Pienoismallit.net

Ossi Hiekkanen

Perustietoni

Ammatti
kuvamaakari
Paikkakunta
Tampere
Kiinnostuksen kohteet
lentokoneet, scifi, 3D-grafiikka
Harrastanut mallailua
Yli kymmenen vuotta

Lisää minusta

Taitaa minunkin tarinani olla aika samanlainen kuin kaikilla muillakin. Ekan mallini sain synttärilahjaksi, kun täytin 7 vuotta. Taisi olla saksalainen kaksitaso Walfisch. Sitä en itse vielä osannut/jaksanut rakentaa, joten kunnia lankesi kummienolle. Hän sen sitten väsäsikin kasaan keittiönpöydän ääressä, ja sillä sitten alkuun varovasti leikin. Sen jälkeen kone onkin ollut hyllyssä, ja on tallessa vieläkin, 34 vuoden jälkeen.

Tuosta sain kuitenkin kipinän hommaan, ja sen jälkeen olenkin itse rakentanut kaikki mallini. Joskus 16-17-vuotiaana minulla oli pienen huoneeni hyllyillä yli 30 eri mallia, joista tunnollisesti pyyhin pölyt joka viikko. Harrastusta rajoitti tosin se, että pienellä paikkakunnalla ei ollut kovin häävit valikoimat, ja viikkorahakin oli satunnaista ja tiukassa. Siispä aina, kun äiti tai joku muu lähti käymään jossain isommassa kaupungissa, laitoin listan mukaan, että osta joku noista, jos vain löytyy!

Alkuunsa rakentelu oli sitä, että malli piti saada kasaan mahdollisimman nopeasti, mutta murrosiässä tuli sitten hinku tehdä niistä vähän hienompia. Aina en jaksanut koko mallia maalata, mutta renkaat piti olla mustat, ohjaamon kuomun kehykset piti maalata, ja tietysti suihkareissa nokkakartio piti olla musta. Ensimmäiset mielestäni onnistuneet ja kokonaan maalaamani koneet olivat F-104 Kanadan tunnuksilla, Mirage III ja erityisesti Saab 29 Tunnan. Nuo taisi kaikki olla Matchboxin sarjoista. Muutenkin tuohon aikaan tykkäsin Matchboxin sarjoista, kun niitä oli 2- ja 3-värisiä, ja laatukin oli ihan hyvä.

Sitten tuli armeijaan meno, opiskelut ja muut. Jossain vaiheessa sitten ostin Hasagawan Mig-29:n, kun halusin kokeilla, että vieläkö onnistuu. Ja onnistuihan se. Mallinrakentaminen olikin hauskempaa puuhaa kuin olin muistanut, joten aloitin homman uudelleen. Ja seuraava olikin sitten jonkin liikkeen loppuunmyynnistä ostettu F-117 ja SR-71 Blackbird (Tosi upea, iso ja musta!)

Sitten rupesi tulemaan mukuloita, joten homma taas hiljeni hieman, mutta ei kokonaan. Nykyään, kun on töissä ja rahaakin tähän hommaan riittäisi, ongelmana ja jarruna on säilytystilan puute. Aina ei viitsi aloittaa uutta mallia, kun ei ole tilaa laittaa sitä näytille. Nykyään suurin osa malleistani onkin laatikoissa pakattuna pölyltä suojaan.

Viime vuosina olen tanjunnut, että pitänee yrittää keskittyä johonkin teemoihin, muuten tulee vain hyllyt täyteen sekalaista seurakuntaa. Olenkin yrittänyt rakennella Suomen ilmavoimien koneita ja ensimmäisiä suihkukoneita yleensä, eritoten saksalaisia.

Vuosi sitten törmäsin jossain netissä tai lehdessä Bara Metal Foiliin, ja sitä olenkin nyt sitten hankkinut Harrasteesta täältä Tampereelta (yllättävän hyvä liike, muuten). Kun vain malttaa olla huolellinen ja kärsivällinen, niin sillä saa todella hienoa jälkeä aikaan.

Olen tietysti yrittänyt saada omia kersojakin innostumaan mallailuista, mutta vanhin (poika) ei tästä perinteisestä miesten harrastuksesta ole oikein innostunut. Sen sijaan nuoremmat tytöt ovat jo muutamaan kertaan kyselleet, että saavatko hekin kokeilla. Yksi Focke-Wulf 190 onkin jo odottamassa sopivaa hetkeä, ja luulen, että heidän hermonsa saattaisivatkin kestää mallinrakentamisen vaatimukset vähän paremmin.

Tähän sivustoon törmäsin itse vasta eilen, ja huomasin hämmästyksekseni ja ilokseni, että onhan täällä kauniimmankin sukupuolen edustajia mukana, ja vielä täältä Tampereelta.

Mielestäni mallinrakentaminen on mukava harrastus. Aika kuluu, ei ole järin kallistakaan, eikä rajat tule heti vastaan. Tosin pettymyksiinkin saa välillä varautua. Viimeksi tänä aamuna liuotin pois oranssia maalia työn alla olevan Fougan siivenkärjistä, nokasta ja takasiivistä, kun muovi vain meinaa paistaa alta, vaikka on jo useampi kerros maalia vedetty päälle. Ärh. Mutta jospa siitä lopulta saisi kokoelmaan uuden lippulaivan.

Tulevaisuuden suunnitelmissa on opetella 3D-mallinnusta sen verran, että pystyisi itse tekemään hienoja kuvia tietokoneella, mutta kun pitää välillä töissäkin käydä…

Uusimmat rakentamani mallit

Vieraskirja

Tube 13.5.2010 21:06 Vastaa lainauksella
kerroppa vielä ikä niin osaan yhdistää :D
Tube kirjoitti:
kerroppa vielä ikä niin osaan yhdistää :D
Varmaankin 41v?