Pienoismallit.net

Ismo Sillanpää

Az modelssin VL Pyry   25.8.2009 16:55
Ok, kiitos neuvosta.
Az modelssin VL Pyry   25.8.2009 13:40
Voisinko käyttää resiiniosien liimaamiseen epoksiliimaa? Pikaliimaa löytyy kyllä muuten, mutta sen kuivumisaika on niin lyhyt, että isompien osien (lentokoneiden rungonpuolikkaiden jne.) asettelussa voi tulla turhan kiire. Joka tapauksessa kiitos tuosta vinkistä, olisin itse muuten todennäköisesti pilannut tuoreimman projektini (ensimmäistä kertaa resiinin kanssa tekemisissä minäkin).
Kävin tänään Kuusamon kaupunginkirjastossa ja silmiin sattui Jukka Raunion kirja Lentäjän näkökulma (osa II), jossa oli käyty läpi Suomen ilmavoimien käyttämät hävittäjäkonetyypit toisen maailmansodan ajalta. Kyseinen teos sisälsi myös mielestäni varsin kattavan yleiskatsauksen Bf 109 kalustosta. Erityisen mielenkiintoista antia olivat mallarin näkökulmasta läpileikkauspiirrokset ja varsin tarkat kertomukset koneisiin tehdyistä modifikaatioista. En pannut merkille, mainittiinko kirjassa nimenomaan MT 431 -konetta, mutta uskoisin siitä olevan sinulle hyötyä joka tapauksessa.
Etkö voisi lainata omia "kakkostarvikkeitasi" alkuun? Tämän harrastuksen aloittaminen ei ainakaan minulta vaatinut kuin liimatuubin, sakset ja vähän hiomapaperia. Minäkin opetin sekä pikkuveljeni että yhden kaverini niin, että lainasin heille omia tarvikkeitani. Mielestäni ei ole järkeä alkaa ainakaan kovin mittavaa tarvikearsenaalia ruveta hankkimaan ennen kuin näkee, ottaako se harrastus kunnolla tulta.
Asetaattifilmin käsittely   12.8.2009 19:22
Kiitos avustasi! Palaan asiaan jos tarvetta ilmenee.
Asetaattifilmin käsittely   12.8.2009 12:50
Sain tänään tilaamani osat Bf 110 G-4 -projektiini (vielä kerran kiitos niille, jotka auttoivat minua hyvän nettikaupan löytämisessä). Koneen mittaritaulu ja eräitä muita yksityiskohtia ovat kuvattuna asetaattifilmille. En ole kuitenkaan aikaisemmin käyttänyt asetaattifilmiä ja pyytäisin siksi kokeneemmilta neuvoja sen käsittelyssä.

Laitetaanko kuvat paikoilleen normaalien dekaalien tapaan vai onko filmin käsittelyssä jotain erityisiä niksejä, jotka pitäisi huomioida? Yritin katsoa tietoa asiasta sekä Nyyssösen käsikirjasta että sanastosta, mutta en löytänyt (tai sitten en osannut katsoa oikeasta kohdasta).
Referenssikysymyksiä   3.8.2009 16:56
Olen itsekin vielä aikamoinen noviisi tällä forumilla surffailun suhteen, joten kysymyksesi ensimmäiseen osaan en osaa juuri sanoa. Sen sijaan tuohon tekijänoikeuskysymykseen uskon voivani jotakin sanoa: jos esimerkiksi otat valokuvia jostakin museossa olevasta lentokoneesta, tekijänoikeutta pääpiirteissään vastaava ns. lähioikeus syntyy sinulle itsellesi. Näin ollen on täysin sinun vallassasi, luovutatko kuvia eteenpäin ja pyydätkö niistä maksua; tietenkin mahdollisena kuvien käyttäjänä toivon, ettet ainakaan hirveitä summia ala laskuttamaan :)

Jos otat valokuvia jostakin museossa olevasta valokuvasta, kyseessä on tavallaan kopio valokuvasta, joita puolestaan saa tekijänoikeuslain mukaan ottaa muutaman omaan käyttöönsä ja luovuttaa myös lähipiirilleen. Sen sijaan luovuttaminen maksua vastaan tai muuten laajamittaisempana toimintana on tekijänoikeuslain vastaista. Toisaalta esim. sodanaikaisten kuvien lähioikeussuoja on jo hyvin saattanut päättyä, sillä se on voimassa vain 50 vuotta kuvan ottamisesta, joten tältä osin tilanne on aina arvioitava tapauskohtaisesti.

Joka tapauksessa otan tarjouksesi omalta osaltani kiitollisena vastaan ja palaan asiaan tarvittaessa.
Nettikaupat   26.7.2009 12:21
Kiitos vastauksistanne. Niistä on paljon apua tällaiselle konversiomallailun ja lisäosien tilailun aloittelijalle kun on tullut aikaisemmin tehtyä malleja enimmäkseen suoraan laatikosta. Varsinkin nuo toimituskulut taisivat nyt johtaa siihen, että vaihdan tavarantoimittajaa.
Nettikaupat   26.7.2009 02:36
Tarkoitukseni on rakentaa Messerschmitt Bf 110 G-4 mittakaavassa 1/48 Revellin G-2 -sarjasta muuntamalla. Haeskelin netistä tarpeellisia muunnososia (tutkan antenneja, Schräge Musik -systeemiä jne.) ja törmäsin ilmeisesti hollantilaiseen Aviationmegastore.com -verkkokauppaan, josta näytti löytyvän varsin kattavasti aihepiiriin liittyvää materiaalia.

En ole kuitenkaan aikaisemmin tilannut ko. kaupasta (tai mistään muustakaan mallailuun liittyvästä verkkokaupasta sen puoleen) mitään, enkä haluaisi ostaa sikaa säkissä. Olisiko jollakin kokemuksia tuosta verkkokaupasta tai osaisiko joku suositella jotakin muuta verkkokauppaa, josta noita 110:n muunnososia voisi löytyä?

Kiitos arvokkaasta avustanne jo etukäteen!