Pienoismallit.net

Ismo Sillanpää

Junkers 88 C-6 yöhävittäjä   25.2.2019 22:10
Kiitos Tuomolle tarjouksesta, mutta en tosiaan usko, että P-1 tankintappajasta on juuri apua tähän projektiin (minullakin on tuon Dragon/Revellin A-4:n lisäksi hyllyssä yksi Dragonin C-6 ja lisäksi toinen C-6 kasattuna eli kohtuullinen määrä tilpehööriä miljoonalootassa). Täytyy pitää silmät auki ICM:n varalta, mutta eipä sillä kiire ole.
Junkers 88 C-6 yöhävittäjä   24.2.2019 13:57
Kiitos Jarille ja AJ:lle lisävalaistuksesta.

Tutkailin lisäksi omia lähteitäni ja sarjan osia (Dragon Revellin laatikossa), ja totesin, ettei kannata lähteä muokkaamaan A-4:stä C-2:sta (siipien ja potkureiden lisäksi uusiksi pitäisi laittaa ainakin sivuperäsin ja moottorigondolit, kiinteän nokan osat olisivat löytyneet suoraan sarjasta ja lasitus miljoonalaatikosta), joten tästä tehdään nyt ihan "perinteinen" A-4 (pitää vielä tutkailla jostakin mielinkiintoinen esikuva) ja pannaan tulevaisuudessa hankittavien listalle A-1 -variantti jos C:2:sta ei suoraan löydy.
Junkers 88 C-6 yöhävittäjä   23.2.2019 19:05
Tutkailin netistä löytyneitä valokuvia ja olen huomaavinani, että tuo kone ei ainakaan potkureiden perusteella ole A-4, koska tuossa kuvassa näyttäisi minusta olevan kapeampilapaiset potkurit, kuin A-4:ssä pitäisi olla.

Pitänee siis kuitenkin rakentaa tästä mallista jokin muu yksilö ja jättää OWL:n siirtokuvat odottamaan aikaa parempaa. Sinänsä sääli, kun pommikone Englandblitzit kyljissä oli aika villin näköinen ajatus - minulla on jonkinasteinen pakkomielle yöhävittäjiin.

Onko muilla esittää vastakkaisia ajatuksia?
Junkers 88 C-6 yöhävittäjä   17.2.2019 15:47
Kiitos vastauksesta.

Osuit ensimmäisen ongelmani ytimeen: tuo kone on valmistenumeron ja tunnuksen perusteella oikea yksilö, MUTTA ainakin kuvatekstin perusteella tyyppiä C-2. Kuvassa ei näy nokkaa, joten ainakaan minun osaamiseni ei riitä kertomaan, onko kyse tosiaan C-2:sta vai pommittajaversiosta.

Vielä lisähuomiona, että sen OWL:n taustatekstityksen mukaan pilottina olisi toiminut Hptm. Eduard Jacob, kun taas tuon kuvatekstin mukaan pilotti olisi ollut Heinz Rokker. Tämä toki ei yksistään tarkoita, etteikö kyse olisi voinut olla samasta koneesta.

Jos tuo tosiaan on A-4, ainakin minusta näyttäisi siltä, että runkonauha ei ulotu rungon päälle, eli siltä osin OWL:n ohjeet ilmeisesti olisivat oikein samoin kuin siltä osin, että koneessa olisi ollut kaksi takakonekivääriä.
Junkers 88 C-6 yöhävittäjä   17.2.2019 13:26
Jatketaan samaan keskusteluun, vaikka aihe poikkeaakin hiukan alkuperäisestä.

Minulla on tulossa työn alle Ju 88 A-4, josta on OWL:n dekaaleilla tarkoitus saada aikaan kevät-kesällä 1942 Sisiliassa lyhyen aikaa yöhävittäjäkäytössä ollut kone. OWL:n ohjeiden mukaan 2. / NJG 2:een kuulunut kone on ollut tunnukseltaan R4 + CK ja sen Werknummer on todennäköisesti ollut 5664. Projektiin liittyen heräsi muutama kysymys, joihin löytyisi toivottavasti joltakin lisätietoja:

- netin ihmemaasta löytyi tieto, että tunnus R4 + CK on ollut käytössä saman laivueen Ju 88 C-2 -hävittäjässä, eli onko sama tunnus ollut eri ajankohtina käytössä useammassa koneessa vai ovatko OWL:n siirtokuvat ihan metsässä?

- OWL:n ohjeissa olevan taustoituksen mukaan kone oli tropiikkiversio, johon ei ymmärtääkseni tehty yöhävittäjätoimintaan siirrettäessä muita muutoksia kuin koko koneen maalaaminen mattamustalla valkoista runkonauhaa (ja mahdollisesti keltaisia moottorigondolien alaosia) lukuun ottamatta. Tästä seuraa kysymys, maalattiinko koneeseen mustan maalauksen jälkeen uudet ohjetekstit? Kun kysymys on ollut muutaman kuukauden kestäneestä tilapäisratkaisusta, tämä ei liene kovin todennäköistä?

- ohjeiden mukaan koneessa on ollut paikallaan pommiripustimet ja syöksyjarrut. Taas, pommiripustimia ei välttämättä ole poistettu, mutta mitenkähän on syöksyjarrujen kanssa (niitä kun ei ollut läheskään kaikissa pommituskäytössäkään olleissa koneissa)?

- netistä löytyi profiilipiirros, johon ei ole piirretty pakoputkien lieskansammuttimia, kun taas OWL:n ohjeissa ne ovat? Lisättiinkö maalauksen lisäksi myös lieskansammuttimet pakoputkiin?

- samaisen profiilipiirroksen mukaan valkoinen runkonauha kiertää koko koneen rungon ympäri, mutta OWL:n ohjeiden mukaan nauhaa ei olisi rungon päällä vaan ainoastaan kyljissä ja pohjassa. Kumpi mahtaa olla oikein?

- yksi vai kaksi takakonekivääriä?

Tässä vaiheessa projektin ongelma on se, että minulla ei ole yhtään valokuvaa kyseisestä koneesta vaan ainoastaan nuo kaksi profiilipiirrosta, joissa on tiettyjä ristiriitaisuuksia. OWL:n ohjeessa viitataan kahteen referenssiteokseen, joista toisen löysin netin kirpputorilta ja pistin tilaukseen, mutta en ole sitä vielä saanut.

Löytyisikö joltakin lisävalaistusta?
Vuoden 2018 tuotokset   2.1.2019 18:21
Minulle kulunut vuosi oli jopa poikkeuksellisen tuottelias, kun vuoden mittaan tuli valmiiksi jopa viisi mallia:

- Heinkel He 177 A5 (MPM 1/48)
- Lockheed P-38J (Eduard 1/48)
- Fw 190D-9 (Tamiya 1/48)
- Messerschmitt 109 G-6 (Eduard 1/48)
- Hawker Typhoon Mk 1b (Eduard 1/48)

Tosin Fockea ja Typhoonia lukuun ottamatta mallit oli aloitettu jo aikaisemmin, mutta erityisen tyytyväinen olen siitä, että sain vuodesta 2011 kesken olleen Heinkelin viimeinkin valmiiksi.
Valkosivurenkaat   29.12.2018 10:32
Kun valkoisen värin maalaaminen mustalle tai tummalle pohjalle on tunnetusti työlästä hommaa, lähestyisin itse asiaa varmaan siitä, että ensin maalataan koko rengas valkoisella, sitten pannaan valmiiksi maalattu vanne paikalleen ja paikataan tarvittaessa maalin halkeamat. Sitten maskataan valkoinen osa ja vanteet piiloon ja vedetään muu rengas lopullisella pintavärillä.

Jos pohjana on musta kumi, valkoiset sivut kun joutuisi kokemukseni mukaan maalaamaan joka tapauksessa vähintään kahdesti.
Fw190 Royal Class   26.8.2018 21:43
Alkupään Focke Wulffeista ei ole kokemusta, mutta rakensin joitakin vuosia sitten Edun A-8:n, joka luullakseni pohjautuu samoihin muotteihin.

Sarja oli muuten oikein mukava rakentaa, mutta sinänsä varsin kauniisti mallinnettu moottori ei tahtonut mahtua pellitysten sisään muuten kuin jättämällä luukut auki. En siis varmaksi sano, mutta moottorinseudussa kannattaa varautua ylimääräiseen sovittelutyöhön.
Mitä työn alla?   6.6.2018 20:01
Veli-Matti Sivonen kirjoitti:
Zoukei-Muran 1/48 Ta-152 sai vapaapäivänä maalia pintaan.
Minulla on sama malli hyllyssä odottamassa työlistalle pääsyä, joten kiinnostaisi tietää, oletko törmännyt mallin kanssa ongelmakohtiin?

Itselläni kummastuttaa varsin yksityiskohtainen rakenne, josta ei kuitenkaan kovin paljoa jää näkyville ainakaan, jos rakentaa "perinteisen" pienoismallin. Mielessä on käynyt rakentaa mallista "luuranko", jossa toisen puolen kaikki pellitykset jäisivät pois, mutta päätöksiä en ole vielä tehnyt.
Migi-21:n metallimaalaus?   27.5.2018 09:07
Tai jos et omista ruiskua, suosittelen foilaamista Bare Metal Foililla. Työlästä, mutta parhaan metallipinnan saa - metallipinnalla.