Pienoismallit.net

JJ Hilska

Ryhmärakentelu: romuautot   25.5.2011 23:53
Tuosta Harrin kuvaamasta Dodge-ambulanssista ei varmaankaan rakennettavan romumallin idea voi parantua, nimittäin usein tulee ongelmaksi mallisarjan löytyminen, mutta tässä ei.
Itse löysin metsästä aivan samassa kunnossa olevan sinisen Ryppyreppu-Renun, kuin on Juhan linkissä:
Renu
Ryhmärakentelu: romuautot   24.5.2011 13:04
Autojen hylkääminen metsiin ym. syrjäisiin paikkoihin kuuluu ikivanhaan muinaissuomalaiseen kulttuuriin. Se on olennainen osa kansanperinnettä ja kulttuurihistoriaa. Muinaisjäänteitä voidaan löytää yhä tänäpäivänä ihan joka puolelta Suomea tahansa. Tässä on eräs keskusteluketju jossa käsitellään tämän aiheen arkeologista tutkimusta nykyään. Siitä löytyy paikoin hyvää referenssimateriaalia mallarillekin:Metsäautoja
Tässä on hieman referenssiä kapearaide radasta Ylä-Syväriltä:

Kapearaiteista kenttärataa
Kyllä se on ylempänä mainittu -38 Ford Standard. Tavallista oli että sotaa edeltävät automallit olivat pitkään käytössä, myös esim. taksissa. Olympialaisten aikaan oli Helsingin taksissa jopa kanttiautoja.
Kuvausajankohdasta sen verran että vuonna 1952 siirryttiin yhdellä kirjaimella alkavista rekisterikilvistä kaksikirjaimisiin jotka olivat taustaltaan myös pysyvästi mustia, kirjainten ollessa valkoisia. Eli kuva on otettu aikaisintaan vuonna 1952, tai sen jälkeen.
Tässä historiallista taustaa:
Linkitetyn kuvan tiedoissa sanotaan tämän puolitelan olevan jossain Lapissa ja vetää 50mm PST-tykkiä.

Demag
Hienoa että kuva löytyi. Herääkin entistä suurempi kysymys että ei kai vaan ole tuohon aikaan enää sulattoon päätynyt - 80-luvun lopulla museoaate oli kuitenkin jo täysin hereillä. Missä mahtavat olla nykyään? En millään usko niiden tuhoutuneen.
Jouni, ois kyllä mukava nähdä se värikuva. Laita tänne jos vain se löytyy.
Mobilisti Senior 3/2009 kertoo, että Lapissa olisi kuvattu Demag puolitela-ajoneuvon romu vuonna 1988. Ja pohditaan myös sitä mahdollisuutta, että se olisi päätynyt myöhemmin metalliromuksi.

Mitään suuntaa, missä päin Lappia kyseinen puolitela on kuvattu tässä ei mainita. Voiko vielä vuoden 1988 aikoihin tuollaiset olla voineet päätyä sulattoon? Onko kellään tarkempaa tietoa kyseisestä aiheesta?

Entisöidyn Demagin kuva ulkomailta
Muilutusautot?   30.4.2011 00:19
Presidentti Ståhlberg kuljetettiin 1928 mallin Chevroletilla.
Autokanta Suomessa oli tuohon aikaan yli 90-prosenttisesti amerikkalaisperäistä. Suomessa ylivoimaisesti tavallisin malli oli neliovien umpikorinen auto 1920-luvun lopulta ja 30-luvulla.
StG-44 ja käyttö Suomessa   8.4.2011 00:15
Tosiaan StG:tä on mennyt tokan maailmansodan jälkeen eripuolille maailmaa

Jugoslavian laskuvarjomiesten käytössä:
StG

Amerikkalaisten Irakista sotasaaliina saatu StG-44 vuonna 2004:
StG