Pienoismallit.net

Ismo Sillanpää

Tamiyan mallien siirtokuvat.   25.5.2015 22:30
Jukka Luosujärvi kirjoitti:
Tuostä lämpösestä vedestä vois olla hyötyä, olen käyttänyt korkeintaan haaleaa vettä, kuitenkin pääsääntöisesti on tainnut olla kylmää vettä.
Siinä tapauksessa osa ongelmistasi johtuu varmasti veden lämpötilasta: itse käytän siirtokuvien kanssa noin 30 - 40 asteista vettä ja vaihdan sen viimeistään siinä vaiheessa kun vesi alkaa olla kädenlämpöistä (= pari kertaa tunnissa).

Jos joku tietää toimivan konstin, jolla veden saa pysymään lämpimänä pitempään, otetaan kiitollisuudella vastaan.
Tamiyan mallien siirtokuvat.   24.5.2015 20:02
Tamiyan siirtokuvat ovat paksumpia kuin useimpien muiden nykyvalmistamiejien siirtokuvat. Tästä syystä kuvien asettelu on vaikeampaa kuin jonkun muun valmistajan siirtokuvien ja lisäksi ne saattavat jäädä herkemmin hopeoimaan.

Tuo irrotusongelma ei kyllä ole minulle tullut vastaan: onko molemmissa ollut samanlämpöinen vesi? Jos vesi on päässyt jäähtymään viileäksi, siirtokuvien irrottaminen hankaloituu huomattavasti millä tahansa valmistajalla.
Nyt on kyllä pakko todeta, että C ja D kategoriassa tarjonnan täytyy olla todella heikkoa, jos Classic Airframes on parasta mitä on tarjolla.

Tosin, enpä kyllä parempiakaan tiedä. Ja totuuden nimessä on kyllä sanottava sekin, etten ole yhtään CA:n sarjaa rakentanut, mutta kuullut niistä kyllä sitäkin enemmän.
Etsiosien maalaamiseen ei ainakaan minun tietääkseni ole mitään erityisiä kikkoja, vaan ainakin emalimaalit toimivat siinä kuin muoviosissakin. Akryyleistä en tiedä, kun en niitä juuri käytä.

Etsiosat ovat pääasiassa pieniä yksityiskohtia, joita on vaikea maalata, jos osa on jo valmiina paikallaan (varsinkin niin, että saisi osan pysymään paikallaan myös maalauksen ajan). Monesti siis kannattaa maalata etsit irrallisina osina ennen kiinnittämistä, mutta toki osasta riippuen.

Kiinnittämiseen käyvät pikaliima tai esimerkiksi Krystal Klear (jolla saa enemmän asetteluaikaa, mutta liitos ei ole kovin pitävä), mutta tavallinen muoviliima ei käy. Monet pitkälle ehtineet harrastajat käyttävät etsien kiinnittämiseen myös juottamista, mutta ainakin minulle liima on toistaiseksi riittänyt.

Etsiosien kanssa pelatessa tärkeimmät työkalut ovat:
- terävä askarteluveitsi
- hyvät pinsetit
- hyvät hermot (etsiessäsi sitä mikroskooppisen pientä lattialle pudonnutta osaa…)
Ketutusketju   28.3.2015 21:37
Raimo Leino kirjoitti:
Lyhyesti sanottuna Humbrol tapahtui. Onhan tuo jättimäinen B-17G toki edelleen tuossa lattialla, mutta nyt vaan ylittää oman ymmärrykseni, että millä helvatan keinolla minä saisin noin isoista pinnoista epäonnistuneen maalipinnan pois?
Sääli komeaa mallia, jota minäkin ehdin jo tovin vartoilla Raimon pajasta. Eikös noita maalinpoistoja ole tehty Fairy Power Sprayllä maailman sivu. Tosin mallin suuri koko aiheuttaa tässä hivenen pulmia, mutta luulisi tuo isoon saaviin tai vaikka uunin pellin päälle sopivan "kylpyyn"?

Seinätelineen pettämisestä aiheutunut putoaminen saattaakin sitten olla haastavampi juttu.

Hirvittävä sääli joka tapauksessa.
Aloittelija kysyy   2.12.2014 19:03
Kuivalaisella on myös laajat kanavat tilata malleja, joten helpoimmalla pääset varmaan kysymällä häneltä. Tosin toimitusaika voi olla pitkä.

Nettikaupoista olen kuullut, että ainakin Kingkitin kautta löytyy vanhempiakin malleja, mutta itsellä ei ole siitä kokemusta.
Ohjeita tietäjiltä   30.11.2014 18:45
Liimauksen osalta sanoisin, että paras liima on Erikeeper (Micro Krystal Klear, tai Gator's Grip ajavat saman asian) jos liitoksen ei tarvitse olla kovin vahva. Vahvempaan liitokseen sitten pikaliima tai epoksi. Muoviliima ei käy tähän tarkoitukseen.

Mitä tulee värien valintaan, sanon ensin, että en ole mikään Mustang-spesialisti, ja koneyksilö, ja ajankohta vaikuttavat asiaan varmasti. Väittäisin kuitenkin, että interior greenillä tai sinkkikromaatilla pääset aika hyvin liikkeelle ainakin jos kyse on toisen maailmansodan aikaisesta koneesta.
Minäkään en ole kyseistä sarjaa rakentanut, mutta yleensä käyttämäni tapa on koota runko valmiiksi ennen maalausta ja siirtokuvia ja asentaa laskutelineet ja pikkuosat vasta sen jälkeen. Aina tämä ei osajaosta johtuen ole mahdollista, mutta melko usein ohjeita voi kokoamisjärjestyksen osalta soveltaa.
Kyllä on säkä…, työeste tällä kertaa.
Lentokoneelle jalusta 1:32?   1.11.2014 00:10
Näyttävyydestä en tiedä, kun kysymys on makuasioista, mutta tämä lienee ainakin vaivattomin ratkaisu:

Linkki