Pienoismallit.net

E-P Sinkkonen

Kiitokset kommenteista Mika ja Kari

Kari mainitsema kirja löytyy hyllystä ja on mielenkiintoista luettavaa. Koko kirjaa en ole vielä lukenut mutta alkupään Fortresseihin liittyvät osuudet kylläkin. Maalauksiakin käsitellään mutta lähinnä ulkopuolen osalta. Sisäväreistä en vielä löytänyt mainintaa. Pitäisi varmaan lukea koko kirja ajatuksen kanssa.

Mikan kommentti sai minut kaivelemaan käsiarkistoa eli kirjahyllyä. Ja löytyihän sieltä USAAF Markings and Camouflage 1941-1947. Spesifikaatio sisäväreistä vuodelta 1938 löytyi, kylläkin koulukoneisiin liittyen.

"Closed cockpits: Lattia ja seinät Flat Bronze Green No9. Katto: Alumiini"
"Seats, carpets etc: Flat Bronze Green No9"
"Luggage, Cargo and Bomber's compartment: Yellow Green"

Missään ei sanottu asiaa suoraan mutta rivien välistä tulkitsin, että em. väritys oli ns. yleispätevä. Joten kun parempaakaan tietoa ei ole niin jatkan edellä mainitun mukaisesti.

Tästähän kehkeytyi ihan mielenkiintoinen keskustelu, kiitos hyvien kommenttien.

t: E-P
Jari Juvonen kirjoitti:
Taas on yksi B-17 vähemmän maailmassa, sad :(
Klikkaa
Very sad incidence, indeed.

E-P
Veli-Pekka Pelttari kirjoitti:
Terve. Elokuva- ja muiden warbird-koneiden sisuskalujen värit käyvät vain juuri kyseisen koneyksilön sen hetkisen maalauksen esikuvaksi.
Moi, tuo asia on kyllä tiedostettu. Toisaalta, jos väritys lähentelee ns virallisia ohjeita, niin näkisin että myös elokuvan tuotosta voi pitää esikuvana tiettyyn rajaan saakka. Lopullinen ratkaisu jää joka tapauksessa rakentajan vastuulle.

E-P
Tosi on, Fortressin ikkunat eivät todellakaan ole koolla pilattuja. Tosin en osaa sanoa miten hyvin keskirungon pallon puolikkaista näkee sisälle. Se on vain se tietous siitä, että vaikka värejä ei näkisikään, niin ne on kumminkin yritetty saada ns kohdilleen.

Olen myös ihmetellyt eräässä lehdessä kuvasarjaa viimeisen päälle rakennetusta Airfixin Stirlingistä. Lähes kaikki minkä voi lisätä oli skrätsätty malliin. Ja lopuksi runko on liimattu kasaan. Rakentajan mukaan tieto siitä että osat on tehty asennettu on riittävä vaikka mitään ei näkisikään.

Eikös Tora Tora Torassa ole myös sisäkuvia B-17 koneesta. Saattoi kyllä olla 17E. Pitääkin tsekata. Autenttisuus on kysymysmerkki.

E-P
Kiitokset vastaajille.

Hyllystä löytyy parikin kirjaa joissa käsitellään USAACn maalauksia ja merkintöjä. Äänieristyskin on mainittu niissä. Virallinen ohjaamoväri 40-luvun alussa oli muistaakseni Spesificate 3-1 mukaan Bronze Green No9 (ulkomuistista), joka oli sävyltään tummempaa kuin Olive Drab. Mutta yleisohje on mitä on eikä siinä mainita erikseen B-17 sisävärejä.

Olin ehtinyt jo unohtaa tuon ipmsstockholmin sivuston olemassaolon. Kiitos muistutuksesta, pitääkin käydä verestämässä muistia.

Pääsenköhän taas kerran käyttämään taiteilijan vapautta…

E-P
Terve

Seuraavaksi työnalle joutuu B-17C Coastal Commandin asussa noin vuodelta -41. Tämä taitaa olla ehkä akateemista pohdiskelua sisäpuolen väreistä ilman sen suurempaa merkitystä, mutta sarjan tarjoama Interior Green FS34151 on mielestäni väärä väri kyseiseen ajankohtaan.

Ymmärtääkseni ohjaamo oli Bronze Green ikkunoiden korkeudelle asti ja katto oli alumiinia. Mutta miten on pommikuilu, jotakin vihreän sävyä, Zinc Chromate Yellow vai alumiinia. Entä keskirungon miehistö tilat, alumiinia vai jotakin muuta sävyä? Sama kysymys moottorisuojusten sisäpuolien ja pyöräkuilujen kanssa.

Nettikeskusteluissa on ehdotettu myös että kaikki sisäpuolen pinnat on alumiinilakkaa. Ohjaamo- tai miehistötilojen kuvia ei paljoa löytynyt eikä niistä muutamista selvinnyt mikä alatyyppi oli kyseessä. Tai oliko kyseessä alkuperäinen vaiko restauroitu kone.

t: E-P
Mitä työn alla?   16.9.2019 19:37
Lisätty SUU42-skissi Night Owl kansioon valokuvien perään. Selitykset kuvauskentän alussa.

E-P
Mitä työn alla?   11.9.2019 21:25
Pöllölaivueen mustamahainen kummitus alkaa olla viimeisiä paikkauksia vaille valmis. Tavoitteena on saada kuvia julkaistua viikonlopun aikana. Hasegawan tarvikesettien hyötykuormissa on aika pienet liimapinnat. Mitenköhän pysyvät paikoillaan…

E-P
KUIVALAINEN juhlii 3.-8.6.   1.9.2019 17:00
Kitokset Wanhalle Isännälle kuluneista vuosista ja ymmärryksestä joskus hankalienkin tiedustelujen kohdalla. Pirteitä vapaaherravuosia.

Tervetuloa Uusi Isäntä. Pitääkin tulla syksyn aikana piipahtamaan paikan päällä.

E-P Sinkkonen
Mitä työn alla?   9.8.2019 21:11
Hasen 1/72 F-4D tekeillä. Laadukas sarja, joka sekin osaa kenkkuilla. Typerä idea valaa uloimpiin ripustimiin oletusarvoisesti lisäsäiliöt. Ja jättää muu varustus kokonaan pois. Näistä huolimatta malli alkaa olla kohta kasassa ja pääsee maalaamon puolelle.

E-P