Pienoismallit.net

Mika Louhiaho

Esittele työtilasi!   21.5.2020 16:04
Yksi merkittävä syy siihen miksi mallailu on ollut taas tauolla itselläni, on ehdottomasti riittämättömät tilat. Miniatyyrien mallailu miellyttävästi vaatii yllättävänkin paljon vapaata tilaa ympäristöstä. Näin kaupunkioloissa kerrostalokaksiossa asuvana se ei ole ihan simppeli juttu. Erillinen huone tai autotalli olisi suotava näissä hommissa. Nopeasti työpöytä alkaa täyttyä ja mennä epäjärjestykseen. Usein järjestys tai sen puute on suoraan verrainnollinen työn lopputuloksen onnistumiseen. Varsinkin maalauksissa tapahtuvat virheet ja mokat johtuvat havaintojeni mukaan usein puutteellisista työskentelyolosuhteista.

Helposti muiden mallareiden lähes täydellisiä projekteja kieli pitkällä katsellessa netissä huomio ei kiinnity näihin käytännön haasteisiin. Nyt kun on taas itselläkin yritystä, niin kaiken hionnasta syntyvän styreenipölyn, maalien sekoittelun, liuotinhöyryjen keskellä sitä jotenkin havahtuu, miten kaukana mallarin arki on niistä hyvistä lopputuloksista, ja miten pitkä matka siihen valmiiseen malliin on puutteellisissa työskentelyolosuhteissa :D
Alclad-metallimaalit   27.4.2020 19:30
Tervo Salminen kirjoitti:
Toi Alclad on niin pienikiteistä ja peittävää, että ei taida sellasta ohkasta harsoa saada riittävän yksivärisenä aikaiseksi. Eikä sitä Revellin mustaakaan saa Alcladin päälle niin harsona että toi metskumustalta näyttäis. Toinen vaihtoehtohan olisi lakan sekaan jotain metskua, jonka vetää tuon mustan päälle.
Näin se taitaa mennä Tervo. Vaikka Alcladilla periaatteessa on helpoin pienellä paineella pieni harsokerros tehdä, niin on myös iso riski, että jossain kohtaa menee pilalle kun ei saa riittävän tasaisesti kuitenkaan. Ei maksa vaivaa pilata muuten mahdollisesti onnistunutta mustaa maalipintaa.

Kaippa se on maalikaupoille mentävä, kun muutkaan värit ei nyt tähän projektiin kelpaa.
Alclad-metallimaalit   27.4.2020 19:18
Tervo Salminen kirjoitti:
Jos Revellin maaleista pitäis metskumustaa lähtee tekemään, kannattaisi lähtee mustasta ja jostain Revellin metskusta (alumiini).
Kun ei vaan just nyt löydy sitäkään, niin ei pääse sekoittelemaankaan :)

Mutta Alcladi tosiaan menettää osan kiillosta lakan alla niin ehkä se vaihtoehto ei ole muutenkaan paras. Kaunis hohtohan noissa Alcladeissa muuten on.
Alclad-metallimaalit   27.4.2020 18:26
Onko kukaan koskaan toteuttanut esim. kevyen metallinmustaa pintaa alclad-maaleja hyödyntäen (Esim. Revell kiiltävä musta + Alclad kromi)? Tuleeko 'nättiä'? Alclad kerros alle vai värin päälle kevyt kerros?

Harkinnassa tällainen kikkailu olemassa olevilla maaleilla ennenkuin lähteä vartavasten uutta ostamaan.
Pohjamaalaus   15.4.2020 23:47
Toimii varmasti, mutta täältä ääni Motonetin omalle mm. muoville soveltuvalle paukkupullopohjamaalille. Levittyy ihanteellisesti styreenille ja on kestänyt kaikki akryyli- ja emalimaalit mitä olen käyttänyt.
Revellin emalimaalit   14.4.2020 22:07
Tervo Salminen kirjoitti:
Vähän luulen, että sivellinkäytössä polttaa alta jo kuivuneet maalit uudestaan pehmeeksi!
Tämä on just se, mikä näissä mahdollisuus yhteensopivuusongelmissa eniten ahdistaa, jos alkaa ilmetä ikäviä jälkireaktioita maalipinnassa, vaikka itse sekoituksen koostumus maalauksen mahdollistaisikin.

Malttiakin tietysti tarvitaan. Riittävät kuivumisajat nyt ainakin jne. Mutta tosiaan, täytyy tuota kokeilla.
Revellin emalimaalit   14.4.2020 21:55
Tervo Salminen kirjoitti:
Mulla molempia hyllyssä, mutta en ole kokeillut. Ne muutamat kerrat kun (tällä vuosituhannella) olen Revellillä maalannut, olen ohentanut tehtaan omalla Color Mixillä. Pitäiskö testata?
Kaippa tuota täytyy kokeilla, kun niin "ihmeaineena" pidetään yleisesti :) Itsekin olen melko orjallisesti aiemmin vältellyt eri valmistajien maalien ja ohenteiden yhdistelemistä. Pitänee tehdä poikkitieteellisiä kokeita tässä.. kun eipä vielä ole oikein riittävän lämmintä ruiskumaalatakaan vielä.
Revellin emalimaalit   14.4.2020 21:06
Niin ja Tamiyan keltakorkkinen + Revell? Anyone?-)
Revellin emalimaalit   13.4.2020 23:39
Kiitos kaikille vastauksista. Kaippa se on kokeiltava joka tapauksessa tai sitten vaan haettava huomenissa sitä hyväksi koettua tärpättiä.

On kyllä vähän onneton fiilis näin parin vuoden tauon jälkeen, kun perusrutiini näihin hommiin on vähän hukassa. Ehdin jo sotkea Tamiyan akryyliohenninta Tamiyan lakkapohjamaaliin tässä.. Noh, jospa se siitä :D
Mika Kauranen kirjoitti:
Onko aikomus ruiskuttaa, vai sivellä pensseleillä?

Itse en ole tehnyt muuta kuin sivellyt, joten ruiskutushommista ei ole kokemusta.

Revellin maalit todellakin pääsääntöisesti vaativat ohennusta. Itse olen sivellityöskentelyyn tehnyt sen niin, että ensin laitan hieman Revellin omaa ohenninta ja sitten lisäksi rautakaupan hidasta mineraalitärpättiä (kiilto). Tuo hidas tärpätti hidastaa maalin kuivumista, joten pennselilläkin levitettynä pinta ehtii tasoittua, ennenkuin maali kuivuu. Valuminen voi olla ongelma, mutta levittää vaakasuoralle pinnalle tai kääntelee riittävästi, jottei nettovalumista pääse syntymään. Vähän samaa taktiikkaa käytän myös Humbrolin emalien kanssa.
Ruiskulla lähinnä maalailen, koska kohtuu heikosti tuo pensselillä sutiminen menee minulla mihinkään talonseinää pienempään, toki hieman maalin laadustakin riippuen. Esim. musta matta tasoittuu yleensä nätisti myös pensselillä.

Pitääkin kokeilla tuota sinun mainitsemaasi ohennuskillaa pensselöintiin, kiitos.
Revellin emalimaalit   13.4.2020 20:47
Pitkästä aikaa täällä ja mallailun parissa, josko näin poikkeusoloissa saisi jotain keskeneräiseksi jäänyttä valmiiksi.

Kysymys: Istuuko Xtra colorin ohenne ongelmitta Revellin maalien kanssa? Yleensä olen käyttänyt tärpättiä Revellin kanssa, mutta nyt juuri valmiusvarastossa ei moista perustarviketta löydy.