Pienoismallit.net

Mikko J

Vesikko 1/72 Special Navy   10.2.2020 17:20
Severi Mäkelä kirjoitti:
Ihmettelin noita reikiä myös, miksi menevät läpi mallissa, mutta kuvathan selittävätkin sen hyvin. Sukellusveneessähän on painerunko sisällä, ulkokuori antaa muodon ja välitilaan tulee ballastivesi. Mietin jo reikiin taustalevyjä, mutta riittänee, että maalaan veneen myös sisältä.
Näin. Restauroinnin yhteydessä nuo virtausaukot on suljettu tykkänään sisäpuolelta jollain pleksilevyllä tms, joten uusista kuvista ei voi päätellä aiheesta mitään. Käsittääkseni osasta virtausaukkoja kuuluukin näkyä läpi. Tekisin johtopäätökset siis vanhojen kuvien perusteella tai vierailemalla kohteessa.
Model Expo 2015 tulokset   13.4.2015 13:09
Minusta tapahtuma oli tänä vuonna onnistuneempi, kuin ehkäpä 1-2 viime vuonna. Monilla mallareilla tuntuu olevan (aiheestakin) kaunaa tapahtumaa kohtaan. Nyt on kuitenkin järjestäjä vaihtunut ja minusta ainakin olisi suotavaa antaa uudelle taholle mahdollisuus. Ja myös mahdollisuus toiminnan kehittämiseen.

Kauempaa tulevien ongelmia en kuitenkaan kyseenalaista. Jos tapahtuma järjestettäisiin jossain maakunnissa, tuskinpa tulisi itsekään lähdettyä. Ainakaan yhden päivän visiittiä pidemmäksi aikaa.
Saako osallistuja tänä vuonna vapaalipun/lippuja tapahtumaan? Yritin etsiä, vaan en löytänyt mainintaa asiasta?
Motonetin kompressori   2.8.2013 10:24
Mulla on ollut kai reilu puolivuotta tuo bilteman sininen pikkukompura käytössä ja olen ollut erittäin tyytyväinen.
En ole huomannut tuossa mitään ylikuumenemisongelmaa - en ole kyllä osannut asiaan kiinnittää erityistä huomiotakaan. Tuossahan on automaattikatkaisin, mikä rajoittanee lämpenemistä. Siis käytännössä kompura käy vain silloin kun painat ruiskun liipaisimesta. Painetta ei kerätä letkuun. Tuo ei myöskään vaeltele ympäri kämppää, vaan pysyy paikoillaan. Ei vehje äänetön ole, mutta minusta hyvinkin hiljainen - ainakin siihen punaiseen polkkakoneeseen verrattuna. Käyntiääni on hiljainen pehmeä hurina. Huoletta voi suhailla kerrostalossakin mihin aikaan tahansa. Ei voi mitenkään häiritä ketään saman huoneen ulkopuolella. Vedenerottimesta en osaa sanoa mitään, koska maalaan yksinomaan akryyleillä, enkä ole sellaista ikinä osannut kaivata.
Model Expo 2013   1.5.2013 21:22
Siis jos joku taho oikeasti saa kaikki luetellut yhdistykset ja kauppiaat vetämään yhtä köyttä, niin eihän silloin enää tarvitse kilpailevaa tapahtuvaa ruveta järjestämään. Helpommalla pääsee kun tämä kolleegio marssii expon järjestäjän pakeille lyömään nyrkkiä pöytään ja asettamaan yhteiset ehdot osallistumiselle. Ilman heitä kun ei tapahtumaa ole, joten riittävän monen yhdistyksen seisoessa yhteisessä rintamassa ei vaihtoehtoja jää. Joko tapahtumaa täytyy ruveta kehittämään yhdistysten toivomusten mukaan, tai lopettaa koko touhu.
Halpa kompura?   8.1.2013 12:23
Bilteman valikoimiin on ilmestynyt jossain välissä uusi vaihtoehto: http://www.biltema.fi/fi/Tyokalut/Paineilma/Kompressorit/Pienoiskompressori-MC-90-17370/. Ostin tuon joulun alla ja parin maalaussession jälkeen vaikuttaa hyvältä. Hintaansa nähden suorastaan ihmeelliseltä. On kohtuullisen hiljainen, ei vaeltele pitkin kämppää, vedenerotin ja paineensäädin mittarilla löytyy. Tuossa on jopa automaattikatkaisin, eli jos et maalaa, kompura ei käy, painetta ei kerätä letkuun. Mukana tulee myös punottu ilmaletku. Aika tietysti näyttää, kuinka laadukkaaksi laite osoittautuu, mikä on käyttöikä jne, mutta ainakin ensivaikutelmat tosiaan erittäin positiiviset.
Kompuran käyttöikä?   7.11.2012 12:51
Jostain biltemasta, tai motonetistä löytynee uusi vedenerotin edullisesti.

Mutta mitä tulee otsikon mukaiseen kysymykseen - Eihän mikään kestä ikuisesti, varsinkaan kompuran kaltainen laite, joka on koko ajan alttiina mekaaniselle kulutukselle. Itselläni on bilteman halpiskompura rokannut pitkin lattioita kohta vuosikymmenen. Kerran lakkasi tyystin toimimasta. Purin, putsasin ja kokosin uudestaan, jonka jälkeen on menty useita vuosia niin kuin ennenkin. Kuitenkin olen ollut viime aikoina havaitsevani, että tehot on alkanut vehkeessä laskemaan eikä enää pysty tuottamaan samanlaista painetta, kuin aikaisemmin. Onhan tuolla paljon osia, jotka kuluvat ja löystyvät jne joten tämä lienee jokseenkin vääjämätöntä. Ennemmin tai myöhemmin.
Mallix vai Pienoismalli?   12.9.2012 14:01
Kaikenkaikkiaan toivoisi kyllä juttujen kirjoittajilta tosiaan enemmän informaatiota niistä käytetyistä tekniikoista, sekä muutenkin ehkä "asiasisältöä" enemmän. Sellainen liimasin, kittasin, maalasin, laitoin siirtokuvat - tyyppinen rakentelureportaasi on aika tyhjän kanssa. Ainakin minä käytän aikani mieluummin mallin rakenteluun, kuin muiden rakenteluista kertovien juttujen lukemiseen - ellei näissä jutuissa ole mausteena jotain spesiaalia… Siis kuivahko rakenteluraportti muuttuu hyvinkin mielenkiintoiseksi, jos siinä esitellään riittävän seikkaperäisesti jokin uusi tekniikka, tai tarjotaan muuten hyviä niksejä rakenteluun. Vaihtoehtoisesti, jos tarjotaan mielenkiintoista informaatiota aiheen yksityiskohdista, tai siihen liittyvistä historiallisista tapahtumista, niin kiinnostavuus nousee.
Nonniin. Nythän sitä on päässyt homma vauhtiin.

Aihiona on Revellin PzKpfw IV ausf H ja tästä olisi tarkoitus mallata suomalainen Panzer IV ausf J syksyn -44 asussa.
Myöhäisen H-mallin ja varhaisen J-mallin (jota nämä suomen neloset siis edustivat) suurin erohan on siinä, että tornin kääntäminen on muutettu moottoriavusteisesta käsikäyttöiseksi. Niinpä periaatteessa muutos onnistuu, kun jättää tähän apumoottoriin liittyvät osat liimaamatta malliinsa. Tornin luukkuja myös yksinkertaistettiin parissakin otteessa, mutta näkyypä noita J-mallin vaunuja olleen myös varhaisemmilla luukuilla varustettuina. Päädyin poistamaan pistooliportit, mutta jätin tirkistysaukon paikoilleen - tällaiset luukut näyttävät yleisimmiltä suomivaunuissa. Vähän sama pätee johtopyörään (joka tässä tapauksessa onkin takapyörä :P) Vaunuista löytyy sitä kahta eri mallia - täytyy valita esikuva sen mukaan että menee oikein… Ps 221-1…

Lisäsin malliin rb-modelsin putken (kuvassa suujarru puuttuu) ja eduardin vähän rajoittuneen etsisarjan. Joitakin detaljeja olen tehnyt itse muovi- ja metallilevystä, sekä rautalangasta. Nostokoukut(?) tornin ja rungon kulmista puuttuu, mutta en kyllä oikein keksi, mistä ne tähän mittakaavaan väsäisi. Ideoita?

www.pienoismallit.net/media/kuvat/09/39/03/093903.jpg?1337625553
Seuraavaksi kai pitäisi sitten ruveta leipomaan zimmeritiä pintaan.
Panzer IV / J suomessa   10.5.2012 20:06
Olinkin aivan autuaasti unohtanut, että mullahan on itsellänikin tuo mainittu arkki :) Oikeassa olit. Sen ohjeläpyskässä olevassa kuvassa tosiaan näkyy selvästi varhaista tyyppiä oleva pyörä. Samoin näyttäisi olevan zimmeritiä lokasuojien etusoan päällä. Muikku/Purhosen kirjassa on myös hyvin havainnolistava kuva vaunusta 221-5 vuodelta 1955. Tässä on myös tuo varhainen johtopyörä, sekä zimmeritin jämät nähtävissä jo edellä mainituissa paikoissa, vaan ei rungon alaosassa telapyörästön takana. 100% varmasti ei varjoinen paikka mustavalkokuvassa näy, mutta minusta vaikuttaisi sileältä. e: Parolassa vaunussa 221-3 sitä taas näyttäisi siellä olleen :|