Pienoismallit.net

VilleH

Viimeisin mallailuhankinta   4.10.2022 19:31
Hmm.

Nostan kissan pöydälle.

Kaikkialla pidetään venäläisiä tuotteita ongelmallisena, mutta minulle on hieman hankalaa ymmärtää, miksi tämä ei koskisi pienoismalleja.
Myös ainoassa jäljellä olevassa suomenkielisessä, ja sinänsä erinomaisessa IPMS Mallari-lehdessä mainostetaan/arvioidaan venäläisiä rakennussarjoja ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut (ulkoisessa todellisuudessa).

Jep. Ei ole pakotteiden alaista jne, niin kuin kovin moni muukin asia, mutta olemme mielestäni perusasioiden äärellä tässä. Haluammeko tukea tätä systeemiä edes marginaalisesti.

T:Ville H
Puisen purjeveneen rakentaminen   14.5.2022 16:28
Hei,
Tiiviisti kolme vaihtoehtoa:
Helpoin ja suoraviivaisin tie on käyttää aivan tavallista venelakkaa. Ensin pari reilusti ohennettua kerrosta, joka imeytyy puuhun ja sitten paksummalla loppuja. Kerrosten määrä riippuu halutusta pinnasta - Jos haluat peilipintaa, kerroksia on jo useita, se vaatii myös rankkaa välihiontaa. Ja tässä tulee tämän menetelmän huono puoli - alkydilakka kuivuu hitaasti, jotta sitä pääsee hiomaan, pitäisi mielellään omien kokemuksieni mukaan odotella viikon päivät, ja kun tämä pitää tehdä monta kertaa niin homma vaatii kärsivällisyyttä. Mutta tosiaan, tämähän siis riippuu halutusta lopputuloksesta, jos vähempi riittää niin työkin on pienempi. Jos käytössä on ruisku, niin sitä sitten niihin viimeisiin kerroksiin.

Toinen vaihtoehto on käyttää (laminointi)epoksihartsia lakkana - kerros kovettuu läpikotaisin paksunakin nopeasti, ja pääsee noihin hiontahommiinkin sukkelammin. Viimeiset pari kerrosta sitten joko tuota venelakkaa, tai aerosolipurkista kiiltävää lakkaa.

Kolmas vaihtoehto "pomminvarma" on käyttää yhden epoksikerroksen jälkeen ohutta n. 50g/m lasikuitukangasta. Jotta se onnistuu siististi, kannattaisi ensin harjoitella asiaa muualle kuin veneeseen. Lasikangas on niin ohutta, ettei se näy, mutta tuottaa todella kestävän pinnan. Kuidun päälle kuitenkin pitää vielä vetää epoksia ja hiontaa, jotta pinta on sileä, ja viimeiseksi jokin ruiskutettava lakka.

Jos haluat mallin kestävän kauemmin, kaikissa vaihtoehdoissa pitää myös sisätilat (-pinnat) lakata hyvin, ei tarvitse kuitenkaan hioskella jne, vaan karumpi pinta toki riittää, varmaan pari kertaa vähän ohennetulla lakalla, tai kerta epoksilla riittää.

Jos haluat maalata malliin esim. vesilinjan alapuolen tms. se onnistuu tavallisilla maaleillakin tuon lakkapinnan päälle. Tavallisilla liuotinpohjaisilla aerosolimaaleilla pitää odottaa lakan kuivumista pari viikkoa, ja maalata ohuita kerroksia, ettei lakka lähde kiehumaan.

Lisää pintakäsittelystä esim: www.sulara.fi/artikkelit.htm

T:Ville H
Maali   30.1.2022 14:13
Moi, kolme vaihtoehtoa tulee mieleen:
- Maali ei kuitenkaan ole sekoittunut, ainakin joihinkin humbrolin mattasävyihin muodostuu pohjalle tiivis kakku, joka edellyttää sen kaivamista, möyhimistä ja pitkällistä sekoittamista. Kokeile esim. ruuvimeisselillä, onko maali sekoittunut varmasti pohjaa myöten.
- Ohensit liikaa - kokeile ilman ohennusta
- Maali on muuten pilalla/viallista

Auttoiko mitään?

T:Ville H
Hei, olen samaa mieltä Canuten haasteellisuudesta.

St Canutessa on vanerista ja puulistoista rakennettava runko, kun taas Nederlandissa on ABS -syvävetorunko, siis yhtä kappaletta. Tuo rungon rakentaminen uivaan malliin on kuitenkin kohtalainen työ, jossa voi mennä pieleenkin.

Toki Nederlandissakin on omat hankaluutensa, ja Canute on muuten suoraviivaisempi yhdellä koneella jne. Ehkä billingin tuotannosta paras voisi olla Bankert, mutta nähtävästi sitä ei ole saatavana? Ehkä myös White Star -kalastusvene voisi olla sopiva aloitusmalli.

Joka tapauksessa näiden klassisten laivamallien rakentaminen on tosiaan huomattavasti työläämpää kuin muovimallien, esimerkiksi osien sopivuus on lähes täysin rakentajan tarkkuuden ja huolellisuuden varassa, on osattava sovittaa ja muotoilla niin kauan kunnes osat sopivat kunnolla toisiinsa. Fuskaaminen voi kostautua myöhemmin ikävästi, kun seuraavassa vaiheessa ei enää mikään toimi.
Oma haasteensa on käytetyt materiaalit. On hallittava erilaisten liimojen käyttö eri tapauksissa, ja myös pintakäsittely on kriittisempää toimivan mallin tapauksessa - maalauksen on kestettävä vettä ja pikkukolhuja. Puumateriaali vaatii kosteussuojaukset jne. ja jos halutaan sileitä pintoja, tulee käyttää erityisiä pohjamaaleja. Ja työkaluja tarvitaan paljon enemmän kuin esim. muovimallien rakentamisessa.

Mikä sitten on aloittelijalle vaikeaa, sanotaan näin, että jos ei ole aiempaa kokemusta esim. lennokkien tms. tarkemman rakentelun osalta, eikä apua ole saatavilla lähettyviltä, voi rakentelu olla liian vaikeaa. Toisaalta jos on jonkinlaiset kädenlahjat, ja ennen kaikkea kärsivällisyyttä opiskella, eli kokeilla ja etsiä oikeita menettelyitä, kyllä onnistuminen on mahdollista.

Vielä sellainen asia, että em. syistä näiden rakentaminen on melko pitkä rupeama, puhutaan sadoista työtunneista.

Mitä tulee RC-laitteisiin, tuollaiseen periaatteessa riittäisi 2-kanavainen perusradio. Säätimeen kannattaa sijoittaa, eli hankkia kunnollinen 12 V kestävä laivamallisäädin, se tekee ajamisesta paljon miellyttävämpää. Hobby Pointissa on varmaan paras valikoima hyllyssä, ja loput saa tilaamalla.

Jotakin apua voisi olla Suomen Laivamallien rakentajien saitilla: www.sulara.fi/artikkelit.htm

Jos kuitenkin päätät kokeilla niin onnea vain uudelle harrastukselle, vastaavista lähtökohdista on kuitenkin usea ponnistanut.

T:Ville H
Xtracolor emalimaalin hankinta.   13.11.2021 11:29
Sisulla on jonkinlainen valikoima edelleen (tai oli äskettäin) xtraa. Kannattaa kysyä, mutta muistelen, että sävyt tosiaan sotilaskalusto/lekopainoitteisia, ei välttämättä löydy automalliin sopivia.
Xtran maalit poikkeavat hieman Humbroleista: Niiden "pigmentti-intensiteetti" on hieman alhaisempi, ts. ne ovat läpikuultavampia kuin Humbrolin vastaavat, ja maalikerroksia tarvitaan useampia. Tässä voi olla sävyistäkin kyse, olen itse käyttänyt 2.ms brittisävyjä, saksalaisia 74-75-76 -sarjalaisia, US-harmaita ja muinaisia Suomen maavoimien sävyjä. Lisäksi maalin tarttuvuus on mielestäni hieman heikompi kuin Humbroleilla, joten tarkkuutta teippauksissa, tämä voi myös liittyä pohjan puhtauteen, en tiedä.
Revelleihin en osaa ottaa kantaa, minulla on vain metallisävyjä ja lakkoja nykyisin.

Xtran ohennan kuten kaikki emalimaalit, ohenteena noin puolet-kaksi kolmasosaa hyvälaatuista (rautakaupan, esim teknos 1621) mineraalitärpättiä ja loput tinneriä.

T:Ville H
Iwata lopettaa ruiskuttamisen   12.4.2021 19:09
Minusta tuo vaikuttaa joko liian paksulta maalilta, tai maalin paakkuisuudelta.
Kun itselläni on noita oireita, lisään maalikuppiin hieman lisää ohennetta, ja se auttaa lähes aina. Jos ei auta, on maalissa silloin "sattumia".

T:VilleH
Mitä työn alla?   10.4.2021 18:09
…jäi sanomatta, että minun silmääni tuo maalaus näyttää mukiinmenevältä ihan tuollaisenaan. Pieni varjostus sopiviin paikkoihin voisi tuoda sitten sitä elävyyttä.
T:VilleH
Mitä työn alla?   10.4.2021 18:07
Periaatteessa vielä tässä mittakaavassa puukannet, ainakin kohtalaisen uudet ja kunnossapidetyt ovat esikuvan mukaisesti esitettynä melko tasavärisiä.
Kuitenkin tietty elävyys toki on silmäkarkkia, ja tein itse nuo kannet tällä tavalla: pienoismallit.net/galleria/malli_8611/rakennusvaihe_1044/
Sanoisin, että olennaista on viimeinen kerros "kuultolakalla", eli lakkaan sekoitetaan sopivaa sävyä, ja levitetään tämä sekoitus viimeiseksi kannelle.
Nurkkakohtia ja likaantuneita osia voi sitten korostella jälkikäteen.

T:VilleH
Uusia Suomi-malleja tulossa   27.1.2021 19:26
Kari Keränen kirjoitti:
Esko Koskinen kirjoitti:
Finmilmodels on suunnittelemassa 1/35 -mittakaavan Pasia. 1/72 -skaalaan valmistajalta löytyy jo Pasi XA-180 ja XA-185 sekä Sisu Proto.
Tämä on kyllä tervetullut uutinen. Toivottavasti kauppa käy ja tulevaisuudessa nähdään Proto ja Masikin 1/35 mittakaavassa.
Kyllä!!

Kunnon viku tulossa ja nyt tämä - oi onnea:)