien Panttereita: "fires after full penetrations have not occurred anymore" - tätä tuskin tarvitsisi erikseen mainita, ellei kyseessä ollut vaunulle tyypillinen ongelma(?)
Helposti syttyvät Pantterit   6.10.2016 18:19
Mika Haalahti kirjoitti:
Venäläiset onnistuivat T-70 45 mm kanuunalla tuhoamaan Pantterin. Näin ainakin väitettään.
Kyseessä oli tosiaan APCR-ammus noin 150-200 m etäisyydeltä, ainakin venäläisten omien lähteiden mukaan. Tämä sivuaa hieman alkuperäistä kysymystä, sillä taisteluetäisyydet v 1944-1945 olivat yleensä tuota luokkaa…
Helposti syttyvät Pantterit   27.9.2016 22:07
Ainakin Münchin 654 historiikki puhuu karua kieltä siitä kuinka helposti Jagdpantherit syttyivät tuleen, samoin kuten yksiköiden omat tappiotilastot, joita on referoitu useissa alan teoksissa. Onhan Panzerwrecks-sarjassakin läjäpäin tuhottuja Panthereita, ja useat nimenomaan M4:n toimesta (jos kuvauksiin on uskomista, ja miksi ei?).
Helposti syttyvät Pantterit   26.9.2016 23:06
Juhani kirjoitti:
-Pantherin panssari on vaikeampi läpäistä Shermanin tykillä kuin päinvastoin, varsinkin edestä
-epäsuhtaa lisäsi se, että Euroopassa 1944-45 Sherman yleensä hyökkäsi ja Panther puolusti
Hyviä pointteja. Mitä minä olen lukenut ja nähnyt (kuvia), Panthereita ja Jagdpanthereita tuhottiin "oikealta ja vasemmalta" aina Normandian taisteluiden jälkeen, erityisesti kun taisteluetäisyydet olivat useasti max. muutamissa sadoissa metreissä - ja pienenivät loppua kohden.

Pantherin etupanssari oli vaikea läpäistä kohtuulliselta taisteluetäisyydeltä, mutta tämäkin yhtälö muuttui aika äkkiä sodan edetessä.
Yksi venäläinen tuttava totesi, että kaikki raha (saksalaisten) panssarivaunujen kunnostukseen tulee yksityisiltä. Jagdtigerikaan ei ihmeellistä remppaa kaipaisi, mutta maasta ei kuulemma löydy kalustoa millä voisi työstää puuttuvia osia. Sinänsä harvinaista, että vaunun moottori ja muut osat eivät ole lähtenyt "kävelemään", vaikka museossa onkin…
Helposti syttyvät Pantterit   12.9.2016 15:07
Kyseessä on siis Pz/PzJg-yksiköiden omat tappiotilastot. "Totally burnt-out due to enemy fire" oli yleinen merkintä mm. Pz.Abt. 51:n totaalimenetyksistä.

Ja osumakohdat vaihtelivat, edestä taakse.
Helposti syttyvät Pantterit   12.9.2016 10:49
Asko Karjalainen kirjoitti:
Muistan lukeneeni jostain, että saksalaisten käyttämä hydrauliöljy oli varsin herkkää syttymään.

Sodan loppua kohti heikkenevä kumiosien/-tiivisteiden laatu voi olla yksi syy, ainakin polttoainejärjestelmän, mutta myös hydrauliikan osalta.

Asko
Mielenkiintoista, kiitoksia vastauksesta.

Täsmennyksenä vielä, että syttymisherkkyydet noukin lähinnä yksikköjen omista menetyksistä, päiväkirjoista (esim. "Combat History of Schwere Panzerjager Abteilung 654"), enkä niinkään länsihistorioitsijoiden turinoista. "Burnt out" termi vilisee melkein jokaisen menetetyn vaunun kohdalla, ja miehistöä paloi siinä samalla.
Helposti syttyvät Pantterit   12.9.2016 00:22
On puhuttu paljon ronssoneista, mutta osaisiko joku selittää miksi Pantterit olivat niin herkkiä syttymään tuleen, heti osuman saatuaan? Tämä on jotenkin havahduttavaa, useita alan teoksia ja historiikkeja lukeneena: olipa sitten kyseessä sitten Panther tai Jagdpanther - osuman saatuaan vaunu yleensä paloi totaalisesti.

Mikä mahtoi olla syynä?
Wanne, Fgst Nr. ja StuGit   15.8.2016 20:24
Kiitos vastauksesta.

Eli esim. wannenummer 91530 cwb 474-1942 voidaan päätellä, että runko oli Brandenburger Eisenwerken valmistama, mutta Fgst.Nroon tätä ei tulisi yhdistää vaikka numerointitapa olisi lähes identtinen Fgst. Nro tyypin kanssa? Ja ilmeisesti nämä merkinnät olisivat alkujaan Brandenburger Eisenwerken tekemiä?

Fgst.Nro:t ja Wanne Nro:t tuottavat hieman päänvaivaa, erityisesti Panzer Tractseja lukiessa.