Pienoismallit.net

VilleH

Iwata lopettaa ruiskuttamisen   12.4.2021 19:09
Minusta tuo vaikuttaa joko liian paksulta maalilta, tai maalin paakkuisuudelta.
Kun itselläni on noita oireita, lisään maalikuppiin hieman lisää ohennetta, ja se auttaa lähes aina. Jos ei auta, on maalissa silloin "sattumia".

T:VilleH
Mitä työn alla?   10.4.2021 18:09
…jäi sanomatta, että minun silmääni tuo maalaus näyttää mukiinmenevältä ihan tuollaisenaan. Pieni varjostus sopiviin paikkoihin voisi tuoda sitten sitä elävyyttä.
T:VilleH
Mitä työn alla?   10.4.2021 18:07
Periaatteessa vielä tässä mittakaavassa puukannet, ainakin kohtalaisen uudet ja kunnossapidetyt ovat esikuvan mukaisesti esitettynä melko tasavärisiä.
Kuitenkin tietty elävyys toki on silmäkarkkia, ja tein itse nuo kannet tällä tavalla: pienoismallit.net/galleria/malli_8611/rakennusvaihe_1044/
Sanoisin, että olennaista on viimeinen kerros "kuultolakalla", eli lakkaan sekoitetaan sopivaa sävyä, ja levitetään tämä sekoitus viimeiseksi kannelle.
Nurkkakohtia ja likaantuneita osia voi sitten korostella jälkikäteen.

T:VilleH
Uusia Suomi-malleja tulossa   27.1.2021 19:26
Kari Keränen kirjoitti:
Esko Koskinen kirjoitti:
Finmilmodels on suunnittelemassa 1/35 -mittakaavan Pasia. 1/72 -skaalaan valmistajalta löytyy jo Pasi XA-180 ja XA-185 sekä Sisu Proto.
Tämä on kyllä tervetullut uutinen. Toivottavasti kauppa käy ja tulevaisuudessa nähdään Proto ja Masikin 1/35 mittakaavassa.
Kyllä!!

Kunnon viku tulossa ja nyt tämä - oi onnea:)
Suomi BMP-2   26.1.2021 20:39
Tietääkö kukaan mikä on tuo "putki" tornin vasemmassa ylänurkassa (kts. kuva)?

upload.wikimedia.org…a/commons/3/3c/Parola_Tank_Museum_058_-_BMP_1_PS_%2837853503944%29.jpg
[/quote]

Sepä on se Lyran:) Eli hieman kranaatinheittimen näköinen laite.

T:Ville H
Kaari on sektorisuoja etuaseelle: Se estää aseen suuntaamisen ja siten ampumisenkin veneen rakenteisiin esim. komentosiltaan.
Tsemppiä hankkeeseen - Laithan kuvia tänne kun edistyy!

T:Ville H
Esim. täältä löytyy: www.componentshop.co.uk/leds/micro-leds.html

Nuo 0402 -kokoiset alkavat olla jo skaalakokoa lähellä:) mutta joutuu itse kasaamaan "naruksi".

Tässä tapauksessa kannattaa ottaa ilman vastusta, ja ketjuttaa, ja laittaa ketjun päähän sitten tarpeellinen vastus, riippuen jännitelähteestä. Yhden ledin kynnysjännite on n. 1,8 - 3 V riippuen väristä, joten jännitettä tarvitaan jos ketju on pitkä. Virraksi vastuksella sitten n. 20 mA eli edellyttää pieniä elektroniikkalaskuja.

T:Ville H
Hei,
Styrofoamin päälle ei voi suoraan laittaa polyesterihartsia, se sulattaa styrofoamin (ja styroksin), polyuretaanivaahto sen kestää. Jos hartsina käyttäisi epoksia, voi laminoida myös styrofoamin päälle, mutta epoksit ovat ehkä konstikkaita, polyesteri on suoraviivaisempi ja halvempikin.

Itse lähestyisin juurikin näin, polyesterihartsilla laminoiden, mutta siis käyttäen runkona polyuretaanivaahtoa, johon karkea maiseman muotoilu on helppo tehdä. Noita polyesterituotteitahan saa lähes kaikista rautakaupoista. Koska laminointipinta on ehkä vähän karkea, joudutaan sitä tasoittamaan - kannattaa tässäkin käyttää polyesteritasoiteita, niin tarttuu ja pysyy hyvin.

Maaleiksi voi ja kannattaakin käyttää ulkokäyttöön tarkoitettuja maaleja, muttei ehkä oikean talon - ne eivät sovi suurella todennäköisyydellä tähän, paitsi ehkä maisemointiin, en tiedä. Erityisesti polystyreenirakenteiden ja ehkä muidenkin yksityiskohtien salaisuus on hyvän pohjamaalin käyttö, se auttaa tartunnassa ja vahvistaa maalipintaa. Voi olla, että pohjamaaliin päälle voisi sitten käyttää jopa noita uusia vesiohenteisia, minulla ei ole niistä kyllä kokemuksia. Kalustemaaleja löytyy myös himmeinä, joka näyttää pienoismallissa paremmalta kuin kiiltävät maalit.

Odottelin, että joku nk. puutarhamalleja harrastava voisi ottaa näihin kantaa, mutta taitaa olla sellaiset harvassa, eikä ehkä edes tällä palstalla.

T:Ville H
Itselleni tuli tässä tapauksessa mieleen sääolosuhteiden ongelmallisuus. Jos ymmärrän oikein, vaikka malli olisi suoralta sateelta suojassa, on kuitenkin jo lämpötilan vaihtelut, ja niiden seurauksena kondenssikosteus tässä melkoinen ongelma.

Jos mallin on tarkoitus olla esittelykunnossa joitakin kuukausia, ei asiaan ehkä tarvitse kiinnittää liikaa huomiota. Mutta jos sen on tarkoitus kestää vuosia, kuten tulkitsen, on ongelma todellinen. Sallisten upeat dioraamat on tarkoitettu säilytettäväksi suojatussa tilassa ja tasaisessa lämpötilassa.

Esimerkiksi, en missään tapauksessa suosittele tekemään sellaisia sekarakenteita, joissa on puuta (missään muodossa) ja muovia, niiden erilainen eläminen todennäköisesti rapauttaa mallin nopeasti. Myös styrofoamin ja sen pinnoitteena ehkä käytettävät maisemointituotteet todennäköisesti elävät eri tavalla, ja saattavat reagoida myös kosteuteen ei-toivotusti?
Kokonaan polystyreenistä, eli levystä ja esim. listoista huolellisesti tehdyt rakenteet (tulikos tähän taloja tms.) voisivat ehkä kestää, ainakin jos UV-säteilysuojaus on kunnossa, maali tai suojakalvo laseissa tms.

Vanerit ja muut puukuitulevyt voivat myös tuottaa sellaisenaan yllätyksiä muodonmuutoksilla, mutta ehkä hyvälaatuinen filmivaneri voisi olla jossakin kohden käyttökelpoista?

Lasikuitu (siis polyesteri-lasikuitulaminaatti) voisi olla suurissa kokonaisuuksissa harkinnan arvoinen, se on melko stabiili ja vapaasti muotoiltavissa, joka mahdollistaa homogeeniset ja siten stabiilit rakenteet. Muotti tai mallinehan voi olla sitten hennompaa tavaraa. Lasikuitulaminoinnin ohjeita on netti pullollaan, jos siis työmenetelmä ei ollut tuttu.

T:Ville H
Uusia Suomi-malleja tulossa   6.11.2020 19:30
Excellent! I think I can barely wait this one.

Br:VilleH