Pienoismallit.net

E-P Sinkkonen

Mitä työn alla?   eilen 13:42
Tervo Salminen kirjoitti:
Satiinilakka ehkä vähän turhan kiiltävä, mutta tällä mennään, ei tuota enää viitsi uudestaan lakkailla. Jossain vaiheessahan taisivat kiillotella koneita, huippunopeutta parantamaan.

ts18056.kapsi.fi/Projektit/Spitfire%20Mk%20Vb/slides/DSC_0062.jpg
Hyvän näköinen Spitfire on tulossa. Oletettavasti Maltalta toiminut yksilö. Eivät ne Maltan koneet kovin kiiltäviä olleet. Olosuhteet olivat aika karut.

Kyllä niitä koneita alkuun kiilloteltiin, että nopeutta saatiin lisää. Tästä syystä kehitettiin uusi maali, jonka väripigmentin raekoko oli pienempi kuin aikaisepien värien. Tunnetaan nimellä Type S (Smooth). Pinta oli ennemminkin puolikiiltävä kuin täysin matta.

Tunnetuin tapaus on varmaan Sky Type S, jossa tuo Type S tarkoittaa juurikin sileämpää pintaa. SIllä ei ole mitää tekemistä varsiniasen värisävyn SKy kanssa.

E-P
Mitä työn alla?   17.4.2021 18:47
Tsvetan Suomi Mersu etenee hissukseen. Keltaiset omakone tunnukset on maalattu ja maskattu. Kaksi kerrosta Lifecolorin RLM76 väriä on sudittu pohjaan sekä kylkiin. Malli on kyllä varsin laaduksta työtä mutta sitä huolimatta liikaa hienoja liimasaumoja ennustuskeni toteutui. Kaikissa saumoissa kohdistus ei onnistunut toivotulla tavalla.

E-P
Mitä työn alla?   13.3.2021 16:51
Zvezdan 109G-6 Mersu sarja on aloitettu. Ensimmöisten osien liimaamisen jölkeen minusta tuntuu että edessä on melkoisen tuskallinen taival ennenkuin malli on valmis. Valujälki on kyllä siistiä ja terävää. Eikä osien sopivuusessakaan ole toistaiseksi ollu valitamista. Mutta miksi se malli on pitänyt pilkkoa niin tolkuttoman moneen osasan. Minulle riittäisi vähepikin.Makuasia, joku voi tuumata, että saisi olla vieläkin tarkempi. Liimasaumoja tulee tuhotttoman paljon ja aavistelen sovite ongelmia, jos kaikkea ei saa kasattua just kohdalleen. No, aika näyttää miten homma onnistuu. Hyvä, jos kesään mennessä valmistuu.

E-P
Ja toinen vähän myöhäinen vinkki. Lidlissa oli kerran myynnissä silikonisiveltimiä. Harjakset korvattu yhtenäisellä, muotoillulla silikonipalalla. Vaatii hieman harjoittelua. Voisi onnistus tuollaisellakin. Puhdistus, kuten pensselit yleensäkin.

E-P
Mitä työn alla?   6.3.2021 12:19
Onko se ahnehtimista, jos rakentaa usemapaa mallia kerralla? No joka tapauksessa Escin vanha A-4 sykhawk on saanut väriä pohjaan sekä ensimmäisen väämiovärin. Malli rakentuu suoraan laatikosta ja esittää Israelin ilmavoimien konettta. Tarkoitus an jatkaa AK-Interactiven värisarjan kokeilua.

Tuli hankitua Zvezdan 1/48 Bf-109G6 tarkoituksena rakentaa ensimmäinen 1/48 skaalan Suomi Mersu. Tämän kanssa ei sitten kannata hötkyillä. Osia on sen vverran runsaasti. Jo pelkästään moottiri ja sen ympäristö muodostaa reilun 40 osan kokonaisuuden. Valmistaja tarjoaa kahta vaihtoehtoa rakentamiseen, kone maassa moottoripellit auki tai kone lentävänä yksilönä ohjaajan kanssa. Tarkoitus on tehdä näiden välimalli eli kone maassa, pelllit kiinni ja ukko ohjaamossa tekemässä lähtötarlastusta ta jotakin sellaista. Saa nähdä kuinka homma onnistuu.

E-P
Mitä työn alla?   20.2.2021 16:47
AZn Spitfire VIII LF on viimeistelyä vaille valmis. jos hyvin menee nin huomenna voisi julkaista.

E-P
Aardvark F-111F julkaistu sivustolle.
Saku WWII Luftwaffe maalit   13.2.2021 18:45
Moi

Kannattaa harkita myös Lifecolorin kuuden värin sarjaa: Luftwaffe Color set No1. Löytyy mm 02, 65, 70 ja 71.

Värisävytkin on ihan kelvollisia. No, ainakin minun mielestäni. Sitä, miten värit käyttäytyvät ruiskussa en valitetttavasti osaa komentoida.

E-P
RLM 74 sävy   13.2.2021 02:05
Joo, on nämä väri asiat mielenkiintoisia. Sanotaan että "kauneus on katsojan silmissä" ja "totuus löytyy kaurapuurosta". Oikea väri on se, mikä näyttää hyvältä. Tietysti yleensä on olemassa tarkka speksi, johon pyritään. Onnistumisen aste vaihtelee. RLM antoi jopa määräyksen, että vaikka värierä ei ollut täysin speksien mukainen, se ei ollut riittävä syy palauttaa sitä tehtäälle. Ja tarina mekaanikosta, joka surkutteli rumaa violettia värisävyä koneesssa, Arvtenkin pieleen mennyt RLM81 erä.

Ja vaikka väri on periaatteessa sama, niin esim. puu, metalli ja kangaspinnat vaativat erilaisen kemallisen koostumuksen. Ja pääle vielä joitain erityisominaisuuksia kuten palonkestävyys. Ja kaikki käyttäytyvät vanhetessaan eri tavalla. Joten RLM74 tapauksessakin harmaan sävyjä riittää vaikka kyseessä olisi pelkkä metallipintojen suojamaali..

Oman osansa soppaan lisäsi
E-P
Vaikuttaa uhkaavasti siltä, että saan F-111Fn määräsikaan mennessä valmiiksi. Tänään on ensimmäiset siirtokuvat laitettu paikoilleen. Loput kuvat ja loppuviimeistely sekä kuvaminen. Ja aikaa kolmisen viikkoa. Lupaavalta näyttää. Ehtii rakennella maalinkuivumismallikin rinnakkaisprojektina. Tai pari jos oikein ahneeksi heittäytyy…

E-P