Pienoismallit.net

Kimmo K.

VH-101: Maalaus valmiiksi 30.11.2021 09:54 Rakennusblogi
Matti Piilola kirjoitti:
Mitä maskiteippiä mahdat käyttää? Vaikuttaa taipuvan hyvin pinnan moniin muotoihin.
Tamiyan teippiä käytän. Jonkin verran se taipuu, kun sitä painaa hammastikulla tai kynnellä pinnan muotoihin kiinni.
VH-101: Maalaus valmiiksi 30.11.2021 09:20 Rakennusblogi
A Lappalainen kirjoitti:
Vakuuttavaa jälkeä taas kerran!
Kiitos kannustuksesta. Pitää yrittää olla sössimättä liikoja viimemetrien aikana.
Panssarilaiva Ilmarinen: Runko… 27.11.2021 21:47 Rakennusblogi
Onhan tuo varsin uljas ilmestys pelkkä panssarilaivan runkokin. Näyttäisi hyvältä ratkaisulta, että teit niittirivit kuuden sentin välein kahden sentin sijaan. Nyt kokonaisuus on rauhallinen ja tasapainoinen. Kahden sentin väleillä yleisilme saattaisi olla rauhaton, vaikka olisikin ”oikein”. Samoin kolmiriviset saattaisivat näyttää raskaalta.

Tein itse joitakin vuosia sitten Suomen ilmavoimien Hawkin ja käytin siinä siirtokuvaniittejä. Ne taisivat käytännössä olla pieniä hartsipisteitä siirtokuvakalvon päällä. Niittirivejä oli saatavilla eri kokoisina, eri väleillä ja lisäksi yksirivisestä useariviseen asti. Myös rinnakkaisin niitein ja limittäin. Luulen, että tällaisessa laivamallissa hammaspyöra on joka tapauksessa kätevämpi ja itse käsin tehtynä lopputulos on hienompi ja palkitsevampi.

Seurasin toki aikanaan myös Maaninka ja Lempi -blogeja, mutta eipä tullut mieleenkään, että niitirivistöissä olisi ollut yhtään varaa kritiikille. Vaikuttavia malleja kaikki.
VH-101: Runko ja… 26.11.2021 10:05 Rakennusblogi
Matti Piilola kirjoitti:
Onko noissa etsiosissa sekä kuparista että messingistä syövytettyjä osia? Mikähän lienee syy kahden eri metallin käyttämiseen?
Kuvissa olevat etsit ovat samaa metallia. Messinkiä luulisin. Matalammat / syövytetyt kohdat etsilevyssä ovat pinnaltaan hieman karheita, kun taas korkeammat kohdat ovat sileitä ja vielä kiillottuvat käsittelyssä. Siitä johtuu kuvien värierot.
Myöhemmin tulen käyttämään teräksestä tehtyjä etsejä. Ne tulevat kohtaan, jossa tarvitaan jäykkä/tukeva rakenne.
T-34/85 Ps.245-3 25.11.2021 10:23 Malli
Upea Sotka. Tästä voisi kirjoittaa pitkän listan hienosti toteutettuja kohtia, mutta kaikki on kauttaaltaan sen verran laadukasta työtä, että en osaa kehuissa nostaa mitään erityistä esiin. Toisin sanoen tasapainoinen ja hieno kokonaisuus! Mielenkiinnosta kysyn: valonheittimen lasi lienee maalattu käyttäen valkoista ja harmaan sävyjä? On miten on, toimii joka tapauksessa.
VH-101: Ohjaamo 25.11.2021 10:08 Rakennusblogi
Matti Piilola kirjoitti:
Vaikka en lentokonemallari olekaan niin aina kiinnostaa hyvin aloitettu ja pieteetillä etenevä pienoismalliprojekti. Ja tämä on mielestäni sellainen. Arvostan sitä että mallin taustoihin on perehdytty kunnolla ennen rakentamisen aloittamista, ja referenssikuvia on riittävästi jotta pienetkin yksityiskohdat saa rakennettua oikein. Pidän tärkeänä myös sitä että työvaiheet on dokumentoitu hyvin kuvineen ja teksteineen niin että tulevat mallin rakentajat saavat tarpeeksi tietoa miten edetä, jos päättävät valita ko. kohteen seuraavaksi projektikseen.
Tämä menee kyllä harvojen seuraamieni kohteiden listalle.
Kiitos Matti kommentista. Tärkeimmät lähteeni ovat Keskinen K. & Stenman K. (2004) Suomen Ilmavoimien historia 7, venäläiset hävittäjät sekä Stenman K. & Holda K. (2015) Finnish Fighter Colours 1939 - 1945 Vol. 2. Lisäksi olen hyödyntänyt netistä löytyviä kuvia museokoneista, mutta niihin on syytä suhtautua kriittisesti.
Vought F4U-1 Corsair… 21.11.2021 12:55 Malli
Ihan näyttävän näköinen Corsair. Mielestäni pohjan vaaleat alueet, laskutelinekuilut ja alusta ovat onnistuneet hienosti!

Päällä lienee satiinilakka? Himmeä kiilto on mielestäni sopiva tähän koneeseen. Mitä käytit?
Panssarilaiva Ilmarinen… 30.10.2021 12:31 Rakennusblogi
Hyvin etenee projekti. Mielestäni on hyvä, että tuot esille, ettei kokeneella ja taitavalla mallarillakaan kaikki onnistu aina ensiyrittämällä. Jos jonkin työvaiheen lopputulos ei miellytä, sitä ei ole pakko ”hyväksyä” valmiiseen malliin. Useimmiten asiat pystyy korjaamaan, tai yrittämään niin monta kertaa, että lopputulos miellyttää.

Tämä blogimerkintä on hyvä esimerkki myös siitä, että huolellisesta suunnittelusta huolimatta tulee aina välillä yllätyksiä vastaan, esim. ikkunareikien osuminen kaarien kohdalle. Silloin ei auta muu kuin miettiä ratkaisua tilanteeseen.

Kuten olet itsekin tuonut esille, skrätsiprojektin esittäminen pala palalta tuo arvokasta tietoa etenkin kokemattomille mallareille - moni asia ei välttämättä ole niin vaikeaa, miltä ensin saattaa vaikuttaa.

Kiitoksia paljon, jatka samaan tyyliin!
Upseeri 1941 13.10.2021 10:11 Malli
Laadukkaan näköistä työtä ja valokuvakin on varsin terävä ja kaikin puolin hyvä. Tällaista kädenjälkeä on kiva katsoa. Kuten Jean mainitsi, figuurisi edistymistä olisi kiva seurata rakennusblogin muodossa tai Mitä työn alla -palstalla.
MIG-15UTI 9.10.2021 12:13 Malli
Hyvän näköinen Mukelo!

Ihan mielenkiinnosta kyselen, millainen sarja oli rakentaa? Tein vuosi-pari sitten Mukelon pykälää suuremmassa mittakaavassa Trumpeterin palikoista ja niissä oli omat haasteensa. Oliko esim. osien sovituksessa ongelmia, ja oliko pohjan kameraluukut sarjassa mukana? Entä siiven valonheitin?

Paljaan metallipinnan esittäminen maalaamalla on melko haastavaa, mutta mielestäni olet onnistunut varsin hyvin. Mitä maaleja käytit ja miten maalasit? Tsemppiä seuraavaan malliin!