Pienoismallit.net

Harri Huopainen

Kun kerrot olevasi mallari...   2.12.2007 13:12
Kersantin viestiin viitaten pitää kertoa tosijuttu väliin.

Sattui Ruotsin laivalla pari vuotta sitten, että baarien sulkeutumisen jälkeen notkuttiin kaverin kanssa laivan käytävillä ja polttelimme tupakkia. Eräs naikkonen pyysi meidät hyttiinsä jatkoille ja siellä eräs neitokainen katseli minua sillä lailla, että kilttiä poikaa hieman hirvitti. Hän kysyi asiaan kuuluvasti, mitä harrastan ja sivutin pienoismallit parilla epämääräisellä lauseella, sillä eiväthän ne ketään kiinnosta.
Hetken päästä lähdettiin taasen tupakille ja siinä yhteydessä tämä neito sanoi jotakuinkin näin:"Ai sinä rakentelet pienoismalleja, Fokkereita ja Messerscmittejäkö?" Meinasi leuka pudota lattialle, oli sen verran odottamaton kysymys. Tämä ihminen harrasti moottoripurjelentoa, oli kiinnostunut ilmailuhistoriasta ja oli kasannut muutaman pienoismallinkin. No, siinähän aamuyö meni mukavasti tarinoidessa lentokoneista.
Tankkien sisätila sarjat   1.12.2007 20:19
No, omat kokemukset ovat CMK:n Pantterin G-mallin sisätilasatsista, joten en tiedä kuinka paljon siitä on apua, kun puhutaan Verlindenin ja Tanks Workshopin tuotteista.

Saadakseen täydelliset sisätilat Pantteriin piti ostaa kolme CMK:n sarjaa (moottoritila, taistelutila ja ajajan/radistin tilat) ja rahaa kului sangen huomattava summa.

Positiivista oli se, että osat näyttivät kivoilta, ne olivat pääasiassa oikein ja menivät hyvin paikalleen.

Negatiivista taas oli se, että referensseihin (jotka G-Pantherin sisätiloista puhuttaessa ovat kiusallisen harvassa) verratessa ilmeni, että yksityiskohtia on jätetty tolkuttomasti pois. Kaikesta pystyi päättelemään, että sisätilasatsi on suunniteltu siten, että sisukset näyttävät kivalta kun vaunun luukuista kurkitaan sisään. Itsellenihän tämä ei riittänyt, sillä olin päättänyt, että kun teen mallin täysillä sisuskaluilla niin silloin vaunusta voi myös irrottaa tornin ja suuren vaihteiston huoltoluukun ajajan/radistin tilan päältä.

Kaikkihan tietävät, että panssarivaunun sisällä on huomattava määrä erilaisia johtoja ja letkuja ja näistä ei ohjeissa mainittu sanaakaan. Lisäksi monet pienemmät ja suuremmat nippelit loistivat poissaolollaan. Törkeintä kuitenkin oli mielestäni se, että taisteluosaston molemmille puolille telojen päälle tuli vain yksi ammusteline, kun taas oikeassa vaunussa tässä oli kaksi ammustelinettä peräkkäin. Tähän oli ilmeisesti päädytty tilan vähyyden takia, mutta kyllä ainakin itse sain siihen tilaan peräkkäiset ammustelineet ahdettua. Huono vitsi oli mielestäni sekin, että setissä tuli mukana radiot komentovaunulle, mutta perus rivivaunun radiokehikko tuli tyhjänä! Ohjeissa neuvottiin käyttämään komentovaunun radiot, mutta sanallakaan ei mainittu, että kyseessä on nimenomaan komentovaunu. Lisäksi päättelin puutteellisten referenssieni perusteella, että setissä tuli sekaisin varhaisen ja myöhäisen G-mallin osia. Uskon/toivon tämän johtuvan siitä, että osien tekijöillä ei itselläänkään ole ollut kaiken kattavia referenssejä käytössään.

Lisää risuja tulee myös ohjeista, sillä ne olivat mielestäni vaikeaselkoiset ja puutteelliset. Lisäksi niissä ei ollut minkäänlaisia tietoja mahdollisista esikuvista. Tähän tietysti vaikuttaa se, että ulkopintojen detaljit ovat melko hyvin tiedossa (esim. missä kuussa v.1944 mikäkin nippeli lisättiin vaunuihin) mutta tiedot sisätiloista ovat huomattavasti heikommat.

No, kaikesta huolimatta olen päättänyt rakentaa mallin valmiiksi, jos ei muuten niin sen takia, että sitä varten on tullut ostettua jo niin tolkuton määrä aftermarket sälää, että ei niitä viitsi jättää kaappiinkaan lojumaan. Viimeksi pari viikkoa sitten saapui herra Kuivalaiselta etsiarkki saksalaisista vaunuradioista :) Näillä näkymin valmista saattaa syntyä n. vuosien 08/09 aikana…

Yhteenvetona voisi sanoa, että tod. näk. sisätilapalikat menevät enemmän tai vähemmän mukavasti paikalleen ja lopputulos näyttää hyvältä, mutta liiaallisilla referenssimateriaaleilla voi hankaloittaa elämäänsä huomattavasti. Lisäksi tuntuu siltä, että Tiikerin sisuksista tuntuu varsinkin netissä olevan paljon enemmän tietoa, kuin Pantterista.
SISÄLÄMMITIN ??   7.11.2007 21:07
Ilmansuodatinhan se on. Sijaitsee normaalisti moottorin päällä, tulee ensimmäisenä vastaan kun moottoritilan iso luukku avataan. Kyseistä vaunua on ilmeisesti yritetty huoltaa ennen hylkäämistä, päätellen auki olevista luukuista, paikoillaan olevasta käynnistinkammesta ja em. ilmansuodattimesta moottorin päällä.

On muuten eräs parhaista loppupään Pantteria esittävistä kuvista.
Jagdtiger "Porsche"   4.11.2007 15:25
Aivan, olet oikeassa vaununumerosta. Enpä katsellut kirjoja riittävän tarkasti, ennenkuin aloin kirjoittamaan. Mielestäni tässä vaunussa on melkoisen tavallinen kolmivärikaavio, joko täplillä tai ilman.

EDIT: Ja onhan se kympin ja ykkösen kaavio ihan erilainen, kun valokuvia vertaa
Jagdtiger "Porsche"   4.11.2007 14:56
Pitää tuohon ambush kaavio kohtaan puuttua, muuhun ei lisättävää itseltäni löydy.

Sinulla Asko varmaan on käytössäsi Schifferin kaksiosainen tiilikivi Jagdtigeristä, kirjoittaja on Andrew Devey? Muuten mukava teos, mutta valokuvien painolaatu on monessa kuvassa luvattoman kehno.

Kakkos osassa (Operational history) sivulla 183 ja 185 on kuvasarja vaunusta 305010, taktinen numero 301 ja naamikuviot erottuvat kohtuullisen hyvin. Kuviot ovat pääasiassa ruiskulla vedeltyjä epäsäännöllisiä rantuja, eivätkä ambush kaaviolle tyypillisiä laajoja värikenttiä. Tosin vaaleimmat alueet ovat niin vaaleita, että ne saattavat olla jopa valkoista talvinaamiointia, jolloin alla saattaa olla vaikka ambush kaavio. Samasta vaunusta on heikkolaatuinen kuva myös sivulla 225. Tämä kuva on otettu sen jälkeen kun vaunu jäi sotasaaliiksi.

Ihan varmistuksena, puhutko vaunusta 1 vai 10?
Asko Karjalainen kirjoitti:
Vaunusta 1 on kuva joulukuulta 44, jossa se on uudenmallisella tuella varustettuna ja ainakin kaksivärisessä maalauksessa. Voi siinä olla kolmaskin väri, jota arvelisin valkeaksi!!
Vaunun valmistusnumero on maalattu tuen kiinikkeiden väliin.
Tuli vain mieleen, kun kympin naamiokaavio vastasi hyvin kuvaustasi.

Itse olen ymmärtänyt, että ambush kaavio on yhdistettävissä lähinnä tehtaalla naamioväriin maalattuihin vaunuihin, kun taas kentällä käytännöt ovat olleet vaihtelevampia. (Jopa ns. eliitti yksiköissä?) Kaavion havaitsemista ei tosin helpota ainakaan se, että pilkut eivät useinkaan olleet läheskään niin suuria, kun joissain piirroksissa ja pienoismalleissa annetaan ymmärtää.

P.S. Hieman aiheen ohi menevää mukaan. Tuossa Jagdpanther keskustelussa sivusin hieman Jagdtigerin maalausta. Deveyn kirjassa 331:n (Runkonumero 305020) väreiksi annetaan keltainen, vihreä ja panssariharmaa, ilmeisestikin punaruskealla pohjalla. En tiedä perustuuko väite kirjalliseen raporttiin, vai kuvien tutkimiseen, mutta hämärältä kuullostaa. Värikuvassa ainakin osittain päällemaalatusta vaunusta voi itseasiassa erottaa pari vihreää värialuetta, mitkä saattavat mielestäni hyvinkin olla osa alkuperäistä kaaviota. Mustavalkokuvat taas eivät mielestäni todellakaan tue neliväristä maalausta.
Saksan kielen taitoni on hyvin rajoittunutta, (korkkarisaksa, valinnainen saksa 7 luokalla sekä kirjoista ym. tarttuneet sanat) mutta yritetään.

Tankissa sanotaan, että Achtung! Kraftstoffbehälter! (Huomio! Polttoainesäiliö!) Keine bombe! (Tämä ei ole pommi)

Lisäksi usein pikkuteksti, missä sanotaan suunnilleen, että palauta tankki lähimmälle Luftwaffen yksikölle, poliisille tms., niin saat niin ja niin monen Reichmarkan korvauksen. Tarkoitus oli, että siviilit palauttaisivat ystävällismielisten alueiden (varsinkin länsirintama ja Saksan valtakunnanpuolustus) yllä pudotetut lisätankit uusiokäyttöön.
Focke-Wulf-ässät?   31.10.2007 22:51
No tässä ensi alkuun muutamia:

JG300: Klaus Bretschneider (31), Walter Dahl (128), Walter Loos (38).

JG54: Walter Nowotny (258), Erich Rudorfer(222), Emil Lang (173, kaatui JG26:ssa), Otto Kittel (267).

JG26: Josef Priller (101), Wilhelm Ferdinand "Wutz" Galland (55, sen Adolfin nuorempi veli), Adolf Glunz (71).

JG11: Anton Hackl (192).

JG3: Wilhelm Moritz (44), Oskar Romm (91).

JG2: Julius Meimberg (52), Siegfried Lemke (96), Walter Oesau (123), Hans "Assi" Hahn (108, sotavangiksi JG54:ssä), Kurt Bühlingen (112), Josef Wurmheller (102).

JG1: Heinz Bär (220)

Maataistelulentäjistä mainittakoon vaikka Hermann Buchner (n. 50-60, en muista tarkkaan), August Lambert (116).

Listani on mielivaltainen, eikä läheskään kattava. Osalla lentäjistä pudotuksia on tullut huomattavia määriä myös muulla kalustolla, mutta kaikki ovat kuitenkin Focke Wulf ässiä sodan eri vaiheilta.

Miehistä ja yksiköistä löytyy tietoa Googlellakin, mutta paremmin tietysti aiheeseen erikoistuneista kirjoista.
Kunkkutiikeri   30.10.2007 17:57
Ei. Lopettiin virallisella käskyllä syyskuussa -44. Kuningastiikeriin sovellettavissa olevaa tietoa värityksistä löytyy muutaman päivän takaisesta Jagdpantherin väritystä käsittelevästä ketjusta: www.pienoismallit.net/keskustelut/1882_jagdpantherin_maalaus/

Detaljipuolellakin tuli tuotannon jatkuessa pienehköjä muutoksia, näistä löytyy kohtuullisen hyvä kooste Doylen ja Jentzin Kuningastiikerikirjasta, kustantaja on Osprey.
Jagdpantherin maalaus   28.10.2007 16:41
Kas kun ei juurikaan yllätä. Kyseisen kirjan kuvatekstit ovat välillä hieman kyseenalaisia, esim. Ferdinandin kuvasta sanotaan, että se on otettu pian sodan jälkeen: "This rare old picture, taken shortly after World War II, shows a late-model production Elefant in its original wartime paint scheme."

Myös Jagdtigerin kuvatekstissä väitetään vaunun olevan alkup. väreissä, mutta vertaamalla muihin (mustavalko) kuviin huomaa, että maalipintaa on korjailtu. Ylimaalaukset on kuitenkin tehty sellaisilla väreillä ja "käsialalla", että ne ilmenevät vasta vertaamalla kuvaa muihin otoksiin.
Pienoismallit.net 1 v!   26.10.2007 20:03
Onnea meikäläisenkin puolesta. Eloisat sivut on Tomi saanut aikaiseksi. Itseäni miellyttää sivustossa varsinkin helppokäyttöisyys ja selkeys.