Pienoismallit.net

Juha Koskinen

Sivupeili Famoon?   11.11.2019 08:51
Bare metal foil tai samantapainen itseliimautuva folio? Peili lienee pyöreä joten siistin pyörylän leikkaaminen on oma haasteensa..
Rakentamattomat pienoismallit   10.6.2019 22:14
Sellainen ajatus pulpahti tajunnan pinnalle liittyen rakentamattomien kasoihin ja niistä johtuvaan ahdistukseen tai muuhun epämukavuuteen että jotkuthan kuulemma harrastavat myös tai jopa pelkästään rakennussarjojen keräilyä, siis niin että hankitaan rakennussarjoja ilman aikomustakaan niiden rakentamiseen. Jotkut keräilevät jopa pelkkiä laatikoita tai rakennusohjeita eikä varmaan auringon alla ole mitään mitä joku ei keräilisi.
Itse en tätä harrasta ja kaikki mallini olen hankkinut vakaalla rakentamisaikomuksella mutta olen huomannut että jotkin rakennussarjat, varsinkin ns. multimediasarjat jotka sisältävät muovisten lisäksi fotoetsejä, resiiniosia ja mitä vielä, tai ovat muuten jotenkin hienoja avaamattomissa pusseissaan ja hienoissa laatikoissaan, niin upeita, etten "uskalla" aloittaa rakentamista etten turaisi jotenkin mallia puutteellisilla taidoillani (joo tiedän että tämä kuulostaa aika oudolta) niin tällainen tunne saattaa olla alku rakennussajojen keräilylle.
Eräs nyt jo lopettanut askarteluliikkeen pitäjä kertoi joskus että hänellä oli pitkäaikainen asiakas joka osti aina kaksi kappaletta samaa Tamiyan 1/35 rakennussarjaa, toisen rakennettavaksi ja toisen ei.
Sitten vähän sivuraiteelle, eräällä amerikkalaisella automallisivustolla eräs kaveri heitti joskus kysymyksen että "do you build to finish?" eli "rakennatko saadaksesi valmiiksi?" ajattelin että totta kai mutta sitten taas että onhan minullakin kesken jääneitä malleja jotka ovat olleet sitä jo vuosia pahimmillaan enkä tiedä valmistuvatkokaan ikinä. Pienoismallin rakentamisessa minulle on kivointa rakentaminen, ei ehkä niinkään valmiiden mallien säilyttäminen. Mallin valmistuminen on aina hienoa ja kyllä upea mallikokoelma on näyttävä(ei vältt. omani) mutta onko siis mallin rakentaminen vain johonkin vaiheeseen, ei siis valmiiksi aivan pöljää touhua?
T: Juha Koskinen
Pientä kettinkiä?   4.6.2019 14:03
Terve.
Jos pieni tekstimainonta ei haittaa niin ainakin Hobby paint n stuffin kaverilta ostin Tampereen Pienoismallipäivillä tosi pienilenkkistä ohutta kettinkiä. Muistaakseni Hobby Pointista Helsingissä olen ostanut myös pientä ketjua joka vissiin on tarkoitettu juuri pienoislaivojen ketjuksi. No jopa tuli toistoa!
T: Juha Koskinen.
Rakentamattomat pienoismallit   2.6.2019 11:54
Terve,
kyllä tuntuu tutulta, kaikki edellä kerrottu sopii omiinkin kokemuksiin aika hyvin. Tilanne itselläni on se, että en missään tapauksessa saa kaikkia omistamiani rakennussarjoja valmiiksi vaikka jäisin pois töistä ja vain rakentelisin malleja kotona lopun ikääni. Toisaalta minulla on joitakin vanhoja sarjoja joita en edes aloittaisi, esim joitakin JoHanin automalleja, jotka eivät enää palaa tuotantoon.(Ja juu ei, en myy niitä ainakaan vielä! :))

Oikeastaan vähän kadehdin mallareita jotka pysyvät yhdessä aihepiirissä, itse kun rakennan pääasiassa 1/25 autoja, mutta olen lipsunut pahasti sotilaskalustopuolellekin, kaikki alkoi Sd Kfz 7 puolitelavaunusta, ja nyt hyllyssä on jo toistakymmentä tankkia ja muuta armeijakalustoa..Puhumattakaan 1/72 lentokoneista joita niitäkin on ilmestynyt kaappiin kuin itsestään.
Kesäaikana en juurikaan saa mitään tehtyä mallien suhteen. Hyvänä vuonna valmistuu 2-3 autoa ja toinen mokoma tankkeja, ei joka vuosi niin että kyllä tässä varastoa täytyy myydä pois ennen pitkää. Tänä vuonna muutaman automallin myinkin.
Rakennellaan! T:
Juha Koskinen
Rakennussarjan puuttuvat osat   5.4.2019 20:56
Terve.
Olin 30.03.19 Huolin pienoismallinäyttelyssä ja myin siellä muutaman autorakennussarjan kokoelmistani. Osa oli täydellisiä ja osa puutteellisia. Kerroin ostajille jos tiesin sarjasta puuttuvan osia, mutta nyt heräsi epäilyksen peikko että olen saattanut myydä jonkin mallin osiltaan täydellisenä mutta siitä kuitenkin puuttuu jotakin. Jos tuntuu siltä että olet tällaisen ostanut, pistätkö minulle yv:tä niin katsotaan voisiko asialle tehdä jotakin.
T: Juha
Endeavor, fregatti vai parkki   15.12.2018 15:38
En minäkään mikään laiva-asiantuntija ole mutta ainakin tuo kapteeni Cookin Endeavour-alus käsittääkseni on juuri parkki. Parkin tunnistaa siitä että sen takimmainen masto ei ole täystakiloitu vaan siinä on kahvelipurje. En ole ihan varma termien oikeellisuudesta.
Kaljuuna ja fregatti ovatkin sitten ainakin minulle vaikeammin määriteltäviä alustyyppejä. Joitakin nykyaikaisiakin (sota)laivoja kutsutaan fregateiksi. Kaljuunasta (galleon?) minulle tulee mieleen jokin n. 1600-lukuinen sotalaiva.
Englanninkielen sanalla bark on useita merkityksiä, mm. puunkuori ja koiran haukku. Laivayhteyksissä bark tarkoittaa juuri parkkia. Samaa tarkoittaa myös barque, lieneekö ranskaa?
Valitettavasti ei ole, kun Risteysasemakin lopetti.
Kamera?
Joskus kokeilin Winton- taiteilija- akryylejä vanhaan lentokonemalliin. Ne on tarkoitettu taulujen maalaamiseen ja ovat suoraan tuubista aika paksua mutta voi ohentaa vedellä pm-käyttöön sopivaksi. Ne myös sekoittuvat hyvin joten muutamalla perusvärillä saa melkoisen kirjon sävyjä. Mielestäni ihan ok jälkeä tuli. Nämä Winton vai onko se Winston- värit ovat halvahkoja taiteilijavärejä mutta varmaan jotakin marketti-alelaaritavaraa laadukkaampaa, mutta eivätköhän ne markettivärit ainakin ruoste, kura ym hommiin sovellu.
Mitä työn alla?   1.6.2017 15:45
Ari Oksanen kirjoitti:
Päätin ruveta kokeilemaan Italerin Transitin muuntamista Mk1 dieseliksi, koska löysin referenssiksi kaitafilmin pätkän ekasta omasta kulkupelistä.
Hieno Transit! Onko tuo jokin muunnossarja vai ihanko olet omin pikku kätösin rakentanut tuon keulan?