Pienoismallit.net

T.I.Mäenpää

German Machine Gunner 29.3.2021 17:49 Malli
Kiitos.

Mallin takana on seinäkalentirin kuva. Pienellä harjoittelulla oppii laittamaan taustan siten, ettei siihen tule heijastumia valonlähteestä.
German Machine Gunner 27.3.2021 13:21 Malli
Esko on täysin oikeilla jäljillä. Kaikki materiaali kuluu, tosin erilailla ja eri tahtiin. Juomapullon korkkiosa ja ruokapakki olivat maalattua metallia/alumiinia. Tässä pinnassa kuluminen näkyy nopeasti. Kolhut ja kuumennus sai maalin lohkeilemaan ja alta paljastui se, mitä ei haluttu nähtäväksi; kiiltävä metalli. Huonolla tuurilla kiilto saattoi paljastaa joukkueen aseman ja kiinnittää viholaisen huomion. Kiillosta huolimatta pakkeja ei maalattu uudestaan tai vaihdettu uusiin -ei ainakaan siinä määrin kuin tarve oli.

Aion tehdä figuurille kurisen alustan, mikä selittää kuraiset saappaat ja manttelin.
German Machine Gunner 23.3.2021 16:55 Malli
Kiitos palautteesta ja selvennyksestä.
German Machine Gunner 21.3.2021 17:30 Malli
Kiitos positiivisesta palautteesta.

Kaverin on aliupseeri (NCO), joka paljastuu kauluksen vaaleasta reunasta. Olkalaatan paksu reunus kertoo puolestaan tarkan sotilasarvon, joka on Unterscharfuhrer (englanniksi Senior-Corporal). Suomessa tuo vastaa suunnilleen korpraalin /alikersantin arvoa. Alimmat sotilasarvoa ovat hieman sekavia, koska eri maiden armeijassa arvoasteikossa ei ole välttämättä yhtä monta ”askelmaa”. Lisäksi kieli sotkee (jenkkien ”private first class” on Suomessa korpraali ja engl. ”corporal” on Suomessa alikersantti).

Kauluslaatasta ei välttämättä voi/on vaikeaa päätellä kaverin sotilasarvoa (ehkä nuo ovat vähän liian isokokoiset). Kenraaleilla oli puna/keltaiset laatat, niistä ei voi erehtyä.
German Machine Gunner 21.3.2021 13:19 Malli
Kiitos palautteesta.

Malli edustaa Tamiyan 1/16 figujen parhaimmistoa (eivät ne loputkaan mitenkään huonoja ole).

Silmät on maalattu, valkonen pohja, tumma värikalvon ulkoreuna, sininen värikalvo, mustuainen (pupilli) sekä valkoinen pieni valon heijastuma sarveiskalvossa. Olen käyttänyt värikalvossa ja heijastuman maalaamiseen öljyvärejä, koska ne eivät valu. Hyvä valo, suurentavat lasit ja hidas eteneminen sopivat tapaani tehdä yksityiskohtaista työtä.
Kettenkrad Sd.Kfz.2 25.12.2020 19:26 Malli
Kiitos ystävällisestä palautteesta Mikko.

Vilkuilin useita ryhmäkuvia, juuri missään ei näy hengityksen synnyttämiä höyryjä. Höyryt ovat ilmeisesti normaalisti niin lyhytkestoisia, että niitä tallentuu filmille harvoin. Tupakan savu erottuu jo selvemmin.
Kettenkrad Sd.Kfz.2 23.12.2020 13:46 Malli
Kiitos palautteesta.

Minua on vähän hämännyt, kun olen katsellut muiden tekemiä talvisia itärintamaa kuvaavia dioraamoja. Monessa ei ole lunta kuin nimeksi, kinoksia ei näy missään. Ajoneuvot ja figuurit seisovat alustan osalla, jossa on paljas kurainen maa. Lumihiutaleita on ripoteltu pääosin vain alustan reunoille. Eräässä dioraamassa porukka oli puettu raskaasti kylmää vastaan, mutta dion sivussa oli vesitynnyri, joka ei ollut jäässä! Kaikki on tietysti mahdollista, mutta veikkaan, että tekijällä ei ollut käsitystä minkälainen Venäjän talvi on.

Itse ajattelin tehdä dioraaman, jossa ei paljasta maata näy lainkaan. Tiesin, että lumetuksesta tulee huomautettavaa, sen mallintaminen on todella haasteellista. Saas nähdä, miten käy…
Kettenkrad Sd.Kfz.2 22.12.2020 17:01 Malli
Kiitos AKK.
Maalaan kasvot ensin Andrean ja Vallejon vesiliukoisilla väreillä. Sitten otan öljyvärit käyttöön, joilla saa lähes rajattoman värisiirtymän tummasta vaaleaan. Öljyvärit antavat myös lisää eloa ihoon, koska ne kiiltävät hieman.
Tarkastelin kuvista, miten lumi tarttuu Kettenkradin pyöriin. Monessa kuvassa kaikkien pyörien reiät oli lähes ummessa. En kuitenkaan laittanut lunta niin paljoa, koska kuvassani ajoneuvo on vähälumisella ajotiellä.
Sd.Kfz.222 21.9.2020 09:34 Malli
Kiitos positiivisesta palautteesta.

Mallailuiloja
Tuomo

PS. Isokokoinen hakaristi oli pakko jotenkin saada peittettyä. Jotkut saattavat kuvitella, että se on siellä poliittisista syistä.
Sd.Kfz.222 15.9.2020 14:29 Malli
Esko, kiitos tarjouksesta, mutta minulla on jo sopiva kaveri.